Zakopane dla aktywnych
- Zakochani w Tatrach
-

Tu też wielce ciekawa sprawa dla aktywnych ....
ale czy rozsądnych ? ....
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... 1&id=25488
Mimo wszystko - szczerze mówiąc - też bym chciała coś takiego zobaczyć
.
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... 1&id=25488
Mimo wszystko - szczerze mówiąc - też bym chciała coś takiego zobaczyć
Zakochani w Tatrach
- Zakochani w Tatrach
-

Trochę ta aktywność zostanie ograniczona...
http://24tp.pl/?mod=news&strona=1&id=32570
Jeśli dobrze zrozumiałam, to trzeba się wybrać swoim rowerem i jeszcze za to zapłacić
Trochę szkoda, bo czasem zjazd na dwóch kółkach od Leśniczówki do parkingu po jakiejś dalszej i wyższej wędrówce, to jednak była duża ulga dla obolałych nóg i spora oszczędność czasu.
No i człowiek się przyzwyczaił do tych luksusów...
Jeśli dobrze zrozumiałam, to trzeba się wybrać swoim rowerem i jeszcze za to zapłacić
Trochę szkoda, bo czasem zjazd na dwóch kółkach od Leśniczówki do parkingu po jakiejś dalszej i wyższej wędrówce, to jednak była duża ulga dla obolałych nóg i spora oszczędność czasu.
Zakochani w Tatrach
Zakochani w Tatrach pisze:Trochę ta aktywność zostanie ograniczona...
Jeśli dobrze zrozumiałam, to trzeba się wybrać swoim rowerem i jeszcze za to zapłacić![]()
"Pod koniec ub. roku Wspólnota Ośmiu Wsi z siedzibą w Witowie wprowadziła całkowity zakaz wjazdu rowerzystów do Chochołowskiej. To jedno z niewielu miejsc w Tatrach, gdzie można jeździć na dwóch kółkach. Na rowerze można dojechać do samego schroniska na Polanie Chochołowskiej.
Po tej decyzji odezwały sie jednak głosy sprzeciwu.
- Teraz poszliśmy więc na kompromis. Rowerzyści nadal będą mogli w Chochołowskiej jeździć na rowerze, ale za wjazd osoby powyżej 6 roku życia muszą zapłacić 5 złotych. Zlikwidowane zostaną natomiast wypożyczalnie rowerów położone wzdłuż trasy."
I to jest dopiero paradne
Nie trzeba już inwestować w rowery i ich obsługę, czysty zysk od każdego frajera który zatarga tam własny jednoślad.
Kompromis wręcz podręcznikowy, czyli "rowerzyści będą mogli jeździć na rowerze" za jedyne 5 złotych.
To może i samochodami pozwolą, za stówkę czy dwie.
Każdemu jego Everest...
Jestem mile zaskoczony, że nie napisali, że to właśnie rowery przyczyniły się to zniszczenia drogiJak tłumaczy ograniczenie liczby rowerzystów jest spowodowane stwarzanym przez nich zagrożeniem dla pieszych, a także zniszczonym szlakiem. W tym roku planowana jest jego renowacja.
Zjeżdzałem tam dwa miesiące temu i wg mnie droga jest w porządku, no ale dla wielotonowych ciężarówek jest to za mały standard.
- Zakochani w Tatrach
-

Obawiam się że dotyczy.Basia Z. pisze:Ale chyba jeszcze tej niedzieli to nie dotyczy.
Byłam tam 5 kwietnia ( dziesięć dni temu) i na dawnych punktach było pusto , natomiast sporo osób dotarło rowerami na Polanę - więc swoimi, bo wypożyczone trzeba było zostawiać na punkcie przy Leśniczówce.
Jeszcze tylko tego brakuje żebyśmy targali nasze rowerki do Zakopanego
Zakochani w Tatrach
No ale tak było już w zeszłym roku. Tzn. dojazd rowerem wypożyczonym możliwy był tylko od Siwej Polany do leśniczówki i odpowiednio z powrotem.Zakochani w Tatrach pisze:Obawiam się że dotyczy.Basia Z. pisze:Ale chyba jeszcze tej niedzieli to nie dotyczy.
Byłam tam 5 kwietnia ( dziesięć dni temu) i na dawnych punktach było pusto , natomiast sporo osób dotarło rowerami na Polanę - więc swoimi, bo wypożyczone trzeba było zostawiać na punkcie przy Leśniczówce.
Ale to wystarczy. Powyżej leśniczówki droga jest i tak mocno wyboista i zniszczona, więc rowerem źle by się jechało. Natomiast najnudniejszy jest i tak odcinek od Polany Huciska do Siwej Polany.
- Zakochani w Tatrach
-

I nie tylko w zeszłym ... ale ja nie o tym.Basia Z. pisze: No ale tak było już w zeszłym roku.
Nie wiadomo czy te punkty wypożyczania rowerów nie są już zlikwidowane, bo z treści komunikatu tak wygląda niestety.
Cytat: "Zlikwidowane zostaną natomiast wypożyczalnie rowerów położone wzdłuż trasy."
Zakochani w Tatrach
Co do rowerów w Chochołowskiej to jest aktualnie kilka wypożyczalni przy tych wcześniejszych parkingach - m. in. pod hasłem "wypożycz rower-parking gratis" i sporo osób wjeżdżało, nawet pod schronisko. Lecz niestety konkretów jak to się odbywa, do której zwrot itp. nie znam, bo nie korzystałem. Ale u góry żadnej wypożyczalni nie widziałem (chyba że przy schronisku była, w co wątpię) więc wypożyczenie roweru na sam zjazd niestety możliwe nie jest.
Każdemu jego Everest...