Czołówki

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

w najnowszym npm test czołówek
coś dla Mariusza ;)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Chyba wejdę na allegro i kupię coś taniego - 300 zł za petzla to dla mnie wyrzucanie kasy w błoto (w stosunku do moich potrzeb). Ceny czołówek w Horyzoncie są mało atrakcyjne.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Mariusz pisze:Chyba wejdę na allegro i kupię coś taniego - 300 zł za petzla to dla mnie wyrzucanie kasy w błoto
Mariusz, Tikaka Petzla jest do kupienia za dużo mniej niż 100zł. Powiem też,że ta moja "no name" za 15zł też jest dobra -choć zimą może być za cienka :think:
Awatar użytkownika
Mariusz

A gdzie kupiłaś tego nołnejma seniorita?
:)
Awatar użytkownika
Szarotka

W Katowicach senior :D...tzn..kolega Dorian mi kupił,aczkolwiek wytropiłam to w necie...o nawet na forum było swego czasu :D
http://tatry.bozym.com/viewtopic.php?t= ... o%B3%F3wki
Awatar użytkownika
Mariusz

Niestety podane wówczas linki nie działają. No nic, poszperam na allegro.
Awatar użytkownika
Mariusz

Przy okazji poczytałem sobie ten stary wątek, gdzie m.in. kol. Venom doradzał zakup firmówek petzlowskich. Hmnnn... myslałem o tym, tikkę można już kupić za 120 zł - jednak jeśli latarka jak się okazuje jest mi potrzebna tak naprawdę raz na parę lat (kiedy się zdarzy powrót po zmierzchu), to może nołnejm za 25 zeta by wystarczył...
Awatar użytkownika
Szarotka

Mariusz pisze:to może nołnejm za 25 zeta by wystarczył...
wystarczy jeśli nie myślisz o zimowym chodzeniu,w innym wypadku już bym się zastanowiła,czy nie dołożyć owych 100zł (ale ja widziałam Tikki tańsze) Taka czołówka może ci się przydać podczas naprawy samochodu...gdzieś na trasie,lub też nawet na rowerek :D Pomyśl nad tym.
AdiK

Post autor: AdiK »

Iwona pisze:Taka czołówka może ci się przydać...[ ]...na rowerek
Moja żona kiedyś zdębiała nocą w samochodzie, gdy z przeciwka wyskoczył jej taki cyklop z czołówką. Zobaczyło na drodze poruszające się (to w górę, to w dół) światło pędzące w jej stronę... :D
dr kidler

Post autor: dr kidler »

Mariusz pisze:Hmnnn... myslałem o tym, tikkę można już kupić za 120 zł
Jeżeli zdecydujesz sie na tikke to najtaniej z tego co mi sie udało znależć:
http://www.sklepturysty.com.pl/esklep/p ... ucts_id=65

Ale jak jedziesz raz na jakiś czas, i czołówkę potrzebujesz tylko awaryjnie to myślę że nie potrzebujesz nic nadzwyczajnego.
Może to :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64866186
Tanioooocha. ;)

Ciekawe jak działa. :think:
Awatar użytkownika
Szarotka

dr kidler pisze:Ciekawe jak działa.
Miałeś okazję ją sprawdzić w Dolomitach-ja mam taką,tyle że za 15zł :D
dr kidler

Iwona pisze:Miałeś okazję ją sprawdzić w Dolomitach
No to spoko - ma tylko za dużo programów (7), a pozatym to ok.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Mariusz pisze: jednak jeśli latarka jak się okazuje jest mi potrzebna tak naprawdę raz na parę lat
Ja używam czołówki praktycznie non-stop - tzn w moim domu nie ma już innej latarki. Sporo tez używałem jej jako nocnej lampki do czytania tam gdzie nie było nic lepszego.
W górach uzyłem jej jak dotąd raz - na zejściu z Orlej. Ciekawą cechą Tikki (a zapewne i innych diodówek) jest kolor światła, który doskonale eksponuje wszystko co białe (np znaki szlaku)

Jeśli ktoś chce kupic Tikkę, to chyba wartopomyśleć nad wersją XP z dioda Luxeon - kosztuje ciupinke więcej od mojej t. plus, a jest praktyczniejsza.

Baterie w ciągu ostatniego roku zmieniałem raz.
Iwona pisze:lub też nawet na rowerek
Ja wymyśliłem jak przymocować ją do kierownicy, tak aby się nie dyndała i świeciła gdzie trzeba. Prosty patent. Oczywiście do kasku tez mocowalem, ale nie uzywałbymbym tegona drodze (zresztą jest to nielegalne)
Zwolay

Post autor: Zwolay »

nielegalne??tzn nie mozesz jezdzic z czolowka na kasku? a tu mnie zaskoczyles...natomiast chetnie przeczytalbym o patencie na niedyndanie czolowki na kierownicy-jakos z adamem slodowym mam niewiele wspolnego... ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Zwolay pisze:nielegalne??tzn nie mozesz jezdzic z czolowka na kasku? a tu mnie zaskoczyles...natomiast chetnie przeczytalbym o patencie na niedyndanie czolowki na kierownicy-jakos z adamem slodowym mam niewiele wspolnego... wink
Tak słyszałem, zresztą nawet na logike - wczuj się w kierowce jadacego z przciwka

Patent jest prosty. Mam na kierownicystare mocowanie od halogenu, tyle, ze zamontowane pod spodem. Jak było u góry to linki zasłaniały reflektor. Do tego mocowania przykłądam z dołuczołówkę i dwukrotnie owijam kierownice jej gumką zahaczając na końcu o nia samą. I jest reflektor. Pewnie bez tego plastiku tez będzie działać,ale może byc mniej stablina.
hula

Post autor: hula »

Tikkę XP polecam kupiłem ją żeby mieć jakieś światełko na świetliki, czołóweczka rewelacyjna - niewielkie rozmiary i waga - zasięg światła konkretny ok 20 - 30m. możliwość chwilowego (do 20 s) zwiększenia zasięgu do 50 m - idealna sprawa na nocne rajdy na orientację, ma jeszcze ciekawy patent - miernik poziomu zużycia baterii. cena jeszcze nie powala - ok 150zł,
Awatar użytkownika
Mariusz

Gdybym miał kupić czołówkę na potrzeby nocnych rajdów na orientację, nie wachałbym się ani chwili - Tikka warta swej ceny. Szkoda jednak, że Petzl nie ma w ofercie czegoś dla klientów low-endowych...
:(
dr kidler

hula pisze:Tikkę XP polecam
Mama pytanie:
Przesłona do oświetlenia bliskiego zasięgu - o co w tym chodzi i jak sie tego używa?
Dorian

Post autor: Dorian »

Adam to sie fachowo nazywa dyfuzor i służy do uzyskania rozproszonego światła i pozwala zmniejszyć zasieg światła a w zamian równomiernie oświetlić większy teren. :)
Giaur

Kontakt:

Post autor: Giaur »

Nie wiem, czy już kupiłeś Mariusz tikkę, bo temat dosyć stary jest, ale może dorzucę kilka zdań, bo stałem kiedyś przed podobnym dylematem co Ty - tikka, czy coś taniego na allegro?.

Uznałem, że tikka, oczywiście tikka plus. Wydałem na to troszkę i... po jakimś pół roku użytkowania nie widzę różnicy między nią i czymś z allegro. Może jest lepiej wykonana, ale... daje mało światła. Porónująć z innymi, droższymi niestety czołówkami petzla jest bardzo słaba. Porównując z czołówkami z allegro po 15 złotych - prawie to samo.

Gdybym teraz stanął jeszcze raz przed wyborem, to albo kupiłbym coś petzla z diodami i halogenem (halogen daje duużo światła, diody zużywają mniej energii, gdy światło aż tak bardzo nie jest potrzebne), albo 2 najtańsze czołówki na allegro (2 na wypadek awarii).

Krótko - odradzam tikkę.
ODPOWIEDZ