Nowa kolejka na Kasprowy

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
AdiK

Nowa kolejka na Kasprowy

Post autor: AdiK »

"Nowe wagoniki, przyjazne dla środowiska, mają w ciągu godziny wywozić 360 osób, czyli dwa razy więcej niż obecnie."
To się dopiero zacznie dziać. Trzeba czym prędzej wdrożyć w życie "system szkocki" ( http://tatry.bozym.com/viewtopic.php?t=1381 ) albo trzymać się zdala od Kasprowego...

więcej na: http://www.tygodnikpodhalanski.pl/modul ... e&sid=1445
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

"przyjazne dla srodowiska/dwa razy wiecej osob niz obecnie"
cos mi tu nie pasuje :think:
AdiK

Post autor: AdiK »

"nowe wagoniki, przyjazne dla środowiska" - może nie będą wypuszczać klientów na szczycie... :think: a ja już zacząłem się niepotrzebnie martwić ;)

a na poważnie - taka inwestycja nie wróży dobrze Kasprowemu i jego okolicy :(
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

AdiK napisał:
nowe wagoniki, przyjazne dla środowiska"
- te - jak gdzieś wyczytałam mają być "obsłużone" przez dotychczasową infrastruktuę. TPN ponoć wywalczył, że nie nastąpi żadna rozbudowa kibli, barów itp. Poczytuje to sobie za sukces pod kątem ochrony środowiska :think: Naciski "byznesu" w tym kierunku były mocne.
Pomysł "szkocki"prędzej czy póżniej być może będzie i u nas musiał być wprowadzony. Obawiam się o przebieg jego realizacji na gruncie polskim...Osobną sprawą, alę łączącą się jest także brak edukacji ekologicznej tzw. turystów. " Chwilę" temu wróciłam z Tatr, i niestety na szlakach(tych choćby popularnych) jest tłumnie,głośno i nieodpowiedzialnie...
Więc jak te "przyjazne dla środowiska wagoniki" będą wożić równie "przyjaznych dla środowiska turystów" bez ograniczenia to jest to bardzo niepokojące dla tatrzańskiej przyrody, i nie ma nic wspólnego z przyjaznym do niej nastawieniem.
:(
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

AdiK pisze:wagoniki, przyjazne dla środowiska
Na pewno będą miały katalizatory i nie będa tak dymić jak te stare :)
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Ale po co wieksza pszepustowość?? A tak kolejki do kolejki (ale to glopio brzmi :/ ) zniechecają czesć "turystów" ....
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Co tu dużo gadać - buisness is buisness.
Nie zmienimy tego - nie ma takiej siły. :x
Trzeba spieprzać, gdzie pieprz rośnie. :(
Awatar użytkownika
Olav

Czesiek pisze:Co tu dużo gadać - buisness is buisness.
Ale za zarobione pieniadze nikt nie zatrudni np. kogos, kto bedzie sprzatac smieci, ktorych bedzie 2 razy wiecej :x

Moze jakis maly sabotaż?? Unieruchomimy kolejke, czy coś :think:
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Olav pisze:za zarobione pieniadze nikt nie zatrudni np. kogos, kto bedzie sprzatac smieci,
Zatrudni - już o to się nie martw. Gdyby tak było jak mówisz - to dopiero by była chryja. :think:
Awatar użytkownika
Olav

No jush teraz smieci lezy zdecydowanie wiecej niz powinno - w miescie mnie to nie razi, ale wlasnie w gorach nie powinno sie rzuca ani jednego papierka...
Awatar użytkownika
Olav

No jush teraz smieci lezy zdecydowanie wiecej niz powinno - w miescie mnie to nie razi, ale wlasnie w gorach nie powinno sie rzuca ani jednego papierka... ok, koncze o smieciach, bo teras to sie jush off top robi :/
Sylwester

Post autor: Sylwester »

Szkoda mi Tatr, mogą nie wytrzymać takiej ilości kolejkowiczów. Czy jest jakieś wyjście? ...nie wiem. A może urządźmy sobie sprzątanie Tatr, niech każdy z forumowiczów przy bytności na szlaku podniesie choćby kilka papierków, chusteczek, czy niedopałkow, zróbmy to cholera na pohybel brudasom-ja zrobię tak na pewno ,-pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

tomek.l pisze:Na pewno będą miały katalizatory i nie będa tak dymić jak te stare
:D :D
I to się liczy! Powinna być jeszcze w każdym wagoniku ekologiczna toaleta!
Sylwester

Wiesz Mariusz wolę swojski ... niż ten chemiczno plastikowy pseudozapaszek z ToiToiów
Awatar użytkownika
Olav

Sylwester pisze:niech każdy z forumowiczów przy bytności na szlaku podniesie choćby kilka papierków

Heh, ja za pierwszym razem jak bylem w Tatrach (wycieczka szkolna) to bylem taq zadziwiony, ze leza tam jakiekolwiek smieci, ze uzbieralem spora reklamoweczke - robie takm zawsze, wlasne smieci do plecaka, a pety do słoiczka. Może, gdyby kolejkowicze pochodzili troche po gorach na wlasnych nogach zobaczyli to piekno, to moze ktorys by zrozumiał, że śmieci wyglądają tam źle??

Sylwester gdyby kazdy komu na gorach zależy robil tak jak radzisz, to nie byloby problemu smieci. Ale rownie dobrze wystarczyloby, aby wbić głąbom, ktory smiecą, że nie należy tego robić - a wjazd kolejką na kasprowy, posiedzenie po czym zjechanie nie jest odejsciem daleko od cywilizacji - to tak jak pozostanie w miescie, gdzie mnostwo niedopałkow i papierkow na ziemi nikogo nie razi :(
Sylwester

Olav pisze: rownie dobrze wystarczyloby, aby wbić głąbom, ktory smiecą, że nie należy tego robić
Nie można pseudoturystów nieboleśnie nauczyć takich zachowań , sami musimy naprawić ten świat
Awatar użytkownika
Olav

Sylwester pisze:sami musimy naprawić ten świat
No to jest nas 2 :D Moze jak podzialamy, to za jakis czas kazdy bedzie schodzil z gor z woreczkiem śmieci?? Ależ wtedy bedzie czysto :D
Sylwester

OK to do roboty, Karkonosze też trochę posprzątam, bo to moje góry :D
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Sylwester pisze:chemiczno plastikowy pseudozapaszek z ToiToiów
Chciałem być "czystym" turystą i skorzystałem z "TOJ TOJ" ;) przy pierwszym skrócie na MO - mało sie nie zrz...łem. :( :x
Awatar użytkownika
Olav

Sylwester pisze:Karkonosze też trochę posprzątam, bo to moje góry
Tam też działałem - ale idiotyzmu kolesia, ktory wysmarowal sloneczniki sprayem do dzis nie moge pojac :/
ODPOWIEDZ