Dobra zmiana
Dobra zmiana
Ryszard Petru z: Adam Szłapka i 2 innymi osobami.Polub stronę
5 godz. ·
Miesiąc miodowy Społeczeństwa i Rządu za nami.
Wiadomo już jedno. To będzie bardzo burzliwy związek. Jedna ze stron strasznie rozrabia. Druga w niemałym zdziwieniu zastanawia się, czy już wymieniać zamki w drzwiach.
Przypomnijmy najważniejsze osiągnięcia 30-dniowych, samodzielnych rządów PiS:
1. Prezydent "uniewinnia" skazanego w I instancji na 3 lata więzienia byłego szefa CBA Mariusza Kamińskiego.
2. Sejm w sposób urągający demokratycznym standardom i niezgodnie z Konstytucją dokonuje wyboru 5 sędziów TK.
3. Prezydent łamie Konstytucję (brak zaprzysiężenia 3 konstytucyjnie wybranych sędziów)
4. Prezydent łamie Konstytucję (zaprzysięgając niekonstytucyjnie wybranych sędziów)
5. Premier łamie Konstytucję (odmowa niezwłocznej publikacji wyroków TK z 3 i 9 grudnia)
6. Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro uważa, że wyroki TK są jedynie "opinią".
7. Zmniejszony budżet na obronność.
8. W zamian za to MON oficjalnie informuje o rocznicy Radia Maryja, a "miesięcznicom smoleńskim" zaczyna towarzyszyć asysta honorowa Wojska Polskiego.
9. Koniec rządowego programu in vitro. Zamiast niego promowana przez Ministerstwo Zdrowia naprotechnologia.
10. Planowany wzrost stawki VAT na naukę języków obcych.
11. Jarosław Sellin uważa, że Polska, zgodnie z Konstytucją, nie jest państwem neutralnym światopoglądowo.
12. Sejm przyjmuje zmiany osłabiające regułę wydatkową budżetu Państwa.
13. Budzące kontrowersje odwoływania i powoływania członków zarządów spółek Skarbu Państwa.
14. Nocne forsowania ustaw w Sejmie i lekceważenie uwag opozycji stają się standardem Sejmu VIII kadencji.
15. Jarosław Kaczyński tworzy Syndrom Najgorszego Sortu Polaków, na dodatek chorych "na głowę".
16. Gwałtowny spadek poparcia dla Rządu i Prezydenta.
17. 56% Polaków uważa, że demokracja jest zagrożona.
18. 67% Polaków uważa, że Prezydent jest zależny od Jarosława Kaczyńskiego.
19. 50 tys. Polaków w sobotę, 12 grudnia demonstruje swój sprzeciw wobec łamania prawa przez Premier Szydło i Prezydenta.
20. Łamanie prawa przez Premier Szydło i Prezydenta potępia środowisko sędziowskie i prawnicze, wyższe uczelnie, organizacje pozarządowe, byli prezydenci, marszałkowie sejmu i senatu.
21. Zaniepokojenie naruszaniem standardów demokracji wyraża Parlament Europejski, CNN, BBC, New York Times i inne wiodące media zagraniczne.
22. Zapowiedzi repolonizacji wszystkiego, co da się zrepolonizować, lustracji wszystkiego co da się zlustrować i demontażu, w ramach naprawy, wszystkiego co do tej pory funkcjonowało.
23. WIG 20 spada na łeb na szyję.
Gratulujemy Pani Premier i Panie Prezydencie.
To wymagało od Was naprawdę wielkiego wysiłku.
5 godz. ·
Miesiąc miodowy Społeczeństwa i Rządu za nami.
Wiadomo już jedno. To będzie bardzo burzliwy związek. Jedna ze stron strasznie rozrabia. Druga w niemałym zdziwieniu zastanawia się, czy już wymieniać zamki w drzwiach.
Przypomnijmy najważniejsze osiągnięcia 30-dniowych, samodzielnych rządów PiS:
1. Prezydent "uniewinnia" skazanego w I instancji na 3 lata więzienia byłego szefa CBA Mariusza Kamińskiego.
2. Sejm w sposób urągający demokratycznym standardom i niezgodnie z Konstytucją dokonuje wyboru 5 sędziów TK.
3. Prezydent łamie Konstytucję (brak zaprzysiężenia 3 konstytucyjnie wybranych sędziów)
4. Prezydent łamie Konstytucję (zaprzysięgając niekonstytucyjnie wybranych sędziów)
5. Premier łamie Konstytucję (odmowa niezwłocznej publikacji wyroków TK z 3 i 9 grudnia)
6. Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro uważa, że wyroki TK są jedynie "opinią".
7. Zmniejszony budżet na obronność.
8. W zamian za to MON oficjalnie informuje o rocznicy Radia Maryja, a "miesięcznicom smoleńskim" zaczyna towarzyszyć asysta honorowa Wojska Polskiego.
9. Koniec rządowego programu in vitro. Zamiast niego promowana przez Ministerstwo Zdrowia naprotechnologia.
10. Planowany wzrost stawki VAT na naukę języków obcych.
11. Jarosław Sellin uważa, że Polska, zgodnie z Konstytucją, nie jest państwem neutralnym światopoglądowo.
12. Sejm przyjmuje zmiany osłabiające regułę wydatkową budżetu Państwa.
13. Budzące kontrowersje odwoływania i powoływania członków zarządów spółek Skarbu Państwa.
14. Nocne forsowania ustaw w Sejmie i lekceważenie uwag opozycji stają się standardem Sejmu VIII kadencji.
15. Jarosław Kaczyński tworzy Syndrom Najgorszego Sortu Polaków, na dodatek chorych "na głowę".
16. Gwałtowny spadek poparcia dla Rządu i Prezydenta.
17. 56% Polaków uważa, że demokracja jest zagrożona.
18. 67% Polaków uważa, że Prezydent jest zależny od Jarosława Kaczyńskiego.
19. 50 tys. Polaków w sobotę, 12 grudnia demonstruje swój sprzeciw wobec łamania prawa przez Premier Szydło i Prezydenta.
20. Łamanie prawa przez Premier Szydło i Prezydenta potępia środowisko sędziowskie i prawnicze, wyższe uczelnie, organizacje pozarządowe, byli prezydenci, marszałkowie sejmu i senatu.
21. Zaniepokojenie naruszaniem standardów demokracji wyraża Parlament Europejski, CNN, BBC, New York Times i inne wiodące media zagraniczne.
22. Zapowiedzi repolonizacji wszystkiego, co da się zrepolonizować, lustracji wszystkiego co da się zlustrować i demontażu, w ramach naprawy, wszystkiego co do tej pory funkcjonowało.
23. WIG 20 spada na łeb na szyję.
Gratulujemy Pani Premier i Panie Prezydencie.
To wymagało od Was naprawdę wielkiego wysiłku.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-
- Kontakt:
To przecież od nieco ponad dwóch miesięcy było do przewidzenia, można się było tylko zastanawiać "kiedy".
Zastanawiam się jak to wpłynie na moje codzienne wydatki, zakładając, że zdecydowanie najwięcej wydaję na potrzeby mieszkaniowe (prąd, gaz, czynsz itd.) oraz na jedzenie.
No i mam kredyt, który spłacam, to mnie najbardziej niepokoi.
Trza będzie zarabiać za granicą a tutaj wydawać, co moi synowie z pewnością zrobią. Ja niestety nie mam takich możliwości.
Zastanawiam się jak to wpłynie na moje codzienne wydatki, zakładając, że zdecydowanie najwięcej wydaję na potrzeby mieszkaniowe (prąd, gaz, czynsz itd.) oraz na jedzenie.
No i mam kredyt, który spłacam, to mnie najbardziej niepokoi.
Trza będzie zarabiać za granicą a tutaj wydawać, co moi synowie z pewnością zrobią. Ja niestety nie mam takich możliwości.
Mnie to nie dziwi, raczej cieszy i bynajmniej nie dlatego, że PiS wyszedł na durnia, ale dlatego, że to było, podniesienie wieku, bardzo dobra decyzja.Ali7 pisze:Ale co Cię dziwi? Już dawno po kampanii, do następnej daleko, a ciemny lud już kupił.
Jeżeli się nad czymkolwiek zastanawiam a także dziwię, to to po co było PiS-owi zmieniać "sześciolatków" - teraz z całego kraju przychodzą informacje, że to grozi kolosalnym bajzlem a także trudnościami w uzyskaniu miejsca w przedszkolu dla trzylatków. Po cholerę to ruszano, jak ktoś chciał posłać dzieciaka do szkoły w wieku lat siedmiu, to szedł do takiej specjalistycznej poradni i dostawał papierek bez trudu. A więc po co? Aby się przypodobać nawiedzonej pani Elbanowskiiej, która, tak nawiasem zrobiła sobie z fundacji "Ratujmy maluchy" całkiem niezłe źródło zarobku.
A także po co komu potrzebna jest likwidacja gimnazjów? Poza oczywiście dodatkowymi wydatkami dla budżetu.
Jestem gorszego sortu...
Problem mają przede wszystkim samorządy, które (po kilku latach) mają to już jakoś to wszystko poukładane (również finansowo jest na to przeznaczony jakiś konkretny budżet, planowany pół roku wcześniej), a jedna nierozważna decyzja z dnia na dzień wszystko zmienia.Janek pisze: Jeżeli się nad czymkolwiek zastanawiam a także dziwię, to to po co było PiS-owi zmieniać "sześciolatków" - teraz z całego kraju przychodzą informacje, że to grozi kolosalnym bajzlem a także trudnościami w uzyskaniu miejsca w przedszkolu dla trzylatków. Po cholerę to ruszano, jak ktoś chciał posłać dzieciaka do szkoły w wieku lat siedmiu, to szedł do takiej specjalistycznej poradni i dostawał papierek bez trudu. A więc po co? Aby się przypodobać nawiedzonej pani Elbanowskiiej, która, tak nawiasem zrobiła sobie z fundacji "Ratujmy maluchy" całkiem niezłe źródło zarobku.
A także po co komu potrzebna jest likwidacja gimnazjów? Poza oczywiście dodatkowymi wydatkami dla budżetu.
Chodzi też o to, że będzie znacznie więcej dzieci chętnych do przedszkoli, w tych nie ma miejsc i zabraknie ich dla 3-latków.
Myślę, że likwidacji gimnazjów prawdopodobnie nie będzie.
Mnie osobiście to by najbardziej interesowało podwyższenie kwoty wolnej od podatku, to by była dla mnie konkretnie jakaś niewielka korzyść finansowa, przynajmniej równoważąca zwiększone wydatki w b.r. (na śmieci, wodę itd.).
Ale tego nie będzie raczej na pewno.
Standard i cos tam kolejny raz sie skompromitowal. Po raz kolejnybpotwierdzilo sie ze zyjemy w swiecie gdzie rzadzi pieniadz i interesy, mam tylko nadzieje ze nasz nowy rzad nie da sie zastraszyc i wytrwa. Coraz mocnij im kibicuje. Czekam z niecierpliwoscia na dlaszy ciag wydarzen bo robi sie naprade ciekawie.
- mefistofeles
-
- Kontakt:
Czytales uzasadnienie? Oni nawet nie udają, ze tu nie chodzi o polityke. S&P to agencja, która już kilka razy zaliczyła kompromitujące wpadki, teraz zdaje sie płacą USA miliard z hakiem odszkodowania za naginanie ratingów przed 2008 ( http://wyborcza.pl/1,91446,17353673,USA ... z3xLIuR2gH ).Janek pisze: A wspierają je masoni i cykliści.
Gdyby -pisali, że chodzi o rozbuchaną politykę socjalną, o podatki to ok. ale onizaczynają od TK i TVP. No to o czym my mówimy?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
A mnie się coraz bardziej wydaje, że to obniżenie ratingu spadło rządowi jak z nieba - budżet i tak powiązany sznurkiem diabli wzięli i teraz można społeczeństwu powiedzieć - niegodziwe rynki nam zrobiły krzywdę, kasy nie ma i niczego jak na razie nie będzie: ani 500+, ani kwoty wolnej, ani bezpłatnych leków dla seniorów, ani obniżenia wieku emerytalnego, ani dla "frankowiczów", ani nic. Chcieliśmy dobrze ale niegodziwy kapitał nam przeszkodził. No i roczek przeleci.
Jestem gorszego sortu...
Stabilność systemu prawnego i politycznego jest zawsze oceniana przy wydawaniu ratingów krajów. Ktoś, kto to neguje to nie do końca zna się na rzeczy albo świadomie nie chce mówić całej prawdy. Oczywiście jest to tylko jedna z wielu składowych, które wpływają na rating i raczej nie powinna mieć decydującego wpływu.mefistofeles pisze: Gdyby -pisali, że chodzi o rozbuchaną politykę socjalną, o podatki to ok. ale onizaczynają od TK i TVP. No to o czym my mówimy?
Ale w tej konkretnej sytuacji uważam, że nie było jeszcze podstaw do obniżki ratingu w tym momencie i S&P rzeczywiście trochę się wygłupiła. Uzasadniona byłaby co najwyżej zmiana perspektywy z "pozytywnej" na "stabilną" lub "negatywną" ale z zachowaniem dotychczasowego ratingu.
- mefistofeles
-
- Kontakt:
Inne agencje się nie wygłupiająMiG pisze: Ale w tej konkretnej sytuacji uważam, że nie było jeszcze podstaw do obniżki ratingu w tym momencie i S&P rzeczywiście trochę się wygłupiła.

http://www.pb.pl/4416890,67148,fitch-po ... poziomie-a
Tu bym się zgodził.MiG pisze:Uzasadniona byłaby co najwyżej zmiana perspektywy z "pozytywnej" na "stabilną" lub "negatywną" ale z zachowaniem dotychczasowego ratingu.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Wiem.mefistofeles pisze:Inne agencje się nie wygłupiająMiG pisze: Ale w tej konkretnej sytuacji uważam, że nie było jeszcze podstaw do obniżki ratingu w tym momencie i S&P rzeczywiście trochę się wygłupiła.
http://www.pb.pl/4416890,67148,fitch-po ... poziomie-a
Ale też nie będę zdziwiony jeśli za rok okaże się, że dołączyły do S&P. Tylko że wpływ będzie na to miało szereg czynników: prawno-politycznych, ekonomicznych (dot. polskiej gospodarki) i ogólna sytuacja gospodarcza na świecie.
- mefistofeles
-
- Kontakt: