Busy zakopiańskie

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
jerry

nieaktywny

Post autor: jerry »

http://info.onet.pl/946394,11,1,0,120,686,item.html

Sprawdzą, czy Zakopane szkodziło turystom

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wszczął postępowanie antymonopolowe przeciwko gminie Zakopane. Powodem jest podejrzenie ograniczania działalności niezależnych przewoźników.

Postępowanie wyjaśni, czy zasadne są zarzuty zgłaszane pod adresem gminy przez Zrzeszenie Transportu Prywatnego. Twierdzi ono, że władze samorządowe zmuszają właścicieli i kierowców busów, do przekształcenia swej działalności w regularne świadczenie usług.

Zbadane zostanie również to, czy gmina nie nadużyła swojej pozycji przekształcając miejsca postojowe, z których korzystali niezależni przewoźnicy, na przystanki komunikacji regularnej, gdzie zezwala się wjeżdżać jedynie przewoźnikom transportu regularnego oraz taksówkom.

Za naruszenie ustawy antymonopolowej grozi kara w wysokości do 10 procent przychodu w roku, w którym stosowano niezgodną z prawem praktykę.

wlasnie znalazlem nowe info nt busow - jak widac moze sie okazac ze znowu bedziemy czychac na busy i czekac az zbierze sie komplet zanim kierowca uprzejmie ruszy w trase :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

A było tak fajnie... (i jest nadal). Wsiedliśmy w busa do Chochołowskiej, odjechał za 2 minuty, chociaż nikt więcej się nie dosiadał...
Trzeba korzystać, póki nie wróci wolna amerykanka...
jerry

nieaktywny

Post autor: jerry »

W srodku sezonu to jeszcze pol biedy - stonki jest tyle, ze busy szybko sie zapelniaja, ale przed sezonem (maj-czerwiec) albo po (pazdziernik) to niestety trzeba czekac czasami pol godziny. Kierowca zawsze wynajdzie jakas dostawke i wypelni kazde wolne miejsce :)

Oby nie wrócily te czasy ...

No i jeszcze pytanko: czy jezdzac busami targujecie sie z kierowcami - jesli tak to z jakim skutkiem?
(A wiem ze sa na forum tacy, ktorzy tak robia :) )

pozdrawiam
Wiola

Post autor: Wiola »

Hej
Próbowałam kilka razy targować się, ale wiecie co mi odpowiadali?
Idźcie se pani na dworzec, na PKS, tam jest taniej, ino trza pocekać troseckę. Jakoś tak to oni mówią.
Nie chce mi się z nimi gadać....... targować. Byle szybko jechał :)
Kończę bo Jurek do męża - a może do mnie? - się "dobija".

pa pa Wiola
OFF

Post autor: OFF »

O której jedzie pierwszy pks z Dworca do Kuźnic ? We wrześniu chyba jest inaczej niż w wakacje.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

OFF pisze:O której jedzie pierwszy pks z Dworca do Kuźnic ?
Myślę, że ok 6 powinno coś jechać.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
mee89

busy do Małego Cichego

Post autor: mee89 »

Witam, ma ktoś jakieś pojęcie na temat transportu (bus, pks) do małego cichego z nowego targu, poronina lub zakopnego??
byłabym bardzo wdzięczna.
pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Re: busy do Małego Cichego

Post autor: Basia Z. »

mee89 pisze:Witam, ma ktoś jakieś pojęcie na temat transportu (bus, pks) do małego cichego z nowego targu, poronina lub zakopnego??
byłabym bardzo wdzięczna.
pozdrawiam, Marta
Busy jeżdżą często zwłaszcza na trasie Małe Ciche - Poronin - Zakopane i z powrotem, z Nowego Targu - nie wiem. Rozkładu na sieci nie ma.
Na miejscu na przystankach są rozkłady.

PKS-u w Zakopanem nie ma, bo splajtował.
mee89

Post autor: mee89 »

dzięki wielkie, o to mi chodziło :) bo dojechać do poronina to nie problem z nowego targu, ale nie wiedziałam jak to dalej wygląda ;) ale jak busy są często to fantastycznie.
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ