obiektywne media (medium)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

mefistofeles pisze: Może być gorzej jesli poprzednicy wrócą do władzy
Czyli zakładasz tylko taki wariant. PiS gwarantem tego, że się w kraju nie pogorszy. Pocieszające, a zarazem naiwne.
Tak jak napisałem - brak Ci wyobraźni lub idealizujesz ten swój PiS.
A, że to pierwsze nie wymaga wielkiego wysiłku umysłowego, zakładam to drugie ;-)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:Chodzi mi przede wszystkim o sprawy takie jak inwigilacja, o zakłamanie mediów publicznych.
Ech...

Skoro ci nie przeszkadzała inwigilacja (na niespotykaną skalę) i zakłamywanie mediów przez ostatnich 8 lat (no dobra - media zakłamywano 5) to niec się w tej materii nie zmieniło dla Ciebie. Mi się moze nie podobać, że telewizja zamiast być obiektywna robi propagandę w drugą stronę, ale nadal nie mozna mówić, że jest gorzej niż było - jest tak samo tylko w drugą stronę. JAk oglądałem reżimową TV przed tzw. "dobrą zmainą" to przecierałęm oczy ze zdumienia jak można tak łgać w żywe oczy. Jeśli tego wtedy nie widziałaś to znak, że przymykałaś oko.

Basia Z. pisze:Natomiast rządy PiS kojarzą mi bardzo jednoznacznie z okresem stanu wojennego.
Ale wiesz, że to skojarzenie nie ma żadnego oparcia w rzeczywistości?
Alan pisze:Czyli zakładasz tylko taki wariant. PiS gwarantem tego, że się w kraju nie pogorszy
Kwestia prawdopodobieństwa i wcześniejszych doswiadczeń. Oczywiscie - możliwe jest wszystko, ale mówimy o tym co prawdopodpobne.

Serio - histeria jest złym doradcą. Za rządów PO unikałem czytania gazety wSieci (czy portalu wPolityce) tudzież GaPola i niezlaezna.pl bo z lektury tegoż możnaby nabrać przekonania, że Jaruzelski przy Tusku to był amator. Dziś tą drogą idzie GazWyb i Newsweek (Polityka chyba trochę mniej)

Jeśli ktoś sieje w mediach taką histerię dziś to albo jest idiotą albo skrajnym cynikiem.

Naprawdę - zalecam czytanie gazet z różnych środowsk, Gazeta wyborcza, Polityka i Newsweek Polska zapewniają ogląd sprawy tylko z jednej strony i dosć skrzętnie omijają argumenty drugiej strony. Analogicznie robią to często gazety prawicowe, ale porównując przekaz obu stron można wyrobić sobie zdanie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Wszędzie tylko o wiadomej oponie. Przeżyłe podobną "przygodę" wiele lat temu. Na prawie nowym samochodzie. miał ledwie trzy miesiące (Skoda S-100), ergo na nowiutkich oponach, przy dobrej pogodzie i suchej dobrej nawierzchni, przy niezbyt dużej szybkości. Na szczęście droga była pusta i nawet właściwie nie wjechałem do rowu, tylko na pobocze.

Teraz w TV siię wymądrzają, że opony w tym samochodzie powinny być codziennie badane. Ciekawe w jaki sposób? Co można sprawdzić poza rozmiarem ciśnienia?

Na pewno się okaże, że to wina PO i Komorowskiego. :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Opony kupił pewnie Tusk, więc jasna sprawa.

Wyobrażam sobie pisowską histerię gdyby wypadek zdarzył się Dudzie w czasie rządów PO-PSL.
Płaszczak powtarzałby jak mantrę że "w normalnym kraju po tak skandalicznym wydarzeniu szef MSW podałby się natychmiast do dymisji". :D :D :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Mefi - jak pragnę zdrowia.
Uparte pisanie "reżimowa tv" o telewizjach w których 24h na dobę politycy PiS (i odłamów tejże) mogli przez 8 lat pleść swoje duby smalone na żywo i bez cenzury jest mocno śmieszne. Straszny to był reżim, naprawdę niespotykany w świecie :D
Co innego "ostoja prawdy" czyli TV Trwam, gdzie od lat programy z politykami wyglądają tak samo - senator PiS + poseł PiS + ksiądz prowadzący. I dyskusja że hej :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku, takie cos nie ma prawa sie wydarzyc, ktos za to srogo beknie.

Tu masz wyjasnione jakie powinny byc opony w takim aucie dlaczego tego typu sytuacja nie miala prawa sie wydarzyc.
http://piotrfrankowski.natemat.pl/173425,gdy-opona-peka
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: takie cos nie ma prawa sie wydarzyc, ktos za to srogo beknie.
Zgoda co do zasad, jednak w życiu bywa inaczej. Wyjaśnię:

Gdzieś mam w domu taki poradnik kierowcy wydany w latach 60-ych. Co tam jest polecone do codziennego zrobienia przed każdym wyjazdem:
- sprawdzić stan oleju w silniku i w razie potrzeby uzupełnić,
- sprawdzić stan wody lub płynu w chłodnicy i w razie potrzeby uzupełnić,
- sprawdzić poziom elektrolitu w akumulatorze ii w razie potrzeby uzupełnić
- sprawdzić poziom płynu hamulcowego i jak wyżej,
- sprawdzić wszystkie światła,
- sprawwdzić ciśnienie w oponnach i w razie potrzebydopompować
- ruszyć i wykonać próbne hamowanie.

I wiecie co, przy ówczesnych konstrukcjach samochodów i jakości płynów eksploatacyjnych to wcale nie była przesada. Tylko jedno - prawie nikt się do tego nie stosował a już na pewno nie codziennie.

Nie dyspoonuję takiim współczesnym poradnikiem, może ktoś ma i napisze co w nim aktualnie.się zaleca Ale idę o zakład, że znowu się do tego w całej rozciągłości nie stosujemy.

Rozumiem, że w BOR-e te procedury muszą być wyostrzone, ale znowu pytanie - czy je się tak do końca przestrzega?

Kierowców w BOR mamy pewnie znakomitych, z przestrzeganiem procedur zapewne tradycyjnie gorzej. Przypominam lot Tupolewa, przecież nie powinien się odbyć - amerykański Air Force number one, by na pewno nie wystartował.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku, takie opony pomoc wymagaja tez przetaczania pojazdu co jakis czas gdy nie jest uzywany oraz wymiany co 10kkm. A kosztuja za komplet okolo 20 tysiecy. Jesli zasady sa przestrzegane - ipona nie ma prawa doprowadzic do utraty panowania nad pojazdem. Moze z niej zejsc powietrze, ale nie ma prawa wybuchnąć.

Jesli przestrzegane sa procedury.

Gb, predkosc zapewne bylawieksza niz 140, choc niezbacznie bo w kolumnie byly policyjne mikrobusy, obstawiam wiec 160. Ograniczenia nie musieli stosowac jako pojazdy uprzywilejowane. Po to jada w kolumnie by wszelkie przeszkody wylapala awangarda.

PS gb, do Twego poprzedniego postu odniose sie jak bede mial doatep do PC, boto co napisales wymaga dluzszego omowienia.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Konwojowanie pojazdów prezydenckich - to nie jest to samo co karetka jadąca do wypadku, czy straż do pożaru lub policja goniąca zbrodzienia/pirata drogowego.
Konwój z więźniami też porusza się szybciej niż większosc uczestników ruchu. Przyczyna jest prosta - łatwość eliminacji pojazdów, które chcą się pod konwój podczepić, których pasażerowie mogliby mieć jakies złe zamiary. Takie konwoje na całym świecie zapierdalają nie przestrzegając ograniczeń prędkosci oraz minimalnych odstępów.
gb pisze:A może ów "wybuch" to było błyskawiczne "zejście powietrza"?
Ta opona ma (a przynajmneij powinna mieć)w środku taką specjalną wkąłdkę która w razie zejscia powietrza utrzyma jej kształt i nie dopuszcza do rozerwania się gumy i utraty przyczepnosci.
gb pisze:daruj sobie...
Znaczy wiesz, że napisałeś stek bzdur i mam się ulitować?
gb pisze:Masz na myśli te wszystkie "informacje", komentarze oraz interpretacje - jakie np. od 2010 roku pojawiały się - i pojawiają dalej - w "gazetach prawicowych".
Niektórych? Tak. Pisałem ju tu - nie czytałem specjalnie za Tuska wpolityce bo poziom rozhisteryzwoania był dramatyczny. Teraz mi sie zdarza bo mają lepsze dojscia w rządzie niż np DoRzeczy więc informacje są pewniejsze. Z tych samych powodów czytałem prasę prorządową za tuska - by znać inny punkt widzenia. Teraz jednak Wyborcza jest dokładnie tym czym za Tuska było wPolityce czy GazetaPolska. Napisałbym, że to straszny upadek, ale jedyne co spadło to maska.

gb pisze:Naprawdę uważasz, że cierpimy wszyscy na sklerozę, jesteśmy tumanami, zmieniamy zdanie z dnia na dzień - czy też od wyborów do wyborów - tak jak Ty?
Wy to znaczy kto?
gb pisze:ciekawe, czemu jeszcze pół roku temu takich zaleceń nie publikowałeś...
Wiem, że nie czytasz moich postów i dyskutujesz ze swoimi imaginacjami, ale pisałem o tym wielokrotnie w ciągu ostatnich kilku lat przynajmniej. Więc zakładam, że nie napisałes tego kłmastwa rozmyslnie
gb pisze: Odnoszę wrażenie - zwłaszcza teraz, po ostatnich wyborach - że gdy "strona przegrana" publikuje jakieś krytyczne uwagi na temat strony zwycięskiej - to niejako "z automatu" jest to nazywane "histerią" oraz "usiłowaniem pozostania przy żłobie".
Krytyczne uwagi nie są histerią. Histerią jest histeria. Łatwiej na rzeczową krytykę poczynań rządu z powoływaniem się na argumenty można trafić w prawicowych pismach. Jesli krytyczną uwagą jest "kaczynski mysli jak wprowadzić dyktaturę" to ma to tyle samo wartosci informacyjnej co "Tusk kolejny raz sprzedał Polskę". Chwytliwe haslo do utwardzenia elektroatu.
gb pisze:Co innego było, gdy się pisywało o prezydencie per "komoruski", a co innego gdy krytykowany jest Pan Prezydent doktor Andrzej Duda za dyspozycyjność względem PWP?
Ja nie pisałem komoruski, więc nie do mnie ta uwaga.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:Jesli zasady sa przestrzegane - ipona nie ma prawa doprowadzic do utraty panowania nad pojazdem. Moze z niej zejsc powietrze, ale nie ma prawa wybuchnąć.
A te opony mają znanego producenta?
No to sprawa jest prosta: reklamacja towaru, który okazał się wadliwy podczas prawidłowej, jak się klną borowiki, eksploatacji!
A jeśli producent reklamacji nie uzna to oddajemy do niezależnego arbitrażu.
Przecież każdy z nas by to zrobił...
Natomiast uleganie dętej przez media histerii tworzenia i zwalania winy z jednych na drugich, tworzenie kolejnych wyssanych z paluchów teoryjek spiskowych... toż to maglarstwo w swej klinicznej postaci.
Bareja szydził z tego twardo i bezlitośnie, a tu widzę, że jego sceny zamiast kpiarsko zostały potraktowane wręcz... instruktażowo.

P.S.: Ale bardzo dobrze, że jest tu taki wątek...
Człowiek...qrna nie miał dotąd nawet bladego pojęcia, jakie "przypadki" mija się czasem na górskich szlakach...!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze: Człowiek...qrna nie miał dotąd nawet bladego pojęcia, jakie "przypadki" mija się czasem na górskich szlakach...!
To jest ten moment gdy czlowiek uświadamia sobie, że cały jego swiat to tylko ciasny rezerwat. Lepiej późno niż wcale :)
Zygmunt Skibicki pisze: A te opony mają znanego producenta?
No to sprawa jest prosta: reklamacja towaru, który okazał się wadliwy podczas prawidłowej, jak się klną borowiki, eksploatacji!
Borowiki sie klną, ale oczekuję, że odpowiednie organa państwa to sprawdzą.

Ja rozumiem ,że dla niektórych sytuacja, gdy w ciągu 15 lat rozbijają się helikopter z premierem, samolot z prezydnetem a inny prezydent ma wypadek samochodowy jest normalna, ale to są standardy afrykańskie. I niezależnie czy był to skutek niedbalstwa czy też dzialanie osob trzecich świdczy to o tym jakim bagnem jest IIIRP.

I tu jeszcze jedna uwaga - jak PiS robi czystki w służbach to są biadolenia jakich to doswiadczonych oficerów sie zwalnia. W BOR o ile wiem porządnej czystki nie było, więc chroń nas Panie Boże przed takimi doswiadczonymi oficerami.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:To jest ten moment gdy czlowiek uświadamia sobie, że cały jego swiat to tylko ciasny rezerwat. Lepiej późno niż wcale
No brawo...!
Wreszcie coś zaczynasz rozumieć, albo... tylko udajesz, że rozumiesz i wmawiasz innym jak ów kurdupel pod Stocznią, że tylko Twoja prawda jest najtwojszą, a po przeciwnej stronie... stało ZOMO.
Quo nas vadis?
mefistofeles pisze:świdczy to o tym jakim bagnem jest IIIRP
Ta niby czwarta RP do złudzenia przypomina najgorsze lata... drugiej, której rezultaty polityczne przecież znają... przynajmniej ci, dla których nie tylko lata 80-te XX-go wieku nie są kompletnie nieznanymi.
Ostatnio zmieniony pn 07 mar, 2016 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Jesteś przekonany, że tylko "czystka" załatwi przestrzeganie procedur?
Jesli ktoś przez 10-15 lat nawykł do olewania procedur to bardzo trudno to zmienić. Nie znaczy to, że trzeba wywalić wszystkich, ale trzeba dosc mocno przewietrzyć kadry.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:trzeba dosc mocno przewietrzyć kadry
Powiem, że dajesz tu jawne dowody, iż się starasz dość mocno i tak... bardzo ostatnio "stycznie do wytycznych".
Może się kiedyś... dochrapiesz, kto wie?
Nie zazdroszczę celu, a sposobów to... uchowaj Boże!
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Coś mi się zdaje,, że PiS-owi dziwnie by pasowało, aby ta opona miała wystrzał w wyniku zamachu, bliżej nie wiadomo czyjego, ale zamachu.

A tak w ogóle, to rząd goni w piętkę. Przed chwilą podano,, że wyrzucono wiceministra finansów, coś podobno niewłaściwego powiedział ddo mediów.
O numerach z Trybunałem lepiej nnie wspominać... Pani premierka stwierdziła, że to było prywatne spotkanie, pan Jaki nawet obrazowo to porównał do spotkania przy kawce i ciasteczku. a dzień wcześnie minister Ziobro proponował odłożenie posiedzenia TK o dwa tygodnie. To jak, Ziobro nie wiedział, że to będzie prywatne spotkanie? To już prosić ministra Ziobrę o akcept na koleżeńskie spotkanie przy wódeczce lub randkę z panienką?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:PiS-owi dziwnie by pasowało, aby ta opona miała wystrzał w wyniku zamachu
Dziwnie...?
Odkrywczy nie jesteś. Im od lat brakuje bardzo nośnego u nas wizerunku martyrologicznego. Stąd te absurdalne fantasmagorie Macierewicza...
A wszystko to z powodu jednej decyzji całkiem podrzędnego oficera: po zaledwie krótkim przesłuchaniu nie zakwalifikowanie jednego człowieka do choćby kilku tygodni... internowania. Chorobliwie rozdęte ambicje w zderzeniu z wstydem za swoją miałkość, gdy trzeba było mieć... jaja, ot co!
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Coś mi się zdaje,, że PiS-owi dziwnie by pasowało, aby ta opona miała wystrzał w wyniku zamachu, bliżej nie wiadomo czyjego, ale zamachu.
Ja nie wiem, czytam pisowskie media i nikt nie gada o zamachu, tylko wszyscy po drugiej stronie, że pis i zamach. Więc może to wy byscie chcieli by PiS gadałoz zamachu?
Janek pisze: Przed chwilą podano,, że wyrzucono wiceministra finansów, coś podobno niewłaściwego powiedział ddo mediów.
Powiedział, e w tym roku moze upasc kilka banków. Taka gadka to kalsyczna samospełniajaca się przepowiednia i tak móić nie można. Więc słusznie, że wyleciał. Czekam jeszcze na dymisję innego papli - Waszczykowskiego
Janek pisze:Pani premierka stwierdziła, że to było prywatne spotkanie, pan Jaki nawet obrazowo to porównał do spotkania przy kawce i ciasteczku.
Trochę z tym porównaniem pojechali, ale faktycznie to w istocie sąd obradował w nieprawidłowym składzie więc wyrok ma istotną wadę i premier Szydło nie powinna go publikować*. Tylko, że to nic a nic nie przynosi rowiąznia problemu. Gdyby Rzepliński dopusciłchoc jednego pisowskiego sędziego i obaliliby to w 13 to wyrok też byłby nieco wadliwy, ale wada byłaby dużo mniejsza i trudno byłoby to zignorować. Nu, ale zaróno Rzepliński jak i PiS nie chcą się cofnąć chocby o metr. Dwóch samców alfa.

*kto twierdzi inaczej niech odpowie sobie na pytanie - gdyby wyrok wydał TK w skąłdzie jednooosobywm też byłby ten wyrok ważny?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:w istocie sąd obradował w nieprawidłowym składzie
A jaki skład Twoim zdaniem byłby prawidłowy?
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Taki jakiego wymagała obowiazujaca ustawa - 13 sedziow.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Wszelkie dociekania jaki owinien być skład Trybunału jest besensowne. Prezes (Kaczyński) postawił sobie za punkt honoru obalić Trybunał. To jak w sporze o miedzę - konia sprzeda, krowę zastawi a miedzy nie da.

PS.
Brawo dla Razem za miasteczko namiotowe pod KPRM. Prezes, Kaczzyński, jak wiadomo nie lubi miasteczek namiotowych, ma z nimi fatalne doświadczenia z okresu premierowania.

Prezes oraz ta Szydło i ten Duda zachowują się coraz bardziej jak panna, której wydawało się, że jest niezwykle kochana a tu kawaler ją puścił kantem. Panna Suwerensia... Mam coraz większe nadzieję na przyspieszone wybory, to prześcieradło jest cholernie zleżałe i co rusz się pruje.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ