Tatry Słowackie
A Łomnica?- czy to turystyczna miejscowość i można tam nocować czy lepiej w Nowej Leśnej albo Smokowcu?
Macie może jakieś sprawdzone kwatery? Słyszałem że jest dużo cyganów i trzeba się pilnować ( co u niektórych można nocować ) . Jakie są wasze opinie o nich?
Jakie macie propozycje co do wycieczek w przepiękne miejsca w obrębie schronisk bez większej skali trudności .
Pozdrawiam
Macie może jakieś sprawdzone kwatery? Słyszałem że jest dużo cyganów i trzeba się pilnować ( co u niektórych można nocować ) . Jakie są wasze opinie o nich?
Jakie macie propozycje co do wycieczek w przepiękne miejsca w obrębie schronisk bez większej skali trudności .
Pozdrawiam
Tia. Ze Zdiaru musieliśmy taksówą na Łysą Polanę zasuwać, bo się autobus przez godzinę nie pojawił. A jak zapytaliśmy Słowaka o te autobusy, to powiedział, że one tak mają:(Czesiek pisze: Masz wyjątkowego pecha w takim razie, bo ja mam wszystkie bilety z SAD-u i jeden Cestovny listok ze Strbskiego Plesa do Tatranskiej Lomnicy.
Zawsze przyjazdy i odjazdy były punktualne i zawsze byłem![]()
![]()
.
Czołem !
Witam !! Wczytując sie w powyższą rozmowe uznalem, ze mam dokładnie ten sam problem , co kolega Bystry
Jestem z Gdańska, zasadniczo jako tako w górach turystycznie nie byłem, a planuje sie wybrac w wakcje ze znajomymi w tatry slowackie ( nova lesna ).. I do pytan , ktore zadal kolega, chcialbym, zeby dodatkowo ktoś rozwinąl wątek - jak to jest ze znalezieniem noclegu, tudziez - czy jeżeli pojechał bym tam na żywca nie mając zadnej oferty to czy prawdopodobieństwo,ze nie zaczepi mnie zaden goral jest duze??? Gdzie Oni za zwyczaj stoją z ofertami, i w jakich cenach mniej wiecej stoją pennsjonaty, pokoje... ( w sierpniu ) Z gory dziekuje, ze odpowiedz, Pozdrawiam
W zasadzie zgadzam się z koleżanką Aną.
Prawdopodobnie już w Smokovcu, gdzie wysiądziecie z autobusu (czy to SAD, czy PKS) dostaniecie kilka propozycji noclegowych. Ale to jest ryzyko, bo nigdy do końca nie wiesz, co ci zaproponują.
Ja radzę wsiąć do kolejki w kierunku Popradu i podjechać te dwie, czy trzy stacje (około 15 minut) do Novej Lesnej. Tam praktycznie każdy dom jest przeznaczony na wynajem kwater. Wystarczy sobie znaleźć dowolną ulicę i popytać. Nie ma szans, żeby nie znaleźć kwatery.
Większość tych domów prowadzą Cyganie i z reguły są uczciwi (tzn. są to tacy cygańsko-słowaccy górale, nie mają nic wspólnego z polskimi Cyganami).
Prawdopodobnie już w Smokovcu, gdzie wysiądziecie z autobusu (czy to SAD, czy PKS) dostaniecie kilka propozycji noclegowych. Ale to jest ryzyko, bo nigdy do końca nie wiesz, co ci zaproponują.
Ja radzę wsiąć do kolejki w kierunku Popradu i podjechać te dwie, czy trzy stacje (około 15 minut) do Novej Lesnej. Tam praktycznie każdy dom jest przeznaczony na wynajem kwater. Wystarczy sobie znaleźć dowolną ulicę i popytać. Nie ma szans, żeby nie znaleźć kwatery.
Większość tych domów prowadzą Cyganie i z reguły są uczciwi (tzn. są to tacy cygańsko-słowaccy górale, nie mają nic wspólnego z polskimi Cyganami).
cena noclegu to od 15 do 150PLN może i więcej. Po prostu cena zależy od warunków jak i u nas. Ale za 20PLN można spokojnie znaleźć nocleg w przyzwoitych warunkach.
Cena kolejki od Strepskiego Plesa do Starego Smokovca to 1.5PLN i tyle samo od Starego Sm do Tatrzańskiej Łomnicy.
Cena kolejki linowej naziemnej ze Starego Sm na Hrebienok to w 1stronę 9PLN,a w 2strony 12PLN.
Cena kolejki linowej na Łomnicę to 75PLN (około 15 min. na szczycie).
W/w ceny są cenami z sylwestra 02/03 więc mogły trochę się zmienić ( 10%).
pozdr
Adamires
Cena kolejki od Strepskiego Plesa do Starego Smokovca to 1.5PLN i tyle samo od Starego Sm do Tatrzańskiej Łomnicy.
Cena kolejki linowej naziemnej ze Starego Sm na Hrebienok to w 1stronę 9PLN,a w 2strony 12PLN.
Cena kolejki linowej na Łomnicę to 75PLN (około 15 min. na szczycie).
W/w ceny są cenami z sylwestra 02/03 więc mogły trochę się zmienić ( 10%).
pozdr
Adamires
Witam.
Na tej stronie można znaleść prawie wszystkie kwatery, hotele i inne miejsca noclegowe w całej Słowacji i Czechach.
www.limba.sk
www.limba.sk
Prosze o wszelkie info na temat Tatr Słowackich.po raz 1 wybieram sie tam w sierpniu i bede wdzieczna za wszelkie informacje,tzn.chodzi mi o miejsca warte odwiedzenia,jak sie ksztaltuja ceny,jak wyglada przejscie przez granice.Poza tym ktos moze mieszkal w Penzion Belin w Łomnicy Tatrzanskiej i wie cos na jego temat.Z gory dzieki.Pozdrawiam wszystkich tatromaniakow.
Zgadzam się - w tym wątku jest sporo fajnych informacji! Adamires chwała ci za przypomnienie o tym temacie i pośrednio o funkcji SZUKAJ. Szkoda, żeby takie nasze "dzieła" się marnowały i szły w zapomnienie...
Weronika jeśli nie wyczytasz tam jednak tego co cię interesuje, to postaramy się odpowiedzieć, ale lepiej pytać o konkrety, niż o "wszelkie informacje"...

Weronika jeśli nie wyczytasz tam jednak tego co cię interesuje, to postaramy się odpowiedzieć, ale lepiej pytać o konkrety, niż o "wszelkie informacje"...
Warto też zajrzeć tutaj - jak dla mnie najlepsza strona informacyjna o Tatrach (zresztą wielokrotnie już przywoływana):
http://www.ceper.com.pl/slowackie.html
MiG
http://www.ceper.com.pl/slowackie.html
MiG
Odswiezam stary watek ale moze komus sie przyda!
Dwa lata temu pojechalam z Zakopanego na pare dni do Tatrzanskiej Lomnicy, gdy wysiadlam z autobusu, nie mialam pojecia gdzie bede spac. spotkalam parkingowego, zadzwonil po swoja zone, przyjachala autem i z ciezkimi bagazami zawiozla mnie do kwatery w Starej Lesnej. Ladny czysty pokoj z lazienka za 250SK od osoby za dobe!
Jest tam pelno miejsc, a przy odrobine szczescia nawet transport sie trafi 
Nie rozumiem jedziesz w góry, a chcesz koniecznie nocować w miasteczkach
Patent jest prosty :
- jak najwyżej i jak najdłużej w górach czyli nocować w schroniskach.
Zacznij od przejścia granicy w Suchej Horze, stopniuj doznania, góry będą rosnąć z dnia na dzień.
Po kolei schroniska: Orawice, Zwerowka, Ziarska Chata - dalej pod Krywaniem czeba coś poszukać na miejscu, potem Popradske Pleso, Solisko itd aż do Plesnawca pod Hawraniem.
Patent jest prosty :
- jak najwyżej i jak najdłużej w górach czyli nocować w schroniskach.
Zacznij od przejścia granicy w Suchej Horze, stopniuj doznania, góry będą rosnąć z dnia na dzień.
Po kolei schroniska: Orawice, Zwerowka, Ziarska Chata - dalej pod Krywaniem czeba coś poszukać na miejscu, potem Popradske Pleso, Solisko itd aż do Plesnawca pod Hawraniem.
O to właśnie! Planujemy po cichu z Asikiem jesienne łazikowanie od schronu do schronu.Zaczniemy najprawdopodobniej od : Łysa P.-Kopskie Sedlo-Chata przy Zielonym Plesie...i potem stopniowo będziemy się przemieszczać dalej aż po Rysy lub Suchą Horę,w zależności od tego,na ile nam czas pozwoli.MK pisze:- jak najwyżej i jak najdłużej w górach czyli nocować w schroniskach.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."