Z dedykacją dla Janka, gb i wszystkich myślących

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

http://www.nonpossumus.pl/ps/Mt/5.php

Język trochę archaiczny ale to jedyny mankament tego twkstu. Większość z tych co słowo "Bóg" prawie codziennie odmienia przez wszytkie przypadki pewnie tego nie czytała lub nie próbowała zrozumieć.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

O programie Cela plus to Kukiz mowil zalac sie, ze PiS nie rozlicza karbie poprzednikow.

Co do Ziobry, niestety ani troche nie wierze, ze moze on cokolwiek zdzialac, glownie dlatego, ze jest niekompetentny. Ale ludziombsie jego gadanina podoba. Slowem - checi dobre, ale nic poza tym.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:O programie Cela plus to Kukiz mowil zalac sie, ze PiS nie rozlicza karbie poprzednikow.

Co do Ziobry, niestety ani troche nie wierze, ze moze on cokolwiek zdzialac, glownie dlatego, ze jest niekompetentny. Ale ludziombsie jego gadanina podoba. Slowem - checi dobre, ale nic poza tym.
Chyba piszesz z telefonu bo niewiele rozumiem ;)
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Chyba piszesz z telefonu bo niewiele rozumiem
Ano, na szkoleniu z RedHata siedziałem ;) W sumie mogłem sobie tunel zestawić, ale nie chciało mi się ;)

http://www.parlamentarny.pl/wydarzenia/ ... 13431.html
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Piekny przykład niezalezności sędziowskiej:

http://zywiec.naszemiasto.pl/artykul/zb ... id,tm.html

Pytanie za 100 punktów: jakie wyroki zostały zasądzone?

Ale wiadomo syn byłego wicewojewody śląskiego to niezawisłość, niezależności sprawiedliwość musi być!
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Jak ja to mówie - to są sędziowie niezawiśli. Bo jeszcze nie zawiśli...

Ale serio już mówiąc - jeśli twarzą obrony państwa prawa i niezawisłości sędziów jest Rzepliński to tylko sprawia to, że ludzie przestają tego państwa prawa chcieć. I to jest straszne. Ale winę ponoszą ci co tymi pojeciami wycierali sobie gęby aż przestały one cokolwiek znaczyć. I teraz zbierają tego skutki.

Inny przykład - politycy bardzo często lubili tłumaczyć rózne absurdy wymogami Unii. Oczywiscie Unia nie miałą z tym nic wspólnego albo też wymóg był efektem totalnej indolencji tychże urzędników, kórzy nie potrafili dopilnować tematu. Ale w ten sposób Unia przestała być lubiana. I to nie jest wina antyunijnych polityków, że ludzie Unii nie lubią, bo gdyby Unię lubili to oni nie mieli by racji bytu. Populiści bowiem zawsze odpowiadają na to czego ludzie oczekują. I jeśli mainstream nie potrafi odpowiedzieć na palące ludzi pytania - to odpowiadają na nie populiści.

Przyczyna - skutek.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Gentlemenom z Giżycka w dedykacji:

https://www.youtube.com/watch?v=hCUgkUUufBo
Jestem gorszego sortu...
KubaR

Post autor: KubaR »

Hej,

Mam refleks.... :D
mefistofeles pisze:
gb pisze:W tej matematyce jest równie wiele teorii, wzorów, dowodów, z którymi nie wszyscy się zgadzają.
Nie ma. Jak jest dowód to jest koniec. dowód w matematyce jest jednoznaczny i nie zostawia żadnego pola do dyskusji. Owszem, są teorie, które nie są udowodnione, ale nikt ich nie traktuje poważnie do czasu aż udowodnione nie zostaną. Ew stosuje sie je w zakresie, w których czesciowy dowód przeprowadzono. Matematycy pracują nad dowodami nowych twierdzeń oczywiscie, ale nikt nie neguje tego co już udowodniono, bo jest to po prostu niemożliwe.
Aż tak różówo to nie jest :D Twierdzenia Gödla się kłaniają (i np. ich efekty w odniesieniu np. do problemów Hilberta).

Kuba
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

KubaR pisze:Twierdzenia Gödla się kłaniają (i np. ich efekty w odniesieniu np. do problemów Hilberta).
A to też prawda. Ech, przypomniałeś mi najgorsze wspomnienia ze studiów :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Ja tam wolę myśleć o matematyce jako filozofii. A także poezji.
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

KubaR pisze:Hej,

Mam refleks.... :D
mefistofeles pisze:
gb pisze:W tej matematyce jest równie wiele teorii, wzorów, dowodów, z którymi nie wszyscy się zgadzają.
Nie ma. Jak jest dowód to jest koniec. dowód w matematyce jest jednoznaczny i nie zostawia żadnego pola do dyskusji. Owszem, są teorie, które nie są udowodnione, ale nikt ich nie traktuje poważnie do czasu aż udowodnione nie zostaną. Ew stosuje sie je w zakresie, w których czesciowy dowód przeprowadzono. Matematycy pracują nad dowodami nowych twierdzeń oczywiscie, ale nikt nie neguje tego co już udowodniono, bo jest to po prostu niemożliwe.
Aż tak różówo to nie jest :D Twierdzenia Gödla się kłaniają (i np. ich efekty w odniesieniu np. do problemów Hilberta).

Kuba
Tzn. że co? Część się zgadza część nie, a na jakiej podstawie? Twierdzenie Godla mówi tylko o niedowodliwości twierdzenia. Jeżeli takie by było to nie da się go dowieźć i z tym się każdy zgodzi. Tyle!
KubaR

Post autor: KubaR »

Żabi Koń pisze: Tzn. że co? Część się zgadza część nie, a na jakiej podstawie?
Nie o to szło. Mefi napisał, że:
mefistofeles pisze:Owszem, są teorie, które nie są udowodnione, ale nikt ich nie traktuje poważnie do czasu aż udowodnione nie zostaną.
A niestety (stety?) są rzeczy których dowieść się nie da. Na logikę zwykłego człowieka to albo się da wykazać niesprzeczność (udowodnić) albo da się wykazać sprzeczność (czyli obalić) (i to poniekąd przebija się przez zdanie napisane przez Mefiego). A twierdzenia o niezupełności i niedowodliwości niesprzeczności pokazują tu figę zdroworozsądkowemu myśleniu.
Jeżeli takie by było to nie da się go dowieźć i z tym się każdy zgodzi.
A i owszem (no może nie koniecznie dowieźć :D), tyle, że raczej musi to być osoba mająca jakieś zaplecze matematyczne.

Swoją drogą to nie dziwię się, że Goedel parę razy miał załamanie nerwowe. Jak ktoś to potrafi nie tylko zrozumieć ale i wymyślić to jego umysł musi krążyć w rejonach niedostępnych dla takich szaraczków jako i ja.

Kuba
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

tzn tak - są twierdenia, o których wiemy, że nie da się ich dowieść w całości, ale mamy zwykle dowody cząstkowe co uprawnia nas do stosowania ich w tym udowodnionym zakresie. Wychodzenie poza niego to już na włąsną odpowiedzialność wychodzącego :)

OCzywiscie Goedel ma rację, że nie jesteśmy w stanie na gruncie samej arytmetyki udowodnić, że arytmetyka jest niesprzeczna, ale na to już nie ma rady.
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Ale można generalnie podzielić twierdzenia na cztery kategorie:
- prawdziwe,
- fałszywe,
- niemożliwe do rozstrzygnięcia,
- pozostałe, czyli takie, których prawdziwość, fałszywość albo niemożliwość rozstrzygnięcia nie została jeszcze dowiedziona.

Nie ma tutaj pola do dyskusji wtedy.

Jedynie co ciekawe to każde twierdzenie niemożliwe do rozstrzygnięcia może być aksjomatem teorii zawierającej arytmetykę liczb naturalnych, co nie zmienia dalej tego, ze problem może się pojawić w przyszłosci podobny. Jednak gdyby miało to jakieś przełożenie na jakiś rzeczywisty świat np. fizykę, informatykę, to pewnie byłby to kolosalny problem. Ale nie jestem w temacie, więc tylko gdybam.
Żabi Koń

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ale w sumie to faktycznie było chamskie. Choć nadgorliwa paniusa chcaca lać w mordę też sie nie popisała.

Nu, ale mamy do czynienia z nową genracją moherów, tym razem starowanych Gazetą zamiast Radiem :D
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Pozdrowienie brata było chamskie?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Sorry, ostatnio rzadko tu zaglądam - nie mam czasu :)

Chamstwo zdarza się wszędzie, "po obu stronach barykady" - nie popieram tego i na miarę swoich możliwości z tym walczę (np. mitygując i uspokajając ludzi, którzy zbyt sobie "popuszczają" w chamstwie na Facebooku).

Sama się dziwię, jak to wszechogarniające chamstwo nas zalewa, a zaczęło się tak niewinnie, np. na forum turystyka-gorska (które opuściłam z powodu chama i teraz go już nie czytam, być może na tym tracąc). To chamstwo niestety nie omija żadnej strony konfliktu, nawet czasem moich przyjaciół też.

Ja osobiście chętnie biorę udział w dyskusjach o problemach - gospodarczych, socjalnych, ale zarówno chamstwa jak i kłamstwa fizycznie nie cierpię. W takie dyskusje nie wchodzę.

P.S. Ostatnio KOD- Śląskie organizował spotkanie z panem Lechem Wałęsą, jak zapewne ktoś widział mam na swoim wallu na Facebooku zdjęcie z nim :) - dostępne dla znajomych.
Ponieważ pytania z sali były całkowicie "wolne" w żaden sposób nie cenzurowane (a sala była taka, że przed każdym siedzeniem był mikrofon) - to baliśmy się, ze padną chamskie pytania, lub będzie jakaś burda. Była oczywiście policja, BOR i inne służby porządkowe.
Tymczasem okazało się, że było cudownie, pytań było dużo, były konkretne i odpowiedzi też konkretne. A na koniec pan prezydent zrobił sobie zdjęcie z każdym, kto tego chciał, podobno w żadnym innym miejscu tak nie było, tylko w Katowicach i w Częstochowie.
Bardzo powiało optymizmem.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Żabi Koń

No to Basiu warto posłuchać:

https://www.youtube.com/watch?v=HRMtLzqOQxo
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Dorn mówi jaki jest Kaczyński (uwaga - linkuje do Wyborczej!)

http://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,209 ... ynski.html
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ