ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Obrazek

Miłych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia .
Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepłej rodzinnej atmosfery.
By Nowy Rok przyniósł ze sobą szczęście i pomyślność , a na tatrzańskich szlakach zawsze Wam świeciło słoneczko :) .

Życzą Forumowi “Zakochani “

Ala z małżonkiem :)
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

No to coś ode mnie...

Obrazek

Obrazek

Serdecznie pozdrawiam Wszystkich forumowiczów. :D

PS. Mało kto teraz pisze, wszyscy są zajęci zwalczaniem partii rządzącej !?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

krzymul pisze: PS. Mało kto teraz pisze, wszyscy są zajęci zwalczaniem partii rządzącej !?
:O Boże Święty :? ....
Krzymulu... ... nie wchodź w niebezpieczne rejony - zwłaszcza w tym świątecznym wątku :)) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Odrywając się na moment od zwalczania partii rządzącej ;-) składam wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne i noworoczne.
W Nowym Roku życzę wszystkim tego czego sobie już życzyć nie mogę, czyli wspaniałych tras górskich w Tatrach oraz w górach całego świata, zwiedzania świata - róbcie to póki jest jeszcze coś do odwiedzenia, bo z tym ostatnio coraz gorzej, bo albo już go nie ma (Aleppo, Palmyra), lub strach (Berlin). Ale bądżmy dobrej myśli - szaleństwa bywają ale przemijają, nie trzeba być zawodowym historykiem aby to wiedzieć.
Bywajcie! :D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Hi, hi - ja się zajmuję czynnym zwalczaniem nie tyle partii rządzącej, co jej coraz to dzikszych pomysłów.
Na co to mi przyszło na stare lata ;)

Ale akurat Święta spędziłam bardzo leniwie.
Od nowego roku znowu zacznę ;)

W każdym razie ponieważ i tak już po Świętach, wobec tego życzę Wszystkim szczęśliwego i przede wszystkim spokojnego Nowego Roku 2017.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Dla tych co tu jeszcze zaglądają ....

Najlepsze życzenia Rodzinnych , Pięknych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia - a w Nowym Roku samych szczęśliwych dni życzą :

Zakochani w Tatrach - Ala i Boguś W.

Obrazek

Ps. Nie ma jeszcze tradycyjnej śniegowej szopki koło Rainerowej Chaty (w budowie) - więc w zamian tegoroczna cudna, lodowa Bazylika Św. Piotra z Hrebienioka :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Wesołych Świąt! :)
MiG

Post autor: MiG »

To i ja dołączam do życzeń ;-)
Spokojnych, rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim Forumowiczom!
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

No to i ja się przyłączam z życzeniami i nie tylko bo również z kolędą. I to nie byle jaką ale z tą chyba najsłynniejszą na świecie czyli "Silent night". Podejrzewam, że niewiele osób wię, że powstała ona w austriackim miasteczku Hallein tuż koło Salzburga . To miasteczko "przytulone" do Alp i o "rzut beretem" od znacznie bardziej słynnej miejscowości alpejskiej, bawarskiego Barchtesgaden (choć nie zawsze to dobra sława, bo była tam rezydencja Hitlera). Ale wróćmy do Hallein i kolędy - powstała w 1815 roku i skomponował ją tamtejszy skromny organista, Franz Gruber a tekst napisał miejscowy nauczyciel. To jeden z nielicznych przykładów kompozytora, który, acz nie za jego życia, zasłynął na cały świat jednym utworem.
Hallein to miasteczko wręcz starożytne z czasów kultury celtyckiej, później jedno z europejskich centrów wydobycia soli kuchennej - jest tam zarówno muzeum kultury celtyckiej a również jedyne na świecie muzeum kolędy "Silent Night" (po niemiecku Stille Nacht, w którym podobno zgromadzono wszystkie wydania tej kolędy na rynku płytowym, zarówno tym tradycyjnym jak i cyfrowym.

Byłem tam kilka dni w roku 2010 w kilkuosobowym towarzystwie, poznałem kilku przesympatycznych ludzi i tak powstały zdjęcia z których złożyłem ten filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=cQzaW1AeKSA

Inna osobliwością Hallein jest podobno najdłuższy na świecie tor saneczkowy, ale tych saneczek na stalowej rurze. Ta trasa jest widoczna na zdjęciach zbocza w fimiku.

Podkład muzyczny to oczywiście kolęda w kilku wydaniach, z których pierwsze, podhalańskie, zespołu Glicarowian jest dla mnie absolutnie rewelacyjne i jest doskonałym przykładem na przenikanie całkowicie odminnych kultur.

Miłego słuchania i oglądania.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Obrazek

Życzą

Ala i Boguś
( nadal Zakochani w Tatrach)
Zakochani w Tatrach
Luki

Post autor: Luki »