Nie takie Rysy straszne :)

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

Nie takie Rysy straszne :)

Post autor: luna19 »

Co ja tu powiem? A no byłam.. Pogoda była wymarzona, lepszej juz chyba mieć nie można.
Spodziewałam się że jest trudniej ale tak jak w tytule nie takie Rysy straszne.
Byłam przygotowana na zdobywanie szczytów, ale niestety pół urlopu zmarnowane przez ulewne deszcze .. trzeba teraz czekać rok :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ǝןz oןʎq ǝıu ıɯ ʎq ıɯɐbou ʎɹọb op oןǝuɐʇs ǝıɔʎz
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Ojtam, "pół urlopu zmarnowane" ale za to na Rysach miałaś lampę że ja pierniczę.
Będąc tam 5 razy (trzy od naszej strony i dwa przelotowo ze Słowacji do nas) nigdy tak nie trafiłem, zawsze się coś zdążyło z pogodą odpierniczyć zanim dotarłem na szczyt. I w sumie widoku z Rysów w całości jeszcze nie doświadczyłem.
Za to co się tam namokłem i naspierniczałem przed burzą to moje. Taki już popierniczony mój los na Rysach.
Ale lubię te szlaki (choć może nie w szczycie sezonu) więc jeszcze spróbuję, nie ma się co pierniczyć. ;-)

Kiedy dokładnie byliście na Rysach?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

11. lipca .. ludu nie bylo zbyt duzo, kilka mijanek na łańcuchach ale spokojnie , na szczycie tez bez przepychanek i kolejek , tak że no szczęsliwa jestem , zdjęć mnóstwo , Rysy cudowne, szlak wspaniały.
Szła z nami babeczka z córką , mijaliśmy sie całą droge , potem jeszcze w drodze powrotnej , dziarska, fajna , myslalam ze koło 60 .. a na koniec powiedziala mi ze ma 70 ... OSZSZ .. jasny gwint , ja tez tak chcę .. :) w tym wieku . Pochwaliła sie jeszcze ze Kościelec i Świnice w jeden dzień zaliczyła omg.
Awatar użytkownika
andy67

11 lipca byłem już w drodze na północ, zaliczając na trasie 5 burz po kolei ;-)
Może m. in. dlatego miałaś lampę, wypadało się gdzie indziej 8)

70 lat i Rysy - pozazdrościć. Może i mnie się uda. W sumie to już niedługo, 21 lat zostało. Cywiński po 70-ce jeszcze się całkiem nieźle wspinał.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

U la la. Ta lampa to chyba wynagrodzenie deszczu :-)
luna19 pisze: .. a na koniec powiedziala mi ze ma 70
Super, pełen podziw dla Tej Pani i jej podobnych. Oby każdemu z nas dane było do starości deptać szlaki, zdobywać szczyty i po prostu cieszyć się pobytem wśród górskich ostępów ;-)
andy67 pisze:w drodze na północ, zaliczając na trasie 5 burz po kolei ;-)
no to pięknie ściągasz deszcz jak Ala słońce :))
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
uszba

Post autor: uszba »

he he , fajne te ostatnie dwa zdjęcia, jedna modelka na śniegu, druga na kamieniu :D

Pozdrawiam i gratuluję zdobycia Rysów :-)
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

Po dokładniejszym przejrzeniu zdjęć odnalazłam miłą towarzyszkę , 70 letnią panią która równo z nami wspinała się na Rysy (to ta w niebieskiej koszulce i krótkich spodenkach) .. Normalnie zazdroszczę jej ... To cudowne mieć taką siłę i kochać góry tak bardzo .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
andy67

Coś poza Rysami jeszcze udało się wam w tym roku zaliczyć czy pogoda przeszkodziła?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

Udało sie :)
na powitanie prosto z auta pojechaliśmy do Cyrhli Toporowej i stamtąd na Kopieniec i Nosal.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drugiego dnia były Rysy , a potem dla odpoczynku spływ Dunajcem , też pogoda super.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem 4 dnia od rana padało wiec tylko po południu wyszlismy do Kuźnic i na Krupówki .

Nastepnie był Giewont .. 3 lata temu nie udało mi sie wejśc, pisałam juz kiedys (podniosło mi pazury) Teraz właśnie nadszedł moment żeby ten Giewont jakoś zdobyć,
No i okazał sie małym Giewoncikiem .. Po Rysach to był mały pikuś.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem to juz lało jak z cebra i wiekszość czasu spędziliśmy przed telewizorem ale w międzyczasie odwiedziliśmy Muzeum przyrodnicze i Tour de Pologne :)

Obrazek
Obrazek

Tak że czas nie był całkowicie stracony :) jesteśmy zadowoleni z urlopu, chociaż niedosyt trochę jest bo w planach mialam jeszcze Gęsią Szyję i Krzyżne ... no nic ... za rok
Awatar użytkownika
andy67

Czyli jednak nie "tylko" Rysy, całkiem przyzwoity urlop się wam udał, tym bardziej biorąc pod uwagę problemy z pogodą. No i Giewont bez kolejki, co jest przecież wartością samą w sobie :)
Szkoda że nie możecie jeszcze raz wyskoczyć w tym roku, bo tyle czekać to jednak jest ból ;)

Sam teraz poniewczasie żałuję że wtedy gdy byłem sporo młodszy jeździłem tylko raz w roku, co prawda na co najmniej 3 tygodnie, :) ale jednak raz. Dopiero po kilku latach zacząłem jeździć częściej, choć na nieco krótsze wypady.

Kopieniec - moja górka, tzw. rzut beretem z Jaszczurówki. Nie wiem dokładnie ile razy tam byłem, ale pewnie dochodzi już do 20. I będzie więcej ;)
Nosal też fajne miejsce bo można być w bardzo widokowym punkcie w niecałe pół godziny od wyjścia z samochodu :) Mam sentyment do niego bo to pierwsza w życiu tatrzańska górka na którą wylazłem.

Tymczasem powoli zbliża się kolejny wyjazd, choć wszystko jeszcze na wodzie pisane, tzn. wiem że pojadę jeszcze raz w tym roku, ale kiedy i na jak długo ... się okaże.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

No niestety cześciej sie nie da .. a chciałabym bardzo .

Nosal to tez i moja pierwsza górka w Tatrach .. na rozciągnięcie kości po podróży dobra.
Na Kopieńcu byłam pierwszy raz .
A teraz jak patrze na te koszmarne kolejki w na szlakach to jednak sie ciesze ze pojechałam w lipcu.
Za rok tez wybiore lipiec , mimo ryzykownej pogody ale przynajmniej nie ma tłumów na szlakach.
A brzydka pogoda tak naprawde przytrafiła nam sie dopiero pierwszy raz.
Awatar użytkownika
andy67

luna19 pisze: Za rok tez wybiore lipiec
A może czerwiec, tak po 20-tym? Pogoda dość podobna (chyba że trafi się tydzień czy dwa deszczu 8) ) , a ludzi mniej.

Ja po latach doświadczeń najchętniej wybieram czerwiec do początku lipca + coś we wrześniu.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

andy67 pisze:
A może czerwiec, tak po 20-tym?
no na przemyślenia jeszcze sporo czasu .. ale wezmę to pod uwagę
ODPOWIEDZ