obiektywne media (medium)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:Wreszcie obaj starsi panowie zaczną przyzwoicie zarabiać.
I nie będą musieli kręcić lodów za państwową kasę.
Zygmunt Skibicki pisze:Ciekawe, czy oraz w jaki sposób styczny do wytycznych minister rolnictwa będzie próbował uniemożliwić obydwu dyrektorom podjęcie pracy w ewidentnie konkurencyjnej firmie u emira?
Z więzienia trudnosię pracuje ;) Choc ewentualne zarzuty za wałki jakie robili* raczej są na zawiasy niż na więzienie.

*w skrócie - zlecili pewnej firmie - bez przetargu organizację eventów tak, że zabezpieczony byłtylko interes tej firmy. Dochodziło do tego, że stadnina musiała tej firmie płacić za wynającie miejsca wystawienniczego podczas imprezy organizowanej w tej stadninie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:zlecili pewnej firmie - bez przetargu organizację eventów tak, że zabezpieczony byłtylko interes tej firmy. Dochodziło do tego, że stadnina musiała tej firmie płacić za wynającie miejsca wystawienniczego podczas imprezy organizowanej w tej stadninie.
A nie zastanowiło Cie to, że minister atakowany przez media tuż po odwołaniu obydwu "przestępców" nawet słowem nie wspomniał o takim łamaniu prawa?
I co? Jakiś redaktor "wrzuca" teraz taką informację, bo sam do niej dotarł, a pan minister nie potrafił, choć bardzo potrzebował...?

Za "komuny" przez wiele lat dyrektorowałem w zakładzie zatrudniającym grubo ponad pięćset ludzi na stałe, a okresowo prawie tysiąc. Najpierw to do mnie przysyłano różne anonimowe donosy na współpracowników, ale ponieważ natychmiast je kazałem wywieszać w zakładowej tablicy ogłoszeń, uciąłem ten proceder, bo z charakteru pisma pracownicy szybko ustalali, kto je pisał. Oczywiście cała tablica ogłoszeń zostawała wtedy rozbijana w drobny mak.
Zakładowe męty wymyśliły wtedy inny "sposób": zaczęto na mnie wysyłać donosy do miejscowego, potem powiatowego, wreszcie wojewódzkiego komitetu wiadomej partii. Robiono nawet pokazowe egzekutywy, na których zawsze całkowicie nieprzygotowany, musiałem się z takich oszczerstw tłumaczyć. Niby natychmiast sprawy "zawieszano do dalszych wyjaśnień", ale choć zawsze się okazywało, że donosy okazywały się kłamstwami, sprawy umarzano dopiero wtedy, gdy pojawiały się nowe "kwity"...
Taka metoda! Zamiast najpierw sprawdzić dokładnie, co jest warty jakiś "kwit", stawia się pod społecznym pręgierzem człowieka i każe się mu tłumaczyć!
Ba, wylałem kiedyś z pracy urżniętego w trupa pracownika - funkcyjnego zakładowej Solidarności, ale się wtedy okazało, że to on pisał część tych paszkwili, o czym nie miałem pojęcia i zarzucono mi wtedy, że się... mszczę na związkowcach.
I tak odium dyrektora-przestępcy/zawistnika w świadomości otoczenia było podtrzymywane, a że przez ten sam "aparat", przeciw któremu te związki występowały, to... drobiazg przecież.

Nic Ci się nie kojarzy z obecną "aferą"? Zapewniam Cię, że będą następne...
No to Ci współczuję na wypadek, gdybyś kiedyś poważniej awansował, bo i Ciebie to wtedy zacznie dotyczyć... Metody szubrawców się nie zmieniły od stuleci!

P.S.:Wiele, prawie dwadzieścia lat temu napisałem opowiadanie, jak to u mnie... relację - jest w pierwszym tomie moich opowiadań "Lama...", ale można poczytać i - tu!
Krytycyzm i samodzielne myślenie, to właśnie dewastuje od wczesnego średniowieczu kościół katolicki, a skrzętnie wykorzystywali i nadal skutecznie tępją kolejni nasi "wodzowie narodu"...
Czytaj Kitowicza, Jasienicę, Zbyszewskiego i im podobnych!
Ostatnio zmieniony śr 02 mar, 2016 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:A nie zastanowiło Cie to, że minister atakowany przez media tuż po odwołaniu obydwu "przestępców" nawet słowem nie wspomniał o takim łamaniu prawa?
I co? Jakiś redaktor "wrzuca" teraz taką informację, bo sam do niej dotarł, a pan minister nie potrafił, choć bardzo potrzebował...?
Zastanowiło, ale poza mozliwoscią o któej wspominasz mogł ochodzic też o dobro śledztwa. Poczekamy - zobaczymy.
Zygmunt Skibicki pisze: Taka metoda! Zamiast najpierw sprawdzić dokładnie, co jest warty jakiś "kwit", stawia się pod społecznym pręgierzem człowieka i każe się mu tłumaczyć!
Ba, wylałem kiedyś z pracy urżniętego w trupa pracownika, ale się wtedy okazało, że to on pisał część tych paszkwili, o czym nie miałem pojęcia i zarzucono mi wtedy, że się... mszczę.
No, ale to jest zadaniedla CBA raczej a nie dla ministra.

Ale skoro w mediach dominuje przekaz "skrzywdzili niewinnych" to warto podać argumenty drugiej strony.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:poza mozliwoscią o któej wspominasz mogł ochodzic też o dobro śledztwa.
Nie ma to jak najniewzruszeńsza wiara w intencje... najmojsze!
Brawo, brawo...
mefistofeles pisze:skoro w mediach dominuje przekaz "skrzywdzili niewinnych" to warto podać argumenty drugiej strony.
O dominacjach w mediach to ja zbyt mało wiem, więc nie będę kwestionował...
Natomiast co do oczekiwanych "argumentów drugiej strony"...
Urwał nać!
Czy i Ty uważasz, że pomiatać można każdym i to bez podania uzasadnionych powodów, a on niech się publicznie broni, skoro niewinny?
Mefi... to jest cecha wprost z najohydniejszego okresu szalejącej komuny!
-Niech się broni! Im zajadlej, tym lepiej! Może powie lub pokaże coś, za co będzie można go jeszcze bardziej oskarżyć...?
A od kiedy to w państwie prawa należy udowadniać swoją niewinność?
Nie jest to tak, że należy wpierw udowodnić winę, albo przynajmniej mieć w ręce dokumenty tę winę udowadniające zanim się publicznie kogoś obwini?
Karanie, a jeszcze bardzie zwalnianie z pracy kogokolwiek w sytuacji, gdy dla dobra śledztwa nie można pokazać wszystkich dokumentów tego śledztwa i to zakończonego, to jest natychmiastowa przegrana przed sądem pracy... gdybyś nie wiedział.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze: Nie ma to jak najniewzruszeńsza wiara w intencje... najmojsze!
Nie wierzę nikomu.
Zygmunt Skibicki pisze: Czy i Ty uważasz, że pomiatać można każdym i to bez podania uzasadnionych powodów, a on niech się publicznie broni, skoro niewinny?
Nie, nie wiem skąd taki pomysł.
Nie jest to tak, że należy wpierw udowodnić winę, albo przynajmniej mieć w ręce dokumenty tę winę udowadniające zanim się publicznie kogoś obwini?
Pisałem już wcześniej - w przyapdku osób na stanowiskach samo podejrzenie wystarcza by od stanowiska odsunąć, choć dobrym zwyczjaem jest zawieszenie do czasu wyjasnienia sprawy.
Zygmunt Skibicki pisze:Karanie, a jeszcze bardzie zwalnianie z pracy kogokolwiek w sytuacji, gdy dla dobra śledztwa nie można pokazać wszystkich dokumentów tego śledztwa i to zakończonego, to jest natychmiastowa przegrana przed sądem pracy... gdybyś nie wiedział.
Zdaje sie ,ze wprzypadku tego typu instytucji jednak jest większa swoboda w powoływaniu i odwoływaniu.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Nie wierzę nikomu.
Za to natychmiast wierzysz w byle ochłap medialny dla gawiedzi!
mefistofeles pisze:...nie wiem skąd taki pomysł.
Nie strugaj wariata, ok?
Łopatą to... na budowie.
mefistofeles pisze:wprzypadku tego typu instytucji jednak jest większa swoboda w powoływaniu i odwoływaniu.
Kusząca chwilowo łaskawym okiem prezia możliwość skorzystania z takich możliwości rzeczywiście istnieje. Faktycznie, zawsze było i nadal dużo łatwiej z powodów polityczno koteryjnych odwołać dyrektora niż sprzątaczkę...
A... przyzwoitość?
Dokładnie ta, z której kilka dni temu tu szydziłeś...
Ona nadal istnieje i istnieją jeszcze ludzie zwyczajnie... przyzwoici.
Tylko że... Ty wyraźnie stajesz w tutejszych dyskusjach po stronie tych drugich... może dzisiaj liczniejszych.
I nie każ mi przytaczać tu i teraz tych wszystkich Twoich postów, które o tym świadczą - czytaj pod drugim cytatem tego postu.
Mundek
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zygmunt Skibicki pisze: Na Kulturze właśnie leci spektakl Teatru Telewizji "Ksiądz Marek" według poematu Słowackiego. Tam są jeszcze ciekawsze kwestie!
Bez tygodniowego studiowania tekstu... daj Boże zdrowie widzom.
A przecież Słowacki Wielkim Poetą... był! I to na pewno polskim!
Też... spasowałem.
Ale przyznać trzeba że młoda Cielecka, nawet utytłana w błocku, prezentowała się tak że i niejeden by z grobu wstał ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

andy67 pisze:młoda Cielecka, nawet utytłana w błocku, prezentowała się tak że i niejeden by z grobu wstał
Do strony aktorskiej nie znalazłem żadnych moich zastrzeżeń.
Obsada... petarda!
Ale niestety testy Słowackiego są koszmarnie zawiłe...
Mundek
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zygmunt Skibicki pisze:
andy67 pisze:młoda Cielecka, nawet utytłana w błocku, prezentowała się tak że i niejeden by z grobu wstał
Do strony aktorskiej nie znalazłem żadnych moich zastrzeżeń.
Obsada... petarda!
Ale niestety testy Słowackiego są koszmarnie zawiłe...
Zawiłe owszem, ale jednocześnie jakoś tak dobrze mi się ich słucha. Niestety tylko fragment mogłem obejrzeć.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

andy67 pisze:tylko fragment mogłem obejrzeć.
Fragment to i ja wytrzymałem...
Nawet... prawie godzinę.
Póki się łapałem w tekście.

No niestety...
Może łeb mam za słaby...
Konfederację barską wolę w esejach Jasienicy - mniej fajerwerków, emocji i patosu, za to więcej konkretów.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Konfederację barską wolę w esejach Jasienicy - mniej fajerwerków, emocji i patosu, za to więcej konkretów.
Ale ta pieśń ma moc:

https://www.youtube.com/watch?v=6R9Q1V0OROU
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

mefistofeles pisze:to TKM
Kolejny odcinek TKM: http://m.newsweek.pl/janina-goss-przyja ... 906,1.html
Dobra zmiana polega na tym, ze PiS obsadza bez opamiętania i bez wstydu :D
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:ta pieśń ma moc
Fakt, w pieśniach Słowackiego nic mocniejszego nie czytałem. Natomiast u Kaczmarskiego... nic słabszego, bardziej łzawo smętnego nie znam, a poznałem wszystko, co opublikował.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze:obra zmiana polega na tym, ze PiS obsadza bez opamiętania i bez wstydu
Mimo wszystko dobrze o Pis świadczy, że oczekawiania wobec nich sa wyższe niż wobec poprzedników, którzy robiąc to samo nie wzbudzali nawet zdziwienia.

Pisałem już kiedyś - w najgorszym razie mamy to samo co było, gorzej nie jest.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:dobrze o Pis świadczy, że oczekawiania wobec nich sa wyższe niż wobec poprzedników
No fakt! Poprzednicy, by wygrać z Kaczyńskim osiem razy z rzędu, za żadnym razem nie musieli narodowi aż tak łgać i obiecywać gruszek na wierzbie, jak zwycięzcy w ostatnich wyborach.
Kto uwierzył, jego teraz... pusta broszka!
Coś mi wygląda na to, że stopień zaślepienia tutejszego orędownika "dobrej zmiany" osiągnął już poziom totalnej...cwangli.
mefistofeles pisze:w najgorszym razie mamy to samo co było, gorzej nie jest.
Jeśli za trzy lata przyznam Ci rację, to jako obywatel szczerze się ucieszę i publicznie tu Cię przeproszę, ale póki co... marnie, a nawet fatalnie to widzę.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:No fakt! Poprzednicy, by wygrać z Kaczyńskim osiem razy z rzędu, za żadnym razem nie musieli narodowi aż tak łgać
Fakt, robiły to za nich "obiketywne" media publiczne i prywatne ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:robiły to za nich "obiketywne" media publiczne i prywatne
Teraz to już zwyczajnie kłamiesz jak wiecowy politruk.
Może znajdź sobie głupszych...
Mundek
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

mefistofeles pisze: Pisałem już kiedyś - w najgorszym razie mamy to samo co było, gorzej nie jest.
Obdarowałeś swoich wybrańców wielkim kredytem zaufania. Zakładasz, że gorzej być nie może - czy to znaczy, że brakuje Ci wyobraźni? A co z Twoją niezwykłą czujnością, którą się wykazywałeś za poprzednoej ekipy?
Mnie bardzo łatwo sobie wyobrazić, że może być gorzej.
To nie jest tak, że wobec PiS są większe oczekiwania. Są takie same. Jeśli już , to mam wrażenie, że są większe obawy. A Ty patrzysz na nich z większą pobłażliwością, brakiem obiektywizmu i krytycyzmu, stąd takie Twoje wyobrażenie o tych oczekiwaniach wobec PiS :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze: Obdarowałeś swoich wybrańców wielkim kredytem zaufania. Zakładasz, że gorzej być nie może - czy to znaczy, że brakuje Ci wyobraźni?
Może być gorzej jesli poprzednicy wrócą do władzy. Wtedy będzie jeszcze gorzej. PiS conajwyżej nie wyciągnie nas z tego gówna w które nas wpędzili tamci i pod tym względem zawiedzie oczekiwania.
Alan pisze:To nie jest tak, że wobec PiS są większe oczekiwania. Są takie same.
Nie zgodze się. Np po PO nikt nie oczekiwał, że nie będą kraść, bo nawet zwolennicy wiedzieli, że będą - oczekwiano, że przynajmniej będą kompetnentni (nie byli). Co do PiS jest odwrotnie - spodziewano się braków w kompetencjach, ale zakładano, że nie będą kraść. Stąd kazdy przypadek skoku na stołki jest piętnowany zarówno przez przeciwników (co zrozumiałe) jak i zwolenników - i słusznie.

Podział mafia vs sekta nadal aktualny.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Alan pisze:
mefistofeles pisze: Pisałem już kiedyś - w najgorszym razie mamy to samo co było, gorzej nie jest.
Obdarowałeś swoich wybrańców wielkim kredytem zaufania. Zakładasz, że gorzej być nie może - czy to znaczy, że brakuje Ci wyobraźni? A co z Twoją niezwykłą czujnością, którą się wykazywałeś za poprzednoej ekipy?
Mnie bardzo łatwo sobie wyobrazić, że może być gorzej.
Oczywiście, że może być gorzej.
Tym bardziej się obawiam, ze ja to już przeżyłam i zdecydowanie nie chcę aby wróciło, a symptomy "powrotu" są jak na razie dość jednoznaczne.
Chodzi mi przede wszystkim o sprawy takie jak inwigilacja, o zakłamanie mediów publicznych.

Rządy PO kojarzą mi się trochę z okresem prosperity za czasów Gierka (z uwzględnieniem wszelkich różnic). Oczywiście wiem że wtedy państwo było zadłużane, że działała bezpieka, że władza stawała się coraz bardziej bezkarna ale ogółowi ludzi - w tym i mi żyło się po prostu fajnie, otwarto (w ograniczonym stopniu) granice, była stosunkowo duża swoboda wypowiedzi.
Wszystko to porównując do wcześniejszych przaśnych czasów Gomułki (ale tych raczej nie pamiętam bo byłam dzieckiem).
Natomiast rządy PiS kojarzą mi bardzo jednoznacznie z okresem stanu wojennego.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
ODPOWIEDZ