Słowacki Raj

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
vinka

Post autor: vinka »

a potem tłuma
czyli to tym, że co zrobić skoro najkrótsza trasa wiedzie przez osady romskie... A ze przy okazji wszyscy uczestnicy tychże wypadów przylepiaja nosy do szyby, to już efekt uboczny, zupełnie niezamierzony...
ana

Post autor: ana »

fidelli,
tak było.Był w telewizorni reportaż na ten temat.Nie muszę wspominać o uzasadnionym oburzeniu Słowaków...O ile dobrze pamiętam,to były oferty jakiś małopolskich biur podróży.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ciekawe czy ktoś wie skąd się wzięła nazwa Słowacki Raj? :D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Ponieważ ,Janku ,w Łodzi również rodzą się ludzie inteligentni ,ale sponiewierani przez ciężkie życie ,więc wleję do tego tematu łyżkę dziegciu : Słowacki Raj ,jak już pisałem ,jest dla mnie atrakcją tego samego typu ,jak zabytki w Lewoczy lub Podolińcu - jedna z "atrakcji" turystycznych do zwiedzenia i zaliczenia. Tego nie da się nijak porównywać z turystyką górską ,a tym bardzej z wysokogórską ,nawet w wydaniu tatrzańskim. Co do Twojego pytania ,to ,jak się wydaje ,odpowiedź tkwi w pytaniu ,bo ,trzeba to przyznać ,zakątek jest urokliwy a Słowacy też myślą ,jak przyciągnąć turystów ,n.p. nazwą.
Piśka

Post autor: Piśka »

Faktycznie może Słowacki Raj nie dostarcza tylu emocji co Tatry, ale jest też bardzo pieknym i ciekawym miejscem, które napewno warto zobaczyć.
My mieliśmy okazję być tam w 2004 roku w lipcu i wcale nie było tłumów, ani zatorów na łańcuchach i drabinkach. Wspominam bardzo pozytywnie ten wyjazd. I zapewniam was też można się tam zmęczyć ;).

Załączam link z moimi zdjęciami z Raju:

http://www.album.astral.pl/album/index. ... acki%20raj

(mam nadzieję, że dobrze to zrobiłam)
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Podpis pod fotką:
"Szczyt głupoty :-)"

Dlaczego? Też bym tak sobie usiadł. 8)
Dzięki za fotki Piśka. :-)
Piśka

Post autor: Piśka »

:) :) :)
tam akurat siedzi mój ślubny,

i w dodatku tyłkiem w kałuży wody usiadł :))
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Piśka, świetne zdjęcia. Nabieram coraz większej ochoty na wypad w tamten rejon...
:)
Luki

Post autor: Luki »

Nabieram coraz większej ochoty na wypad w tamten rejon...

no to jest nas dwóch :)

a zdjęcia są super:)
Awatar użytkownika
Mariusz

No to Luki, zabieramy nasze piękne kobiety pewnego razu i udajemy się w jedynie słusznym kierunku Słowackiego Raju, co ty na to? Może jeszcze da radę w tym roku?

P.S. A czy tam gdzieś można kupić łaciate? :cwaniak:
Luki

Można coś pokombinować w tej kwestii :think: A o łaciate to spokojna głowa..noszę w plecaku w razie jakieś awarii.. :cwaniak: (Czesiek może poświadczyć :D)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

A o łaciate to spokojna głowa..noszę w plecaku w razie jakieś awarii..
heheh-znam więcej takich przezornych kolegów z forum :D
Luki

heheh-znam więcej takich przezornych kolegów z forum

chyba nawet wiem który kolega jest tą bratnią duszą :D

ps.dlaczego nie działa mi cytowanie??? :x
Awatar użytkownika
Mariusz

Luki pisze:ps.dlaczego nie działa mi cytowanie???
Zauważyłem, że nie działa pod Firefoxem...
Być może trzeba będzie wrócić do poprzedniej wersji panelu szybkiej odpowiedzi... :?
Luki

trudno będe sie musiał nauczyć żyć bez cytowania :(.. raczej nie zrezygnuje z Frefoxa Obrazek

Mariusz a testowałeś może Operę :think: :?
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Luki pisze:... (Czesiek może poświadczyć :D)...
Potwierdzam z całą powagą. 8) Krzynke na Krzyżne dźwigać... :?
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

dagomar pisze:Co do Twojego pytania ,to ,jak się wydaje ,odpowiedź tkwi w pytaniu ,bo ,trzeba to przyznać ,zakątek jest urokliwy a Słowacy też myślą ,jak przyciągnąć turystów ,n.p. nazwą.
Nie, Dagomarze - o to fragment książki Macieja Pinkwarta:
KLASZTORISKO (Kláštorisko). Rozległa polana na płaskowyżu Słowackiego Raju, teren średniowiecznej osady zakonnej, dziś ośrodek turystyczny. Teren zasiedlony już w epoce brązu i okresie kultury łużyckiej. W okresie wczesnego osiedlenia Słowian wystawiono tu umocnienia strażnicze, mające chronić okoliczne drogi. Gródek zaopatrzony był w drewnianą wieżę obserwacyjną i musiał być znaczny, bowiem przechowała się jego nazwa jako castrum Lethon (zamek Letanowski). W czasie najazdu tatarskiego w 1241 r. na polanie K. schroniła się spora grupa mieszkańców Spisza, stąd okolicę nazywano w późniejszych dokumentach "Skałą Schronienia" (Lapidis Refugii). Na płaskowyż Tatarzy nie zdołali czy też nie chcieli się wedrzeć. Na fali ogólnowęgierskiego budownictwa grodów po wycofaniu się Tatarów, rozbudowywano także i umocnienia Klasztoriska. Budowla została potem przejęta przez zakon kartuzów. W dokumencie dziekana kapituły spiskiej Jakuba z 1299 r. wystawionym w Katedrze św. Marcina określono, że w celu wystawienia klasztoru Bogurodzicy, św. Jana Chrzciciela i św. Małgorzaty darowuje się zakonowi kartuzów teren, ograniczony rzekami Hornad i Biała oraz murami od zachodu. W następnym roku kartuzi rozpoczęli budowę klasztoru. Pracami kierował brat rektor Andrej z pomocnikiem, obaj pochodzący z macierzystego klasztoru kartuzów w Rzycy w Słowenii. Ponieważ w myśl reguły kartuzjańskiej raj stanowi przedsionek nieba - każde miejsce, gdzie stawał klasztor, nazywano rajem. Stąd wprowadzona przez kartuzów nazwa - Słowacki Raj.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

aha
Awatar użytkownika
Mariusz

Nie mogę się dogrzebać na forum, więc pytam ponownie (bo już ktoś o tym pisał): z jakiej miejscowości najlepiej urządzić 1-dniowy wypad do Słowackiego Raju? I jakie są polecane drogi dojazdowe tam z Popradu (m.in. czy trzeba autostradą itp)
ODPOWIEDZ