Słowacja na rowerze

Wycieczki, polecane trasy, relacje, sprzęt i ekwipunek.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Słowacja na rowerze

Post autor: mefistofeles »

Realizacja pomysłu coraz bliżej, więc się nim z Wami podziele.

Chcemy wystartować po 10 sierpnia z Medzilaborców (Bieszczady, pierwsza stacja po słowackiej stronie), wrócić do Ojczyzny w Korbielowie albo Zwardoniu. Mamy na całą imprezę około po 400 złotych i jakiś tydzien czasu. Śpimy pod namiotem, mamy (tzn bedziemy mieli) kuchenke turystyczna. Co konkretnie zobaczymy po drodze jeszcze nie wiadomo, ja się tylko upieram na obwodnicę Tatr - tu więc pytanie do Was - o co warto zahaczyć, a czego nie wolno przegapic?

PS Nie wiem kiedy znowu sie pojawie na forum - moj komputer zmarl i jak dotad nie udalo mi sie go wskrzesić z martwych.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Fajnie się zapowiada, szkoda że nie wspomniałeś wcześniej...
:(
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

nie wspomnialem wczesniej bo to jest tak niepewne, ze az strach mi teraz mowic to raz
a dwa, ze pomysl padl jak forum nie zylo, a potem to mnie nie bylo...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

i jednak pomysł nie wypalił :-( Slovenka Republika poczeka do przyszłego roku.

Ale nie martwie się, bo własnie wlazłem z trudem do netu by sprawdzic ostatnie rzeczy przed jutrzejszym wyjazdem na Suwalszczyzne. Moze nie az takie gory jak na Słowacji, ale za to jezior więcej :-) Zamierzamy tez zahaczyc o Litwe:-)
Awatar użytkownika
Wrc

Kontakt:

Post autor: Wrc »

mefistofeles pisze:i jednak pomysł nie wypalił :-( Slovenka Republika poczeka do przyszłego roku.

Ale nie martwie się, bo własnie wlazłem z trudem do netu by sprawdzic ostatnie rzeczy przed jutrzejszym wyjazdem na Suwalszczyzne. Moze nie az takie gory jak na Słowacji, ale za to jezior więcej :-) Zamierzamy tez zahaczyc o Litwe:-)
Szkoda że pomysł nie wypalił bo zapowiadało się fajnie. Z miła chęcia na przyszły rok wybrałbym sie na coś podobnego :-)

Ps. Życzę przyjemnego pobytu ;-)

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Trzy razy jechałem - róznymi środkami lokomocji na trasie Łysa Polana - Sczyrbskie Pleso - Łysa Polana. Zazdroszczę Słowakom ich dróg. a szczególnie rowerzystom jeżdżących po nich. Mogło być tak pięknie. :(
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

dróg to ja nawet Litwinom zazdroszczę - zjeżdżam z polskiej krajówki (16) na litewska 'wojewódzką', a czuje sie jakbym z polnej drogi wjezdzal w autostrade - bez jaj!

Relacje machne jak dorwe netu na dłuzej, na razie powiem tylko, ze na Suwalszczyznie tez sa zajefajne góry.
Gość

rower na Słowacji

Post autor: Gość »

Ja z Zosią byliśmy w sierpniu w Tatrach Słowackich. Pokonaliśmy na rowerach dolinę Żarską / do schroniska/- później pieszo na Rohacze. rowerami od stacji elektriczki do schroniska Popradskie Pleso / w drodze na Rysy/ i najdłuższą dolinę Cichą Liptowską / 12,5 km/ w drodze na przełęcze Zawory i Gładką. Szczególnie polecam Dolinę Cichą - bez rowerów to jest to bardzo długa trasa / ok. 38 km/, a tak piękne widoki na Ciemnosmreczyńskie Stawy i Dolinę Pięciu / 6/ Stawów Polskich z Gładkiej przełęczy. :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

mefistofeles pisze:Slovenska Republika poczeka do przyszłego roku.
Następny rok nastał i wyjazd zbliża się wielkimi krokami. Wyjeżdżamy w czwartek, 20 VII wieczorem z Inowrocławia - pociągiem przez Toruń, Rzeszów, Zagórz i Łupków do słowackich Medzilaborców. Stamtąd już pedałując do Bardejova, Preszowa, przez Spiski hrad w Słowacki Raj, gdzie chcemy sobie dzień połazić. Dalej podnóżem Tatr na Liptów, skąd przez Orawę do Korbielowa i Żywca skąd maszyna na szynach powiezie nas i nasze rowery do domu. Całość obliczona na 6 dni jazdy.
AdiK

Post autor: AdiK »

mefistofeles pisze:Następny rok nastał i wyjazd zbliża się wielkimi krokami.
no to powodzenia i suchej drogi... :)
mefistofeles pisze:przez Orawę do Korbielowa i Żywca
w ubiegłym roku kładli asfalt w Korbielowie, może wreszcie pójdzie tam jakoś normalnie jechać... :think:
Awatar użytkownika
Mariusz

mefisto, spanko w namiocie, czy macie jakiś gryplan kwaterowy?

I drugie pytanie - co zabierasz ze szpeju rowerowego - szprychy, przyrząd do szprych, przyrządy do łańcucha i do ściągania kasety, zapasowe linki, opony?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

nmiot na campingach, w miastach pod dachem. Planu jak zwykle nie ma.

ze szpeju tylko dętka, łatki (musze jutro rano kupic), klucz uniwersalny do 20mm, imbusy, skuwacz do łańcucha, scyzorek z kombinerkami.

Swoją droga nigdy nie przewidzisz co może nawalić - mi ostanio pękło usztywnienie sakwy w efekcie czego wkręciła się w koło, w efekcie czegu zniszczeniu uległ komiks kolegi za 25 PLN ;)
Awatar użytkownika
Mariusz

mefistofeles pisze:w efekcie czegu zniszczeniu uległ komiks kolegi za 25 PLN
Czyli wniosek taki: zawsze bierz na wyprawy zapasowy komiks! :)
Danusia

Post autor: Danusia »

mefistofeles pisze: ze szpeju tylko dętka, łatki (musze jutro rano kupic), klucz uniwersalny do 20mm, imbusy, skuwacz do łańcucha, scyzorek z kombinerkami.
Proponuję zabrac jeszcze ze dwie szprychy na wymianę, ostatnio mi się często zdarza łamać, a jazda z wyłamaną szprychą dośc ryzykowna, bo inne sa wtedy narażone na pekanie a wtedy całe koło do przeplecienia.
Życze powodzenia, prostych dróg bez niespodzianek i fantastycznych wrażeń :-)
MiG

Post autor: MiG »

Doniesienia z frontu południowego (via SMS):
Pozdrowienia ze Słowacji dla wszystkich forumowiczów. Mamy przymusowy nocleg w Preszowie z powodu dziurawej opony. Jutro spróbujemy dojechać w Słowacki Raj. Wczoraj: Medzilaborce-Bardejov.
Mefistofeles
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

MiG pisze:Pozdrowienia ze Słowacji dla wszystkich forumowiczów
Równeż pozdrawiamy :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

hej wam = dopadlem komputera :)

Wlasnie chodzimy po Preszowie w posyukiwaniu otwartego o tej porye rowerowego = niezauwazona dziura w oponie rozwalila mi dwie detki. Pogoda niemilosierna, ale da sie jechac, okolica zas przecudowna.

Pozdrawiam raz jeszcze :)

edit: znalazlem - tylko zalozyc. Spadamy z kafejki i do roboty :)
MiG

Post autor: MiG »

mefistofeles pisze:hej wam = dopadlem komputera
tere-fere, Mefisto pewno wiezie laptopa, bo nie mógł oderwać się od Forum :))
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

MiG pisze:tere-fere, Mefisto pewno wiezie laptopa, bo nie mógł oderwać się od Forum
Jasne, nawet pinc. Teraz jestesmy w Kwaczanach (mala wies, ale internet cafe jest), jutro Dolina Kwaczanska, Zuberec, Orawice i Chocholow - do zakopca lub Nowego Targu.

Wczoraj mielismy dzien przerwy w pedalowaniu i uderzylismy na Rysy - stopy myslalem, ze mi odpadna (bylem w adidaskach, jak na hardkorowca przystalo ;)

Pozdrawiam i do przeczytania!
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

mefistofeles pisze:bylem w adidaskach
:O
To szerokiej drogi ;)
ODPOWIEDZ