Kolarski faworyt

Wycieczki, polecane trasy, relacje, sprzęt i ekwipunek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Majka jest szykowany jako lider swojej drużyny na Vueltę,
No i rozpoczęła się Vuelta. Obsada lepsza niż w Giro i TdF razem wziętych.
Co prawda Nibelego już zdyskwalifikowali za trzymanie się samochadu... ale cała reszta fawrytów jedzie (nasz Przemek Niemiec niestety wycofany po jedej z największych kraks w peletonie jakie widziałem).
Ciekawy był wczorajszy drugi etap - niby nieznaczący podjazd na mecie, ale pokazał kto jest w jakiej formie. A Rafał Majka chyba jest w średniej - moim zdaniem zakończy wyścieg ok 10. miejsca
Murowanym faworytem jest Quintana.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Andy, a Ty co, Vuelty nie oglądasz?
Przyznaję, że ja oglądałem chyba wszystkie etapy.
Szczerze mówiąc po drugim etapie nie wierzyłem w naszego Majkę, ale nie wiedziałem wówczas, że jechał tego dnia solidnie poobijany. Za to podobnie jak większość obserwatorów i bukmacherów, przeceniłem Quintanę.
Dziś już wiadomo, że Rafał Majka stanie na najniższym stopniu podium tegorocznej Vuelty. A w naszych mediach jakoś cicho. Tymczasem jest to największy sukces w kolarstwie od czasów 3. miejsca Zenona Jaskuły w Tour de France '93.
Oczywiście wyścig jeszcze się nie skończył, ale tak na prawdę został już tylko ostatni etap "przyjaźni".
Śledziłem już w życiu kilkanaście wielkich tourów od startu do mety, ale przyznaję, że tegoroczna Vuelta była szczególna. Choćby ze względu na 11 etap, który prawdopodobnie był najtrudniejszy od bardzo wielu lat na jakimkolwiek wyścigu. Ponadto nie pamiętam tak wielu górskich etapów na żadnym wielkim tourze. No i przy tak wielu górskich etapach i po ponad 85 godzinach ścigania, różnice w klasyfikacji generalnej czołówki wyścigu są tak niewielkie - np naszego Majkę od drugiego miejsca dzieli jedynie 12 sekund!
Piękny wyścig :)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Alan pisze:Andy, a Ty co, Vuelty nie oglądasz?
Przyznaję, że ja oglądałem chyba wszystkie etapy.
Szczerze mówiąc po drugim etapie nie wierzyłem w naszego Majkę, ale nie wiedziałem wówczas, że jechał tego dnia solidnie poobijany. Za to podobnie jak większość obserwatorów i bukmacherów, przeceniłem Quintanę.
Dziś już wiadomo, że Rafał Majka stanie na najniższym stopniu podium tegorocznej Vuelty. A w naszych mediach jakoś cicho. Tymczasem jest to największy sukces w kolarstwie od czasów 3. miejsca Zenona Jaskuły w Tour de France '93.
Oczywiście wyścig jeszcze się nie skończył, ale tak na prawdę został już tylko ostatni etap "przyjaźni".
Śledziłem już w życiu kilkanaście wielkich tourów od startu do mety, ale przyznaję, że tegoroczna Vuelta była szczególna. Choćby ze względu na 11 etap, który prawdopodobnie był najtrudniejszy od bardzo wielu lat na jakimkolwiek wyścigu. Ponadto nie pamiętam tak wielu górskich etapów na żadnym wielkim tourze. No i przy tak wielu górskich etapach i po ponad 85 godzinach ścigania, różnice w klasyfikacji generalnej czołówki wyścigu są tak niewielkie - np naszego Majkę od drugiego miejsca dzieli jedynie 12 sekund!
Piękny wyścig :)
Niestety, dużo pracy ostatnimi czasy więc oglądałem tylko małe fragmenty. Ale zdecydowanie masz rację, wyścig piękny i emocjonujący.
Brawa dla Rafała, liczę że dzięki niemu zobaczę Polaka również na najwyższym stopniu podium jednego z wielkich tourów. :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

http://sport.tvn24.pl/kolarstwo,129/ms- ... 15169.html
Belgijska kolarka Femke Van den Driessche jest podejrzana o doping technologiczny. Międzynarodowa Unia Kolarska (UCI) zatrzymała do kontroli jej rower po sobotnim wyścigu przełajowych mistrzostw świata w Heusden-Zolder. "UCI stwierdziła oszustwo technologiczne. Możemy potwierdzić, że chodzi o rower Femke Van den Driessche" - poinformowała belgijska federacja w opublikowanym w sobotę wieczorem komunikacie. Według państwowej telewizji belgijskiej w ramie roweru był ukryty mały silnik. (http://www.tvn24.pl)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:http://sport.tvn24.pl/kolarstwo,129/ms- ... 15169.html
Belgijska kolarka Femke Van den Driessche jest podejrzana o doping technologiczny. Międzynarodowa Unia Kolarska (UCI) zatrzymała do kontroli jej rower po sobotnim wyścigu przełajowych mistrzostw świata w Heusden-Zolder. "UCI stwierdziła oszustwo technologiczne. Możemy potwierdzić, że chodzi o rower Femke Van den Driessche" - poinformowała belgijska federacja w opublikowanym w sobotę wieczorem komunikacie. Według państwowej telewizji belgijskiej w ramie roweru był ukryty mały silnik. (http://www.tvn24.pl)
Plotki na temat silniczków ukrytych w rowerach krążą już od pewnego czasu, czyżby znalazły potwierdzenie?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Smutna wiadomość sprzed paru dni:

http://sportowefakty.wp.pl/kolarstwo/68 ... e-scarponi
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ