Orban sobie radzi... :-P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

W samym Stambule podobno połowa mieszkańców to Kurdowie, ca 6 milionów ludzi. Od kolegów, którzy praacowali z Dromexem w Iraku wiem, że kurdyjski robotnik jest conajmniej trzy razy więcej warty niż arabski. Są pracowici, pojętni i bardzo szybko opanowali spory zasób polskich słów.

Ok, wiem, że Rosja finansuje Asada. Ale kto pośrednio finansuje Państwo Islamskie. Przed chwilą TVN24bis podało budżet roczny Daessh. To kwota 2.2 miliarda dolarów, z czeego Ropa Naftowa to 38%, Gaz ziemny 17%, Fosforyty 10%, cement 10%. Sponsoring zaledwie 2%.

No i kto kupuje tą ropę, gaz itd? Podobno sojusznik z NATO czyli Turcja. Są pytania? To jest nóż w plecy dla NATO i UE, o której członkostwo podobno Turcja zabiega.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

wszyscy kupują. Wszyscy w okolicy znaczy się, bo Daesh nie ma włąsnego portu.

Ale Turcja bawi się bardzo brzydko.

A co do Kurdów - to oni ponoć bardzo szanują Polaków. NAwet w ichniej telwizji emitują Czas Honoru.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Polecam:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... aid=116b45
"Jak mam szanować Belgów, skoro swoich rodziców na starość oddają do domów starców albo uśmiercają, aborcja jest u nich normalna, kościoły są puste, za to burdele pełne? Za co mam ich szanować?" - powiedział mi kiedyś marokański taksówkarz. I wielu muzułmanów tak myśli nie tylko o Belgii, ale i o całej zachodniej Europie, która ich zdaniem jest zdegenerowana i nie zasługuje na nic dobrego. A ta sama Belgia w imię poprawności politycznej nie walczy z np. radykalnymi imamami. Ci ostatni, których coraz więcej się pojawia, mówią wprost, że ich celem jest wprowadzenie w Belgii szariatu. Belgistanu.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

W Austrii wybory prezydenckiej wygrywa prawicowy i eurosceptyczny kandydat. W Wielkej Brytanii zwolennicy Brexitu zaczynają mieć rpzewagę. Co robi Komisja Europejska? To samo co dawniej - szarogęsi się i usiłuje łamać niepodległe państwa by przekonać je do swoich absurdalnych pomysłó (typu 250 000 euro za kazdego nieprzyjetego migranta). NApisałbym, że to przepiękne samobójstwo, ale mi naprawdę szkoda Unii Europejskiej.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

heh, akurat mój stosunek do UE faktyczniejest bliski temu jaki ma PWP. Tyle, że mam wrażenie, że chyba tylko tobie się wydaje, że Jarosław jest antyunijny. Antyunijny to jest Korwin, antyunijny to jest Ruch Narodowy. PiS był zawsze za Unią (czasem aż za bardzo - do dziś nie wiem po diabla LK podpisał traktat lizboński), choc oczywiscie optował za bardziej asertywną polityką w jej ramach niż tzw euroentuzjaści, którzy co do zasady uważali UE za coś co ma byc w kazdej sprawie nadrzedne nad Warszawą.

Moje zdanie jest takie, że UE jest potrzebna jako porozumienie ds wolnego handlu, wolnego przepływu ludzi i towarów, pewnej standaryzacji procesów homologacyjnych (co niestety jest tylko teorią, bo np. Niemcy nie wpuszczają na swój rynek polskich traktorów, choć mają taki obowiązek). Natomiast UE nie powinno być jakim niedemokratycznym superrządem, który wydaje polecenia innym państwom a sam nie ma żadnego demokratycznego mandatu. A czymś takim unia w ostatnich kilku latach się stała. I nie dziwota, że ludzie w wielu krajach mają tego dosyć.

Zdaję sobie sprawę, że jest w Polsce spora grupa osób, której to odpowioada i marzą o tym by Polska była po prostu jednym z wielu regionow w superpanstwie ze stolicą w Brukseli. Ale tradycyjnie takich ludzi zwykło się nazwyać zdrajcami i ich głos nie powinien być brany pod uwage.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Jeśli Trump (oby nie) wygra to Stany pogrążą się w izolacjonizmie (jak przed 1939 rokiem). Czyli będzie tak - od zachodu obojętne Stany, od wschodu awanturnicza Rosja, od południa nieobliczalna magma islamska. W tej sytuacji nawoływanie do dezintegracji Europy, której integracja jest zresztą bardzo niewielka, jest co najmniej niepoważne. A potrząsanie narodową szabelką mnie osobiście śmieszy.
Mówiąc szczerze to należy życzyć Jarosławowi Kaczyńskiemu jak najdłuższych lat życia i zdrowia. Bo póki prawica = Kaczyński, to jest jeszcze nie najgorzej, niedobrze będzie gdy stery prawicy obejmie jakiś nowy hitlerek. A to jest realne..
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Tak zmieniając temat - od dłuższego czasu cisza w mediach odnośnie napływu nowych uchodźców. Czyżby przestał istnieć, czy też mediom się znudził temat?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Komu jest potrzebna taka Unia? PWP, Tobie? czy Unii?
Europie. NAtomiast Unia, która udaje superpaństwo, ale jedyne co potrafi to tworzyć kryzysy, których potem nie umie rozwiązać - nie jest potrzebna nikomu poza kastą coraz bardzij oderwanych od rzeczywistości eurokratów.
gb pisze: Tobie - jak również PWP - marzy się Unia, w której podstawowym prawem będzie Wasz interes. Unia już próbowała - i jeszcze próbuje - przekonać takich specjalistów jak PWP (oraz Ty), że przystąpienie do porozumienia - to przestrzeganie zasad przez obie przystępujące strony.
Ale to był fundament Unii. Odkrycie, że kraje mają wspólne interesy i razem można je rozwiązywać współnie. A tam gdzie istaniały sprzeczności - tam Unia nie ingerowała. Stąd obowiązująca do niedawna zasada jednomyślności. Albo pasuje coś wszystkim albo cóż.
gb pisze:Tu się nikt nie będzie zastanawiał czy po raz kolejny narażać spójność i jakiś tam - nawet kruchy ale istniejący konsensus - by "mieć" w swoim gronie niepoważnych pieniaczy.
Obawiam się, że ciezko będzie wywalić z Unii Niemcy a to one ostatnio najbardziej pieniaczą.
Janek pisze:Tak zmieniając temat - od dłuższego czasu cisza w mediach odnośnie napływu nowych uchodźców. Czyżby przestał istnieć, czy też mediom się znudził temat?
Chyba trochę przyhamowało. Primo - Kontrole się zaostrzyły i szlak bałkański nie jest już tak atrakcyjny. Secundo - ci z pierwszej zeszłorocznej fali hercliś wilkomyn wrócili już i opowiedzieli ziomkom, że nie ma po co się pchać.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

mefistofeles pisze:W Austrii wybory prezydenckiej wygrywa prawicowy i eurosceptyczny kandydat.
A jednak nie wygrywa. Trzy tysiące głosó zdecydowały. Więc siłą rzeczy niewiele to zmienia w tym co pisałem o nastrojach w Europie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: To Ty (ew. PWP) jesteście specjalistami od Europy? I od tego co jest tejże Europie potrzebne??? To jednak zwykła megalomania...
Sytuacja polityczna w Europe pokazuje, że obecni eurokraci na pewno nie są takimi specjalistami za jakich chcieliby uchodzić.
gb pisze:Raczej to jednak Niemcy będą ustalały kto "pieniaczy", a kto nie.
Wpraszasz się na przyjęcie, bekasz, pierdzisz, pouczasz gospodarzy jak się mają zachowywać, a na koniec sugerujesz, że to Ty będziesz określał, kto się zachowywał i zachowuje poprawnie, a kto nie???
Hier liegt ein hund begraben. Niemcy nie są żadnymi gospodarzami. Są takimi samymi gośćmi jak my. Tylko, że z racji na to, że są kasiaści zachowują się gburowato. I dotąd inni bali się im podskoczyć. Ale to się już skończyło.
Oczywiście, gdy Unii (dowolnej) nie będzie - mamy jeszcze mniejsze szanse na jakiekolwiek znaczenie i jakąkolwiek samodzielność - ekonomiczną, polityczną.

Owszem. Dlatego mam nadzieję, że się ktoś w końcu opamięta i zamiast na siłę zacieśniać przypomną sobie o korzeniach UE.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:
mefistofeles pisze:W Austrii wybory prezydenckiej wygrywa prawicowy i eurosceptyczny kandydat.
A jednak nie wygrywa. Trzy tysiące głosó zdecydowały. Więc siłą rzeczy niewiele to zmienia w tym co pisałem o nastrojach w Europie.
W 2010 roku byłem kilkanaście dni w Austrii, całkowicie prywatnie, nie z Biurem Podróży. Jednego dnia miałem wątpliwą przyjemność zobaczyć demonstrację młodzieżówki "haiderowców". Jakoś mi się z HJ z czasu okupacji skojarzyło. Odcień mundurków nieco inny ale reszta ta sama. Mam "uczulenie" na podobne rzeczy w Niemczech i Austrii.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Mam "uczulenie" na podobne rzeczy w Niemczech i Austrii.
Owszem. A teraz odpowiedz sobie na pytanie - skąd się bierze ich popularność. Czy aby nie z coraz większego oderwania od rzeczywistości dogasających elit z pokolenia '68?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Unia - od początku "trzymała się" dzięki porozumieniu Niemiec i Francji. Plus Anglia - ale raczej jako "łącznik" z USA i obszarami zamorskimi. Reszta to dodatki - które "zwalały" na ten trzon rozmaite problemy, którymi same się nie chciały zajmować.
Owszem. Ale to się sypie. Bo Niemcy zaczeli przeginać i nawet Francja ma ich dosyć.
gb pisze:Ani się obejrzysz, jak ci "inni" się z Niemcami dogadają.
Dotąd to działało. Powoli przestaje.
gb pisze: Francja, Niemcy - nawet Anglia - o tych korzeniach pamiętają cały czas. Warto, by tacy jak PWP (a za nim tacy jak Ty) w ogóle o tych korzeniach się czegokolwiek dowiedzieli...
Anglia na pewno - stąd Brexit.
gb pisze: Jeszcze raz napiszę. Unia bez "nas" da sobie radę. Unia z "nami" sprowadzonymi do roli lokalnej "Białorusi" również. Podobnie Europa. Natomiast "my" bez Unii raczej długo nie pociągniemy - i zostaniemy taką właśnie Białorusią czy Ukrainą.
Unia czy z nami czy bez nas w obecnej formie zdechnie w ciągu 10 lat. Zacznie się od Brexitu a potem będzie lawina.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Jedyne co się "sypało" to wspólna polityka względem uchodźców.
To bardzo dużo. NA tyle dużo, że predzej czy pozniej włądze we Francji przejmie Front NArodowy a wtedy posypie się wszystko.
gb pisze:Naprawdę rajcuje Cię perspektywa życia w państewku, z którego nie będziesz mógł wyjechać w innym kierunku niż w stronę Moskwy
Nie, nie rajcuje mnie. Ale to nie ja dzierże ster okrętu jakim jest UE i nie ja prowadzę go na skały tylko twoi ulubieńcy z Komisji Europejskiej wraz z panią kanclerz Merkel. Wybó więc jest -albo zmienić sternika albo uciec zanim dojdzie do tragedii. Brytyjczycy próbowali przemówić do rozsądku, ale że to bezskuteczne - skońćzy się ich ucieczką.
gb pisze:Nawet jeśli doń dojdzie - Unia się nie rozpadnie
Wyjście Anglii to już rozpad zwracam uwagę. JAkoś przez kilkadziesiąt lat nikomu to do głowy nie przyszło. Ale przez kilkadziesiąt lat nikomu nie przyszło by tak na chama terroryzować kraje nie akceptujące pomysłów KE. A, że KE nie ma prawdziwych zębów to efekt jest taki, że Unia się sypie. I i mali i duzi mają w poważaniu to co KE usiłuje im narzucić. Co w praktyce oznacza, że jej władza przestaje istnieć. Mądry rządzacy wydaje tylko takie polecenia o których wie, że zostaną wykonane.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Może opowiem ci bajeczkę. 15 kolegów z podwórka postanowiło założyć bandę. Było super - kilku było bogatych więc przynosiło swoje zabawki przez co inni ich słuchali. Wszyscy bawili się świetnie. Po jakimś czasie przyjęto do bandy kilkoro nowych chłopaków, którzy byli oczarownai zabwkami jakimi mogli się dzieki temu bawić. Sami może zabawek nie mieli, ale za to znali fajne zabawy. Bawili się wszyscy dalej świetnie. aż pewnego dnia nieformlany szf bandy wpadł twarzą w psią kupę. Reszta się z niego śmiała. On jednak nakazał by wszyscy chłopacy wysmarowali sobie twarze psią kupą. Bo trzeba być solidarnym. Dwóch czy trzech jego przydupasów ochoczo tozrobiło, jednak reszta mniej lub bardziej zaczęła się pukać po głowie. Ten coraz bardziej się gotował, ale dopiero gdy jeden z młodszych chłopaków powiedział wprost - wal się, nie bede se twarzy smarował gównem, wpadłęś w nie to twoja sprawa puściły mu nerwy, Straszyl, krzyczał. Ale nic nie mógłnikomu zrobić. Kilku chłpaków sobie poszło, jeden powiedział ,ze chyba nie chce dalej być w tej bandzie. A ten z oblepioną gównem twarzą stałcoraz bardziej samotny.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Mądry przywódca potrafiłby sprawić, że - po obśmianiu się z własnej niezdarności - część zaczęłaby uważniej patrzeć pod nogi.
Niestety ten przywódca nie był mądry. mądry byłjeden z młodszych kolegów co zaczął gówinka z trawnika zbierać i wrzucać do kosza by nikt się wiecej nie ubłocił. Został jednak za to przez urabura szefową podwóra opieprzony a jej przydupasy zwyzywały go od faszystów.

Oczywiście - cała reszta zaczęłą patrzeć pod nogi, ale szofowej podóra zostały już tylko groźby - szacunek, który sprawiał ,że jej słuchano - straciła dokumentnie. I zamiast przeprosić i się wycofać - poszłą w zaparte.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Być może to dobra rada dla PWP. Jak myślisz - byłby zdolny?
Obawiam się, że wątpię. No, ale PWP swoją bandą przewodzi włąsnie dlatego, że nie jest zdolny. A "banda" pani Anieli jest trochę mniej zdyscyplinowana i próbom narzucenia żelaznego reżimu się sprzeciwia.

Swoją drogą zabawne jak używasz jako argumentów za swoją wizją Unii dokłądnie tego czym straszył nas Roman Giertych przed referendum akcesyjnym w 2003 roku. No ale w sumie Roman Giertych teraz jest twoim bohaterem wiec wszystko się zgadza :D
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Proszę:
gb pisze:Raczej to jednak Niemcy będą ustalały kto "pieniaczy", a kto nie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

rozchodzi mi się o to, że gdy 13 lat temu straszono, że wejscie do Unii to zbycie niepodległosci na rzecz Niemiec to pewnie pukałeś się w czoło. A teraz przyznajesz, że to oczywiste, że Unią rządzą Niemcy i co Niemcy zarządzą - tak będzie :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: To się chyba hipokryzja nazywa. Albo jakoś tak...
Nie rozumiem. Jesli w UE są podejmowane decyzje to czemu mieliby oddawać je wyłącznie uniofederastom?
gb pisze:No chyba, że faktycznie z Premiera Tuska "wylazła" ukryta opcja niemiecka.
Wylazła już dawno, ale on nie ma żadnej realnej władzy w Unii. Nawet gdyby chciał być samodzielny (ale wtedy by mu Angela tego stołka nie dała)
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ