coś dla Mariusza
Czołówki
W Katowicach senior
...tzn..kolega Dorian mi kupił,aczkolwiek wytropiłam to w necie...o nawet na forum było swego czasu
http://tatry.bozym.com/viewtopic.php?t= ... o%B3%F3wki
http://tatry.bozym.com/viewtopic.php?t= ... o%B3%F3wki
Przy okazji poczytałem sobie ten stary wątek, gdzie m.in. kol. Venom doradzał zakup firmówek petzlowskich. Hmnnn... myslałem o tym, tikkę można już kupić za 120 zł - jednak jeśli latarka jak się okazuje jest mi potrzebna tak naprawdę raz na parę lat (kiedy się zdarzy powrót po zmierzchu), to może nołnejm za 25 zeta by wystarczył...
wystarczy jeśli nie myślisz o zimowym chodzeniu,w innym wypadku już bym się zastanowiła,czy nie dołożyć owych 100zł (ale ja widziałam Tikki tańsze) Taka czołówka może ci się przydać podczas naprawy samochodu...gdzieś na trasie,lub też nawet na rowerekMariusz pisze:to może nołnejm za 25 zeta by wystarczył...
Jeżeli zdecydujesz sie na tikke to najtaniej z tego co mi sie udało znależć:Mariusz pisze:Hmnnn... myslałem o tym, tikkę można już kupić za 120 zł
http://www.sklepturysty.com.pl/esklep/p ... ucts_id=65
Ale jak jedziesz raz na jakiś czas, i czołówkę potrzebujesz tylko awaryjnie to myślę że nie potrzebujesz nic nadzwyczajnego.
Może to :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64866186
Tanioooocha.
Ciekawe jak działa.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Ja używam czołówki praktycznie non-stop - tzn w moim domu nie ma już innej latarki. Sporo tez używałem jej jako nocnej lampki do czytania tam gdzie nie było nic lepszego.Mariusz pisze: jednak jeśli latarka jak się okazuje jest mi potrzebna tak naprawdę raz na parę lat
W górach uzyłem jej jak dotąd raz - na zejściu z Orlej. Ciekawą cechą Tikki (a zapewne i innych diodówek) jest kolor światła, który doskonale eksponuje wszystko co białe (np znaki szlaku)
Jeśli ktoś chce kupic Tikkę, to chyba wartopomyśleć nad wersją XP z dioda Luxeon - kosztuje ciupinke więcej od mojej t. plus, a jest praktyczniejsza.
Baterie w ciągu ostatniego roku zmieniałem raz.
Ja wymyśliłem jak przymocować ją do kierownicy, tak aby się nie dyndała i świeciła gdzie trzeba. Prosty patent. Oczywiście do kasku tez mocowalem, ale nie uzywałbymbym tegona drodze (zresztą jest to nielegalne)Iwona pisze:lub też nawet na rowerek
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Tak słyszałem, zresztą nawet na logike - wczuj się w kierowce jadacego z przciwkaZwolay pisze:nielegalne??tzn nie mozesz jezdzic z czolowka na kasku? a tu mnie zaskoczyles...natomiast chetnie przeczytalbym o patencie na niedyndanie czolowki na kierownicy-jakos z adamem slodowym mam niewiele wspolnego... wink
Patent jest prosty. Mam na kierownicystare mocowanie od halogenu, tyle, ze zamontowane pod spodem. Jak było u góry to linki zasłaniały reflektor. Do tego mocowania przykłądam z dołuczołówkę i dwukrotnie owijam kierownice jej gumką zahaczając na końcu o nia samą. I jest reflektor. Pewnie bez tego plastiku tez będzie działać,ale może byc mniej stablina.
Tikkę XP polecam kupiłem ją żeby mieć jakieś światełko na świetliki, czołóweczka rewelacyjna - niewielkie rozmiary i waga - zasięg światła konkretny ok 20 - 30m. możliwość chwilowego (do 20 s) zwiększenia zasięgu do 50 m - idealna sprawa na nocne rajdy na orientację, ma jeszcze ciekawy patent - miernik poziomu zużycia baterii. cena jeszcze nie powala - ok 150zł,
Nie wiem, czy już kupiłeś Mariusz tikkę, bo temat dosyć stary jest, ale może dorzucę kilka zdań, bo stałem kiedyś przed podobnym dylematem co Ty - tikka, czy coś taniego na allegro?.
Uznałem, że tikka, oczywiście tikka plus. Wydałem na to troszkę i... po jakimś pół roku użytkowania nie widzę różnicy między nią i czymś z allegro. Może jest lepiej wykonana, ale... daje mało światła. Porónująć z innymi, droższymi niestety czołówkami petzla jest bardzo słaba. Porównując z czołówkami z allegro po 15 złotych - prawie to samo.
Gdybym teraz stanął jeszcze raz przed wyborem, to albo kupiłbym coś petzla z diodami i halogenem (halogen daje duużo światła, diody zużywają mniej energii, gdy światło aż tak bardzo nie jest potrzebne), albo 2 najtańsze czołówki na allegro (2 na wypadek awarii).
Krótko - odradzam tikkę.
Uznałem, że tikka, oczywiście tikka plus. Wydałem na to troszkę i... po jakimś pół roku użytkowania nie widzę różnicy między nią i czymś z allegro. Może jest lepiej wykonana, ale... daje mało światła. Porónująć z innymi, droższymi niestety czołówkami petzla jest bardzo słaba. Porównując z czołówkami z allegro po 15 złotych - prawie to samo.
Gdybym teraz stanął jeszcze raz przed wyborem, to albo kupiłbym coś petzla z diodami i halogenem (halogen daje duużo światła, diody zużywają mniej energii, gdy światło aż tak bardzo nie jest potrzebne), albo 2 najtańsze czołówki na allegro (2 na wypadek awarii).
Krótko - odradzam tikkę.