Zakopane dla aktywnych

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Niesamowita sprawa z tymi Rysami.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Tu też wielce ciekawa sprawa dla aktywnych ....

:? ale czy rozsądnych ? ....

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... 1&id=25488

Mimo wszystko - szczerze mówiąc - też bym chciała coś takiego zobaczyć :)) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Trochę ta aktywność zostanie ograniczona...

http://24tp.pl/?mod=news&strona=1&id=32570

Jeśli dobrze zrozumiałam, to trzeba się wybrać swoim rowerem i jeszcze za to zapłacić :?

Trochę szkoda, bo czasem zjazd na dwóch kółkach od Leśniczówki do parkingu po jakiejś dalszej i wyższej wędrówce, to jednak była duża ulga dla obolałych nóg i spora oszczędność czasu.
No i człowiek się przyzwyczaił do tych luksusów...
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zakochani w Tatrach pisze:Trochę ta aktywność zostanie ograniczona...

http://24tp.pl/?mod=news&strona=1&id=32570

Jeśli dobrze zrozumiałam, to trzeba się wybrać swoim rowerem i jeszcze za to zapłacić :?

Trochę szkoda, bo czasem zjazd na dwóch kółkach od Leśniczówki do parkingu po jakiejś dalszej i wyższej wędrówce, to jednak była duża ulga dla obolałych nóg i spora oszczędność czasu.
No i człowiek się przyzwyczaił do tych luksusów...

"Pod koniec ub. roku Wspólnota Ośmiu Wsi z siedzibą w Witowie wprowadziła całkowity zakaz wjazdu rowerzystów do Chochołowskiej. To jedno z niewielu miejsc w Tatrach, gdzie można jeździć na dwóch kółkach. Na rowerze można dojechać do samego schroniska na Polanie Chochołowskiej.
Po tej decyzji odezwały sie jednak głosy sprzeciwu.
- Teraz poszliśmy więc na kompromis. Rowerzyści nadal będą mogli w Chochołowskiej jeździć na rowerze, ale za wjazd osoby powyżej 6 roku życia muszą zapłacić 5 złotych. Zlikwidowane zostaną natomiast wypożyczalnie rowerów położone wzdłuż trasy."

I to jest dopiero paradne :D

Nie trzeba już inwestować w rowery i ich obsługę, czysty zysk od każdego frajera który zatarga tam własny jednoślad. ;-)

Kompromis wręcz podręcznikowy, czyli "rowerzyści będą mogli jeździć na rowerze" za jedyne 5 złotych.

To może i samochodami pozwolą, za stówkę czy dwie.
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

Jak tłumaczy ograniczenie liczby rowerzystów jest spowodowane stwarzanym przez nich zagrożeniem dla pieszych, a także zniszczonym szlakiem. W tym roku planowana jest jego renowacja.
Jestem mile zaskoczony, że nie napisali, że to właśnie rowery przyczyniły się to zniszczenia drogi :))

Zjeżdzałem tam dwa miesiące temu i wg mnie droga jest w porządku, no ale dla wielotonowych ciężarówek jest to za mały standard.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Hmm, w niedzielę tam będę. nastawiłam się na powrót od leśniczówki rowerem, bo zawsze to jakoś szybciej.
Ale chyba jeszcze tej niedzieli to nie dotyczy.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Basia Z. pisze:Ale chyba jeszcze tej niedzieli to nie dotyczy.
Obawiam się że dotyczy.
Byłam tam 5 kwietnia ( dziesięć dni temu) i na dawnych punktach było pusto , natomiast sporo osób dotarło rowerami na Polanę - więc swoimi, bo wypożyczone trzeba było zostawiać na punkcie przy Leśniczówce.

Jeszcze tylko tego brakuje żebyśmy targali nasze rowerki do Zakopanego :? .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Zakochani w Tatrach pisze:
Basia Z. pisze:Ale chyba jeszcze tej niedzieli to nie dotyczy.
Obawiam się że dotyczy.
Byłam tam 5 kwietnia ( dziesięć dni temu) i na dawnych punktach było pusto , natomiast sporo osób dotarło rowerami na Polanę - więc swoimi, bo wypożyczone trzeba było zostawiać na punkcie przy Leśniczówce.
No ale tak było już w zeszłym roku. Tzn. dojazd rowerem wypożyczonym możliwy był tylko od Siwej Polany do leśniczówki i odpowiednio z powrotem.
Ale to wystarczy. Powyżej leśniczówki droga jest i tak mocno wyboista i zniszczona, więc rowerem źle by się jechało. Natomiast najnudniejszy jest i tak odcinek od Polany Huciska do Siwej Polany.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Basia Z. pisze: No ale tak było już w zeszłym roku.
I nie tylko w zeszłym ... ale ja nie o tym.
Nie wiadomo czy te punkty wypożyczania rowerów nie są już zlikwidowane, bo z treści komunikatu tak wygląda niestety.

Cytat: "Zlikwidowane zostaną natomiast wypożyczalnie rowerów położone wzdłuż trasy."
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Wczoraj byłam w Chochołowskiej. Wypożyczalni żadnej nie było. Trochę (niewiele) ludzi wjeżdżało własnymi rowerami aż do schroniska.

A poza tym pogoda piękna, ludzi mnóstwo, krokusy jeszcze były ale już się kończą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Co do rowerów w Chochołowskiej to jest aktualnie kilka wypożyczalni przy tych wcześniejszych parkingach - m. in. pod hasłem "wypożycz rower-parking gratis" i sporo osób wjeżdżało, nawet pod schronisko. Lecz niestety konkretów jak to się odbywa, do której zwrot itp. nie znam, bo nie korzystałem. Ale u góry żadnej wypożyczalni nie widziałem (chyba że przy schronisku była, w co wątpię) więc wypożyczenie roweru na sam zjazd niestety możliwe nie jest.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ