DYKTANDO

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izabela

DYKTANDO

Post autor: Izabela »

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/24/dyktando02.jpg Dzisiaj w "trójce" usłyszałam informacje,że pani dzieciom goralskim zrobiła dyktando....
Pani treść dyktanda wybrała z dyktatu, jak tłumaczyła....
Pozdrawiam, Iza
dziki_mul

Post autor: dziki_mul »

odosobniony przypadek głupoty ludzkiej :)
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Teraz nareszcie wiem dlaczego nie można swobodnie chodzić po całych Tatrach. Tu nie chodzi o jakąś ochronę przyrody czy orłów, których naprawdę już dawno nie ma. Tu chodzi o to, że poprostu psuję akustykę :)
Sylwester

Post autor: Sylwester »

Straszne, aczkolwiek ciekawi mnie napisał komentarz do tego przytoczonego dyktanda /nie dotyczy kom. na forum tylko w prasie/, gdyż utarło się, że relacja jest skwitowana stwierdzeniem, iż pochodzi np. ze źródeł zbliżonych do czegoś tam, lub jak np. ostatnio w przypadku becikowego usłyszałem stwierdzenie, że matki w Polsce wolały by aby zamiast przeznaczać pieniądze na płatności socjalne po 1.000 zł przeznaczyć je na utrzymanie przedszkoli, nie drążę tematu becikowego, chcę określić swoje zdanie do tzw. żródeł czyli pustych nieautoryzowanych i często kłamliwie przytaczanych wypowiedzi, bo gdyby nawet ktoś piszący ten tekst i publikujący go zadał sobie trud by przeprowadzić sondę, ale między iloma kobietami: 10, 100, 500 to i tak nie jest dostateczna ilość opiniodawców by wypisywać takie fakty. Generalnie tekst dyktanda upiorny i głupi, ale cholera czego spodziewać się w kraju w którym brak uregulowania podstawowych spraw, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob 26 lis, 2005 przez Sylwester, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Hmmm-nawet na żart jest to kiepskiej jakości...a już jako dyktando w szkole...coś z tą nauczycielką chyba nie tak... :think:
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Różni ludzie... Ale w tym przypadku, to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać... (?)
MiG

Post autor: MiG »

Może warto przeczytać cały artykuł:
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/modul ... e&sid=1824
(co nie zmienia faktu, że ten tekst na dyktando zdecydowanie się nie nadawał)
ryb-ka

Post autor: ryb-ka »

Jak taki tekst mógł się znaleść w pomocach dla nauczyciela - ktoś to musi przecież zatwierdzać?

Dla mnie w pierwszym odczuciu niesmaczny, a przy założeniu że miał być żartobliwy - na pewno żart nie dla piątoklasistów.
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

ryb-ka napisała:
Jak taki tekst mógł się znaleść w pomocach dla nauczyciela - ktoś to musi przecież zatwierdzać?
- teraz pewnie przy wielkim buummm zostanie zweryfikowany...ale też cała sprawa wykazuje, że u ciała pedagogicznego zabrakło pomyślunku...pani "dała ciała" i tej pani już dziękujemy... :P
Pozdrawiam, Iza
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

No faktycznie prawda jest taka, że pani nauczycielka okazała się bezmyślna, żeby nie powiedzieć gł.... Nie wszystko co gdzieś piszą trzeba bezmyślnie powtarzać. Ten tekst nie jest żartobliwy on jest poprostu głupi. Jeśli nauczycielka tego nie rozróżnia no to cóż.
A swoją drogą to i tak większość tekstów używanych w dyktandach jest głupia i bez sensu. To tylko nielogiczne ciągi wyrazów z jak największym nagromadzeniem trudnych słów..
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

ryb-ka pisze:na pewno żart nie dla piątoklasistów.
Właśnie, bo może być takie dyktando żartem, ale co taki piątoklasista sobie przyswoi, to przyswoi. Z drugiej strony szkoda mi tej pani, gdyż pewnie sama bezmyślnie przeczytała ten tekst, zobaczyła, że jest dużo wyrazów z "rz" i "h" i poszło...
ODPOWIEDZ