obiektywne media (medium)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Gabriel

obiektywne media (medium)

Post autor: Gabriel »

Wbrew pozorom to nie prowokacja, ale zwyczajne pytanie. Czy jeszcze coś takiego istnieje ?
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Nic takiego nigdy nie było i nie będzie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Re: obiektywne media (medium)

Post autor: andy67 »

Gabriel pisze:Wbrew pozorom to nie prowokacja, ale zwyczajne pytanie. Czy jeszcze coś takiego istnieje ?
Obiektywne, tzn. konkretnie jakie? Życie to nie matematyka, nie da się wszystkiego ładnie policzyć i podać wynik jako jedyną, obiektywną prawdę.

Media tworzą ludzie, nie maszyny. A każdy człowiek, nawet najgłupszy, ma jakieś poglądy.

Ergo - coś takiego nie istniało nigdy, i istnieć nie będzie. Można jedynie mówić o mniej lub bardziej obiektywnych/wiarygodnych mediach. I tu zresztą też każdy ma swoje typy.

edit - widzę że Janek mnie wyprzedził dzięki większej zwięzłości ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Gabriel pisze:Czy jeszcze coś takiego istnieje ?
Nie ma. Choć nieobiektywność ma swoją gradację i są media co się starają i takie co są tylko tubami propagandy. Po obu stronach.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

No proszę, jak się ładnie we trójkę zgadzamy :)

Można? Można ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jedni lubią brunetki, drudzy blondynki. Kto ma rację? Problem zaczyna się wtedy, gdy ci co lubią mówią, że blondynki są głupie, a ci co blondynki, że brunetki to np. modliszki.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Aby nabrać dystansu do naszych spraw to ja się staram czytać w Internecie prasę zagraniczną (CNN, prasę słowacką) problem jednak w tym, że tam również media są nieobiektywne.

Wolę być modliszką niż głupia.

;)
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Aby nabrać dystansu do naszych spraw to ja się staram czytać w Internecie prasę zagraniczną
Tu jest ryzyko, bo prasa zagrniaczna pisząc o Polsce korzysta często z Polaków. No i często trafiają źle ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: że brunetki to np. modliszki.
Potwierdzam. Zawsze mi się bardziej podobały ale za to musze swoje wycierpieć ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Janek pisze:Nic takiego nigdy nie było i nie będzie.
Też tak uważam, ale... jak by ktoś chciał na spokojnie, dokładnie i na poważnie o tym podyskutować, to by trzeba najpierw precyzyjnie zdefiniować pojęcie "media obiektywne".
Podejrzewam, że chyba nikomu się nie będzie chciało...

Jak to bywa z definicjami pojęć? - tu!

A temat jest niestety poważny...
Lubimy media, które na ogół zgadzają się z naszymi sądami. Im bardziej się od nich oddalają, tym mniej je lubimy, a zaczynamy przeciwstawiać się zawartym tam opiniom. I w tym jest błąd straszliwy w swych konsekwencjach: stronimy od myślenia krytycznego, czyli takiego jakie prezentował na przykład Tewie Mleczarz... Brakuje nam tego "ale z drugiej strony", które powstaje w naszych głowach... samo.
Warto na spokojnie i z głębokim przemyśleniem zapoznać się z artykułem.
Też mi się kiedyś wydawało, że ks. Piotr Skarga był nieomylnym wizjonerem Polski i Polaków. A potem przeczytałem bałwochwalczą o nim opinię Mickiewicza, gdy już zapoznałem się z mickiewiczowską publicystyką - raczej odradzam, bo kompletnie burzy dobre zdanie o uznanym powszechnie wieszczu. No i zaczęło mi... świtać. A potem to już jakoś... poszło.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Teraz mamy nowy reżim :D
Zatem inne media przejęły rolę mediów reżimowych, a tamte co nimi były do tej pory, siłą rzeczy stały się mediami niezależnymi :D
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Alan pisze:nne media przejęły rolę mediów reżimowych, a tamte co nimi były do tej pory, siłą rzeczy stały się mediami niezależnymi
Czy to by miało oznaczać, że media dzielą się tylko na: a - reżimowe, b - niezależne?
Cóś to chyba zbyt prosto, by nie użyć bardziej adekwatnego określenia... porozgarniane.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Zygmunt - użyłem retoryki stosowanej przez zwolenników opcji będącej do niedawna w opozycji, a dziś dumnie dzierżącej władzę.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Alan pisze:użyłem retoryki stosowanej przez zwolenników opcji będącej do niedawna w opozycji, a dziś dumnie dzierżącej władzę
Dobra, przecież widzę...
Sarkastycznie też można...
Ale zdecydowanie wolę gadać, gdy rozmówcy używają retoryki własnej.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze:Zatem inne media przejęły rolę mediów reżimowych, a tamte co nimi były do tej pory, siłą rzeczy stały się mediami niezależnymi
No włąsnie nie do końca. Co prawda media reżimowe są teraz w istocie inne to opozycjne wobec nich dawne media reżimowe nadal nie są niezależne, najwyżej nie są zależne od rządu ;)

Paradoksalnie, jedną z bardziej niezależnych gazet była i jest... Polityka. Dlaczego? Ano dlatego, że jest prowadzona przez spółdzielnię dziennikarzy (włąscicielami są sami autorzy) oraz z racji dużego nakłądu i sprzedaży nie ma problemu z koercyjnymi reklamodawcami i nie potrzebuje kroplówki w postaci dużych reklam Spółek Skrabu Państwa.

Analogicznie - truno mówić o niezależnosci - nawet przed wyzwoleniem kraju z okowów POwskiej stiwy- wSieci któej udziałwocem i głównym sponsorem jest Bierecki. Trochę lepiej umocowane jest DoRzeczy - jego wydawcą jest jointventure autorów oraz PPMG (czyli wydacwy Wprost)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Zaraz, zaraz... a my tu mówimy o mediach obiektywnych, czy o mediach zależnych bądź niezależnych?
Kto choć raz brał udział w tak zwanym kolegium redakcyjnym jakiegokolwiek medium, ten dokładnie wie, co mam na myśli i... gdzie diabeł ma małe?
Mundek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Zygmunt Skibicki pisze:Zaraz, zaraz... a my tu mówimy o mediach obiektywnych, czy o mediach zależnych bądź niezależnych?
Kto choć raz brał udział w tak zwanym kolegium redakcyjnym jakiegokolwiek medium, ten dokładnie wie, co mam na myśli i... gdzie diabeł ma małe?
Ja brałam udział, niejednokrotnie. Fajne to były czasy, kiedy w grupie około 12 osób współpracowaliśmy z "n.p.m.", a kolegia zawsze odbywające się w różnych miejscach w górach wspominam fantastycznie, to był bardzo twórczy okres w moim życiu. I w gronie dawnej redakcji do dziś się kolegujemy i spotykamy się dwa razy w roku, ale to już nie to samo, bo nie łączy nas wspólna praca.

Ale w momencie kiedy właściciel miesięcznika zażyczył sobie dobrej oceny przedmiotów (np. namiotów, butów), które dostaliśmy do testów najpierw zaczęliśmy się burzyć, a ostatecznym skutkiem była rezygnacja z udziału w pracach redakcji większości jej członków (były jeszcze inne przyczyny, np. odwołanie Red. nacz.).

Przy czym zawsze oceniając cokolwiek (np. buty górskie) już od razu na samym wstępie wszyscy pisaliśmy, że ocena butów jest subiektywną oceną każdego z nas, w końcu to na swoich nogach je ocenialiśmy.

A wracając do tematu ogólnych mediów - "Polityka" jest niezależna ale też na pewno nie jest obiektywna.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Basia Z. pisze:Ale w momencie kiedy właściciel miesięcznika zażyczył sobie dobrej oceny przedmiotów (np. namiotów, butów), które dostaliśmy do testów najpierw zaczęliśmy się burzyć, a ostatecznym skutkiem była rezygnacja z udziału w pracach redakcji większości jej członków (były jeszcze inne przyczyny, np. odwołanie Red. nacz.).
Chodziło mi raczej o kolegia redakcyjne w mediach tworzących opinie społeczno polityczne, ale jak się okazuje także tak zwane "testy sprzętu turystycznego w specjalistycznych mediach turystycznych" mogą u bardziej rozgarniętych odbiorców wzbudzać słuszne wątpliwości...
Ale... per analogia... o to mi chodziło i to nawet... dokładnie!
Mundek
Gabriel

Post autor: Gabriel »

Niestety dochodzę do pobnych wniosków, chciałbym mieć jedno źródło informacji w którym znajdę jedno obiektywne opracowanie tematu z różnymi opiniami , analzami, wnioskami.. Zwyczajnie szkoda mi czasu (i pieniędzy) na wertowanie 5 lub więcej źródeł informacji..
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Ale w momencie kiedy właściciel miesięcznika zażyczył sobie dobrej oceny przedmiotów (np. namiotów, butów), które dostaliśmy do testów najpierw zaczęliśmy się burzyć, a ostatecznym skutkiem była rezygnacja z udziału w pracach redakcji większości jej członków (były jeszcze inne przyczyny, np. odwołanie Red. nacz.).
Teraz wyszłą afera - jeden z publicystów portalu natemat.pl (należacego do Tomasz Lisa) napisał o mobbingu w Narodowym Centru Kultury. Tekst szybko zdjęto a niedługo potem NCK zasponsorowało na tym portalu działkulturalny oraz wynajęło redaktora naczelnego Tomasz Machałę do prowadzenia konferencji płacąc mu ciezkie tysiące złotych.

http://antyweb.pl/gazeta-finansowa-zarz ... ngu-w-nck/
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ