Mam nadzieję,że dacie namówić się na takie zwierzenia
Muzyka
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Super temat!
Ja sie od razu wywnetrze
Muzyka to nieodlaczna czesc mojego zycia...
W zasadzie to lubie bardzooo duzo muzyki (ale tylko dobrej
:ta:
Jesli chodzi o rock i pop: Pink Floyd (+ oczywiscie solowe albumy Rogera Watersa !), Led Zeppelin, the Doors (JIM!!!), King Crimson, Yes, Genesis (stare), Emerson Lake and Palmer, takze Ozzy i Black Sabbath, Leonard Cohen, Bob Dylan.... o nie chyba musze przestac... z polskich wykonawcow chetnie slucham starego Niemena i Marka Grechute (bo lubie poezje!)
Na pewno kogos zapomnialem lub przeoczylem...
z klasyki: Bela Bartok, Szymanowski (oj ponure ponure sprawy) ale takze
Verdi, Puccini, Mozart (czyli lekko,latwo i przyjemnie).
Z ostatnich nowosci to slucham Shania Twain (!? - rock-country, ale fajna babka
) i Herbert Grönemayer (to Niemiec, pewnie go nie znacie, ma naprawde fajne teksty)
to tyle od starego Widma,
bye
Ja sie od razu wywnetrze
W zasadzie to lubie bardzooo duzo muzyki (ale tylko dobrej
Jesli chodzi o rock i pop: Pink Floyd (+ oczywiscie solowe albumy Rogera Watersa !), Led Zeppelin, the Doors (JIM!!!), King Crimson, Yes, Genesis (stare), Emerson Lake and Palmer, takze Ozzy i Black Sabbath, Leonard Cohen, Bob Dylan.... o nie chyba musze przestac... z polskich wykonawcow chetnie slucham starego Niemena i Marka Grechute (bo lubie poezje!)
Na pewno kogos zapomnialem lub przeoczylem...
z klasyki: Bela Bartok, Szymanowski (oj ponure ponure sprawy) ale takze
Z ostatnich nowosci to slucham Shania Twain (!? - rock-country, ale fajna babka
to tyle od starego Widma,
bye
Ależ nie przestawaj! Mogę słuchać,słuchać...Widmo Brockenu pisze:Super temat!
Ja sie od razu wywnetrzeJesli chodzi o rock i pop: Pink Floyd (+ oczywiscie solowe albumy Rogera Watersa !), Led Zeppelin, the Doors (JIM!!!), King Crimson, Yes, Genesis (stare), Emerson Lake and Palmer, takze Ozzy i Black Sabbath, Leonard Cohen, Bob Dylan.... o nie chyba musze przestac...
Pink Floyd
Znam ich trzy albumy:"The final cut","Dark side of the moon" i "The Wall". Ten ostatni jest mi najbardziej bliski.
Led Zeppelin
Wyobraź sobie,że początkowo chciałam zaproponować temat "Led Zeppelin",ponieważ od pewnego czasu interesują mnie ich dokonania i chętnie poczytałabym sobie zwierzenia jakiegoś ich fana. Zdecydowanie bardziej cenie sobie opowieści fanów właśnie niż profesjonalne recenzje. Dlaczego? Ponieważ w takich opowieściach jest miejsce na emocje,jakie powstają podczas obcowania z jakimś wykonawcą. Często dochodzą do tego wspomnienia,skojarzenia...
A Led Zeppelin zaczęłam poznawać "od kuchni". Latem Piotr Kaczkowski (Trzeci Program PR) prezentował płytę, na której różni wykonawcy śpiewają ich piosenki. Chociaż to nie byli oni-to coś we mnie drgnęło.
The Doors
Poznałam ich dzięki filmowi Stone'a. Świetna rola Kilmera.Pewnie wiesz,że ten aktor sam wykonywał piosenki Jima.Nie wiem,czy wszystkie. Czytałam kiedyś biografę wokalisty.
Genesis
A z którym konkretnie wokalistą?Przecież poza R.Wilsonem było jeszcze dwóch panów
Grechuta
Jak Grechuta to Anawa, a jak Anawa to także Jan Kanty Pawluśkiewicz,którego kompozycje bardzo cenię.
Miło,że odpowiedziałes na mój temat.Myślałam,że nikt się nie zdecyduje.Niemniej mam nadzieję,że jeszcze ktos się skusi. Czuję,że Łukasz mogłby coś napisać
Pozdrawiam.
PS.Zbyszko czy Ty wiesz,że mamy urodziny w tym samym dniu,tylko rok inny. Właśnie zaglądałam na Twoją stronkę.
Ana, ty już chyba znasz moje gusta muzyczne, ale powtórze je na forum. Z tego co wymienialiście lubię czasem posłuchać PINK FLOYD oraz bardzo rzadko, ale zawsze z sympatią LED ZEPPELIN i the DOORS. Za to nie lubię GRECHUTY.
Słucham bardzo różnej muzyki, od cięższego rocka (CLAWFINGER, RAMMSTEIN, ALICE IN CHAINS), przez zwykły rock (ZZ TOP, PUDDLE OF MUD, TOY DOLL) po wszelkie nietypowe kawałki (hiphop, rap, techno, drum'n'bass). Ostatnio dobrze się bawię przy salsie i merengue. Miewam napady muzyki klasycznej, na szczęście niezbyt często.
:dance:
Ale od razu zastrzegam - każdy ma swoje własne gusta i w zasadzie o gustach się nie dyskutuje.
Słucham bardzo różnej muzyki, od cięższego rocka (CLAWFINGER, RAMMSTEIN, ALICE IN CHAINS), przez zwykły rock (ZZ TOP, PUDDLE OF MUD, TOY DOLL) po wszelkie nietypowe kawałki (hiphop, rap, techno, drum'n'bass). Ostatnio dobrze się bawię przy salsie i merengue. Miewam napady muzyki klasycznej, na szczęście niezbyt często.
Ale od razu zastrzegam - każdy ma swoje własne gusta i w zasadzie o gustach się nie dyskutuje.
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Hi Mariusz!Mariusz pisze:Miewam napady muzyki klasycznej, na szczęście niezbyt często.
)
Clawfinger etc... znam tez slucha mój syn (23 lata) . Super muzyka!
Czemu napislaes "niestety" jesli chodzi o klasyke? Piekniejszej harmonii niz np. u Mozarta trudno gdzie indziej znalezc...
Co do mnie to nie cierpie techno
Grechute lubie nie za muzyke (mierna
Pozdrawiam
Zbyszko
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Świetnie! Już nie mogę się doczekać prezentacji! Zapraszam cię Magda do klubu Tygmont (może w ten piątek?) - gościnnie występuje D.J. Mariusz Latinos. Jak już znudzi ci się patrzenie na moje salsowe wygibasy, zapraszam na parkiet!Salsa- gorąca muzyka, gorący taniec. Oj, chciałabym to zobaczyć
:dance: :boohoo:
Jakby co służe MP3-jkami (Santana, Juan Luis Guerra i wspaniałe remixy Elvisa Crespo).
Muzyka klasyczna wymaga zbytniej koncentracji jak dla mnie - kto wie, może kiedyś do niej dorosnę. Póki co lubię czasem posłuchać radia Classic FM wracając z pracy oraz bardzo miło wspominam ostatnią wizytę w Filharmonii Narodowej na oratorium.Czemu napislaes "niestety" jesli chodzi o klasyke?
Techno to rzeczywiście mało skomplikowana muzyka. Jeszcze mniej skomplikowany jest hip-hop. W moim przypadku chodzi raczej o słuchanie muzyki "innej niż zwykła".Co do mnie to nie cierpie techno
Moje ulubione radiostacje to warszawska "RADIOSTACJA" oraz (i tu niespodzianka dla Widma) niemieckie ROCK ANTENNE (odbieram z satelity i przez internet) z München.
Lubię poezję, ale nie śpiewaną. A jeśli już nie ma wyjścia, to wolę Stare Dobre Małżeństwo lub Wolną Grupę Bukowina. A z tej papierowej Szymborska rulez.Grechute lubie nie za muzyke (mierna ) tylko za slowa... Nie lubisz poezji?
Coś czuję,że nie nadążyłabymMariusz pisze:Świetnie! Już nie mogę się doczekać prezentacji! Zapraszam cię Magda do klubu Tygmont (może w ten piątek?) - gościnnie występuje D.J. Mariusz Latinos. Jak już znudzi ci się patrzenie na moje salsowe wygibasy, zapraszam na parkiet!Salsa- gorąca muzyka, gorący taniec. Oj, chciałabym to zobaczyć
Jakiś czas temu w ramach zaliczenia WF-u na Uczelni zapisałam się z kolegą na kurs tańca towarzyskiego do Stodoły. Chodziliśmy tam przez semestr. Zaliczenie uzyskaliśmy po odtańczeniu cha-cha-cha. Mieliśmy z siebie ubaw po pachy
Od prawie 10 lat jestem zagorzałym fanem zespołu Jethro Tull. Widziałem go na żywo już pięć razy (w tym dwa występy zagraniczne). Jeśli ktoś nie wie - 35 lat stażu, około 30 wydanych albumów, ponad 60 mln. sprzedanych płyt, ponad 2500 zagranych koncertów, w tym trzy pobyty w Polsce. Muzyka tej formacji jest trudna to pisania, bo jest jedyna w swoim rodzaju. Ale jeśli ktoś bardzo lubi bawić się w szufladkowanie, to wspomnę, że w muzyce tej, można odnaleźć takie gatunki muzyczne, jak folk, jazz, blues, muzyka klasyczna, hard rock... No i oczywiście charakterystyczny flet lidera Tull, Iana Andersona. Płyt Jethro Tull naprawdę fajnie słucha się w górach.... Kiedy czuję się zmęczony wędrówką, włączam np. "Aqualunga" i od razu jest lepiej 
Oprócz tego lubię też Metallikę, Red Hot Chili Peppers, The Cure, Mike Oldfielda, Pink Floyd, Dire Straits... Ale słucham przede wszystkim Jethro Tull.
www.j-tull.com
Oprócz tego lubię też Metallikę, Red Hot Chili Peppers, The Cure, Mike Oldfielda, Pink Floyd, Dire Straits... Ale słucham przede wszystkim Jethro Tull.
www.j-tull.com
Ostatnio zmieniony czw 23 paź, 2003 przez Łukasz W., łącznie zmieniany 1 raz.
Jak byłam piękna i młoda ( teraz zostało mi tylko "i"
Pozdrawiam
Ps. A co do salsy ...weżcie mnie ze sobą, please
Ostatnio zmieniony sob 25 paź, 2003 przez ola, łącznie zmieniany 1 raz.
Ola widzę,że Ty też lubisz Gabriela.A znasz muzykę skomponowaną przez niego do "Ptaśka"(reż.A.Parker)? Niesamowita!!! Polecam
Może byłaś w Poznaniu na jego koncercie? Ja nie :placze: Czy odpowiadają Ci klimaty jakie proponują: Brian Ferry, Roxy Music,David Bowie?Pytam dlatego,ponieważ muzyka w/w trochę kojarzy mi się właśnie z Gabrielem.
Pozdrawiam
PS.Czy bywa tu jakiś fan U2 i Radiohead
Czy może ktos pamięta takiego piosenkarza-Petera Murphy'ego?
@Łukasz:Także bardzo lubię The Cure.Podobno ich nowa płyta ma być"bardzo mocna". Ciekawe pod jakim względem-tekstowym czy muzycznym? A może jedno i drugie równocześnie
Pamiętasz Faith No More? Czy oni jeszcze grają? Dawno nie słyszałam.
Pozdrawiam
PS.Czy bywa tu jakiś fan U2 i Radiohead
Czy może ktos pamięta takiego piosenkarza-Petera Murphy'ego?
@Łukasz:Także bardzo lubię The Cure.Podobno ich nowa płyta ma być"bardzo mocna". Ciekawe pod jakim względem-tekstowym czy muzycznym? A może jedno i drugie równocześnie
Pamiętasz Faith No More? Czy oni jeszcze grają? Dawno nie słyszałam.
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Lukaszu! mam prawie wszystkie albumy od nich... To byla ulubiona grupa mojej bylej zony, ale tez to lubilem... Aqualung my friend... takze "Heavy Horses", "Minstrel in the Gallery" and more...Łukasz W. pisze:
Do takiej kolekcji całkiem dobrze pasowałoby Jethro Tull...
Pisalem ,ze o kilku wykonawcach zapomnialem...
Pozdro
Zbyszko
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
ola pisze:to ja też się wypowiem o moich upodobaniach muzycznych...
Jak byłam piękna i młoda ( teraz zostało mi tylko "i") to zasłuchiwałam się w Starym Dobrym Małżeństwie i Wolnej Grupie Bukowinie....Do dnia dzisiejszego mam gdzie zgrywane i ze 100 razy przegrywane ich płyty. Potem szał takiej muzy mi przeszedł, aczkolwiek czasem wracam do wspomnień lat młodzieńczych. Aktulanie zasłuchuje sie w takich wykonawcach jak Enio Moricone, P. Gabriel, Dad Can Dance. Uwielbiam tez Cohena. Bułata Okudzawe, a zpolskiech cenie sobie Daab, 1,2,3m "Pod budą". Nie ukrywam również, że duzym sentymentem darzę sobie piosenki Osieckiej...
Pozdrawiam
Ps. A co do salsy ...weżcie mnie ze sobą, please
Olu!
co to znaczy piekna i mloda?
Cohen jest "cool".... Rozumiem i uwielbiam!
Bye
Zbyszko