Kurtka??

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
Awatar użytkownika
Olav

Kurtka??

Post autor: Olav »

Kupiłem rok temu kurtkę campusa z gore tex'u z wpinką polarową za 400pln PO 50% przecenie - stan jest taki, że kurtka sie rozpier**la, wszystko co morze sie w niej pruje, zamki sie psują i wogle jakas taqa nie fajna jest...

Zastanawiam się dlatego nad kupnem czegoś nowego.. Kurtka ma sie nadawać do noszenia w zimie, ale część ocieplająca najlepiej, żeby była odpinana, taq, aby membrana nadawqała się na przeciwdeszczowke na lato :D

Chodzi mi o coś [url=http://www.bergson.pl/shop/product.php?id=127]tej klasy[url], ale nie koniecznie tego producenta (ale absolutnie NIE campusa!!) - możecie coś doradzić??
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Kurtki Bergsona też nie cieszą się zbyt dobrą renomą, choć osobiście nie kupiłem jeszcze nic z Bergsona więc nie mam rzetelnej opinii. Dużo można się dowiedziec na NGT.
Ja mam Małachowskiego i jestem baaardzo zadowolony. Co prawda nie ma możliwości wpięcia polara ale dla mnie to nie problem.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Olav pisze:Kupiłem rok temu kurtkę campusa z gore tex'u z wpinką polarową za 400pln PO 50% przecenie
Trzeba skorzystać z prawa gwarancji. 8)
Jedną Wiola zaniosła do reklamacji po 11 miesiącach użytkowania... oddali kasę. :D
Drugą, po 14,5 miesiącach noszenia i.... również oddali kasę - (2x po 2 tygodniach). :D
Ps. W obu przypadkach "puściły" szwy na ramionach i przy kapturze. Dodatkowo w jednej zamek odpruł się od kieszeni.
luka

Post autor: luka »

bo campus to nie jest fajna firma :P ja mam namiot campusa i nie chcę przeklinać aby go opisać, najlepiej mi się chodziło w kurtce alpinusa nie pamiętam modelu ale był z serii activo teraz chodzę w milo i jest nawet spoko, ale jednak alpinus miał więcej przydatnych drobiazgów
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

luka pisze:bo campus to nie jest fajna firma
To prawda, ale z gwarancją zadziałali jak najlepsze firmy na świecie - przynajmniej w naszym przypadku. ;)
Awatar użytkownika
Olav

Jak pekla mi ta czesc, ktorą tszeba chwycić, aby otworzyć zamek, to najpierw uslyszalem, ze jest to uszkodzenie mechaniczne (mimo, że pekniecie nastapiło na skutek wady materiałowej) a potem, że zamek nie jest objęty gwarancja. A kiedy zaczęły mi się odrywać rzepy przy zamku, to dowiedziałem sie, że za mocno je odpinam. Teraz sprawą kurtki zajmuje się mój ojciec. Fakt, moi rodzice zapłacili za nią 400 pln,, ale kilka dni wczesniej przed przeceną ktoś mogl kupić takiego bubla za 800 :/ i nie jest to odosobniony przypadek - niestety, brat dostal razem ze mna taką samą :/No nic, będę dalej szukać, a jakby komuś wpadlo coś do glowy, to dzioekuje z góry za kazda propozycję :D
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Pomyśl nad "nieśmiertelnym" Thorem Alviki ;) Pozatym to napisz jaki przedział cenowy cię interesuje. Jeśli chcesz kupić coś porządnego to warto kupić coś sprawdzonych marek (Mammut, TNF). O Milo też słyszałem wiele dobrego, sam przymierzałem się do Milo Yash lub Yannish (czy jakos tak)
Awatar użytkownika
Olav

Salek pisze:jaki przedział cenowy cię interesuje
Powiem tak - jakieś 500, 500coś pln to jest max - ale coś porządnego a tańszego jak najbardiej mile widziane :D
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Ja mam kurtkę firmy Melos- dostałam ją i jestem z niej bardzo zadowolona zarówno zimą i latem,w górach i na rowerze.Noszę ją już ze 4 lata i nic nie pękło,nie popruło się i wogóle jest OK :)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

po pierwsze campus nie szyje z gore-texu
po drugie campus szyje z vaportexu i na dodatek smie twierdzic, ze jest to najlepsze membrana na rynku :))
po trzecie campus szyje w bardzo kiepskich chinskich fabrykach, jeszcze gorszych niz szyl piec lat temu wiec z jakosci slabej zszedl na beznadziejna :)
Awatar użytkownika
Olav

Alien pisze:po pierwsze campus nie szyje z gore-texu
ale vapor tex to to samo - tylko nazwa zmienia sie po to, aby bylo taniej i nie placic autorowi "gore tex'u" - to tak jak pojawił się w sprzecie audio kiedys system podbicia basow - wymyslil to sony, a inne koncerny mu nie placily, bo zmienily nazwy (to tak w extremalnym uproszczeniu!!)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

moj campus tez sie pruje - na razie jednak poszly tylko wszywki od sciagaczy, co nie przeszkadza w uzytkowaniu, ale brzydko wyglada.
AdiK

Post autor: AdiK »

Od 3-4 lat mam Alpinusa (model Kajman) i jak do tej pory, spisuje się bez zastrzeżeń. Taką samą ma zresztą mój szwagier - wrażenia z użytkowania takie same. :)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Olav pisze:ale vapor tex to to samo
tak jak deawoo matiz i volkswagen passat - to tez to samo, jedno i drugie to samochod
otoz nie to samo, ale nie bede sie zaglebial w szczegolowa budowe poszczegolnych membran, bo i tak nikt tego nie przeczyta do konca :))
najwazniejsze sa walory uzytkowe i jesli twoja membrana jeszcze nie przecieka to zacznie najpozniej za kilka lat, a na pewno duzo wczesniej niz gore-tex
zapewniam ze nie chodzi tu tylko o nazwy
AdiK

Post autor: AdiK »

Membrana membraną, ale na trwałość kurtki, pomijając jakość wykonania czy też kraj produkcji (zresztą często te pojęcia są równoznaczne :think: ), znaczący wpływ ma użyta tkanina wierzchnia. Trwałość membrany w dużym stopniu zależy od tego co ją osłania i od odpowiedniej impregnacji tej warstwy.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

to moze taka rada - Olav, czy odpowiedz w sprawie reklamacji dostales od firmy Euromark czy firmy, ktora jest wlascicielem sklepu w ktorym kupiles kurtke?
bo jesli tylko ze sklepu to smialo pisz do Euromarku
z Twojego opisu wynika, ze kurtka jest w fatalnym stanie i skad inad wiem, ze Euromark nie powinien czynic Ci trudnosci (o czym pisze zreszta Czesiek)
to raczej zachlanny wlasciciel sklepu nie chce oddac Ci swojej marzy
MiG

Post autor: MiG »

Olav pisze: ale vapor tex to to samo - tylko nazwa zmienia sie po to, aby bylo taniej i nie placic autorowi "gore tex'u"
Hehe, tak mówią w campusie? :))
AdiK pisze: Od 3-4 lat mam Alpinusa (model Kajman)
AdiK, piąteczka!
Alien pisze: otoz nie to samo, ale nie bede sie zaglebial w szczegolowa budowe poszczegolnych membran, bo i tak nikt tego nie przeczyta do konca
Nie no, musimy się umówić w "Karpielówce" na dyskusję o membranach! :)
Awatar użytkownika
Olav

MiG pisze:Hehe, tak mówią w campusie?
no dobra, chodzi mi o to, ze zasada dzialania membran z tego co mi wiadomo jest taka sama - inny moze byc material, lub technologiam wytwarzania, co daje lepsze lub gorsze parametry...

Aliendzieki szystko sprawdze i bede działał dalej :]
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

MiG pisze:Nie no, musimy się umówić w "Karpielówce" na dyskusję o membranach!
jestem jak najbardziej za :)
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Czesiek pisze:Trzeba skorzystać z prawa gwarancji. cool
Jeśli w ogóle producent załączył kartę gwarancyjną, co jest żadkością w przypadku odzieży. Gdy takowej nie ma, nie ma również pojęcia "gwarancji".
Wtedy klientowi przysługuje inny reżim prawny, tj. "reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową sprzedaży" na podstawie paragonu na okres lat dwóch od daty otrzymania towaru. Odpowiedzialność za rzecz sprzedaną ponosi nie producent ani ich dystrybutor, a sprzedawca. Podstawa prawna: ust. z dnia 27 lipca 2002 roku "o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej" - nie dotyczy przedsiębiorców (dla nich jest rękojmia, ale to inna para kaloszy).
ODPOWIEDZ