pytanko o ...

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Marianna

pytanko o ...

Post autor: Marianna »

Witam.
wybieram sie za tydzień w Słowackie Tatry. CHciałam nocować w okolicach Zdiar bądż dolny Smokowieć. czy ktoś tam był? jak wygląda tam baza noclegowa? gdzie lepiej/ taniej jechac? interesuje mnie wyjazd pod namiot. i jak wygląda sprawa od strony finansowej. co jeszcze powinnam widziec? z góry bardzo dziękuję za pomoc i życze miłego dzionka. Marianna
Lekito

Post autor: Lekito »

W Zdiarze czy z Smokovcu średnio z noclegiem pod namiotem. Mysle, ze w Zdiarze udałoby ci sie ugadać z kimś i mieszkać na trawniku. Smokoviec to bardziej miasteczko i to raczej najdroższe po słowackiej stronie. Mysle, ze najlepiej bedzie jak poszukasz sobie kwatery w cenie 200-250 koron za noc w Zdiarze. Baza naoclegowa w Zdiarze jest dosc bogata i nie bedziesz miala problemu ze znalezieniem miejsca do spania.

Co jeszcze cie interesuje? Postaram sie pomoc.

Pozdrawiam.
plachnina

Re: pytanko o ...

Post autor: plachnina »

Marianna pisze:Witam.
wybieram sie za tydzień w Słowackie Tatry. CHciałam nocować w okolicach Zdiar bądż dolny Smokowieć. czy ktoś tam był?
Witam

Jeśli zamierzasz dużo spacerować po Tatrach Słowackich to odradziłbym Ci Zdiar. Z tej miejscowości wychodzi tylko jeden szlak w Tatry, wobec czego każdy wypad związany będzie z wydawaniem pieniążków na przejazdy przynajmniej do Tatrzanskiej Kotliny. Z drugiej strony miejscowosc calkiem sympatyczna, zawsze ujmował mnie poranny widok Zdiarskiej Vidly i Havrania:) Natomiast zimową porą Zdiar jest po prostu zagłębiem narciarskim. Kwatery prywatne są prawie w każdym gospodarstwie. Ceny od 200 koron (Chociaż była jedna kwatera za 170 koron w suterenie). Pól namiotowych nie widziałem
Lekito

No tak, ale przejazdy nie są, aż tak drogie, a tym bardziej jak poprosisz "bez listoka" :)

Pozdro.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Dorzucę tylko słowo odnośnie Smokovca. Da się tam znaleźć nocleg, ale trzeba się nachodzić. Nie polecam ofert Cyganów-naganiaczy z dworca kolejki. Lepiej wyszukać coś samemu.

Chyba że zrobisz tak jak tysiące innych Polaków i podjedziesz 2 stacje kolejki (15 min) do Novej Lesnej, gdzie każdy dom to kwatera na wynajem i można walić tam w ciemno, zawsze coś będzie. Większość gazdów to Cyganie, ale przeważnie w miarę uczciwi i bezproblemowi.
Marianna

Pytanko cz. II

Post autor: Marianna »

dzięki śliczne za odpowiedzi
kurcze, własnie motyw jest taki, ze nie mam kasy na kwaterkę, dlatego zmuszona jestem jechac pod namiot. znacie moze jakąś miejscowość po słowackiej stronie, ale w miarę niedaleko granicy , gdzie mogłabym rozbic namiot. z górki ślicznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Marianna
Adamires

Post autor: Adamires »

Mogę potwierdzić to co napisał Mariusz o Nowej Lesnej.
Na 99,9% znajdziesz tam nocleg.
Ja byłem tam między Bożym Narodzeniem a Nowy Rokiem i nawet 31 grudnia stali i pytali się czy nie chcę pokoju.

pozdr
Adamires
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

Witam - moje OSOBISTE doświadczenia:

- Zdiar - drogo, mili ludzie (ech musżę to napisać bo dzięki pewnemu Słowakowi nie musieliśmy iśc nocą z granicy 30km do TŁ), BRAK szlaków w Tatry Wysokie, konieczność dojazdów do Smokowca, TŁ.
- Tatrzańska Łomnica (TŁ) - moje ulubione miejsce! Piękna miejscowość, mają nawet pocztę i kino ;), Na "rynku" wyśmienita "Domaca Kolbasa" i świetne jedzenie u "Starej Mamy" przy dworcu. Za 2 dni tam będę, choć mało noclegów w sezonie. Ceny około 250 koron, doskonałe miejsce w Tatry (Łomnica przy wyjściu z domku ;). Od września nie ma problemu raczej z noclegami. TŁ jest 6 km od Smokowca - dojazd elektriczką - 7 koron. Dojazd do Stbskego - 30 km - 27 koron bodajże.
- Smokowce (Stary Smokowiec, Nowy Smokowiec, Górny i Dolny :P) - doskonałe miejsce wypadowe w Tatry (Na Hriebienok), mało tanich kwater, za to dużo miejsc hotelowych :)
- Nowa Leśna (NL)- dużo miejsc noclegowych , i to bardzo tanich (150 koron), duużo Słowaków - Romów. Nie dają nam kluczy do pokoi bo u nich się nie zamyka pokoi. Ktoś nam kiedyś powiedział, że swój swego nie okrada :P
W każdym razie nigdy nam nic nie zginęło. Niestety z NL trzeba dojechać do Smokowca 6km oraz do Popradu (6km) - i dojść jakieś 600m na zastavkę :P. Sklepów też za dużo tam nie ma:P - Z NL można łatwo dojechać przez Poprad do Słowackiego Raju (z Popradu pociągiem do Vydrnika, z Vydrnika na Podlesok pieszo, jakieś 2km)

ps. Czy ja nie za dużo piszę ? Czy ktoś to czyta ? :P
Lekito

DeGie pisze:Witam - moje OSOBISTE doświadczenia:

- Zdiar - drogo, mili ludzie (ech musżę to napisać bo dzięki pewnemu Słowakowi nie musieliśmy iśc nocą z granicy 30km do TŁ), BRAK szlaków w Tatry Wysokie, konieczność dojazdów do Smokowca, TŁ.
- Tatrzańska Łomnica (TŁ) - moje ulubione miejsce! Piękna miejscowość, mają nawet pocztę i kino ;), Na "rynku" wyśmienita "Domaca Kolbasa" i świetne jedzenie u "Starej Mamy" przy dworcu. Za 2 dni tam będę, choć mało noclegów w sezonie. Ceny około 250 koron, doskonałe miejsce w Tatry (Łomnica przy wyjściu z domku ;). Od września nie ma problemu raczej z noclegami. TŁ jest 6 km od Smokowca - dojazd elektriczką - 7 koron. Dojazd do Stbskego - 30 km - 27 koron bodajże.
- Smokowce (Stary Smokowiec, Nowy Smokowiec, Górny i Dolny :P) - doskonałe miejsce wypadowe w Tatry (Na Hriebienok), mało tanich kwater, za to dużo miejsc hotelowych :)
- Nowa Leśna (NL)- dużo miejsc noclegowych , i to bardzo tanich (150 koron), duużo Słowaków - Romów. Nie dają nam kluczy do pokoi bo u nich się nie zamyka pokoi. Ktoś nam kiedyś powiedział, że swój swego nie okrada :P
W każdym razie nigdy nam nic nie zginęło. Niestety z NL trzeba dojechać do Smokowca 6km oraz do Popradu (6km) - i dojść jakieś 600m na zastavkę :P. Sklepów też za dużo tam nie ma:P - Z NL można łatwo dojechać przez Poprad do Słowackiego Raju (z Popradu pociągiem do Vydrnika, z Vydrnika na Podlesok pieszo, jakieś 2km)

ps. Czy ja nie za dużo piszę ? Czy ktoś to czyta ? :P
Piszesz odpowiednio dużo i ja to czytam :)

Co do Zdiaru to, aż tak drogo to nie jest, a ludzie faktycznie są mili, a CSAD'em do TŁ jest 10 minut, a do Smokovca ze 20 minut :)

Co do TŁ to jest jeszcze super knajpa w budynku dworca, wchodzi sie z boku. Stara mama ma super żarcie, ale jest baaaardzo droga.

Smokovce - rewelacja, ale drogo jezeli chodzi o nocleg i jedzenie, ale za to można iść na Hrebeniok to prawda. No i super gotowana kukurydza :D

Jeszcze dalej jest Strbskie Pleso, ale tam to juz dopiero jest drogo...

NL - jakoś Romowie mnie nie przekonują.

A jak ktoś chce do SR to polecam mieszkanie w Podlesoku albo w Hrabusicach.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

słowacja

Post autor: dagomar »

Jeżdżę w Słowackie Tatry od wielu lat . Żdziar gorąco odradzam - brak szlaków - Proponuję Smokowiec (Stary bądź Nowy) - dobry pokój ze śniadaniem 70 SK za dwie osoby. Można i niżej ,wtedy jest trochę taniej ,ale trzeba podjeżdżać i w sumie z parkingiem wychodzi to samo.Rozwiązaniem jest ulokować się przy kolejce (n.p. w Wlk. Sławkowie - tanio i wygodny ,a niedrogi dojazd. Dagomar@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

I ja też czytam z zaciekawieniem...
DeGie, czy naprawdę w TŁ można dostać kwaterkę po sezonie, np. we wrześniu? TŁ kojarzyła mi się do tej pory z czymś takim jak Strbskie Pleso, czyli 4 hotele pięciogwiazdkowe na krzyż i zupełnie nieprzyjazne dla turysty.

Jak szukać kwatery w TŁ? TuŁać się po mieście, jakaś informacja turystyczna czy co?
Lekito

Ja mieszkałem w TŁ w pansjonacie Javorinka.

Mozesz śmiało szukać na południe od torów kolejowych troszkę w strone Smokovca i też wzdłuż drogi jednokierunkowej ktora wiedzie do wyciagu do Skalnatego. Jest tam faktycznie sporo hoteli, ale też masa kwater. Znajomy mieszkał za 250 koron w czasie sylwestrowym właśnie w TŁ.
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

DeGie, czy naprawdę w TŁ można dostać kwaterkę po sezonie, np. we wrześniu? TŁ kojarzyła mi się do tej pory z czymś takim jak Strbskie Pleso, czyli 4 hotele pięciogwiazdkowe na krzyż i zupełnie nieprzyjazne dla turysty.

Jeśli chodzi o TŁ - pierwszy raz to pojechałem jakieś 6 lat temu z kolegami, strasznie lało a my nie mieliśmy żadnych wiadomości o tym kraju :). Weszliśmy do jakiegoś hotelu, poprosiliśmy o kawę - kolega mówił po niemiecku. A barman do nas po polsku :). Podał nam adres informacji - poszliśmy, pani w informacji nam napisała adres na kopercie, w kopercie jakaś kartka zakleiła. Szukaliśmy w deszczu tego adresu. A TŁ nie ma dzielnic, tylko jest podział miasta na miesiące (regiony). Np mieszkasz w marcu nr 15 :). I było tak: Słowacy dzwonili do siebie i przez okna nam mówili gdzie iść :P I wtedy się w Słowacji zakochałem.

A teraz do rzeczy: TŁ posiada mnóstwo fajnych hoteli, wygląda na "luksusowe" miasteczko, ale wystarczy złapać pierwszy kontakt i juz jest oki. We wrześniu nie ma problemu z noclegiem - mam fajną kwaterę u starszej kobitki za 250 koron/os. - fajne warunki.
Jak szukać kwatery w TŁ? TuŁać się po mieście, jakaś informacja turystyczna czy co?
Tułać się po mieście - nie ma już informacji turystycznej. Pytać Słowaków. Noclegi mają nawet w blokach :P Jednak żadnych kartek typu "POKOJE" jak w Zdiar'ze nie uświadczycie raczej.
Proponuję Smokowiec (Stary bądź Nowy) - dobry pokój ze śniadaniem 70 SK za dwie osoby
70 koron za pokój? Nie wierzę w to. 150 koron w tym sezonie to najtaniej, zresztą na początku września wrócę osobiście stamtąd i podam wszystkie ceny.

A jak ja szukam kwatery? Staram się dzwonić do mojej gospodyni, ale niestety zdarza się - i tak jest tym razem - że nie miała wolych miejsc do 1 września. Więc wysiądę z żoną w TŁ i pójdę do znajomych miejsc, może coś sięznajdzie :) Ps. Słowacy spisują sobie Wasze dokumenty, więc nie dziwcie się.

I powtarzam Wszystkim dobrą radę wysiadających w Smokowcu: NIE BRAĆ NOCLEGÓW OD STOJĄCYCH NA DWORCU LUDZI. Przejść się i szukać samemu, albo jechać do NL. I tam szukać osobiście. Sprawdzony nocleg? Simon Sifra z NL :) na piętrach pokoje, na korytarzu wspólna dla kilku pokoi łazienka, na dole kuchnia, naczynia, lodówka.

a odnośnie jeszcze TŁ - wysiadając z autobusu na wprost jest knajpa słowacka - polecam 50 rumu - bodajże 12 koron :):):) - chociaż to taka spelunka trochę :P
ODPOWIEDZ