Stuptuty

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

http://www.e-horyzont.pl/site/?p=produkty&prodid=701

Ja używam Walkerów Milo - wyglądają na solidne (ciekawe jak przezyją kontakt z rakami?), niestety noga sie pod nimi dość mocno poci
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

mefistofeles pisze:http://www.e-horyzont.pl/site/?p=produkty&prodid=701

Ja używam Walkerów Milo - wyglądają na solidne (ciekawe jak przezyją kontakt z rakami?), niestety noga sie pod nimi dość mocno poci
Też sie nad nimi zastanawiałem, ale mają niezbyt pochlebne opinie. Chociażby poważnym minusem jest fakt, że nie są zapinane od przodu.
Poza tym fatalnie oddychają i mają nienajlepsze zamocowanie do buta (podobno ostatnio się poprawiło, ale jak jest naprawdę, to nie wiem)
AdiK

Post autor: AdiK »

mefistofeles pisze:Ja używam Walkerów Milo
Ja także. Doświadczenia po dwóch sezonach:
- oddychalność - nie ma co ukrywać - zerowa
- co do paska neoprenowego to bez zarzutu, może gdybym chodził w innych warunkach (mało śniegu, kamienie) miałbym inne zdanie
- zapinanie od tyłu wymaga niestety trochę gimnastyki, ale nie ubieramy ich przecież co 5 minut
- są dosyć sztywne, co przy moich beskidzkich wiosennych wędrówkach po zmrożonym, ostrym śniegu (kwiecień-maj) jest niewątpliwą zaletą
Julia

Post autor: Julia »

Mam pytanie, czy wiecie coś o stuptutach HIX-Thermal (paro-orzepuszczalnych i oddychających)??
Proszę o opinię.
Twin Peaks

Post autor: Twin Peaks »

zajrzyj tutaj: http://ngt.pl/23_Stuptuty.html może coś znajdziesz ciekawego...
Krzysieja

Post autor: Krzysieja »

Jeśli ktoś nadal jest na kupnie stututów, to akurat dzisiaj dostałem maila z www.8a.pl że mają promocję na nie- jak kupi się 2 pary to odliczany jest rabat 15%
Myślę, że kogoś powinno tozainteresować.

http://www.8a.pl/index.php?str=art&id=u2&ban=1
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Ja kupiłem na allegro - model wojskowy - oprócz tego, że w zielonym gustownym kolorze to wszystko OK! . Co ważne mają haczyk z przodu na sznurówkę, czego często nie ma w tanich modelach, wiązane paskiem a nie sznurkiem pod spodem, jedyny minus brak zamka, żeby je ubrać trzeba sciągnąć buta :(, ale za to cena 24,99zł
Awatar użytkownika
Ewcia

Post autor: Ewcia »

Takie nie profesjonalne pytania. Ale jestem na etapie kupna stuptutów. Jak dobiera się rozmiar stuptutów?
I jaka firmę polecacie?
:)
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Rozmiar - to w sumie tylko ich długość - musisz zmierzyć sobie długość nogi, żeby niebyły do kolan ;), a jeśli chodzi o firmę to zależy ile chcesz wydać pieniędzy, czy chcesz jakieś wypasione z gore( ale to chyba przesada), zwróć uwagę, żeby miały zaczępkę na sznurówkę z przodu, no i zamek by się przydał ładnie przykryty. Ja mam bez zamka ( o tym pisałem post wyżej) ot sąpewne utrudnienia
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Skoro wraca temat stuptutów, warto zajrzeć do tego linka - http://turystyka.skibicki.pl/forum/view ... 73&start=0
Uwaga! Tam jest dość ortodoksyjne podejście (moje) do kwestii suwaka z tyłu stuptutów. Takie jest moje zdanie na ten temat, ale spotkałem wystarczająco dużo dobrych opinii o suwakach z przodu, więc może nie powinienem być tak stanowczy.
W każdym bądź razie na letnie deszcze preferuję częściowe odsunięcie zamka z tyłu - mniej się poci noga i mniej kłopotu ze spływającym po łydce potem.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Ewcia pisze:I jaka firmę polecacie?
ja mam Beri
ale latem stuptutów nie noszę, używam tylko na śniegu :)
Awatar użytkownika
Ewcia

tomek.l pisze:
Ewcia pisze:I jaka firmę polecacie?
ja mam Beri
ale latem stuptutów nie noszę, używam tylko na śniegu :)
Hm, dobrze wiedzieć ;)
Filanc

Post autor: Filanc »

Zawodowe gaitery zapinane są z przodu.
Na rzepa.
Reszta to badziew.
:D
pitek1981

Kontakt:

Post autor: pitek1981 »

Filanc pisze:Zawodowe gaitery zapinane są z przodu.
Na rzepa.
Reszta to badziew.
:D no i takie tez posiadam - Mountain Eagle - zapinane na zamek z przodu, dodatkowo pzykryte zapięciem na rzep
Awatar użytkownika
Ewcia

pitek1981 pisze:
Na rzepa.
Reszta to badziew.
:D no i takie tez posiadam - Mountain Eagle - zapinane na zamek z przodu, dodatkowo pzykryte zapięciem na rzep
A ja myslałam, ze z tym rzepem to sciema ;)
MiG

Post autor: MiG »

Ewcia pisze: Takie nie profesjonalne pytania. Ale jestem na etapie kupna stuptutów. Jak dobiera się rozmiar stuptutów?
Przykładasz no nogi i patrzysz czy będzie wygodnie :)
Zygmunt Skibicki pisze: W każdym bądź razie na letnie deszcze preferuję częściowe odsunięcie zamka z tyłu - mniej się poci noga i mniej kłopotu ze spływającym po łydce potem.
Jak sie noga za bardzo poci to mozna nie ściągać ściągacza na górze, żeby zapewnić choć trochę wentylacji.
Albo podwinąć nogawki spodni i dopiero wtedy zalozyć stuptuty (oba patenty wypróbowane).
pitek1981 pisze: dodatkowo pzykryte zapięciem na rzep
Heh, "dodatkowo", szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze stuptutów bez rzepa (ale może niewiele wudziałem :) )
Awatar użytkownika
Ewcia

MiG pisze:Przykładasz no nogi i patrzysz czy będzie wygodnie
Hm, cóż nie wiem czy od tak wizualnie da rade ;)
MiG pisze:Albo podwinąć nogawki spodni i dopiero wtedy zalozyć stuptuty (oba patenty wypróbowane).
Dość ciekawy ten Twoj patent 8)
MiG pisze:Heh, "dodatkowo", szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze stuptutów bez rzepa (ale może niewiele wudziałem )
To ja jestem nieźle zacofana ;)
pitek1981

Kontakt:

Post autor: pitek1981 »

MiG pisze:pitek1981 napisał(a):
dodatkowo pzykryte zapięciem na rzep
Heh, "dodatkowo", szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze stuptutów bez rzepa (ale może niewiele wudziałem smile )
to ja gdzieś już widziałem, dlatego piszę
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Na rzepa.
Reszta to badziew.
Popieram - miałam kilka par stuptutów, takie z zapięciem z przodu są moim zdaniem zdecydowanie najlepsze, nie trzeba przy ich zakładaniu i zdejmowaniu wyczyniać akrobacji.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

pitek1981 pisze:
Bywają takie zapinane tylko na rzep. Mój mąż posiada stuptuty "Salewy" zapinane z przodu tylko na bardzo silny rzep. Zamek w ogóle nie jest potrzebny.
Są zrobione chyba z dakronu, bardzo pancerne, używa ich tylko zimą lub na lodowiec do skorup i raków i ma bez większych przedarć i przetarć już ze 4 lata.

Na dodatek abyście zazdrościli napiszę, że kupił w "Odzieży używanej" za całe 2 zł.

Chyba tam nie wiedzieli do czego to służy.

Pozdrowienia

Basia
ODPOWIEDZ