obiektywne media (medium)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Jeden mój znajomy też przyrównuje PiS do sanacji. Tyle że on nie widzi ani w sanacji ani w PiS nic dobrego ;) Po zamachu majowym jakoś rządów się dość poważnie pogorszyła, zasłużeni politycy (np. Korfanty) siedzieli w Berezie Kartuskiej, lub w Brześciu, lub musieli uciekać z kraju (np. Witos). Skończyło się wrześniem 1939.

Nacjonalizm, getta ławkowe, napady na sklepy żydowskie też miały miejsce w tym okresie (tzn. II połowa lat 30).

No ale oczywiście Jarosław nie dorasta Piłsudskiemu do pięt i nie ma żadnych zasług w przeszłości, a Piłsudski, co by o nim nie mówić był twórcą państwa polskiego po zaborach.

Paradoksem jest to, że KOD w Katowicach spotyka się pod pomnikiem Piłsudskiego. A zaraz niedaleko jest pomnik Korfantego (ale nie "widzą się").
Ten kolega już wielokrotnie namawiał aby demonstracje się odbywały pod pomnikiem Korfantego, ale tam teraz zrobili parking.

Natomiast aktualna retoryka rządzących mi osobiście tez bardzo ale to bardzo się kojarzy z komuną, bo sama to pamiętam. Tak samo telewizja dzisiejsza przypomina tą w stanie wojennym.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Abstrahując od tego co mówi, to jedynie Ziobro mówi sprawnie i z swadą po polsku. PWP to prawie językowa kopia Gomułki.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:acjonalizm, getta ławkowe, napady na sklepy żydowskie też miały miejsce w tym okresie (tzn. II połowa lat 30).
to akurat był ówczesny europejski standard.
Basia Z. pisze:Jeden mój znajomy też przyrównuje PiS do sanacji. Tyle że on nie widzi ani w sanacji ani w PiS nic dobrego
No mnie też ta analogia lekko przeraża. I nawet nie tyle wizja Jarosalwa myslacego, że jest Piłsudskim ile wizja tego co stało się po śmierci Piłsudskiego przy zachowaniu odpowiedniej skali. To jest naprawdę przerazjaace.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: A zauważyłeś jakąś? Poza taką z nazwy?
Przedstawiciele partii rządzącej tak się boją owej opozycji - która przecież nie może nic przegłosować, że nawet nie dopuszczają do procedowania propozycji, wniosków przez ową opozycję wystawianych.
Mozliwe, że w Sejmie jej nie widać bo nie wychodzą z telewizji. Ale serio mówiąc - to, że opozycja skalda się z licencjonowanych głupków to nie znaczy, że jej nie ma.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:acjonalizm, getta ławkowe, napady na sklepy żydowskie też miały miejsce w tym okresie (tzn. II połowa lat 30).
to akurat był ówczesny europejski standard.
Teraz też niestety tak się zaczyna w całej Europie. Adresaci są inni - wiadomo kto.
Zawsze "obcy" jest winien.

Jeszcze tak mi się przypomniała sanacyjna akcja niszczenia cerkwi na Chełmszczyźnie, która w okrutny i krwawy sposób zemściła się w czasie wojny (oczywiście Wołynia to w żaden sposób nie usprawiedliwia, ale była to jedna z poważniejszych przyczyn nastawienia przeciwko sobie Polaków i Ukraińców).
II Rzeczpospolita w ogóle miała fatalny stosunek do swoich mniejszości.
mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:Jeden mój znajomy też przyrównuje PiS do sanacji. Tyle że on nie widzi ani w sanacji ani w PiS nic dobrego
No mnie też ta analogia lekko przeraża. I nawet nie tyle wizja Jarosalwa myslacego, że jest Piłsudskim ile wizja tego co stało się po śmierci Piłsudskiego przy zachowaniu odpowiedniej skali. To jest naprawdę przerazjaace.
No ja właśnie też.

Dziś na 13 się wybieram (właśnie za namową owego znajomego) na wykład o wojewodzie Michale Grażyńskim. Był on wojewodą śląskim z nadania sanacji w latach 1926-39.
Województwo śląskie miało wtedy bardzo dużą autonomię, przede wszystkim własny skarb.

Jestem bardzo ciekawa tego wykładu.

Jedno trzeba napisać - pod względem gospodarczym lata 30, po wielkim kryzysie były dla Polski Bardzo dobre - powstało wiele nowych zakładów - np. COP.
Ale to też była sprawa koniunktury ogólnoświatowej.

Z przekazów rodzinnych wiem, że również rodzinom mojego Taty jak i mojej Mamy powodziło się w tym okresie bardzo dobrze.
Dziadek ze strony mamy dostał nową pracę w Hucie Królewskiej na stanowisku dyrektorskim (przyjechał z centralnej Polski) i zarabiał 1500 zł. Zaś drugi dziadek zdołał wykupić od kościoła majątek, który poprzednio przez kilkanaście lat dzierżawił.

Tak więc ludzie pamiętają zwykle to co dobre, zwłaszcza w porównaniu z tym, że potem przyszła wojna.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

No i po wykładzie i po długiej dyskusji po nim, ciągniętej potem już w mniejszym gronie. I jak to zwykle bywa zeszło na tematy aktualne.

Reasumując - mniej więcej słowami mojego kolegi - ten Grażyński to był bardzo dobry organizator ale kawał ch...

Problem w tym, że teraz nawet dobrych organizatorów nie mamy, albo mamy ich mało.

Z ludzi zwalnianych w ramach "dobrej zmiany" jakieś 30% było beznadziejnymi szefami i dyletantami. Z tych co przychodzą - tez jakieś 30% jest dobrymi fachowcami, ale 70% - to dyletanci.

W sumie jak łatwo policzyć mamy tą "dobrą zmianę" z 70% fachowców na 30% fachowców.
Ostatnio zmieniony śr 06 kwie, 2016 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Teraz też niestety tak się zaczyna w całej Europie. Adresaci są inni - wiadomo kto.
Akcja - reakcja. Jesli wiekszosc czuje sie zagrozona przez mnejszosc to kończy sie to źle. Żydzi w miedzywojniu opanowali kilka sektorów gospodarki - handel, zawody prawnicze, wspierali się nawzajem co zamkykało drogę do tych branz innym narodowosciom wiec wiekszosc starała się odegrać tam gdzie miala przewagę. To naturalne zjawisko, może przykre ale naturalne. Getto łąwkowe było wbrew pozorom próbą rozwiązania problemu metodą pokojową. Sytuacja obecna jest jednak o tyle inna, że Żydzi mieli swoją siłę dzieki działaniu w grupie a dzisiejsze problematyczne mniejszosci dzieki działaniom rządów owłądnietych jakąś chorą idologią, która traktuje multikulti jako taran majacy przeobrazić Europę w jakąś lewacką utopię. A przeobrazi w kalifat.

Basia Z. pisze:II Rzeczpospolita w ogóle miała fatalny stosunek do swoich mniejszości.
Bo wtedy nikt jeszcze nie wiedział co robić w takich sytuacjach. Państwo narodowe było wówczas wynalazkiem stosunkowo młodym.
Basia Z. pisze: Jedno trzeba napisać - pod względem gospodarczym lata 30, po wielkim kryzysie były dla Polski Bardzo dobre - powstało wiele nowych zakładów - np. COP.
Ale to też była sprawa koniunktury ogólnoświatowej.
Ale echo tego podejscia widać też w działaniu np wicepremiera Morawieckiego. Jeśli w istocie to jego a nie dawnych towarzyszy broni z czasów PC Jarosław namasci na swojego nastepce to moze okazać się mądrzejszym od Piłsudskiego, który sprawę następstwa pokpił zupełnie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: Teraz też niestety tak się zaczyna w całej Europie. Adresaci są inni - wiadomo kto.
Akcja - reakcja. Jesli wiekszosc czuje sie zagrozona przez mnejszosc to kończy sie to źle. Żydzi w miedzywojniu opanowali kilka sektorów gospodarki - handel, zawody prawnicze, wspierali się nawzajem co zamkykało drogę do tych branz innym narodowosciom wiec wiekszosc starała się odegrać tam gdzie miala przewagę. To naturalne zjawisko, może przykre ale naturalne. Getto łąwkowe było wbrew pozorom próbą rozwiązania problemu metodą pokojową.
Ale wszyscy obecnie wiemy do czego to finalnie doprowadziło.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Getto ławkowe - pokojowa próba rozwiązania problemu antysemityzmu w Polsce międzywojennej... :think: !!!???
W IIRP nie było czegoś takiej jak "problem antysemityzmu". Tzn antysemityzm był, ale był czymś tak naturalnym w tamtych czasach na świecie, że nikomu nie przyszłoby do głowy uważać go za problem. Natomiast faktycznym problemem ówczesnych ludzi było odcięcie od kariery w pewnych zawodach czego efektem był włąsnie ów antysemityzm.

Kurde, to nie jest tak, że antysemityzm XXwieczny wziałsię znikąd. Były dwa jego powody. Jeden - to opanowanie przez żydowksie elity pewnych gałęzi gospodarki i brak możliwoscie konkurencji przez zmowy cenowe czy inne cenniki dla swoich i gojów. Drugi, szczególnie w IIRP to duże ilosci napływowych, niezasymilowanychi biednych Żydów, któzy nie funkcnonowali w społęczeństwie. Do tego dochodziły problemy z lojalnoscią żydowskiej mniejszosci wobec IIRP i ciągoty do komunizowania.

Więc antysemityzm był naturalną reakcją na to zjawisko. Oczywiście - bywali wariaci albo cynicy, którzy z Żydów robili najgorsze zło tego świata a pozbycie się ich przedstawiali jako panaceum, ale nie możemy przez to zapominać o całosci procesu. Nie możemy zapominać włąsnie po to by się nie powtórzyło, co - jesli nie zmieni sie podejscie elit zachodniej Europy jest bardzo realne.

Udawanie, że problemu nie ma kończy się tym, że władze przejmuje ktoś kto obiecuje problem rozwiązac. Za wszelką cenę. Muzułmańskie mniejszosci są w tej chwili problemem. Albo rozwiązemy go pokojowo, choc niekoniecznie przyjemnie albo skończy się to rzezią - nas albo ich.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb - a było inaczej niz napisałem czy po prostu przyznanie tego nie miesci sie w kanonie poprawnosci politycznej i obowiązującej cię wersji o tym, że Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matek. Zwierzęcy antysemityzm :D ?

Bo obaj wiemy, że mam rację.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

"Polska to lider w zakresie zrównoważonego rozwoju. O ile cały świat rozwinięty niespecjalnie wykonał swoje zobowiązania wynikające z konwencji klimatycznej i protokołu z Kioto, o tyle Polska zrobiła to ze zdecydowaną nadwyżką - powiedział minister środowiska Jan Szyszko.

- Mieliśmy dokonać redukcji emisji CO2 do atmosfery na poziomie 6 proc. w latach 2008-2012 w stosunku do roku bazowego, który dla Polski był rokiem 1988, a dokonaliśmy tego na poziomie 32 proc. i to nie był efekt zapaści gospodarczej. W tym samym czasie dokonaliśmy wzrostu gospodarczego - podkreślił w piątek minister środowiska prof. Jan Szyszko na konferencji prasowej w Trzciance (Wielkopolskie)."

http://www.parlamentarny.pl/wydarzenia/ ... ,8861.html

No jeśli minister Szyszko w try miga nie poleci po takim bezczelnym chwaleniu rządów PO-PSL to zacznę podejrzewać że Jarosław się kończy 8)
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Tak się zastanawiam, co musiałby powiedzieć ten minister żeby było dobrze? Jest do dupy, nałóżcie na nas kary?
Awatar użytkownika
andy67

Żabi Koń pisze:Tak się zastanawiam, co musiałby powiedzieć ten minister żeby było dobrze? Jest do dupy, nałóżcie na nas kary?
Udajesz pierwszego naiwnego, czy naprawdę nie rozumiesz o co chodzi?
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Ale odpowiedz na pytanie.
Awatar użytkownika
andy67

Żabi Koń pisze:Ale odpowiedz na pytanie.
Niech sobie mówi co chce, nie o to przecież chodzi.

Idzie mianowicie o to że Pan minister łaskaw był zauważyć, iż za rządów PO-PSL było gospodarczo całkiem nieźle, wbrew temu co twierdzą lub twierdzili jeszcze niedawno jego przełożeni ("Polska się zwija, Polska w ruinie" i takie tam mądrości). I ciekawym co teraz zrobi z tym fantem Ojciec Narodu. :D

Zakładam iż uda że nie słyszał, a Szyszko poleci np. razem z panią która udaje Premiera, ot tak przy okazji i bez związku.
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Wyobraź sobie taką sytuację: Jest firma, a w niej księgowość, która paprze sprawę, więc właściciel wymienia cały dział. Ty jesteś w tej nowej ekipie i widzisz ten burdel, który zostawili. Szlag Cię trafia. Przychodzi kontrola ze skarbówki i co? Klniesz na starą ekipę, jak paprali sprawę, czy gadasz, że wszystko było i jest w absolutnym porządku?
Awatar użytkownika
Janek

Żabi Koń pisze:Wyobraź sobie taką sytuację: Jest firma, a w niej księgowość, która paprze sprawę, więc właściciel wymienia cały dział. Ty jesteś w tej nowej ekipie i widzisz ten burdel, który zostawili. Szlag Cię trafia. Przychodzi kontrola ze skarbówki i co? Klniesz na starą ekipę, jak paprali sprawę, czy gadasz, że wszystko było i jest w absolutnym porządku?
W takim przypadku lojalny pracownik, nie ważne, że od niedawna zatrudniony broni interesu firmy. Inaczej by wyglądała sytuacja gdyby te "paprzenie" księgowości miało charakter kryminalny - wtedy właściciel byłby zobowiązany do zawiadomienia prokuratury. Mogę zrozumieć sytuację, że właściciel tego nie robi bo nie chce psuć "image" firmy, ale to nie zmienia sytuacji, że ukrywanie przestępstwa to przestępstwo.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Żabi Koń pisze:Wyobraź sobie taką sytuację: Jest firma, a w niej księgowość, która paprze sprawę, więc właściciel wymienia cały dział. Ty jesteś w tej nowej ekipie i widzisz ten burdel, który zostawili. Szlag Cię trafia. Przychodzi kontrola ze skarbówki i co? Klniesz na starą ekipę, jak paprali sprawę, czy gadasz, że wszystko było i jest w absolutnym porządku?

Naprawdę twierdzisz że minister Najlepszego Rządu w Historii Polski KŁAMIE ???

Nie wierzę w to co czytam :D
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Oj tam zaraz kłamać.

W jednej swojej pracy nauczyłem się, że można prawdę powiedzieć na wiele sposobów, tak by ich odbiór była diametralnie inny.
Awatar użytkownika
Janek

Ale flauta... ;-)
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ