Mapy topograficzne 1:10000 by CODGiK

Wycieczki, polecane trasy, relacje, sprzęt i ekwipunek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Czy ktoś posiada taką mapę dowolnego obszaru?
Chcialbym zobaczyć zeskanowany fragment, żeby się zorientować, czy warto to kupić.
Z tego co pamiętam, te mapki kupował MiG - masz może możliwość zeskanowania kawałka?
MiG

Post autor: MiG »

Mam tylko 1:25000.
Zeskanować będę mógł w weekend.

MiG
jerry

nieaktywny

Post autor: jerry »

Cześć,

Do czego Mariusz chcesz wykorzystać mapy 1:10k ?? Jeśli do pieszych wędrówek to chyba warto - widziałem miesiąc temu mapy będąc na Żurawiej.

Ja kupiłem sobie 1:50k do jazdy rowerem - i jestem zadowolony, zaznaczone są wszystkie ścieżki leśne, jeżdżąc po 50km po drogach i lasach całkiem nieznanych terenów jeszcze ani razu się nie zgubiłem :)
Ale podstawowa wada: przy mapach 1:50k jeden płat mapy obejmuje obszar wielkości 20x20km, co przy jeżdzie rowerem wymusza zabieranie 3-4 map za każdym razem :)

Natomiast 1:10k do jazdy rowerem to odradzałbym całkowicie. No i pytanie czy interesujące Cie rejony zostały wydane w wersji 1:10k ??

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Już wyjaśniam: 1:10k potrzebuję tylko jeden arkusz swojej okolicy. Pełno tu rezerwatów, lasów, szlaków, ścieżek - najwyższy czas zabrać się za ich eksplorację. Z tego co sprawdzałem na stronach Codgiku, obszar gdzie mieszkam jest "zmapowany" (w kwadracie nr 127 - pn.wsch. od W-wy) lub przynajmniej posiadają "diapozytywy" - cokolwiek to jest. Chodzi mi o ten skorowidz:
http://www.codgik.waw.pl/skorow/92-10/92-10g.html
Czy mapy 1:10k to te maleńkie kwadraciki, czy może duże kwadraty 8x8?

Równolegle zamierzam nabyć mapę 1:50k (lub kilka takich map) pokrywających okolice na pn.wch. do Warszawy (sektory 114, 115, 116 oraz 126, 127, 128) - te arkusze ewidentnie do jazdy na rowerku.
http://www.codgik.waw.pl/skorow/92-50/92-50d.html

W przyszłym tygodniu wybieram się na Żurawią - jak tam jest z obsługą? Można sobie spokojnie przejrzeć mapy i zasięgnąć porady, czy raczej peerelowskie klimaty?

:)
jerry

nieaktywny

@Mariusz
1. not sure ... ale na 99.9% obstawiam że 1:10k to będą te malutkie kwadraciki, nie wyobrażam sobie mapy 1:10k 8x8 - to tak na oko jakieś 40x40km wiec nie ma szans zmiescic tego na jednej plachcie papieru

2. możesz się szykowac, że całe 6 sektorów to jakies 6x4=24 mapy ... a to bedzie kosztowac ... jedna sztuka okolo 9 zeta

3. z obsluga ... bylem bardzo mile zaskoczony :) trafilem na mila Pania, ktora przyniosla mi jakies 5 map 1:10k, 3 mapy 1:25k i 6 map 1:50k - co chwila inne donosila i jeszcze pytala mnie czy chce porownac jak wyglada to w formie mapy zlozonej a jak w formie arkusza A2 nieposkładanego :)
jeśli dobrze trafisz to smialo mozesz zabawic 'pare' minut i poprzegladac co zechcesz ..... zycze powodzenia :)
Hanka

Post autor: Hanka »

Mam mapke w skali 1:10 000, moge zeskanowac i podeslac fragment; jerry ma racje, jeden arkusz to format A2 czyli 420x594; w ksiegarniach i empiku widzialam tylko jedna mape w skali 1:30 000 (Wielkopolski Park Narodowy), mapy w skali 1:10 000 w Poznaniu niestety sa nieosiagalne, mam jeszcze jedno miejsce gdzie moge sprawdzic, ale niestety dopiero we wtorek :)
pozdrawiam
MiG

Post autor: MiG »

Mapy okolic Warszawy w skali 1:10.000 (już gotowe, poskładane, a nie w formie arkusza) można też kiedyś było dostać w takiej księgarni "geograficznej" w Al. Jana Pawła II, gdzieś koło skrzyżowania z Grzybowską.

MiG
jerry

nieaktywny

No to jeszcze zostaje WZKart - WojskoweZakładyKartograficzne - na Jerozolimskich na przeciwko dawnej Ikei przed placem Starynkiewicza - ale nie wiem jak dokładne mapy tam mają.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ