spanie wokół schroniska

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
strupek

spanie wokół schroniska

Post autor: strupek »

jak to jest można czy nie można spać w obrębie schroniska tuż obok są rózne opinie co wy sądzicie i jakie są wasze doświadczenia ewentualnie czy są jakieś kary mandaty?
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Jak byłem we wrześniu w piatce, to zalapalem sie na podloge, alejuz kilka osob pozniej schronisko zaczęło sprzedawać miejsca wokol schroniska - w dodatku za ta sama cene - 21pln :/
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Olav pisze:zaczęło sprzedawać miejsca wokol schroniska - w dodatku za ta sama cene - 21pln :/
:O Toż to lepiej trzeba było iść trochę dalej od schronu i spać za darmo :D I przy schronie i troche dalej... zawsze niebezpieczeństwo spotkania miśka jest... Więc bez różnicy :))
Awatar użytkownika
Olav

Ale z kolei pod okapem dachu masz szanse, ze w razie deszczu nie zmokniesz :]
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

We wrześniu byłem w piątce i spałem grzecznie w łóżeczku :)
Nie słyszałem o tym, aby sprzedawano miejsca wokół schroniska. Te w kosówce były tańsze czy droższe? A jak do śpiwora w nocy wlazł misio to rano oddawali chociaż pieniądze za nocleg? W końcu miejsce nasze, opłacone a tu taki misio bezczelnie nam się pakuje do naszego śpiwora. Ja bym rano w recepcji złożył reklamację. :)
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

spałem kiedyś ostatniego września w piątce przed schroniskiem i też płaciłem normalnie jak za podłoge, jedynie bardzo "niewygodne" kamienie są przed piątką a tak to polecam. Pare razy spałem też przed murowańcem przy stoliku na złączonych dwóch ławkach, ale tam jakoś mam zawsze obawy przed misiami ;) Ogólnie jestem za spaniem przed schroniskami, raczej ze względów oszczędnościowych (w piątce jak sie późno rozłoży to też można za darmo, sprawdzałem ;) ), chociaż dla niektórych spanie przy ujemnej temperaturze pod chmurką na betonie też może stanowić atrakcje :)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

prezes pisze:chociaż dla niektórych spanie przy ujemnej temperaturze pod chmurką na betonie też może stanowić atrakcje
Moze nie w takich warunkacj, ale według mnie spanie przed schronem, to jest atrakcja. I to jaka! ;) Cieszyłabym się gdybym mogła ułożyć się w takim miejscu do snu... chociaż... ta myśl o misiach... :))
Sylwester

Post autor: Sylwester »

Olav pisze:schronisko zaczęło sprzedawać miejsca wokol schroniska - w dodatku za ta sama cene - 21pln :/
kamienne ławy są kwalifikowane w 5-ce jak podłoga
Agaar pisze:I przy schronie i troche dalej... zawsze niebezpieczeństwo spotkania miśka jest
po to właśnie misiek ma nosek Agnieszko
strupek pisze:można czy nie można spać w obrębie schroniska
nigdy nie byłem w sytuacji by odmówiono mi noclegu w schronisku, a w kosówce sypiałem celowo gdy nie chciałem tracić wysokości na szlaku.
W kwestii twojego pytania o to co wolno a czego nie wolno, to zakaz masz na każdy biwak za wyjątkiem miejsc dozwolonych...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Sylwester pisze:po to właśnie misiek ma nosek Agnieszko
No ma... :D ale mnie na szczęście jeszcze nigdy nie wyczuł :))
tomek.l

Kontakt:

To spaliście wokół schroniska czy w obrębie schroniska? Bo werande mogą jeszcze uznawać za schronisko. Choć pobieranie za to opłaty jest lekko ...dziwne
Awatar użytkownika
oskar

Post autor: oskar »

Byłem wtedy kiedy Olav i rzeczywiście sprzedawano miejsca na zewnątrz, nie tylko na ławach ale również na kamieniach przed schodami...
Dziwne to troche ale jakbym sie już doturlał w takie miejsce w momencie kiedy nie ma miejsc wewnątrz to raczej nie szukałbym nikogo zeby mu płacić
tomek.l

Kontakt:

A ciekawi mnie jak to się odbywało. Trzeba było iść do recepcji i zapłacić za kawałek miejsca na ścieżce przy schronisku? A jak weryfikowali czy ktoś zapłacił czy nie?
Jak ja byłem to nikt na zewnątrz nie spał. To zaczyna być już lekko pół śmieszne. :) Czyżby do piątki też już dotarł kwiożerczy kapitalizm?
orangi

Post autor: orangi »

Dotarł,dotarł ponieważ w kominkowej zrobili "super market" a w kocherni gotować zabronili .Dawniej za spanie na zewnątrz opłat nie pobierali nawet razu pewnego pożyczyli mi łopaty żebym iglo sobie postawił a raczej dokończył ,ponieważ wszystko było zajete nawet kible.
włóczęga

Post autor: włóczęga »

Pamiętajcie, że opłata dotyczy również zameldowania. Każdy kto przebywa w nocy przy schr. musi się zarejestrować, niezależnie gdzie śpi.
Pisząc tak nie chcę. by zrozumiano mnie jako popierającego to.
Kocham wolność.
piotr35

Post autor: piotr35 »

Opłaty za nocleg przy schronisku?to wredne...delikatnie mówiąc
Awatar użytkownika
Olav

A wlaśnie a jak wyglada na terenie TPN'u sprawa na przyklad:

Jest cieply dzionek, ladna pogoda a mamy dobra mate i spiwor, wiec przychodzimy wieczorkiem na zawrat - tam ukladamy sie do snu, zeby mozna bylo z samiusienkiego rana wejść na orlą - wiem, ze nie mozna sie tam zatrzymac, ale czy ktoś tego pilnuje?? W sesie chyba nikt nie przyjdzie tam o 3 rano sprawdzić, czy nie śpie tam??
piotr35

Słyszałem o nocnych akcjach nadgorliwych "filanców"
Awatar użytkownika
Olav

A moze jakieś miejsce wśród szczytow - trudno dostepne, ale nadajace sie do spania znacie/polecacie?? W sumie podobalby mi sie pomysl takiego spanka wśród szczytów :]
piotr35

Praktycznie wszędzie można przenocować wszystko zależy od Ciebie i nocy kap,kap.Wszędzie jest pięknie pod warunkiem że są to...GORY
Awatar użytkownika
Olav

Tzn chodzi mi po prostu o miejsce, gdzie nawet taki nadgorliwy filanc nie powinien zagladac :]
ODPOWIEDZ