Gdyby ktoś mnie wywoływał do odpowiedzi w tak niemiły sposób tez bym to olała.krzymul pisze:może i Orban sobie radzi, ale uszba z odpowiedzią sobie nie radzi ...
Obowiązku pisania nie ma.
Co jest w tym zapytaniu niemiłego ? .... chyba nie byłaś nigdy na forum TG i nie czytałaś treekera.krzymul pisze:Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?
Byłam, trochę poczytałam i dlatego się z tamtym forum pożegnałam.krzymul pisze:Co jest w tym zapytaniu niemiłego ? .... chyba nie byłaś nigdy na forum TG i nie czytałaś treekera.krzymul pisze:Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?![]()

"To zaś oznacza, że prawdziwy problem nie znajduje się gdzieś poza Europą, ale w niej samej. Przyszłości Europy w pierwszym rzędzie zagrażają nie ci, którzy chcą się tu dostać, lecz ci polityczni, gospodarczy i intelektualni liderzy, którzy próbują ją przetworzyć wbrew woli Europejczyków. Tak powstała najdziwaczniejsza koalicja w dziejach świata: koalicja przemytników ludzi, aktywistów obrony praw człowieka i głównych europejskich polityków."
Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?
krzymul pisze:Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?
może i Orban sobie radzi, ale uszba z odpowiedzią sobie nie radzi ...
krzymul pisze: Zawsze to lepiej pogadać w gronie osób poklepujących się po plecach.![]()
Sorry, obrażasz mnie po prostu. Jestem rozczarowana Tobą.krzymul pisze:Chyba uszba włączyła "ignora" na mnie

A nie plecach idiotycznej polityki Angeli Merkel?uszba pisze: Dyskusja poświęcona jest głównie powolnemu rozpadowi Unii i dochodzeniu do władzy populistycznej partii AfD, która znakomicie wykorzystuje trudną sytuację i na plecach uchodźców wjeżdża do Bundestagu.
No jednak nie. On ich nie przyjął. On ich zaprosił. Powiedział przybywajcie, przyjmiemy was wszystkich. I przybyli. Tyle, że nie uchodźcy a zwykli migranci. Po czym Angela powiedziała, że wszystkie kraje muszą teraz za jej głupote płacić.uszba pisze:Uważam że to trochę chamstwo zadawać takie pytanie w stosunku do kraju który w roku 2015 przyjął 1,1 miliona uchodćców i próbuje tę sytuację ogarnąć.
Wygląda na to , że ten wyjazd zmieni moje postrzeganie na wielu płaszczyznach. Dostaliśmy dziś pozwolenie , aby móc wejść do ośrodka dla uchodźców. Kupiliśmy jedzenie i przy herbacie mogliśmy dowiedzieć się jak to wszystko wygląda naprawdę. Przede wszystkim poznałam dziś bardzo miłe i kulturalne osoby. Propaganda i zakłamanie jakie przekazują polskie media nie mają nic wspólnego z prawdą. Większość uchodźców mówi bardzo dobrze po niemiecku oraz intensywnie poszukuje pracy. Warunki w jakich mieszkają delikatnie mówiąc pozostawiają wiele do życzenia. Powinnam się chyba pokajać publicznie , ponieważ wcześniej nie byłam do końca przekonana co do przyjmowania uchodźców. Po poznaniu tych ludzi na żywo i po rozmowie z nimi , całkowicie zmieniam swój punkt widzenia. Jeżeli będzie potrzebna pomoc w Polsce , I'm totally in !
No normalnie nie wiem co napisać ... tym bardziej, że wiem, że Ty nigdy tego nie przeczytasz - jak zadeklarowałaś. Zamurowało mnie, gdyż ja po prostu chciałem zasięgnąć opinii na wiadomy temat od osoby bezpośrednio uczestniczącej w środowisku, gdzie odbywa się ta cała akcja z uchodźcami, ... ale widocznie za wysokie progi.uszba pisze:Sorry, obrażasz mnie po prostu. Jestem rozczarowana Tobą.
Jak zwykle w takich sytuacjach udajesz naiwniątkokrzymul pisze:Przypominałem się tylko, bo sobie tak naiwnie pomyślałem, że jak napiszę więcej postów to pytana może zauważy. Ale to już nieważne.Krzymul - chamskie było wg mnie nie samo pytanie, ale to, że się zacząłeś nachalnie domagać odpowiedzi.
Nie, nie widzę sprzeczności. Wręcz przeciwnie. Uważam to za naturalną konsekwencję trudnej sytuacji, w której już od kilku dobrych lat (kryzys finansowy jeszcze przed falą uchodźców) znalazł się ten w końcu jeszcze bardzo młody twór zwany UE.I czy nie widzisz sprzeczności w tym co napisałaś - z jednej strony Niemcy mają rzekomo pozytywny stosunek do migrantów, z drugiej zaś coraz bardziej popularne są partie tym imigrantom niechętne?
Odpowiem szczerze - nie wiem. Nie wiem jakie umowy międzynarodowe regulują takie sprawy. Pamiętam tylko, że kiedy kilka lat temu zaczęli napływać uchodźcy na Lampedusę, to Włosi przyjmowali ich...bo co mieli zrobić? wrzucić ich spowrotem do morza? Włosi prosili o pomoc ale reszta Europy pokazała im środkowy paluszek bo była przekonana że to dotyczy tylko Włochów. A już Hemingway pisał że "żaden człowiek nie jest samoistną wyspą"...kilgor pisze:ale czy nie uważasz uszbo, że decyzja o przyjęciu migrantów winna być podjęta przez całą Unię (jej statutowe organy) nie zaś tylko przez Panią Merkel?