Bądźcie przyjaciółmi

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
uszba

Bądźcie przyjaciółmi

Post autor: uszba »

Złamałam sobie nogę. W przyszłym tygodniu operacja. Czekam na słowa otuchy :-(
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Nigdy nic sobie nie złamałem, więc współczuć... nie umiem, ale...
Póki życia, póty nadziei!
W końcu tylu ludzi się połamało i jakoś z tego powychodzili...
Będzie dobrze, choć pewnie jakiś czas poboli i mniej sprawną będziesz...
Może wreszcie będzie czas na nadrobienie zaległych lektur...?
Znajdziesz czas na napisanie tu kilku ciekawych postów...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

uszba pisze:Złamałam sobie nogę. W przyszłym tygodniu operacja. Czekam na słowa otuchy
:O No Uszba ... nie osłabiaj mnie pechowcu tragiczny :( ...

Ode mnie jak najszczersze życzenia szybkiego powrotu na szlaki.

Bardzo, ale to bardzo potrafię zrozumieć takie nieszczęście, kiedy nie można iść w góry :( :( :( .
Całe moje ostatnie życie jest podporządkowane temu, żeby sobie nie zrobić czegoś, co nie pozwoli mi iść na górskie szlaki... stąd moja może zbyt przesadna ostrożność powodowana właśnie tylko tą jedną myślą .... " uważaj, bo nie będziesz mogła iść w góry"

Trzymaj się - będzie dobrze. Zaczaruję to ... a potrafię ;) :)) .

Ala :)
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Zygmunt Skibicki pisze:Znajdziesz czas na napisanie tu kilku ciekawych postów...
Też na to liczę :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Współczuję, zwłaszcza jako były "połamaniec" ale "ręczny" a to zasadnicza różnica, na korzyść tych z rękoma.
A teraz powiedz więcej -lewa, prawa, która kość, otwarte czy zamknięte, jaki rodzaj usztywnienia? O miejsce i okoliczności wypadku nie pytam, bo często takie, że głupio się przyznać.

Masz druty, takie do heklowania? Najlepiej z kulką na końcu. Idealne do łągodzenia swędzenia pod gipsem, ale to dopiero za kilka tygodni.
:D :D :D

PS.
Oby Ci jakiegoś drutu lub blaszki nie osadzili. Ja mam drut i tak od wielu lat "robię" na lotniskach za "terrorystę", nawet mam zaświadczenie, ale po polsku, więc zagranicą dupa. Na lotnisku w Damaszku mnie "załatwiali" chyba 10 minut.
Jestem gorszego sortu...
uszba

Bardzo wam dziękuję za słowa...otuchy albo po prostu słowa. Dla mnie to dramat. Jestem jeszcze w szoku.
A teraz powiedz więcej -lewa, prawa, która kość, otwarte czy zamknięte,

Lewa stopa, kość śródstopia chyba sią to nazywa zewnętrzna, ta która prowadzi od małego palca. Jest przesuniącie dlatego musi być operowana.

Na razie mam taki bucik sztywny, gipsu już sią chyba nie używa a w poniedziałek bądę przedstawiona naczelnemu ortopedzie i wtedy się dowiem kiedy i czy będzie operacja. Młodzi lekarze co nogą dziś oglądali twierdzą że takie przesuniącie musi być operowane.

Janek pisze:O miejsce i okoliczności wypadku nie pytam, bo często takie, że głupio się przyznać.

Masz rację, jak zwykle zresztą.

Nogę złamałam w domu, w pokoju bibliotecznym. Jestem posiadaczem kilku tysięcy książek i jeden pokój same półki od ziemi do sufitu.
Szukałam książki z górnej półki i żeby tego dokonać spacerowałam po oparciu kanapy która stoi tuż przed półkami. a zawsze mówiłam że jak się ma bibliotekę to trzeba mieć takie specjalne schodki. Niestety, nie zauważyłam że oparcie w jednej części jest miękkie bo się je rozkłada do spania. Stanęłam na nie w przekonaniu że jest twarde, z pełnym obciążeniem no i poleciałam, około 1.20 m.

I tyle. w ciągu sekundy jestem unwalidą i to nie wiem na jak długo.
Janek pisze: Oby Ci jakiegoś drutu lub blaszki nie osadzili. Ja mam drut i tak od wielu lat "robię" na lotniskach za "terrorystę"

mam taką już od dwudziestu lat. wspaniały niemiecki chirurg zostawił w moim brzuchu klamerkę do tamowania krwotoku. Szydło wyszło z worka podczas rentgena nerek.

Zygmunt Skibicki pisze:Znajdziesz czas na napisanie tu kilku ciekawych postów...

Zakochani w Tatrach pisze: No Uszba ... nie osłabiaj mnie pechowcu tragiczny :( ...
Od czasu jak się przeprowadziłam do innego mieszkania to mam wrażenie że mnie prześladuje pech. czasami mi się wydaje że ktoś uprawia jakieś woodoo na mojej skromnej osobie, laleczk, szpilki i te rzeczy... :))
uszba

Do wesela się zagoi :)

...ale koralowego bo perłowe już za mną :-)

gb pisze:Mnie już wiele razy zdarzyło się "zejść" ze stołka - na którym stałem sięgając do górnych półek -
Pewnie gdybym miała drabinką to spieprzyłabym się z tej drabinki. Taki los...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Będzie dobrze, zoperują, złączą drutem, zrośnie się, a na wiosnę będziesz brykać po Alpach i Dolomitach. Medycyna sportowa nie takie złamasy uzdrawiała - patrz przypadki piłkarzy, np. Wasilewskiego.
https://www.youtube.com/watch?v=4LoO7b27SkI
1'10"
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
uszba

gb pisze:najlepszego, nie łam się (więcej)
Dzięki, przyznaję bez bicia że psycha mi trochę siadła.
lukka

Post autor: lukka »

uszba pisze:w pokoju bibliotecznym
Długie zimowe wieczory... w sam raz na lekturę. Ironia losu?
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
uszba

lukka pisze:. w sam raz na lekturę.
Właśnie, a propos lektury. Napisz jakieś opowiadanie, pamiętam że bardzo mi się podobało to co kiedyś napisałeś. Nie będę musiała wyłazić po meblach żeby przeczytać, wystarczy że kliknę :-)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Czytanie szkodzi ;) Tez zawsze marzylem oosobnym pokoju bibliotecznym, musze sie zadowolic jedna ścianą.

Uszba - ty jestes silna kobieta, ja nie wierze, ze jakas jedna kostka z Toba wygra!
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
uszba

Ot i rzeczona biblioteka.

Obrazek
mefistofeles pisze:Uszba - ty jestes silna kobieta, ja nie wierze, ze jakas jedna kostka z Toba wygra!
Pewnie nie wygra, nie pozostaje mi nic innego jak walczyć, głównie żeby psycha nie siadła całkiem.

Dziś, to jest drugi dzień w gipsie, uświadamiam sobie że mam bardzo dużo czasu. Odkrywam powolność. Zaczynam pracować nad wynalazkami, jak by tu sobie ułatwić życie o kulach. Np.przeniesienie kawy z kuchni przed komputer jest na razie jeszcze niemożliwe. Ale już wiem jak przenieść artykuły z lodówki w komórce do kuchni, żeby nie kuśtykać wielokrotnie bo to wyczerpujące jest, takie kuśtykanie o kulach. Przygotowuję sobie przytulne miejsce na trening z hantlami, to przecież mogę robić.

Zaczynam myśleć praktycznie w moich nowych kategoriach.

Mąż zostawił kawę i kubek na stole dla mnie ale nie pomyślał o łyżeczce a to dodatkowe kuśtykanie. Będę musiała go przyuczyć :))
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Uszba współczuję "czasowego uwięzienia" wracaj do zdrowia

A biblioteka wow o takiej mogę pomarzyć ja i moje książki też, a na tę chwilę muszą wystarczyć pudła, strych i parapet.

A tak myślę że nic w życiu nie dzieje się bez przyczyny i jak już ktoś wyżej napisał trzeba to jakoś mądrze spożytkować np. na uporządkowanie zaległych relacji, wspominek lub niedoczytanych książek (tym razem bez wspinania)

Jeszcze raz dużo zdrowia i by czas oczekiwania na powrót na szlaki minął jak mrugnięcie :)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

uszba pisze:Mąż zostawił kawę i kubek na stole dla mnie ale nie pomyślał o łyżeczce a to dodatkowe kuśtykanie. Będę musiała go przyuczyć
Dla Twojego dobra - podobno cukier jest szkodliwy dla zdrowia. :O
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Re: Bądźcie przyjaciółmi

Post autor: andy67 »

uszba pisze:Złamałam sobie nogę. W przyszłym tygodniu operacja. Czekam na słowa otuchy :-(
Wiem co czujesz, sam jeszcze nie doszedłem do pełnej sprawności, ale moja kontuzja była poważniejsza, bo prócz kości strzałkowej poszedł jeszcze staw skokowy - i o ile kość wzmocniona blachą już mi nie dokucza to staw wciąż nie jest do końca ruchomy. Walka trwa ;)

Nie pierwsza to Twoja kontuzja więc na pewno wiesz co robić :) Ja zawsze w podobnych sytuacjach staram się szukać plusów - największy możliwy z nich to mnóstwo czasu na lekturę :)

Trzymaj się :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

uszba pisze:Ot i rzeczona biblioteka.

[url=http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/908/cD7eXp.jpg]Obrazek[/URL]
mefistofeles pisze:Uszba - ty jestes silna kobieta, ja nie wierze, ze jakas jedna kostka z Toba wygra!
Pewnie nie wygra, nie pozostaje mi nic innego jak walczyć, głównie żeby psycha nie siadła całkiem.

Dziś, to jest drugi dzień w gipsie, uświadamiam sobie że mam bardzo dużo czasu. Odkrywam powolność. Zaczynam pracować nad wynalazkami, jak by tu sobie ułatwić życie o kulach. Np.przeniesienie kawy z kuchni przed komputer jest na razie jeszcze niemożliwe. Ale już wiem jak przenieść artykuły z lodówki w komórce do kuchni, żeby nie kuśtykać wielokrotnie bo to wyczerpujące jest, takie kuśtykanie o kulach. Przygotowuję sobie przytulne miejsce na trening z hantlami, to przecież mogę robić.

Zaczynam myśleć praktycznie w moich nowych kategoriach.

Mąż zostawił kawę i kubek na stole dla mnie ale nie pomyślał o łyżeczce a to dodatkowe kuśtykanie. Będę musiała go przyuczyć :))
Biblioteczka w osobnym pokoju wzbudza moją bezinteresowną zawiść ;) Ja muszę się kontentować półkami upchanymi gdzie się da.

Co do noszenia różnych rzeczy o kulach. Ja sobie rozstawiałem na trasie np. kuchnia-sypialnia kilka krzeseł/taboretów i metodą przestawiania np. tacy czy talerzy można przenieść choćby i trzydaniowy obiad jednym kursem i do tego bezpiecznie :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

uszba pisze:Ot i rzeczona biblioteka.
Po piecu wnoszę, że nie jest to miejsce uświęcone ciszą :) Gitara? Bas?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

gb pisze:
andy67 pisze: Ja muszę się kontentować półkami upchanymi gdzie się da.
Zgadzam się z uczuciami Przedpiścy...
Właśnie usiłowałem policzyć ile książek stoi - w różnych miejscach - w moim pokoju. Liczenie drugiego rzędu przerosło moje możliwości...

pozdrawiam
gb 8)
Ja nawet kiedyś miałem plan by je skatalogować. Hmm ... może na emeryturze się uda ;)

Nawet poukładanie w sensownym porządku przekracza moje możliwości gdyż zawsze kończy się tak samo - odświeżaniem kilku dawno nie czytanych które akurat wziąłem do ręki by umieścić we właściwszym miejscu :D

I wciąż przybywają kolejne, choć naprawdę staram się ograniczać ;)
Każdemu jego Everest...
uszba

Angie84 pisze:Uszba współczuję "czasowego uwięzienia" wracaj do zdrowia

Dziękuję Angie!
Angie84 pisze:A biblioteka wow o takiej mogę pomarzyć ja i moje książki też, a na tę chwilę muszą wystarczyć pudła, strych i parapet.
Prawdę mówiąc, są to książki męża. Faceci często tak mają. Zbieractwo. Kobitki wprawdzie też ale faceci to po prostu umiaru w tym zbieractwie nie mają.
Co ja już się naklęłam z powodu tych książek, groziłam wywiezieniem na makulaturę, wiadomo jednak że potrzebowałabym bezpłatny urlop na to działanie. Młodsza córka dostała uczulenie na kurz.
Niestety, przerażająca jest siła nałogu i ponieważ książki w starym mieszkaniu stały dosłownie wszędzie , nawet w kiblu na parapecie i do tego w podwójnych rzędach,
stwierdziłam że tej walki nie wygram więc zamówiłam w firmie internetowej półki na miarę i przyjechali, zrobili i pojechali. Półki muszą być z dobrego drzewa, inaczej wyginają się pod ciężarem.

Angie84 pisze: trzeba to jakoś mądrze spożytkować np. na uporządkowanie zaległych relacji,

No tak. Z czymś tam jeszcze zalegam :D

Co do noszenia różnych rzeczy o kulach. Ja sobie rozstawiałem na trasie np. kuchnia-sypialnia kilka krzeseł/taboretów i metodą przestawiania np. tacy czy talerzy można przenieść choćby i trzydaniowy obiad jednym kursem i do tego bezpiecznie

Poznać z mety specjalistę. Oczywiście sporo myślałam o Tobie wczoraj w szpitalu.

mefistofeles pisze:Po piecu wnoszę, że nie jest to miejsce uświęcone ciszą :) Gitara? Bas?

Gitara :-) . No, nie moja, ja jestem flecistką.

Ja nawet kiedyś miałem plan by je skatalogować.
My poukładaliśmy narodowościami.
ODPOWIEDZ