Przemyśl - Zakopane

Wycieczki, polecane trasy, relacje, sprzęt i ekwipunek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz

Przemyśl - Zakopane

Post autor: Mariusz »

W upalną końcówkę sierpnia umyśliłem sobie rowerową wycieczkę z Przemyśla do Zakopanego, która prowadzić miała przez Pogórze Przemyskie, Góry Słonne, Beskid Niski, Beskid Sądecki, Pieniny, Spisz i północne Podhale z Tatrami na deser. Razem 7 całych dni. Charakter trasy typowo MTB, czyli jak najwięcej bezdroży, połonin, lasów itp. Sam nie wiem, czy to się bardziej nadaje do "Inne góry", czy tutaj. W każdym razie zapraszam do oglądnięcia fot. Słowo pisane dla chętnych znajduje się na moim blogu (link w stopce).

Mapa: klik!

Zdjęcia: klik!
uszba

Post autor: uszba »

Bardzo mi się podoba Twój blog a zwłaszcza nazwa, zarazek, dowcipne.

A co do rzeki Czarnej, to fakt. Widok wyschniętej rzeki należy do najsmutniejszych jakie znam. A co sią z nią stało? Dlaczego wyschła?

Ja w tym roku robiłam po raz drugi drogę rowerową tzw. Pięciu rzek. Wszystkie jeszcze płyną :-)

320 km.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

uszba pisze:A co do rzeki Czarnej, to fakt. Widok wyschniętej rzeki należy do najsmutniejszych jakie znam. A co sią z nią stało? Dlaczego wyschła?
Nie wiem jak w Niemczech, ale u nas w Polsce susza była, szczególnie na południowym wschodzie i wschodzie. San w górnym biegu też ledwie "siurcył" z końcem sierpnia.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Mariusz

uszba pisze:A co sią z nią stało? Dlaczego wyschła?
Czarna wyschła w związku z panującą w tym roku na Mazowszu suszą. Ale do całkowitego zaniku rzeki w górnym biegu przyczyniły się też bobry, budując tamy w rezerwacie Puszcza Słupecka, które zatrzymały resztki wody.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Fajna wyrypa :) Kilka znajomych widoków, kilka, kóre muszę zobaczyć :)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Mariusz

Jeśli chodzi o Tatry to w zasadzie jeździłem po twoich śladach. ;)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Kapitalne.
Mi to się najbardziej podobają 3 pierwsze dni :)

Tą drogę na zdjęciu nr 18 dobrze zapamiętałam , bo na samej górze złapałam gumę i potem musiałam rower sprowadzać w dół (a było już późno).

Czy przez Świerzową Ruską można teraz przejechać rowerem (jeszcze chyba 3 lata temu był tam zakaz) ?
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Mariusz

No tak, bo każdy kolejny dzień zbliżał do cywilizacji i oblężonych rejonów. :)
Co do Świerzowej - od zeszłego roku MPN łaskawie zezwalał na dojście do cmentarza w dniach 1-9 listopada. Poza tymi dniami nie była dostępna dla turystów. Obecnie kończą tam wytyczać ścieżkę przyrodniczą, co pozwoli na przejście piesze (ale rowerem nadal oficjalnie nie będzie wolno).
http://www.radio.rzeszow.pl/informacje/ ... a-otwarcia
Awatar użytkownika
Barek

Re: Przemyśl - Zakopane

Post autor: Barek »

Elegancki pomysl na fajna wyrype :)) Rejony znane i nieznane szczegolnie te do Jaworek...widac ze w Chocholowskiej musiales byc w srodku tyg bo bez tlumow na drodze ;)
Jedyna rzecz ktora nas laczy to...mamy takie same siodelka :D:D:D ze 2 lata temu musialem wymienic i nie narzkam jak narazie,fajne miekkie i tak jakby powietrze z niego schodzilo jak sie siada...ty sobie smigales w dole,a ja na grani Rohaczy walczylem ;) ) kurde musze w koncu sie wziac i skonczyc te 2 dni jeszcze...spales na kwaterach czy pod namiotem?
Awatar użytkownika
Mariusz

Do Zakopanego dojechałem w niedzielę wieczorem, a do Chochołowskiej w poniedziałek. Faktycznie były pustki - ale tam nigdy nie ma tłumów. W Białej Wodzie też oczywiście żywej duszy. Pewnie obok do Morskiego Oka spacerowało więcej ludzi. ;)

Ech z tymi siodełkami to długo by gadać. Kupiłem chyba z 6 różnych wypasionych egzemplarzy (Selle Italia, WTB). W jednym się nawet zakochałem (Selle Italia Shiver), ale koniec końców wszystkie zwracałem. W końcu przypadkiem wymacałem gdzieś w sklepie stacjonarnym Selle Royal Macha za nieduże pieniądze, założyłem, parę setek km przyzwyczajania się i jest git. :) Trochę się bałem, że mnie w ciągu tych 7 dni zacznie doopa boleć, ale nic takiego nie miało miejsca. :) Efektu schodzącego powietrza przy siadaniu nie stwierdzam.

Co do spania - kwatery. Miałem namiot i chęć na parę biwaków gdzieś na połoninkach, ale były takie upały, że codzień wieczorem marzyłem o prysznicu. ;)
Awatar użytkownika
Mariusz

Basia Z. pisze:Czy przez Świerzową Ruską można teraz przejechać rowerem
Przypomniało mi się jeszcze, że w ub. roku wytyczono 12,5 km rowerowego szlaku ze Świątkowej do Folusza. Nie jechałem, ale może być fajny. :) No i można zapłacić za przejazd SMSem. :)

Obrazek
Lady Wagabunda

Kontakt:

Post autor: Lady Wagabunda »

Pierwszy raz się spotykam z takim biletem kupowanym przez internet za przejazd trasą rowerową. A co gdyby ktoś chciał mnie skontrolować (pytam z czystej ciekawości :D)? Mam mu pokazać sms-a z potwierdzeniem zapłaty? :D
Awatar użytkownika
Mariusz

Tak, dostajesz sms zwrotny z kodem. Ten kod trzeba pokazać przy ewent. kontroli.
kasia25

Kontakt:

Post autor: kasia25 »

No tak to działa. Ni ema filozofii.
ODPOWIEDZ