Orban sobie radzi... :-P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Orban sobie radzi... :-P

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Re: Orban sobie radzi... :-P

Post autor: andy67 »

Janek pisze:
A w Brukseli się naradzają... :-P
Taka robota :D

A swoją drogą czy chociaż jeden "analityk" parę lat temu przewidział że taki efekt może dać "arabska wiosna" ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Mnie najbardziej ubawił Orban w Brukseli jak zwracając się do imigrantów takim niby przyjacielskim tonem doradzał im pozostanie w Serbii, bo to przecież taki spokojny i mmiły kraj, w sam raz dla nich.

Inna sprawa - jeszcze niedawno temu mówiło się o "rozpaarcelowaniu" 60 tys. imigrantów, teraz już o 100 tys. i przebąkuje się o 160 tys. No to dlaczego nie oo 500 tys. lub milionie?
Przecież w Jordanii, Libanie i Turcji w namiotowych obozach wegetuje ok. 3 miliony uchodźców i każdy z nich zbiera każdy grosz aby dać dyla do Europy.

Swoją drogą ciekawy region - jako pierwsi zaczęli go opanowywać Grecy, ale oni raczej tylko na wybrzeżach morskich. Dopiero Aleksander Wielki opanował cały teren, przepłaszając Persów a po jego śmierci powstały tam monarchie hellenistyczne. Żadnych Arabów tam wtedy nie było, oni siedzieli w swoim mateczniku czyli na Półwyspie Arabskim. Po Grekach przyszli tam Rzymianie zaprowadzając tam swój Pax Romana. Po przyjęciu przez Rzym chrześcijaństwa i rozpadzie imperium na część wschodnią i zachodnią region dostał się pod wpływy Bizancjum i się schrystianizował, co w sporym stopniu pozostało do dzisiaj i aktualnie jest tępione przez ścinanie głów oraz buldożerami i dynamitem przez Państwo Islamskie. Od VIII ne zaczęli tam napływać Arabowie, już wyznając Islam i w końcu opanowali całkowicie oczywiście zmieszali się z miejscową ludnością, przy czym byli w zasadzie tolerancyjni wobec chrześcijan i Żydów, nikt ich specjalnie nie prześladował. No i i tą względną sielankę przerwała Europa wpieprzając się tam z Wyprawami Krzyżowymi. Krzyżowcy zdobyli w sumie niewiele i w końcu zostali przegonieni ale nabroili tak wiele, że niechęć do Europy pozostała. "Szczęście arabskie" nie trwało długo bo region opanowali Turcy Osmańscy, też muzułmanie ale jakby inni. Polityka Stambułu do złudzenia przypomina mi imperialną politykę wpierw Wlk. Księstwa Moskiewskiego a później carskiej Rosji. Zostawiali miejscowych w spokoju, dobrotliwie asymilowali miejscowe elity i wszystko było "cacy" byle regularnie płacili podatki oraz łapówki dla stambulskich urzędasów i miejscowych tureckich gubernatorów (dokładnie tak samo było w opanowanej przez Turcję Grecji oraz prawie całych Bałkanów i tak pozostało tam do dzisiaj - chcesz coś mieć to musisz dać w łapę i to jest uważane tam za normalne).

Pierwsze z pod władzy osmańskiej wymknęły się Bałkany w czym swój udział miała Rzeczpospolita (dopóki istniała) a także habsburska Austria i oczywiście (jak mogłoby być inaczej) Rosja. Po zachodniej stronie z pod władzy tureckiej, która zresztą tam była iluzoryczna, wymknął się mamelucki Egipt oraz Margreb, aby zaraz dostać się pod władzę Anglii i Francji a także Włoch (Libia).

W 1916 na resztkach Imperium Osmańskiego wybuchła rewolta arabska, której przewodził haszymidzki książę Husajn (potomek Mahometa i przodek aktualnego króla Jordanii). Arabowie w zasadzie poradzili sobie z Turkami sami, choć pod mniej lub bardziej "dyskretną" opieką angielskich i francuskich wojskowych i służb specjalnych. Ostatecznie jednak Arabowie dostali przysłowiową figę, bo dwóch generałów, angielski i francuski, podzieliło po swojemu zdobyty teren (granice często pod linijkę) i w ten sposób Syria została protektoratem francuskim, Jordania angielskim, Liban przedziwną republiką z podziałem władzy wg. wyznania i na domiar złego wypichcili jeszcze angielski protektorat Palestyny, do którego zaczęli na siłę zwozić Żydów aby w efekcie już po II wojnie stworzyć państwo Izrael i wtedy burdel się zrobił już na potęgę.

Reszta jest znana, przy czym przybył nowy zawodnik w postaci Związku Radzieckiego, który działał tam po swojemu i nadal działa ale już jako Federacja Rosyjska..

Podsumowując - przez przeszło dwa tysiąclecia obcy, w tym Europa, przychodzili tam jak po swoje i wszyscy kradli ile wlezie. Teraz sytuacja w pewnym sensie się odwróciła, bo teraz oni w postaci imigrantów przychodzą do Europy.

Jak sobie z tym Unia Europejska poradzi - nie wiem i zapewne nie doczekam się efektów. Jedno w tym wydaje mi się być pozytywnym - zagrożenie z strony muzułmańskich imigrantów może stać się poważnym impulsem do stworzenia czegoś w rodzaju Stanów Zjednoczonych Europy. pozytywnym również w aspekcie sąsiedztwa z Rosją i wynikającego stąd zagrożenia.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: zagrożenie z strony muzułmańskich imigrantów może stać się poważnym impulsem do stworzenia czegoś w rodzaju Stanów Zjednoczonych Europy.
raczej odwrotnie - do ponownego pogrodzenia Europy płotami i granicami.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
Janek pisze: zagrożenie z strony muzułmańskich imigrantów może stać się poważnym impulsem do stworzenia czegoś w rodzaju Stanów Zjednoczonych Europy.
raczej odwrotnie - do ponownego pogrodzenia Europy płotami i granicami.
Czyli na dwoje babka wróżyła. 8)

Do USA też sporo imigrantów się dostaje, pomimo strzeżonej granicy.

A płoty i granice w Europie, jeśli nawet wrócą to niewiele dadzą. Żeby zatrzymać taką falę, trzeba by zacząć bronić granic kaemami i minami, po prostu mordując uchodźców - jaki rząd na to pójdzie, jaki parlament coś takiego uchwali?

Nikt nie ma pomysłu co z tym problemem zrobić.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:Nikt nie ma pomysłu co z tym problemem zrobić.
model australijski. Bezwzględna deportacja każdego nielegała, o azyl można się starać jedynie w biurach POZA granicami kraju.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:model australijski.
Tam przybywają raczej imigranci ekonomiczni. To co obserwujemy aktualnie na Węgrzech to są ludzie uciekający przed mordercami w swoim kraju. Imigrant ekonomiczny nie idzie pieszo trzymając kilkuletnie dziecko za rękę lub zgoła je niosąc.

Przed chwilą oglądałem zdjęcia z Budapesztu. Co zobaczyłem - kilkudziesięcioosobową łysych osiłków, podobno kiboli jednego z klubów piłkarskich. Darli się i rzucali kamieniami w uchodźców. Na szczęście policja stanęła na wysokości zadania.

Potem zobaczyłem grupę kilkuset uchodźców którzy pieszo idą w kierunku do granicy austriackiej. Mnóstwo dzieci. I zobaczyłem też Węgrów podających butelki z wodą, pożywienie itp. Czyli są również porządni ludzie.

To za chwilę może być w Polsce. Zastanówmy się co zamierzamy zrobić? Czy też rzucać kamieniami?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Imigrant ekonomiczny nie idzie pieszo trzymając kilkuletnie dziecko za rękę lub zgoła je niosąc.
Byś się zdziwił. Większośc tych imigrantów to ekonomiczni. Przed mordami można uciec do Turcji chociażby czy Egiptu. Np ten utopiony chłopiec nie był uchodźcą z Syrii a Kurdem z Turcji. mordy im nie groziły (fakt, że lekko Kurdowie w Turcji nie mają, ale nie aż tak)

Swoją drogą zabawne, że np Arabia Saudyjska, ZEA czy KAtar nie przyjęły żadnego uchodźcy.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zresztą patent australijski dla uchodźców tez ma zastosowanie. Otwieramy biura azylowe w Turcji i Egipcie, na miejscu weryfikujemy komu przyznać azyl a komu nie. Każdego nielegała co przekroczy granicę bez azylu w ręce deportujemy.

Napiszesz, że Polacy też bywali nielegałami - ale primo - skala była mała. Secundo - trafialiśmy do krajów zbieżnych kulturowo z naszym i nawet bez asymilacji nie odstawalismy tak bardzo od krajów do których trafialiśmy.

Trzecia rzecz - większość tych uchodźców - np w Budapeszcie to młodzi mężczyźni. Dzici i kobiet jest mniejszość. Coś tu chyba nie gra, prawda?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Ksiądz prymas coś ważnego powiedział. Ale chyba nikt go nie słucha.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Zresztą patent australijski dla uchodźców tez ma zastosowanie. Otwieramy biura azylowe w Turcji i Egipcie, na miejscu weryfikujemy komu przyznać azyl a komu nie. Każdego nielegała co przekroczy granicę bez azylu w ręce deportujemy.
Tomek, teoretyzujesz. Tam jest kompletny bajzel, każdy wieje jak może. Z kraju uciekło już 4 miliony osób a zginęło 250 tysięcy. 4-milionowa Jordania przyjęła 2 miliony uchodźców. Aleppo przed wojną liczyło 2700 tys., teraz w ruinach koczuje ok. 500 tys. ludzi. Rząd Asada kontroluje tylko Damaszek z niewielkim kawałkiem (w tym baza rosyjska w Taurus).

ISIS to zgraja zwyrodniałych bandytów i morderców. Ostatnio wysadzili w powietrze najcenniejsze zabytki Palmiry. Powie ktoś, co tam płakać nad kupą kamieni. Ja tam byłem, przy Palmirze, tej co była, starożytne ruiny w Grecjji i Rzymie to betka, to był świadek tego, że w II n.e. była tam fantastyczna cywilizacja. To był zabytek z listy UNESCO, zostaliśmy wszyscy okradzeni z dorobku ludzkości. Ja zdążyłem zobaczyć, mam zdjęcia, Ty już nie zobaczysz. Obcięli głowę a potem powiesili 82-letniego profesora archeologii, dyrektora wykopalisk, swego rodaka. Zasługują aby ich wybić do nogi.

Wradzając do wydarzeń w Budapeszcie - mamy chyba jakiś inny wzrok - ja tam nie widziałem samych mężczyzn - owszem byli, ale większość z żonami i małymi dziećmi. Te małe dzieci, niektóre tak małe jak Twój syn idą teraz na piechotę do granicy z Austrią. Mnie jest wstyd za Węgry, za Europę, Tobie nie? To nie jest imigracja zarobkowa, ci ludzie uciekają przed śmiercią. Tam szedł również młody chłopak, o kulach, bez nogi. Dżihadysta?

Orban trochę wyłagodził w Pradze, ale zachował się okropnie. Na szczęście Węgrzy w większości zachowują się wspaniale. Czyżbyś nie zauważył dziesiątków wolentariuszy i zwykłych normalnych ludzi co starają się pomóc jak umieją.

Na usprawiedliwienie Orbana można powiedzieć tylko jedno - Bruksela się skompromitowała i do sprawy podchodzi od dupy strony. W Grecji i w Włoszech już dawno powinny być specjalne sztaby unijne kierowane przez pełnomocników z nadzwyczajnymi pełnomocnictwami i to tam powinna następować selekcja i wyławianie tych "ekonomicznych". Waszyngton też dał dupy a w zasadzie to on rozpoczął całą aferę. Saddam Husajn i Asad nie byli aniołkami, też mordowali swoich poddanych ale nie na taką skalę.

Wypowiedź prymasa abp. Polaka nie jest jeszcze w sieci, ja słyszałem omówienie w radio - powiedział, że powinniśmy w umęczonych uchodźcach zobaczyć umęczonego Chrystusa. Mocne!

PS.
Obserwują media i zaprowadzam swoją listę Ch***w i ludzi porządnych w tej materii:

Ch**e:
Przemysław Wipler
Marian Piłka (podobno katolik)

Ludzie porządni:
Barbara Nawacka
Andrzej Olechowski
Ostatnio zmieniony ndz 06 wrz, 2015 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Mnie jest wstyd za Węgry, za Europę, Tobie nie?
Za Węgry nie. Za Europę owszem, że nie potrafi się zdecydować.
Janek pisze: To nie jest imigracja zarobkowa, ci ludzie uciekają przed śmiercią.
No to już uciekli. Śmierć nie grozi im już w Turcji.

Choć w sumie Orban mógł po prostu nie robić nic. Podobno syryjscy uchodźcy, których przyjeliśmy poza jednym wszyscy nawiali już do Niemiec. Niech oni się martwią :)

Powiem tak - powinniśmy zrobić szwystko by uchronic tych ludzi przed śmiercią. Co nie znaczy, że mamy ich wszystkich wpuścić do siebie. Jak pisałem - można zrobić obozy dla uchodźców, niech to kosztuje i pierdyliard Euro, niech mają tam luksusy, szkoły, szpitale, wszystko co potrzebne do przetrwania wojny. Ale niekoniecznie wpuszczajmy ich wszystkich tutaj. Grecy mają kilka wysp na psrzedaż, wydaje sie to dobrą opcją - Blisko, ciepło i łatwo upilnować.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A już patrząc metahistorycznie to cóż - Europa jest dziś Rzymem sprzed jego upadku. Bogatym, ale zgnuśniałym. Oni są biedni, ale pełni wiary i dlatego pewnie wygrają. Cała nadzieja, że Wschód (w tym przypadku my) i tym razem przetrwa :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: i dlatego pewnie wygrają. Cała nadzieja, że Wschód (w tym przypadku my) i tym razem przetrwa
"Pewnie wygrają" czyli z kim jeśli "Wschód" się uratuje? Zachód nie? Czyli Bazylika św. Piotra wysadzona w powietrze, Koloseum też, Katedra w Mediolanie, Bazylika św. Marka w Wenecji, Notre Dame w Paryżu, Katedra w Kolonii - długo by wymieniać. Łatwo to się Ci napisało.
Wschód przetrwa - twierdzisz - dopowiem - o ile przyjmie protektorat Putina.

I Kopacz i Szydło zastawiają się Ukraińcami, którzy przybędą. Co za hipokryzja! Oni już są, przy okazji padły cyfry - podobno aż 700 tys. osób, legalnie, z paszportem i wizą. Prawicowe portale straszą, że Ukrainiec znaczy faszysta i banderowiec (zupełnie tak samo jak Putin). Rany Boskie, zdradziecka PO wwpuściła do kraju 700 tys. banderowców. Zaraz zacznie się rzeź.

Panie Boże, strzeż nas przed polskimi politykami, i tymi z PiS i tymi z PO. Z Ukraińcami i Syryjczykami jakoś sobie poradzimy.

Edit:

Hipokryta Orban łkał, że nic nie może zrobić, bo bez wiz Austria nie wpuści. No i wpuścili, brzydki kawał zrobili Wiktorkowi.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
Swoją drogą zabawne, że np Arabia Saudyjska, ZEA czy KAtar nie przyjęły żadnego uchodźcy.
Dokładnie.

Arabowie/muzułmanie mają nas zdaje się za "psów niewiernych", ale jak trwoga to wieją do nas, nie do współwyznawców. I jednocześnie współwyznawcy ci chyba też jakoś nie poczuwają się do niesienia pomocy.

A przy okazji - jak to jednak dobrze że nie dogoniliśmy poziomem życia i socjalu Niemców czy Anglików. ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:bo bez wiz Austria nie wpuści. No i wpuścili, brzydki kawał zrobili Wiktorkowi.
Bo nie chcieli wpuścić, dopiero potem się ugięli.
Janek pisze:Czyli Bazylika św. Piotra wysadzona w powietrze, Koloseum też, Katedra w Mediolanie, Bazylika św. Marka w Wenecji, Notre Dame w Paryżu, Katedra w Kolonii - długo by wymieniać. Łatwo to się Ci napisało.
Owszem, takie będą skutki bezmyślnego przyjmowania muzułmańskich imigrantów. Oni przecież nawet się z tym nie kryją. Póki co jest ich jedynie za mało. Ale jak będzie ichwięcej to zechcą wprowadzić swoje porządki na ziemi, w której żyją. Juz próbują to robić w dzielnicach, które zamieszkują próbując egzekwować szariat nawet od niemuzułmanów.
Janek pisze:Wschód przetrwa - twierdzisz - dopowiem - o ile przyjmie protektorat Putina.
Putin ma własne problemy w tej materii.
Przez Wschód rozumiem Wschód Imperium, czyli kraje, które są częscią UE, ale są za biedne i odstają kulturowo od zachodu - Polskę, Węgry, Czechy, Słowację, Rumunię, Bułgarię etc. W nas nadzieja.

PS Gdzie te kobiety i dzieci?
https://www.youtube.com/watch?v=AB6G1MxMeX4
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

mefistofeles pisze: takie będą skutki bezmyślnego przyjmowania muzułmańskich imigrantów. Oni przecież nawet się z tym nie kryją. Póki co jest ich jedynie za mało. Ale jak będzie ichwięcej to zechcą wprowadzić swoje porządki na ziemi, w której żyją. Juz próbują to robić w dzielnicach, które zamieszkują próbując egzekwować szariat nawet od niemuzułmanów.
.......
Putin ma własne problemy w tej materii.
...... i zadziwiająco trzeźwe spojrzenie na te problemy.

" Putin: Muzułmanie mają przestrzegać rosyjskie prawo!

Władimir Putin wygłosił przemówienie o napięciach z mniejszościami w Rosji z Izraelem w tle.

Każdy przedstawiciel mniejszości, pochodzący z dowolnego miejsca na świecie, jeżeli chce żyć i pracować w Rosji, powinien mówić po rosyjsku, i przestrzegać rosyjskiego prawa. Jeśli muzułmanin woli prawo szariatu to radzimy mu, aby przeniósł się do tych krajów, miejsc gdzie szariat obowiązuje.

Rosja nie potrzebują mniejszości muzułmańskich. To mniejszości potrzebują Rosji, a my nie będziemy tworzyć specjalnych przywilejów lub zmieniać nasze prawa zgodnie z ich życzeniami.
Mogą krzyczeć głośno o "dyskryminacji." Nie będziemy tolerować braku szacunku dla naszego kraju i rosyjskiej kultury.

Takie samobójstwo kulturowe ma miejsce w Ameryce, Anglii, Holandii i Francji, muzułmanie przechwycą władzę w tych krajach.

Jeśli mamy przetrwać jako naród to Rosja nie pójdzie tą drogą."
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

abp Wojciech Polak @Prymas_Polski
Jesteśmy wezwani, by rozpoznać twarz Chrystusa w uchodźcach, bo byłem przybyszem, mówił, a przyjęliście mnie.
21:32 - 3 wrz 2015
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

A Papież Franciszek zaapelował do duchowieństwa :

„ Niech każda archidiecezja, diecezja i parafia ugości choć jedną rodzinę uchodźców …. „

Byłby to piękny gest i przykład rozpoznania Chrystusa w uchodźcach przez tych, którzy w pierwszej kolejności powinni Go dostrzegać tam, gdzie bieda i krzywda.
Zakochani w Tatrach
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Janek pisze:abp Wojciech Polak @Prymas_Polski
Jesteśmy wezwani, by rozpoznać twarz Chrystusa w uchodźcach, bo byłem przybyszem, mówił, a przyjęliście mnie.
21:32 - 3 wrz 2015
Szkoda, żeś taki nie gorliwy w kwestii aborcji...

Jak się na to patrzy to człowiek ma wątpliwości, czy dobrze robi sprowadzając dzieci na ten wspaniały świat.
ODPOWIEDZ