Orban sobie radzi... :-P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

krzymul pisze:może i Orban sobie radzi, ale uszba z odpowiedzią sobie nie radzi ... :))
Gdyby ktoś mnie wywoływał do odpowiedzi w tak niemiły sposób tez bym to olała.

Obowiązku pisania nie ma.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Obrazek
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

krzymul pisze:Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?
Co jest w tym zapytaniu niemiłego ? .... chyba nie byłaś nigdy na forum TG i nie czytałaś treekera. ;-)

PS. Przepraszam za Iwonę, powinienem użyć nika uszba, ale różne cuda już były na tym forum, łącznie z użyciem mojego nika w pewnej opowieści zwanej dalej "pokrzymulę sobie trochę" ... wtedy było wszystko OK. Jeszcze raz przepraszam uszbę za spoufalenie. Więcej nic nie mam do dodania i nie oczekuję odpowiedzi, gdyż obowiązku pisania ( jak słusznie zauważyła BasiaZ), nie ma.

PS. Janek, ładne pieski, Twoje?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

krzymul pisze:
krzymul pisze:Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?
Co jest w tym zapytaniu niemiłego ? .... chyba nie byłaś nigdy na forum TG i nie czytałaś treekera. ;-)
Byłam, trochę poczytałam i dlatego się z tamtym forum pożegnałam.

Podkreślam, że nie z powodu samego faktu dyskusji, gdyż dyskutować mogę (a nawet lubię) z każdym, ale z powodu bardzo specyficznej "kultury" tamtej osoby.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Orbán mówi jak jest:
"To zaś oznacza, że prawdziwy problem nie znajduje się gdzieś poza Europą, ale w niej samej. Przyszłości Europy w pierwszym rzędzie zagrażają nie ci, którzy chcą się tu dostać, lecz ci polityczni, gospodarczy i intelektualni liderzy, którzy próbują ją przetworzyć wbrew woli Europejczyków. Tak powstała najdziwaczniejsza koalicja w dziejach świata: koalicja przemytników ludzi, aktywistów obrony praw człowieka i głównych europejskich polityków."
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/znis ... t_id=12972

Patrzę i oczom nie wierzę. Po tych uliczkach chodziłem w październiku 2009 roku. Wtedy to było piękne, pełne zabytków z odległej przeszłości wielomilionowe miasto. Dość odmienne od innych miast arabskich, w nastroju bardziej tureckie ale w nowszej części miasta trochę francuskie lub włoskie.
Z polskim śladem - tu w XIX wieku gubernatorem z ramienia sułtana był generał Józef Bem i dołożył starań do remontu cytadeli. Ona stoi, zbyt grube mury ale pewnie też ucierpiała.

Czy, do cholery, nie będzie tego końca?
Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?

Dopiero teraz natknęłam się przypadkowo na Twój post. Nie czytam tematów politycznych, lub rzadko.

bardzo chętnie Ci odpowiem. Nastawienie Niemców nie zmieniło się. Od początku było takie samo. Była część niechętna , zwłaszcza w dawnym NRD, nie wiem dlaczego ale akurat wschodnie Niemcy cechują się intensywną prawicą i to wcale nie umiarkowaną a wręcz neonazistowską. Chyba jest zrozumiałe że tego ruchu nie będę popierać. Dodam że Niemcy zachodnie od 25 lat płacą co miesiąc podatek solidarnościowy na NRD.

I była również od początku część społeczeństwa, która zrozumiała sytuację tych ludzi i jest nadal życzliwa. W moim nastawieniu do uchodćców nic się nie zmieniło ani w gronie moich przyjaciół. Natomiast zmienia się nastawienie mnie znajomych Niemców do krajów ( i ich obywateli) które chętnie korzystają z praw EU, zwłaszcza jeśli chodzi o pieniądze ale kompletnie nie poczuwają się do obowiązków, które przynależność do Unii ze sobą niesie. No ale to takie ludzkie przecież.

Oczywiście że trwa w Niemczech gorąca dyskusja ale nie tylko na temat uchodźców, bo o czym tu dyskutować, tam to tylko pożoga i dramat.

Dyskusja poświęcona jest głównie powolnemu rozpadowi Unii i dochodzeniu do władzy populistycznej partii AfD, która znakomicie wykorzystuje trudną sytuację i na plecach uchodźców wjeżdża do Bundestagu.

krzymul pisze:Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?

Uważam że to trochę chamstwo zadawać takie pytanie w stosunku do kraju który w roku 2015 przyjął 1,1 miliona uchodćców i próbuje tę sytuację ogarnąć.

może i Orban sobie radzi, ale uszba z odpowiedzią sobie nie radzi ... :))
krzymul pisze: Zawsze to lepiej pogadać w gronie osób poklepujących się po plecach. :D ;-)
krzymul pisze:Chyba uszba włączyła "ignora" na mnie
Sorry, obrażasz mnie po prostu. Jestem rozczarowana Tobą.
uszba

Dodam tylko krzymul, że nie musisz się trudzić z zadawaniem dalszych pytań. Nie zamierzam na nie odpowiadać ani czytać Twoich postów. Ignora do tego nie muszę włączać. Wystarczy mi mój łeb.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

uszba pisze: Dyskusja poświęcona jest głównie powolnemu rozpadowi Unii i dochodzeniu do władzy populistycznej partii AfD, która znakomicie wykorzystuje trudną sytuację i na plecach uchodźców wjeżdża do Bundestagu.
A nie plecach idiotycznej polityki Angeli Merkel?
uszba pisze:Uważam że to trochę chamstwo zadawać takie pytanie w stosunku do kraju który w roku 2015 przyjął 1,1 miliona uchodćców i próbuje tę sytuację ogarnąć.
No jednak nie. On ich nie przyjął. On ich zaprosił. Powiedział przybywajcie, przyjmiemy was wszystkich. I przybyli. Tyle, że nie uchodźcy a zwykli migranci. Po czym Angela powiedziała, że wszystkie kraje muszą teraz za jej głupote płacić.

Na szczęscie (jak donoszą korespondenci w Iraku) wielu migrantów z tej fali zdążyło już wócić i przekonać rodzinę iz najomych, że to bullshit, że w Europie czeka na nich raj. I nowi już sie tak entuzjastycznie nie pchają.

Ale co Angela Merkel wyrządziął szkodę Europie wywołując kryzys, któy próbowała gasić benzyną to już bedzie trudne do naprawienia.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
kilgor

Post autor: kilgor »

Być może zostanę uznany za chama lub nawet neonazistę, ale czy nie uważasz uszbo, że decyzja o przyjęciu migrantów winna być podjęta przez całą Unię (jej statutowe organy) nie zaś tylko przez Panią Merkel? Czy naprawdę nie dostrzegasz związku pomiędzy takimi zachowaniami (narzucanie innym krajom swojego zdania, nawet nie konsultowanie się z nimi) a kryzysem Unii?
I czy nie widzisz sprzeczności w tym co napisałaś - z jednej strony Niemcy mają rzekomo pozytywny stosunek do migrantów, z drugiej zaś coraz bardziej popularne są partie tym imigrantom niechętne?
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

uszba pisze:nie wiem dlaczego ale akurat wschodnie Niemcy cechują się intensywną prawicą i to wcale nie umiarkowaną a wręcz neonazistowską. .
To jest zadziwiające, ale we wszystkich byłych demoludach takie partyjki są dość popularne.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

@Panowie krzymul & kilgor.

Jeśli uszba przestanie tu bywać to was kurwa znajdę ... :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:Jeśli uszba przestanie tu bywać to was kurwa znajdę ... :D
Już się boję, właśnie jadę w Tatry i będę się rozglądał, czy za jakim krzakiem nie czai się Miś. :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Dzisiaj przyszło do mnie na Facebooka, najpierw parę słów wstępu.
Agnieszkę, która to opublikowała znam osobiście z kilku wyjazdów grupy "Razem na szczyty" w tym z wypadu na Lackową w Beskidzie Niskim i z wyjazdu rowerowego.

Agnieszka jest niesłychanie dzielną dziewczyną, podziwiam ją. Straciła obie nogi, chodzi na protezach ale nie poddaje się, intensywnie uprawia sport, ma dobrą pracę, którą zyskała po wcześniejszym wolontariacie w firmie, która doceniał ją na tyle, ze ją zatrudniła.
Była teraz w Niemczech i to co napisała na Facebooku to reminiscencje z tej podróży:
Wygląda na to , że ten wyjazd zmieni moje postrzeganie na wielu płaszczyznach. Dostaliśmy dziś pozwolenie , aby móc wejść do ośrodka dla uchodźców. Kupiliśmy jedzenie i przy herbacie mogliśmy dowiedzieć się jak to wszystko wygląda naprawdę. Przede wszystkim poznałam dziś bardzo miłe i kulturalne osoby. Propaganda i zakłamanie jakie przekazują polskie media nie mają nic wspólnego z prawdą. Większość uchodźców mówi bardzo dobrze po niemiecku oraz intensywnie poszukuje pracy. Warunki w jakich mieszkają delikatnie mówiąc pozostawiają wiele do życzenia. Powinnam się chyba pokajać publicznie , ponieważ wcześniej nie byłam do końca przekonana co do przyjmowania uchodźców. Po poznaniu tych ludzi na żywo i po rozmowie z nimi , całkowicie zmieniam swój punkt widzenia. Jeżeli będzie potrzebna pomoc w Polsce , I'm totally in !
Awatar użytkownika
krzymul

uszba pisze:Sorry, obrażasz mnie po prostu. Jestem rozczarowana Tobą.
No normalnie nie wiem co napisać ... tym bardziej, że wiem, że Ty nigdy tego nie przeczytasz - jak zadeklarowałaś. Zamurowało mnie, gdyż ja po prostu chciałem zasięgnąć opinii na wiadomy temat od osoby bezpośrednio uczestniczącej w środowisku, gdzie odbywa się ta cała akcja z uchodźcami, ... ale widocznie za wysokie progi.
A moje stwierdzenie - Zawsze to lepiej pogadać w gronie osób poklepujących się po plecach. tyczyło się sławnego dramatu janka758 pt. "Pokrzymulę sobie trochę" i tego jak to wtedy "grono przyjaciół" wydało osąd co do mojej osoby, gdyż zaprotestowałem coby moim nickiem nie wycierać sobie dupy.
Tyle w temacie, więcej pytań nie mam, bo już wszystko uszba mi wyjaśniła - jest git, a będzie jeszcze większy git.

PS. Wiem, że nie przeczytasz, ale przepraszam, skoro odebrałaś moje pytanie jako chamskie. W przeciwieństwie co do niektórych, cham to nie jest moje drugie imię 8) - to tak w nawiązaniu do wierszyka w wątku "obiektywne media (medium)"
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Krzymul - chamskie było wg mnie nie samo pytanie, ale to, że się zacząłeś nachalnie domagać odpowiedzi.
Na co Ci zresztą już wtedy odpisałam.
Awatar użytkownika
krzymul

Krzymul - chamskie było wg mnie nie samo pytanie, ale to, że się zacząłeś nachalnie domagać odpowiedzi.
Przypominałem się tylko, bo sobie tak naiwnie pomyślałem, że jak napiszę więcej postów to pytana może zauważy. Ale to już nieważne. :think:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:
Przypominałem się tylko, bo sobie tak naiwnie pomyślałem, że jak napiszę więcej postów to pytana może zauważy. Ale to już nieważne. :think:
Jak zwykle w takich sytuacjach udajesz naiwniątko :D
Każdemu jego Everest...
uszba

I czy nie widzisz sprzeczności w tym co napisałaś - z jednej strony Niemcy mają rzekomo pozytywny stosunek do migrantów, z drugiej zaś coraz bardziej popularne są partie tym imigrantom niechętne?
Nie, nie widzę sprzeczności. Wręcz przeciwnie. Uważam to za naturalną konsekwencję trudnej sytuacji, w której już od kilku dobrych lat (kryzys finansowy jeszcze przed falą uchodźców) znalazł się ten w końcu jeszcze bardzo młody twór zwany UE.
Ruch prawicowy w Niemczech ma długą tradycję o czym chyba nie trzeba nikomu przypominać i ruch ów już od początku był przeciwko Unii.

O ile wcześniej ruch ten kumulował się pod skrzydłami NPD, partii nacjonalistycznej, która jednak nigdy nie nabrała większego znaczenia i żaden szanujący się obywatel Niemiec, nawet jeśli by sympatyzował to by się nie przyznał, ponieważ NPD balansuje na granicy marginesu społecznego i generuje łysych z wytatuowanym Mein Kampf na plecach..

O tyle obecnie, nowa, przed trzema laty powstała partia AfD bardzo zręcznie wykorzystuje lęki, zwłaszcza starszych ludzi ( a społeczeństwo niemieckie jest bardzo starzejącym się społeczeństwem a więc jest to potężna grupa potencjalnych wyborców), które nie są niczym zadziwiającym w obliczu takiej ilości cudzoziemców o innej kulturze i religii. Partia owa toczy walkę o image ponieważ doklejają się do niej niedobitki z NPD, Pegidy i takich tam innych ruchów ceniących blond włosy i błękitne oczy. Jednak fakt, że i zwykli, nie mający własnego zdania , politycznie zdezorientowani , przeważnie starsi, często bezrobotni ludzie sympatyzują z AfD, bo wydaje im się że partia owa reprezentuje ich interesy, nadaje tej partii obywatelskiego charakteru. Jednym słowem, posługują się tymi ludźmi jak szyldem, za którym ukrywają swoją prawdziwą, neonazistowską twarz. Prawda jest taka że są spadkobiercami pewnej myśli, sprzed wielu...a może wcale nie aż tak wielu lat? mam nadzieję że jednak czegoś nauczyliśmy się z historii.

Ruch prawicowy w Niemczech istnieje od bardzo dawna i różnymi sposobami od dawna próbował nabrać znaczenia, wejść do Bundestagu, jednakże nigdy mu się to nie udało, bo na przeciw stały partie które miały obywatelom solidny program do zaproponowania i zapewniały najważniejszą rzecz - dobrobyt. Bo umówmy się kasa pozwala zapominać o jakichś tam ideałach, blond włosach i niebieskich oczach.

Tym razem jest to ciężka próba dla demokratycznych partii, sytuacja jest trudna a AfD jej tym bardziej nie podoła. No cóż, szczekać jest łatwiej niż rządzić.

Ja myślę że jak sytuacja w Syrii się ustabilizuje to wszystko wróci do normy i AfD rozpłynie się w mroku historii, podobnie jak partia Piratów, choć oni byli akurat sympatyczni.

kilgor pisze:ale czy nie uważasz uszbo, że decyzja o przyjęciu migrantów winna być podjęta przez całą Unię (jej statutowe organy) nie zaś tylko przez Panią Merkel?
Odpowiem szczerze - nie wiem. Nie wiem jakie umowy międzynarodowe regulują takie sprawy. Pamiętam tylko, że kiedy kilka lat temu zaczęli napływać uchodźcy na Lampedusę, to Włosi przyjmowali ich...bo co mieli zrobić? wrzucić ich spowrotem do morza? Włosi prosili o pomoc ale reszta Europy pokazała im środkowy paluszek bo była przekonana że to dotyczy tylko Włochów. A już Hemingway pisał że "żaden człowiek nie jest samoistną wyspą"... :-)
uszba

andy67 pisze:Jeśli uszba przestanie tu bywać
Bez obawy. Jest tu parę osób, z powodu których tu czasami piszę i których poglądy oraz wiedzę szanuję i podziwiam.
ODPOWIEDZ