moje priorytety:
1)bezpieczenstwo
2)niezawodnosc,trwalosc
3)cena (ale jestem sklonny w mysl zasady "co tanie to drogie" wydac np 400 zamiast 200 jesli bedzie to uzasadnione)
dziekuje za porady
Wybór firm produkujących raki jest duży poczawszy od Petzla,Grivela na Salewach i Camp-ach kończąc.Wszystkie są dobre i wysokiej klasy ale kieruj sie tym by były 12 zębne i jak paskowe to żeby szybko i łatwo się je zakładało(sa takie paskowe co nie wiadomo jak to powiazać na pierwszy rzut oka).Petzl a i pewnie niektóre inne firmy sprzedają raki razem z wkładkami anty-snow moim zdaniem dobra rzecz jak śnieg jest mokry i sie przykleja do raków ale osobno też mozna je kupić.Zwolay pisze:pytanie jakie raki kupic??
http://sklep.wspinanie.pl/index.php/mkS ... 2/Itemid,/Zwolay pisze:jako ze wybieram sie w tym roku w zimie w tatry taki sprzet chyba powinienem miec...pytanie jakie raki kupic??mam buty pod ktore "podejda" polautomaty ale czy sa one lepsze niz paskowe?generalnie zupelnie na tym sie nie znam i jesli moglibyscie pomoc bylbym wdziecznyprzeznaczenie rakow to jedynie wedrowki-bez jakichs lodospadow itp extremow o ktorych nie mam zielonego pojecia
![]()
-przeczytałam i znalazłam coś dla poszukujących butów na zimę: "Jedynym butem godnym polecenia zarówno do wspinaczki lodowej jak mikstowej jest na dzień dzisiejszy Skarpa model Vega jest to but o konstrukcji skorupowej, który doskonale usztywnia nogę i jest bardzo trwały. Niema on także tendencji do wydzielania przykrych zapachów i pękania skarpet (botków) czego nie można powiedzieć o produktach firmy Koflach lub Asolo."
Owszem, ale to raczej juz do wspinaniaIwona pisze:przeczytałam i znalazłam coś dla poszukujących butów na zimę:
http://www.8a.pl/sklep/pokaz.php?co=pok ... rekkingowe
A ups. A to przepraszam, jezeli jest to traktowane jako spamMariusz pisze:Irek, no już styknie tej reklamy - na Boga, nie w każdym poście!Irek pisze:Zapraszam na www.jkw.pl
Hmmm. A ja myslem, ze ludzie u nas to juz umieja czytacMariusz pisze:M.in. dlatego nie funkcjonują tu podpisy, aby nie "dekoncentrować" czytelnika przeróżnymi rzeczami, które tam trafiają.
Przekaze Kajetanowi, ze jest poczytnyMariusz pisze:p.s. zaglądam chętnie na jkw, coby poczytać teksty Kajetana.
Alpejskie lodowc i szczyty nawet najlatwiejszymi wariantami to juz mozna podciagnac pod wspinanie. Beda dobrym wyborem. Choc akurat glownym atutem vegi jest sztynosc, co swietnie koresponduje wlasnie ze wspinaniem zimowym.Iwona pisze:czyli co...na alpejskie lodowce i szczyty nie będą najlepszym wyborem?Irek pisze:ale to raczej juz do wspinania
To gdzie ty się wybierasz? Bo ja już sam nie wiem.Patrycja pisze:bo podobno w miejscu do którego się wybieram mogę napotkać na płaty lodowe o szerokości np. ok. 100m /których nie da się przejśc w zwykłych butach/. -

Patrycja pisze:A czy ktoś z forumowiczów używał czegoś takiego jak raczki?
horolezec pisze:To gdzie ty się wybierasz
Patrycja pisze:Wybieram się do Chile. Tam będzie niby końcówka lata/początek jesieni ....Ale chcemy połazić trochę po różnych parkach narodowych - część ma też lodowce
Wiesz a ja mam takie podejście /może niezbyt dobre/, że jak się czegoś bardzo chce to mimo problemu z kasą można jakoś pokombinować i mimo przeciwności jednak zrealizować swoje marzenia...uszba pisze:jesli ktos ma na podroz do Chile to powinno i na raki starczyc...ale z gory przepraszam jesli czegos nie rozumiem.
Za bardzo nie mam od kogo, a co do butów to są to trekkingowe buty za kostkę z vibramą ... nie przystosowane specjalnie do raków ... ale gdzieś tam czytałam, że te raczki można mocować do każdych butów ??diablak1223 pisze:rozwazalas opcje pozyczenia rakow od kogos?
i czy masz buty o odpowiednio twardej podeszwie nadajacej sie pod raki?