No i co z tego? Abstrajując od tego na ile ten sondaż jest wiarygodny (MArcin Palade, którego w kwestii sondazy uważam za autorytet twierdzi, że jest z dupy) to i tak najblizesze wybory za 3 lata.Janek pisze: Sondaż z piątku 11.12
Trybunał Konstytucyjny
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
W sensie? Władza zmieniła kurs o 180 stopni w stosunku do obietnic? Chyba jednak nie.Janek pisze: Na Ukrainie było podobnie...
Polecam wpis z blogu niejakiego Kominka, człowieka, kóry o pisowskie (ba- prawicowe) sympatie, trudno podejrzewać.Jarosław Kaczyński pisze:To się powtarza. Ten nawyk donoszenia na Polskę zagranicą. W Polsce jest taka fatalna tradycja zdrady narodowej. I to jest właśnie nawiązywanie do tego. To jest w genach niektórych ludzi, tego najgorszego sortu Polaków.
http://jasonhunt.pl/najgorszy-sort-pola ... ym-chodzi/
Nigdy w niego nie zapadłem. Ale skoro zamiast krytki działań PiS jest skowyt i porównania, których poziom absurdy przekroczył wszystkie dostępne skale to trudno o rzetelna dyskusję.Janek pisze:Obudź się z propisowskiego snu
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Kolejny wierszyk przyszedł do mnie na Facebooku. 
Ludziom, którzy nie działali w podziemiu tak na prawdę niewiele złego się działo, no w końcu ktoś musiał pracować.
Owszem byli ludzie, którzy zostali bardzo mocno skrzywdzeni, siedzieli w internacie lub w areszcie, niejednemu / niejednej rozpadła się przez to rodzina i później już nie ułożyli sobie życia. Osobiście znam kilkoro takich ludzi, którym więzienie, nawet krótkie złamało życie.
Ale poza tym - kwitły kabarety, powstawały coraz to nowe kawały polityczne, nawet wesoło było. Ludzie byli bardziej związani ze sobą, pomagali sobie wzajemnie.
Tylko, co mnie wtedy niepomiernie wkurzało wszyscy chorowali na schizofrenię, bo co innego mówiło się w domu, z przyjaciółmi, również w pracy ze znajomymi, a co innego "oficjalnie".
No i teraz zaczyna być podobnie.
Mi osobiście ta sytuacja przypomina lata komuny, ale te późne, 70 czy 80 lata XX w.My Polacy sortu najgorszego
My złodzieje majątku polskiego
Łże elity i opcje niemieckie
Kondominium germańsko sowieckie
My agenci, zdrajcy genetyczni
Mainstrimowcy, alfonsi uliczni
Szmaty unii, o których wiadomo
Że są dzisiaj tam gdzie stało zomo
My żydowskie pachołki zachodu
Bolszewicy i zdrajcy narodu
My wrogowie kościoła, rodziny
Genderowcy, zboczone gadziny
Interesom obcym zaprzedani
Merkelowej i Putina fani
My folksdojcze, resortowe dzieci
Dzieci Moskwy i brukselskie śmieci
Kiedy wyzwisk takich wciąż słuchamy
Pustym śmiechem dzisiaj wybuchamy
Śmiech nasz wielkim odbije się echem
Aż głupotę zabijemy śmiechem
Krzysztof Luft
Ludziom, którzy nie działali w podziemiu tak na prawdę niewiele złego się działo, no w końcu ktoś musiał pracować.
Owszem byli ludzie, którzy zostali bardzo mocno skrzywdzeni, siedzieli w internacie lub w areszcie, niejednemu / niejednej rozpadła się przez to rodzina i później już nie ułożyli sobie życia. Osobiście znam kilkoro takich ludzi, którym więzienie, nawet krótkie złamało życie.
Ale poza tym - kwitły kabarety, powstawały coraz to nowe kawały polityczne, nawet wesoło było. Ludzie byli bardziej związani ze sobą, pomagali sobie wzajemnie.
Tylko, co mnie wtedy niepomiernie wkurzało wszyscy chorowali na schizofrenię, bo co innego mówiło się w domu, z przyjaciółmi, również w pracy ze znajomymi, a co innego "oficjalnie".
Ostatnio zmieniony wt 15 gru, 2015 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dobrze pamiętam, to Krzysztof Luft reprezentował raczej opcję prawicową. O ile oczywiście to nie fałszywka.Basia Z. pisze:Śmiech nasz wielkim odbije się echem
Krzysztof Luft
Ostatnio zmieniony wt 15 gru, 2015 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Nie mam pojęcia, przekleiłam w całości, jak przyszło.Janek pisze:Jak dobrze pamiętam, to Krzysztof Luft reprezentował raczej opcję prawicową. O ile oczywiście to fałszywka.Basia Z. pisze:Śmiech nasz wielkim odbije się echem
Krzysztof Luft
Swoją drogą o ile teraz jest łatwiej - tylko Ctrl-C Ctrl-V nie trzeba mozolnie przepisywać ulotek
Uuu, pani premierzyca zaś w Sejmie pojechała Gomółką, styl żywcem wyjęty, brakowało tylko słów o odrąbywaniu ręki która podniesiona zostanie na "dobrą zmianę"*
*którym to zwrotem nawiasem mówiąc już mi się lekutko odbija.
Skojarzyło mi się to z okresem Pierwszego, Dwuletniego Rządu PiSu - a dokładnie z sytuacją gdy Prezes wykrzykiwał z tego samego miejsca w kierunku PO "Wy już NIGDY nie będziecie rządzić!!!" ... i niedługo potem sam się zdymisjonował, oddając rządy właśnie PO i to na 8 lat.
I byłoby to wszystko nawet, k... śmieszne, gdyby nie fakt że w tym samym czasie miliony ludzi na tę zabawę muszą zarobić.
*którym to zwrotem nawiasem mówiąc już mi się lekutko odbija.
Skojarzyło mi się to z okresem Pierwszego, Dwuletniego Rządu PiSu - a dokładnie z sytuacją gdy Prezes wykrzykiwał z tego samego miejsca w kierunku PO "Wy już NIGDY nie będziecie rządzić!!!" ... i niedługo potem sam się zdymisjonował, oddając rządy właśnie PO i to na 8 lat.
I byłoby to wszystko nawet, k... śmieszne, gdyby nie fakt że w tym samym czasie miliony ludzi na tę zabawę muszą zarobić.
Każdemu jego Everest...
A tymczasem w sondażach PiS-owi i Kukiz15 spada, Nowoczesna depcze PiS-owi po piętach, jeszcze kilka dni i wyjdzie na prowadzenie...
Molier -"Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało, dobrze ci tak"
Ciekawe skąd Molier wiedział o prezesie.
Pełniąca obowiązki premierki przekroczyła granice śmieszności.
Molier -"Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało, dobrze ci tak"
Ciekawe skąd Molier wiedział o prezesie.
Pełniąca obowiązki premierki przekroczyła granice śmieszności.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Eeee, prezes to konstruktywnej krytyki tez nie lubi:P Ale krytyki nie ma.andy67 pisze:Poleciałeś Prezesem aż miło
Dziennikarze zajmują się nakręcaniem oburzenia, zamiast weryfikować akty, sami manipulują wypowiedziami, potem inteligentni ludzie powtarzają głupoty.
Wiadomo, że politycy urządzają teatrzyk, rolą mediów jest sprawdzic fakty. Nikt tego nie robi.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Irytuje mnie to coraz bardziej.mefistofeles pisze:.
rolą mediów jest sprawdzic fakty. Nikt tego nie robi.
Niestety w mediach mamy sprzężenie zwrotne: teatrzyk nakręca oglądalność/klikalność i vice versa.
W efekcie np. tzw. największe portale informacyjne stały się chaotycznymi, zaśmieconymi błahostkami i reklamami stronami z których nie sposób się czegoś konkretnego dowiedzieć. Ja już nawet przestałem tam zaglądać, szkoda mojego cennego czasu, wolę książki poczytać.
Każdemu jego Everest...
Było jeszcze coś takiego jak powielaczBasia Z. pisze:
Swoją drogą o ile teraz jest łatwiej - tylko Ctrl-C Ctrl-V nie trzeba mozolnie przepisywać ulotek
Zaś jako dziecko pod którąś choinkę dostałem zabawkę pt: Drukarenka, zestaw mały
To dopiero była frajda, jeden mój kolega nawet potem do szkoły drukarskiej poszedł
Każdemu jego Everest...
Też miałam coś takiego w dzieciństwie, czcionki były gumowe, potem gdzieś się zgubiło.andy67 pisze: Zaś jako dziecko pod którąś choinkę dostałem zabawkę pt: Drukarenka, zestaw mały
To dopiero była frajda, jeden mój kolega nawet potem do szkoły drukarskiej poszedł
Ale w stanie wojennym wszelkie, nawet takie wynalazki ludziom zabierali. Całkiem poważnie, można o tym poczytać.
Mój ojciec miał szablę po swoim dziadku, bał się, że mu zabiorą (bo całkiem poważnie to zapowiadali), schował gdzieś w głębi szafy pod ciuchami. Na szczęście naszą rodziną się w ogóle nie interesowali.
Powielacz z kolei mieliśmy w Oddziale Uczelnianym PTTK, wydawaliśmy tam nasze wydawnictwa turystyczne. To musieliśmy go za pośrednictwem Politechniki oddać na milicję.
Do OU PTTK nikt nie zajrzał, ale 13 grudnia od rana milicja zrobiła nalot na Klub Wysokogórski w Gliwicach. Drzwi wywalili, okna wybili, wszelkie papiery, dokumentację im rozwalili po pomieszczeniach, ale o ile się orientuję nic nie znaleźli.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
skoro mówimy o drukowaniu to wyrok z 3 grudnia został właśnie opublikowany.
BTW - PiS ma nową ustawę o TK, główne zmiany to wymóg 2/3 głosów sędziów by uznać ustawę za niekonstytucyjną oraz zwiększenie liczebosci tzw pełnego składu. Pewnym smaczkiem jest wykreslenie z obecnej ustawy koniecznosci ulokowania Trybunału w Warszawie, posłowei PiS straszą wręcz zsyłką do Przemyśla
Tak czy owak - nowa ustawa procedowana będzie normalnie, nie nocą, z czytaniami na sali plenarnej. Może wreszcie przyszła jakaś refleksja, że dotychczasowy nocny tryb nic nie dawał a wprowadzał tylko zamęt.
BTW - PiS ma nową ustawę o TK, główne zmiany to wymóg 2/3 głosów sędziów by uznać ustawę za niekonstytucyjną oraz zwiększenie liczebosci tzw pełnego składu. Pewnym smaczkiem jest wykreslenie z obecnej ustawy koniecznosci ulokowania Trybunału w Warszawie, posłowei PiS straszą wręcz zsyłką do Przemyśla
Tak czy owak - nowa ustawa procedowana będzie normalnie, nie nocą, z czytaniami na sali plenarnej. Może wreszcie przyszła jakaś refleksja, że dotychczasowy nocny tryb nic nie dawał a wprowadzał tylko zamęt.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- Zakochani w Tatrach
-

Basia Z. pisze:Kiedy wyzwisk takich wciąż słuchamy
Pustym śmiechem dzisiaj wybuchamy
Śmiech nasz wielkim odbije się echem
Głupota .
Głupota jest niestety nieuleczalna
Wiecznie żywa i niereformowalna
W naszym Kraju mocno zakorzeniona
Tradycyjna. Nawet prawem chroniona .
Agresywna, sprzyjająca Miernotom
Ma się dobrze do spółki z Ciemnotą.
Nie zabijesz ją śmiechem ni złością
Tolerancją , katolicką miłością.
Gdy czas jej się zda dokonany
Znów podnosi swój łeb odrąbany
Odradza się jak Feniks z popiołów.
Brak Ci Polsko jakichś Dobrych Aniołów.....
Kto by na nią lekarstwo wynalazł
To z pewnością w Niebie by się znalazł.
I w naszym patriotycznym narodzie
Największego pomnika był godzien.
A w całym światowym uznaniu
Super Nagrody Nobla przyznaniu.
Niestety – zero nadziei …... na głupotę lekarstwa nie ma i nie będzie.
Trzeba się z nią męczyć w naszym biednym Kraju na wieki wieków. Amen.
Już dawno tak jest Basiu.Basia Z. pisze:Tylko, co mnie wtedy niepomiernie wkurzało wszyscy chorowali na schizofrenię, bo co innego mówiło się w domu, z przyjaciółmi, również w pracy ze znajomymi, a co innego "oficjalnie".
Zakochani w Tatrach
I to jest niekonstytucyjne. Art. 190 p.5 brzmi - cytuję -"Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego zapadają większością głosów".mefistofeles pisze: główne zmiany to wymóg 2/3 głosów sędziów by uznać ustawę za niekonstytucyjną
Inne rozmiary większości głosów zostały w konstytucji ściśle określone.
Powiększenie pełnego składu do 13 osób to metoda na sparaliżowanie pracy Trybunału - powiedzmy, że ustawę uchwaloną przez PiS opozycja zaskarża do Trybunału, ma orzekać 13 sędziów, trzech sędziów się wyłącza (mają do tego prawo) i sprawy nie ma. Chytre!!!
Jestem gorszego sortu...