blues

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
MK

blues

Post autor: MK »

Czy są tu fani bluesa ?
AdiK

Post autor: AdiK »

tylko w wykonaniu jednej kapeli...

"Jam Session do rana, tam królował Blues"
koniu

Post autor: koniu »

Uwielbiam DŻEM ale ten z Ryśkiem dużo by gadać. W te wakacje mieszkałem w Cisnej. Jest tam taka knajpka Siekierezada cały czas grali DŻEM nastrój bomba do tego góry żyć nie umierać
Nadzieja

Post autor: Nadzieja »

lubię bluesa..
dżem tez lubię zwłaszcza ten do jedzenie (joke)

blues to jest dobra muza ale muszę mieć nastrój..
czasem mam ochote na blues a czasem na ostrego roka..
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

DŻEM jest dobry na wszystko...jak mam kiepski nastrój to taka półgodzinna dawka DŻEMU sprawia że już się lepiej czuje...:)
Awatar użytkownika
krakus

Post autor: krakus »

Jeśli bez Ryśka to najbardziej lubię z czarnej porzeczki i leśny z Łowicza ;)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Dżem w pokoju na ścianie... Dżem w odtwarzaczu... Dżem w komputerze... Koncert Dżemu... czyli ogólnie najfajniejszy zespół ;) Rysiek, to był Rysiek, ale współczesny wokolasta śpiewa bardzo podobnie. Podoba mi się ;)
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

koniu pisze:Uwielbiam DŻEM ale ten z Ryśkiem dużo by gadać. W te wakacje mieszkałem w Cisnej. Jest tam taka knajpka Siekierezada cały czas grali DŻEM nastrój bomba do tego góry żyć nie umierać
Ha, zarąbisty lokalik, byłem tam w 99'. Stamtąd nie chce się wychodzić. Blues, fakt, tam dominuje. Na nieszczęście byłem wtedy kierowcą. Więc nie mogłem się oddać bluesowi tak jak bym chciał :D, tj. dzierżyć w łapsku enty z kolei napój z pianką. A Dżem fajny był kiedyś...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Keczup pisze:A Dżem fajny był kiedyś...
teraz też...
gregor

Post autor: gregor »

Dżem był,jest niewiem o co chodzi,jest muzyka którą się słucha,spiewa jest milka którą się przy tej muzyce pije i tyle. Ryśiek śpiewał kiedy chciał i jak chciał,i na tym polega blues.A reszta to tylko pierdoły są i tyle
Awatar użytkownika
ruda

a ja bylam wczoraj na naszych kieleckich juwenaliach i występował Dżem...w sumie atmosfera była super..ale Dżem nie wykonał mojej ukochanej piosenki, czyli "Whiskey"..szkoda bo bardzo liczyłam, że usłysze tą piosenke na żywo..a tu lipa... :(
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

blues ?, pewnie , że lubię. Swego czasu corocznie jeździłem na Rawe Blues w Katowicach i do Brodnicy, na Muzyczny Camping (jeden dzień był bluesowy).
Jednak z czarnej muzyki, bardziej cenie reggae
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

oj, Dżem, nie mówcie mi, bo łezka w oku... :(
Nigdy nie zapomnę, jak Dżem zakańczał Jarociny, 5-6 rano, świt, a wszyscy na nogach ;)
Awatar użytkownika
ruda

dziś na Juwenaliach w Wawie jest koncert regge...wiem to od kuzynki, ktora tam studiuje ;)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

hmm, blues - łza się w oku kręci. Z tym, że ja jestem jeszcze z ery tego starego bluesa, czarnego, nowoorleańskiego. W zasadzie niemożliwego do wykonania przez białego muzyka i pieśniarza. Nie wiem o co tu chodzi ale białym jakoś to niewychodzi, Polakom też. W latach 50-ych i 60-ych było sporo kapel grających takich oldtime'owy jazz ale to wszystko była jednak imitacja. Zresztą na pocieszenie mogę powiedzieć, że żadnej innej europejskiej nacji też to nie wyszło. Co dziwniejsze, wygląda na to, że dotyczy to tylko Murzynów amerykańskich. Miałem niedawno możliwość posłuchania (i pooglądania bo na kasetach video) kilku jazzowych zespołów z Kenii grających stary jazz, podobno takich z górnej półki. No i co - tragedia, kompletne nieporozumienie, Michał Wiśniewski...
Podejrzewam, że jestem tu jedynym, który miał okazję słuchać i widzieć na żywo takie gwiazdy jak Louisa Armstronga czy Sidneya Becheta (mówię tylko o tych z kręgu bluesa, tych z modern jazzu, których słyszałem na żywo było znacznie więcej) oraz takie big-bandy jak Duke Ellingtona czy Count Basie'go, które, owszem, grały tematy standardy bluesowe ale jakby nieco inaczej.
Nie wiem czy ktoś to zauważył - tematy bluesowe świetnie się nadają do nucenia pod nosem w trakcie górskiej wycieczki - szczególnie przy długich i nudnych podejściach.
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

ruda pisze:DŻEM jest dobry na wszystko...jak mam kiepski nastrój to taka półgodzinna dawka DŻEMU sprawia że już się lepiej czuje...:)
O tak, Dżem jest moim ukojeniem :)
Awatar użytkownika
wieczor22

Agaar pisze:Dżem w pokoju na ścianie... Dżem w odtwarzaczu... Dżem w komputerze... Koncert Dżemu... czyli ogólnie najfajniejszy zespół ;) Rysiek, to był Rysiek, ale współczesny wokolasta śpiewa bardzo podobnie. Podoba mi się ;)
no i jeszcze w samochodzie:)
Iwona30

Post autor: Iwona30 »

Jest tam taka knajpka Siekierezada cały czas grali DŻEM nastrój bomba do tego góry żyć nie umierać

byłam tez w tej knajpie w tamtym roku..oj ,niezły klimat :D
trzeba tam wrócić
:)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Nagrania studyjne Dżemu (no, może poza "Cegłą") nie bardzo mnie rajcowały. Dżem to tylko koncerty, to była prawdziwa uczta, niezależnie od jakości sprzętu nagłaśniającego, zawsze dawali super koncert.
Awatar użytkownika
wieczor22

chief pisze:Nagrania studyjne Dżemu (no, może poza "Cegłą") nie bardzo mnie rajcowały. Dżem to tylko koncerty, to była prawdziwa uczta, niezależnie od jakości sprzętu nagłaśniającego, zawsze dawali super koncert.
Możliwe jeszcze nie miałem okazji słuchać ich koncertu na żywo :( Jak juz to tylko nagrania
ODPOWIEDZ