Uszby wędrówki tegoroczne

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
uszba

Post autor: uszba »

Na początku były Dolomity.
Monte Antelao
Obrazek

Zdjęcie zrobione po burzy z okolicy schroniska Dibona. Burze i błotne lawiny towarzyszyły nam dzielnie prawie do końca pobytu a więc do momentu, kiedy wyjechaliśmy do Szwajcarii.
Niemniej udało nam się parę ferrat przejść. Między innymi ferratę Lipella na Tofanę di Rozes,
(widoczna z tyłu)
Obrazek

Zdjęcie zrobione z drogi na Tofanę di Mezzo.

Podczas kilku godzin przerwy od deszczu i burzy przeszliśmy ferratę Col de Bois w pobliżu Passo Falzarego.

Obrazek

Obrazek

Bazę mieliśmy na kempingu w Misurinie do której mam wyraźny sentyment. W tym roku dostawiono tam nawet kontener z prysznicami dla pań a więc właściwie niesamowity luksus.

Obrazek

W tej okolicy weszliśmy na Torre di Toblino, Monte Paterno i w Cadini przeszliśmy odrestaurowaną ferratą Merlone.

Nie będę was zanudzać fotkami z Dolomitów bo jakie one są, każdy wie.
Po kilku dniach pojechaliśmy do Innsbrucka odebrać moją kumpelę Basią z dworca. Basia niestety nie miała wcześniej urlopu więc Dolomity przeszły jej koło nosa. No...ale ona i tak już wszędzie tam była więc nie płakała z tego powodu.
Ja też już wszędzie tam byłam ;))) ale pojechałam ze wzglądu na kumpla Roberta który jeszcze nigdy nie był w Dolomitach.

A więc po odebraniu Basi z Innsbrucka jedziemy przez Furkę do Saas Fee.

Obrazek

To ta dziura w dole zdjęcia.

Upodobali ją sobie ortodoksyjni Zydzi z Izraela i dzielnie zasuwają po górach .

Obrazek

Jest tam w okolicy kilka łatwych czterotysięczników na które postanawiamy się w trójkę wybrać.

Na aklimatytzację najlepszy jest Allalin i jak widać na fotce jest to nie tylko nasza opinia :)))

Obrazek

Fotka na szczycie ...

Obrazek

...z którego widać Rimpfischhorn i Strahlhorn, który zdobędziemy za kilka dni.

Obrazek

Nasz następny cel to Weissmies. Instalujemy się nad takim fajnym stawkiem, znad którego widać Alphubel i Dom po przeciwnej stronie doliny Saas.

Obrazek

Obrazek

Wejście od strony Hochsaas jest bardzo atrakcyjne bo prowadzi przez szalony lodowcowy krajobraz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu grań wprowadzająca na Weissmies od drugiej strony, ponieważ jest fotogeniczna to Baśka z Robertem przeszli się po niej :)

Obrazek

Jeszcze jakiś widoczek z drogi.
Obrazek

Obrazek

Byliśmy również świadkami akcji ratunkowej.

Obrazek

Następnie ze schroniska Britannia ruszamy o świcie na Strahlhorn.Bardzo długa droga przez dobrze zamaskowane szczeliny.

Obrazek
Jak na złość już na samym początku mamy trudności ze znalezieniem właściwej drogi w związku z czym mamy opóźnienie. Niemniej decydujemy się iść na szczyt. drogę powrotną utrudnia miękki śnieg i niestabilne mosty. Co chwila wpadamy w jakieś pomniejsze szczelinki. Górę jednak zdobyliśmy i szczęśliwie wrócili do schroniska.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie na szczycie, jak widać...nic nie widać.

Obrazek

Po zakończeniu wycieczek wysokogórskich przenosimy się o wiele kilometrów na wschód, do Doliny Wielickiej ale o tym ...za chwilę. :)
Awatar użytkownika
camzik

Post autor: camzik »

Jakie fajne wysokogórskie klimaty :-) Super zdjęcia!
Cichcem myśleliśmy o Dolomitach jako celu na urlop tegoroczny, ale te burze w prognozach....Choć jak widać na Twoich zdjęciach nie było tak źle :-)
uszba pisze:Nie będę was zanudzać fotkami z Dolomitów bo jakie one są, każdy wie.
- a ja poproszę mimo wszystko o jeszcze kilka :D
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

OCH ..... ACH !!!! :O

Ale Was nosi..... do pozazdroszczenia :D .
Zakochani w Tatrach
uszba

Moje wędrówki tatrzańskie zdecydowałam się przedstawić w formie zagadki.
Otóż byłam na wycieczkach:

Litworowy Szczyt

Wielicki Szczyt

Kończysta

Nowoleśne Turnie

Granacka Ławka od schroniska do Kwietnikowego Kotła

Granacka Ławka od Małej Wysokiej poprzez Baniastą Turnię, Zwalistą Turnię, Wielką Granacką Turnię oraz Dwoistą Turnię.

Tu wklejam kilkanaście fotek. Zabawa polega na tym aby zgadnąć podczas których wycieczek zostały zrobione poszczególne fotki. Np. Kończysta - fotki 3,8,1 . miłej zabawy:)

1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek

6
Obrazek

7
Obrazek

8
Obrazek
9
Obrazek
10
Obrazek

11
Obrazek

12
Obrazek

13
Obrazek

14
Obrazek

15
Obrazek

16
Obrazek
17
Obrazek
18
Obrazek
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

uszba pisze:Zabawa polega na tym aby zgadnąć podczas których wycieczek zostały zrobione poszczególne fotki.
Takie zagadki to tylko dla Kuracjuszy...no może jeszcze Świster by dał radę :)) .
Dla zwykłych łazików szlakowych jak my takie widoki są całkowicie nieznane :? :( .
A szkoda....bo cudne ....
Dzięki za te Tatry z wysoka, chociaż na kompie pooglądamy :D .
Super :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
camzik

Fajny pomysł z relacją w formie zagadki :-) Kowadło rozpoznałam i już się tym chciałam pochwalić, a tu rozwiązanie w opisie :D :D
uszba

camzik pisze: Kowadło rozpoznałam i już się tym chciałam pochwalić, a tu rozwiązanie w opisie :D :D
O choinka, to kompletny przypadek :D

camzik pisze:uszba napisał/a:
Nie będę was zanudzać fotkami z Dolomitów bo jakie one są, każdy wie.
- a ja poproszę mimo wszystko o jeszcze kilka :D
Już zabrałam się za selekcję, jednak od czasu kiedy weszły telefony w użytek jako aparaty fot. to jakość zdjęć spadła, moich także :think: i tak jakoś nie lubię ich pokazywać ale myślę że coś wybiorę.
Zakochani w Tatrach pisze:Takie zagadki to tylko dla Kuracjuszy...no może jeszcze Świster by dał radę :)) .
Dla zwykłych łazików szlakowych jak my takie widoki są całkowicie nieznane

Tak źle nie jest, trzeby się trochę tylko wysilić, do roboty Zakochani :D
uszba

Specjalnie dla Camzika:)

Ferrata na Torre di Toblino
Obrazek

...i widoczek z tejże..
Obrazek

Tofana di mezzo oraz Tofana di dendro widziane niejako od tyłu czyli z drogi na Tofanę di Rozes

Obrazek

Tofana di Rozes i w tle Marmolata widziane z ferraty Punta Anna
Obrazek

Oj dzieje się na Punta Anna :)))
Obrazek

Burza nadchodzi a na Col de Bois jeszcze sporo ludzi. Na szczęście grzmotnęło ze dwa razy i poszło sobie dalej...

Obrazek

Trawersik w drodze na Tofanę di mezzo
Obrazek

Na ścieżce pod Tre Cime di Lavaredo
Obrazek

Piękne Panny widziane z Monte Paterno
Obrazek

Zwariowane krajobrazy z drogi na Monte Paterno
Obrazek

..i jeszcze jedna fotka ze Szwajcarii

Basia jaka jest, widzi każdy (piękna) ale na lewo od Basinej głowy można podziwiać rzadki obrazek. Rzadko mianowicie rozchmurza się ta góra...

Obrazek

pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
camzik

uszba pisze:Specjalnie dla Camzika:)
Dziękuję bardzo :D Uwielbiam oglądać te dolomitowe obeliski, poszarpane grzebienie obsypane "cukrem pudrem" :-) Chyba jedne z piękniejszych gór na świecie. I sympatycznie popatrzeć jeszcze raz na znane miejsca, choć widoczki podziwiałam z dużo prostszych ferrat ;-)
Matterhorn honorny :-)

Piękne, plastyczne zdjęcia...
świster

Post autor: świster »

Ładnie wykorzystałaś wakacje, aż zazdoszczę.
Alpejskie Górki na Twoich zdjeciach wyglądają przepięknie, ale osobiście nie chce mi się tam jechać, za daleko, wole pobliskie Tatry ;)

Litworowy Szczyt - 8

Wielicki Szczyt - 9,11,13,16

Kończysta - 3,17

Nowoleśne Turnie - 4,5,6,10

uszba pisze:Granacka Ławka od schroniska do Kwietnikowego Kotła

Granacka Ławka od Małej Wysokiej poprzez Baniastą Turnię, Zwalistą Turnię, Wielką Granacką Turnię oraz Dwoistą Turnię.
Tutaj jak mniemam część wycieczek się pokrywa, wiec może być ciężko rozdzielić zdjecia.
Niemniaj stawiam tak:

1,7,14,15
2,12

Poległem na ostatnim zdjęciu, wydaje się, że to górna część Sławkowskiej Doliny, ale pewny nie jestem.

Te kwiatki to taka sama wierzbówka jak ta "nasza" na Hali?
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

To narobiłaś kobieto! Twoje zdjęcia powaliły mnie na łopatki, teraz mam w głowie tylko jedną myśl:
"Muszę tam jechać, muszę to zobaczyć !!!"

Ehy i Ahy do 3. :D
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
uszba

Poległem na ostatnim zdjęciu, wydaje się, że to górna część Sławkowskiej Doliny, ale pewny nie jestem.
Oczywiście, zdjęcie zrobione z drogi na Dwoistą Turnię.

Dodam tylko że 2 i12 są zrobione ze szczytu Zwalistej Turni. Na 12 w tle wierzchołki Staroleśnej, przypomnij mi jak one się nazywają?

Kuracja odbyła wycieczkę na Staroleśną, ktąrą dowodził osobiście Kierownik Kuracji, Andrzej Z Spaślak, który pomimo problemów ze zdrowiem, dziarsko sobie poczynał.
Ja nie stety miałam tego dnia migrenę :think:

Mam do Ciebie pytanie. Byłeś na wielkiej Granackiej Turni?

W przewodniku Mistrza było napisane że od jakiejś tam wyżniej szczerbiny niby łatwo ale obleźliśmy tą turnię prawie dookoła ale łatwo nigdzie nie było.
"Muszę tam jechać, muszę to zobaczyć !!!"
ale dokąd? Dolomity czy Alpy walijskie? tatry Słowackie? :D
Dzięki kael, muszę Ci wyznać że sporo moich wycieczek zostało przez kogoś tam zainspirowane. A więc nie marnuj czasu i jedź, życie jest takie krótkie, uwierz, wiem co mówię :D
Ostatnio zmieniony wt 12 wrz, 2017 przez uszba, łącznie zmieniany 1 raz.
uszba

Jeszcze jedno Swister,
bardzo mi zaimponowało że tak bez problemu odgadłeś Nr 5.

Okropny jest ten żleb którym trzeba iść do Sławkowskiej Przełęczy i dalej na Nowoleśne Turnie. Takim żlebem nie szłam nigdy nawet w Dolomitach.
uszba

świster pisze:Te kwiatki to taka sama wierzbówka jak ta "nasza" na Hali?
no nie taka sama, bo to alpejska ;-) :D
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

świster pisze:Niemniaj stawiam tak:
1,7,14,15
2,12
No i miałam rację, że tylko Świster jest w stanie poradzić sobie z Twoją zagadką :)) .
Zakochani w Tatrach
świster

Post autor: świster »

uszba pisze:Na 12 w tle wierzchołki Staroleśnej, przypomnij mi jak one się nazywają?
Klimkowa z lewej i Pawłowa z prawej strony. Na Klimkowej ktoś ostatnio zainstalował metalowy krzyż.
Mieliście w tym roku zmierzyć i porównać, która turnia jest najwyższa: Tajbrowa czy Klimkowa, ale jak widzę nie byliście na szczycie. Szkoda.
uszba pisze:Mam do Ciebie pytanie. Byłeś na wielkiej Granackiej Turni?
Byłem, szedłem granią i tam są dwójki. Jednak najłatwiejsze wejście jest za I, trzeba pokombinować, aby je znaleźć.
uszba pisze:bardzo mi zaimponowało że tak bez problemu odgadłeś Nr 5.
O dziwo nie byłem w Dolinie Sławkowskiej. Odwiedziłem tylko Sienną Kopę oraz przeszedłem całą grań dookoła.
uszba

świster pisze:Mieliście w tym roku zmierzyć i porównać, która turnia jest najwyższa: Tajbrowa czy Klimkowa, ale jak widzę nie byliście na szczycie. Szkoda.
Kuracjusze byli, jak najbardziej,nawet toczyli wojny z przewodnikami po drodze, tylko ja tego dnia nie byłam bo miałam migrenę.

Pomiary zostały zrobione ale chyba obyło się bez sensacji. Andrzej Z Spaślak na pewno coś w Tatrach TPN
wspomni o tych pomiarach.

A czytałeś artykuł Andrzeja pod tytułem Jak wysoka jest Wysoka?
świster pisze:O dziwo nie byłem w Dolinie Sławkowskiej. Odwiedziłem tylko Sienną Kopę oraz przeszedłem całą grań dookoła.
Gdybym teraz miała jeszcze raz iść do Sławkowskiej do już nie przez Sienną Kopkę. Za gużo kosówki, choć cały czas ktoś ją przycina.
ODPOWIEDZ