Wasze ulubione miejsce w Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Dla mnie osobiście dworzec PKP w Zakopanem - ten wspaniały jego zapach, miłe panie w kasach i informacji - zawsze tam wracam :D
Tak serio przełęcz Zawrat - uwielbiał tam wywalić się do góry kołami i zerkać na 5 stawów. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Keczup pisze: Zawrat - uwielbiał tam wywalić się do góry kołami i zerkać na 5 stawów. Pozdrawiam
Na 5 Stawów znacznie lepiej się patrzy z Gładkiej - kompletnie pusto ,mięciutka trawa,znacznie rozleglejszy widok na prawie całą OP i calutką D5S .......
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

Ano dobrze prawi kolega. Zawory miazdza wszystko wokol do minusa, szczegolnie jesienia.
Mycha

Post autor: Mycha »

Moje ulubione miejsca to: Dolinka za Mnichem, Kozia Dolinka oraz Czarny Staw Gąsienicowy z widokiem na okalające go szczyty.
RARUTKA_GOLDI

Post autor: RARUTKA_GOLDI »

szczególnym sentymentem darzę:
Czarny Staw Gąsienicowy....
Zawrat...
widok na piątkę ze Zmarzłych Czubów...
Szpiglasowa Przełęcz....
zamyka się to w pewien rejon... dla mnie najpiekniejszy w polskich tatrach....
Matii

Post autor: Matii »

Moim ulubionym miejscem są Granaty, dokładnie tam skąd jest taki słynny widok na Dolinę 5 Stawów Polskich. Piękne miejsce, zawsze jak jestem w Tatrach (pomijając zimę) to ide tam, siadam z zimnym piwkiem w garści i myślę sobie "jak pięknie i wspaniale skonstruowano świat"...
Wielokrotnie przez ten sentyment nie udało mi się przejść zaplanowanej trasy, ze względu na czas :)
cichy-25

Post autor: cichy-25 »

Ulubione miejsce w Taterkach hmmm................. nie ma jednego ulubionego tam wszedzie jest pieknie i przyjemnie :) Ja chce w góry Tatry
MiG

Post autor: MiG »

Matii pisze:Moim ulubionym miejscem są Granaty, dokładnie tam skąd jest taki słynny widok na Dolinę 5 Stawów Polskich.
Hmmm, z Granatów widać Dolinę 5 Stawów?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

z Zadniego chyba jeszcze widać Przedni Staw i kawałek Wielkiego.
Dorian

Post autor: Dorian »

Keczup pisze:Dla mnie osobiście dworzec PKP w Zakopanem
Hehe a dla mnie rano jak wstane widoczek sprzed chaty pod rysami w strone kibelka :D tylko dlaczego ta droga do niego się tak dłuży :?
MiG

Post autor: MiG »

Przedni Staw to możliwe (nie tylko z Zadniego, a nawet bardziej ze Skrajnego), ale niewiele więcej.
cholus

Post autor: cholus »

Ale sobie fajnie to poczytać siedząc w pracy i mając chwilę wolnego czasu.
Aż smaku sobie narobiłem i się przeniosłem w góry ;).
Moje ulubione miejsca to:
-cała Orla Perć
-wrota Chałubińskiego z niesamowitym widokiem na słowackie góry(wrażenie jakby się do nieba szło czy coś w tym stylu) :)
-Ornak - ktróry zawsze jest dla mnie dobrą rozgrzewką. Poza tym uwielbiam tam na górze poleżeć ;)
-schronisko nad Morskim Okiem i widok na Mięguszowieckie, Rysy, Mnicha itd.
-Wąwóz Kraków(jako mały gzub tam biegałem i darzę to miejsce szczególnym sentymentem)
-droga na Rysy - ale od momentu jak się zaczynają łańcuchy i klamry;]
-Przysłup Miętusi
-Hawiarska droga

P.S. A nie lubię np doliny Chochołowskiej, ale pewnie dlatego że zawsze raczej nią wracaliśmy niż startowaliśmy, dlatego nam się zawsze starsznie dłużyła...;)
Matii

Post autor: Matii »

Też nie lubię Doliny Chochołowkiej, ani tamtych okolicznych szczytów. Orlą Perć też b. lubię za każdym razem idę tam, choćby na fragment.
seth

Kontakt:

Post autor: seth »

My z Kate znow zazwyczaj na rozgrzewkę pierwszego dnia robimy jedną z ulubionych tras:
- Morksie Oko -> Szpiglasowa Przełącz -> Dolina Pięciu Stawów
- Kasprowy od Kuźnic (choć sam nie potrafię zrozumieć dlaczego) :think:

Bardzo lubimy też Zawrat zarówno od Świnicy jak i od Gąsienicowej, Czerwone Wierchy
Na odpoczynek zaś najlepsza jest polanka na szczycie Grzesia :)
fam

Kontakt:

Post autor: fam »

mylna :D ale tylko bez latarki, wtedy jest super, nic nie widac ;P

a tak z innej beczki to Seth tys je z sl.c. ? nie ma takiego czegos !! jest tylko Górny Śląski i Dolny !!!!!! i wypier... mi z opolszczyzną i innymi takimi :[ nauczcie sie historii
Awatar użytkownika
meridius

Post autor: meridius »

fajnio na szpiglasowym wierchu, fajne widoczki na większośc ważnych szczytów w tatrach, szczególnie bardzo okazyjnie widać Lodowy ;), i też stawiki widać, choć trasa nie zbyt wymagajaca, ale spoko...
koniu

Post autor: koniu »

Moje ulubione miejśce e Tatrach to Dolina Jaworowa , Lodawa Przełęcz i okolice schroniska Teryego. Cisza spokój nawet w środku upalnego lata nie chodzi tu tłum ludzi.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

A propos Terinki, szkoda że nie zdążyłem tam kimnąć, zanim pociągnęli prąd... :( A miałem plany w tym roku... Chatar myśli, że jak walnie kominek w środku to będzie znowu nastrój... no nie wiem, jednak wolę lampy naftowe na stole. :)
Dorian

Post autor: Dorian »

Mariusz pisze:jednak wolę lampy naftowe na stole.
Wszyscy by woleli lampy naftowe na stole,tyle tylko że to jest cholernie niebezpieczne przy tej drewnianej konstrukcji a straż pożarna miałaby problem z dojechaniem w razie czego.
Zawsze możesz zresztą przenocować w Chacie pod Rysami tam klimat wg. mnie jest jeszcze lepszy.Polecam zwłaszcza końcem października :D
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Dorian pisze:a straż pożarna miałaby problem z dojechaniem w razie czego.
No racja. Ale chatar w Zbójnickiej stawiał lampy tylko w jadalni i cały czas miał na nie baczenie. Plus jedna lampa stała w pryczowni - to bardziej niebezpieczne... A dojazd do Zbójnickiej wozem strażackim faktycznie taki sobie... :think:
Dorian pisze:w Chacie pod Rysami tam klimat wg. mnie jest jeszcze lepszy.Polecam zwłaszcza końcem października
Skorzystam, skorzystam - chcę pokimać w tym roku zarówno u Miroslava jak i u Victora. :)
ODPOWIEDZ