Camino

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
ODPOWIEDZ
kilgor

Camino

Post autor: kilgor »

Pozdrowienia z Camino de Santiago. Idziemy droga francuska. Za nami 100 km z Pampeluny. Jesteśmy w Logrono. A przed nami jeszcze 600 km marszu. Buen Camino.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

:O Widzę, że jakiś ciekawy projekt przerabiasz :) . Szlak Św. Jakuba ?

Mam nadzieję że podzielisz się z forumowiczami tym pomysłem i wrażeniami - "zajawka" bardzo interesująca , a nawet intrygująca :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

O też sama chętnie posłucham/poczytam i pooglądam relację z tej drogi. Co prawda kilkoro znajomych przeszło drogi do Camino z różnych miejsc i Wszyscy jednogłośnie mówią , że droga trudna, ale piękna :-)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Angie84 pisze:...kilkoro znajomych przeszło drogi do Camino z różnych miejsc...
Nie istnieje żadna "droga do Camino"!
Nic mi nie wiadomo też o miejscowości o nazwie Camino...
Słowo camino, to po hiszpańsku... droga, albo sposób.
A wszystkie camino wiodą do Santiago de Compostela. Mówi się wręcz o Camino de Santiago patrz pierwszy post wątku.
Przykładowe (nie wszystkie!) camino:
Obrazek

Najbardziej rozpowszechniona droga, znana u nas jako Szlak Francuski - najlepsza infrastruktura, ale i największe tłumy, a co za tym idzie mnóstwo kłopotów z noclegami:

Obrazek

Więcej informacji tu!

A tak przy okazji...
Są gdzieś jakieś dalsze informacje z wyprawy kilgora?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
kilgor

Post autor: kilgor »

Zygmunt Skibicki pisze:Są gdzieś jakieś dalsze informacje z wyprawy kilgora?
Mea culpa... a nawet maxima culpa :)
Camino szczęśliwie przemierzyliśmy, tak jak pisałem historyczną Drogą Francuską. Wyszliśmy 27 stycznia z Pampeluny, zaś w Santiago de Compostela zameldowaliśmy się na placu Obradoiro przed katedrą 15 lutego o 11.30.
Dystans który pokonaliśmy to 708 km, przynajmniej tyle mamy na poświadczeniu wydanym w biurze pielgrzymów przy katedrze ;-)
Mała prośba - jak wstawić zdjęcia na forum? przez moją absencję na tymże forum zapomniałem jak się to robi, a chciałbym podzielić się kilkoma wspomnieniami z Camino.
Zygmunt - na mapie zaznaczyłeś, że Droga Francuska prowadzi przez Lugo. Camino Frances omija to miasto od południa. A szkoda bo warto byłoby je zwiedzić.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Proste, łatwe, darmowe :

http://pl.tinypic.com/

Warto się zarejestrować - wtedy można przesyłać po pięć fotek naraz i nie trzeba wpisywać haseł do reklam. Idzie jak burza.

Czekam na relację :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

kilgor pisze:...na mapie zaznaczyłeś, że Droga Francuska prowadzi przez Lugo. Camino Frances omija to miasto od południa.
Ano... nie do końca! Jak się dobrze przyjrzysz, to zauważysz, że na mapce także jest ominięcie Lugo od południa. Poza tym... mapka jest w nader nikczemnej skali... A kto by to traktował inaczej niż poglądowo. Dzisiaj nawet papierowych przewodników nie warto zabierać do plecaka... Ściągasz polski opis każdego etapu na smartfona i... wszystko.
Ale... mam pytanie: nocowałeś może u ojca Romana na Monte do Gozo
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
ODPOWIEDZ