Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Janek pisze: Kukiz, jako ten trzeci i "autor" największej sensacji powinien przyjechać i nie zasłaniać się rodziną, zwłaszcza, że te córki to dorosłe panny. Nie biorąc udziału wysłał dwie informacje:
- mam pana w dupie, panie Duda.
- mam duże braki w dobrym wychowaniu.

Mój stosunek do Kukiza jest taki:
Ma wciąż promesę na mój głos w wyborach parlamentarnych, ale będę go pilnie obserwował. Jak na razie robi wszystko abym tą promesę anulował.
Janek- Kukiz (o ile pamiętam) to tzw. kandydat antysystemowy, na tym przecież wypłynął. I jako taki nie wyglądałby poważnie na tej imprezie wdzięcząc się w garniaku do kamer niczym jakiś "obatel" ;-)

Musi przecież zachować wiarygodność u elektoratu 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Andy, cale obecne PO, PSL i Ruch palikota byly za, nieobecnych bylo 10 poslow PO. Całe PiS i Sld przeciw
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:Andy, cale obecne PO, PSL i Ruch palikota byly za, nieobecnych bylo 10 poslow PO. Całe PiS i Sld przeciw
Czyli tak jak pisałem, pisowsko-sldowska hipokryzja górą. Niezła koalicja się szykuje :D

Ciekawe o co teraz modlić się będzie Prezes 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

andy67 pisze:Czyli tak jak pisałem, pisowsko-sldowska hipokryzja górą. Niezła koalicja się szykuje
Ostatni sondaż to - podaję z pamięci - PiS 36%, Kukiz 25%, PO 20%, PSL 5%,SLD 4%
jeszcze nie ujmowano dwóch tworzących się partii lewicowych i partii Petru + Balcerowicz.
Symulacja ilości mandatów - PiS brakuje 25 mandatów do samodzielnego rządzenia.
Nasuwa się pytanie z kim PiS wolałby się sprzymierzyć - z PSL czy Kukizem? Daję głowę, że z PSL-em, bo jemu będzzie można dać ochłapy a Kukiz zarządo dużo, może nawet premiera (casus Pawlak w pierwszej koalicji SLD i PSL).
Gdyby ten wynik miałby się powtórzyć w paźddzierniku to prezes zaryzykuje rząd mniejszościowy (jeśli Kukiz nie wprowadzi dyscypliny w głosowaniu) a potem "taśmy Beger" na nowo, czyli wyciąganie Kukizowi posłów.
Jeśli ten numer się nie uda to niewykluczone są ponowne wybory.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

tak jak pisałem, pisowsko-sldowska hipokryzja górą. Niezła koalicja się szykuje :D
Dziwnymi sciezkami twa logika wiedzie

Janku, na razie trudno prorokowac co będzie. Wiadomo, ze potencjalny koalicjant pamieta los Samoobrony i LPRu wiec sie zabezpieczy. Ale i PiS pamieta, ze mniejszosciiwo rzadzic sie nie da. Obstawiam, ze Jaro bedzie sklonby oddac premiera lub da proemiera spoza srodowiska.
Grzegorz Braun
lukka

Post autor: lukka »

mefistofeles pisze: bedzie sklonby oddac premiera
Masz krótką pamięć i wybiórczą. A Marcinkiewicz to chuj?
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Obstawiam, ze Jaro bedzie sklonby oddac premiera lub da proemiera spoza srodowiska.
Wszystko na to wskazuje. I stąd ten greps z dymiisją in blanco. Pewnie Beata Szydło.
A prezes skupi się na partii. I będzie jak za PRL - "Partia rządzi, rząd kieruje"
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A Marcinkiewicz to chuj?
Owszem, ale nie o nim to wątek.

Natomiast mi chodzi o oddaniu premiera koalicjantowi przy zachowaniu resortow silowych i gospodarczych.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Sejm się mógł powstrzymać z tą ustawą; mają jeszcze szansę (PO), ustawa nie była jeszcze w Senacie i u prezydenta
Już Bronek podpisał.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Janek pisze:Partia rządzi, rząd kieruje"
Odwrotnie panie Janie: "Partia kieruje, rząd rządzi".

I "delegacja partyjno-rządowa".
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Swoją droga - patologią III RP jest to, że rząd pisze ustawy. Trojpodział władz idzie się... kochać.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Swoją droga - patologią III RP jest to, że rząd pisze ustawy. Trojpodział władz idzie się... kochać.
Ależ Tomku - otwórz konstytucję i poczytaj komu w Polsce przysługuje inicjatywa ustawodawcza. Otóż rządowi, posłom (tzw. projekt poselski), prezydentowi i Tobie również (jako tzw. projekt obywatelski).

Ja chciałbym jednak zwrócić uwagę na to co dzisiaj w Jarocinie powiedział fuhrer "zbuntowanych" czyli Kukiz. Otóż powiedział, że nie zamierza tworzyć żadnych struktur, posłów sobie wybierzemy w JOW-ach (czyli w 2019 roku, jak dobrze pójdzie). A jak "oni" będą przeszkadzać to zwołam górników i chłopów i ruszymy na. Co znaczy to "na" już nie powiedział. No to ja mam dwa pytania - na kim chce się wzorować Kukiz -
1) Czy chce powielić Wałęsę?
2) Czy Mussoliniego (pamiętasz o tzw. Wielkim Marszu Czarnych Koszul?

Ten człowiek chyba zwariował.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Ależ Tomku - otwórz konstytucję i poczytaj komu w Polsce przysługuje inicjatywa ustawodawcza. Otóż rządowi, posłom (tzw. projekt poselski), prezydentowi i Tobie również (jako tzw. projekt obywatelski).
No i to jest patologia. Rząd jest od rządzenia, Sejm od stanowienia prawa. A tak Sejm jest tylko maszynką do głosowania rządowych ustaw.

Janek pisze:No to ja mam dwa pytania - na kim chce się wzorować Kukiz -
1) Czy chce powielić Wałęsę?
2) Czy Mussoliniego (pamiętasz o tzw. Wielkim Marszu Czarnych Koszul?
Jesli już to 1)

PS Co do trójpodziału władzy ;)

Obrazek
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:No i to jest patologia. Rząd jest od rządzenia, Sejm od stanowienia prawa. A tak Sejm jest tylko maszynką do głosowania rządowych ustaw.
No i jesteś w błędzie.

Ot, pierwsza z brzegu ustawa:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/122/1

Przecież to jest ściśle specjalistyczna, wręcz techniczna ustawa. W Sejmie prawdopodobnie nie ma ani jednego posła, który ma choćby blade pojęcie o tym. Taka ustawa musi powstać w Ministerstwie lub jednej z jego agend, lub być zlecona jakiejś fachowej instytucji.

Natomiast rzeczą sejmu/posłów jest sprawdzenie czy projekt ustawy nie ma np. drugiego dna, np. czy nie faworyzuje jakiejś grupy interesów. Jak to posłowie mają zrobić to inna sprawa, dociekliwy poseł dojdzie sedna rzeczy, ale takich dociekliwych to u nas chyba niewielu, taką pracą nie można błysnąć w mediach/.

Natomiast pobieżny nawet przegląd spisu ustaw ogłaszanych w Dzienniku Ustaw prowadzi do jednego smutnego wniosku - większość tych "ustaw technicznych" dotyczy zmiany ustawy, czasami jednego paragrafu. Czasami to może być usprawiedliwione choćby postępem technologicznym, zmianami w przepisach międzynarodowych itp, ale jak podejrzewam w większości wynika to z "byków" w pierwotnym tekście ustawy, które wyłażą w tzw. "praniu" czyli stosowaniu ustawy.

I tu dochodzimy do sedna sprawy, czyli kiepskiej jakości "służb technicznych" ministerstw. A ta bierze się między innymi z ciągłych zmian, wynikających z wymiany personelu po każdej zmianie partii lub koalicji rządzącej. Przychodzą nowi ludzie, którzy muszą się tego uczyć a jak się już nauczą, to porywają ich korporacje itp, które po prostu lepiej płacą niż rząd.

Formalnie istnieje co prawda ustawa o "służbie cywilnej" ale praktycznie jest martwa.

Willy Brandt w swoich pamiętnikach opisuje, że sporym szokiem dla niego było, że jak pierwszy raz został ministrem w koalicyjnym rządzie CDU/SPD, że zastał w swoim ministerstwie sporo urzędników należących do jego partii, czyli SPD, i to po bardzo długim okresie władzy CDU. W cywilizowanym państwie żadnemu ministrowi nie przyjdzie do głowy aby wymienić sprawnego urzędnika, szczególnie takiego technicznego, np. speca od zagadnień ochrony przeciwpowodziowej tylko dlatego, że należy on do partii aktualnie nie będącej u władzy, lub chociażby otwarcie z nią sympatyzującemu - liczy się tylko to co ma w głowie i jak z tego robiącego użytek.

Mógłbym Ci tu sypnąć przykładami jak przynależność partyjna starosty ma wpływ na decyzje w sprawie podjęcia lub nie podjęcia decyzji o remoncie lokalnej drogi w tym powiecie, ale z względów zrozumiałych tego nie zrobię, bo jeszcze ktoś przeczyta i mnie poda do sądu. :?
Jestem gorszego sortu...
Nesek

Post autor: Nesek »

mefistofeles pisze:No i to jest patologia. Rząd jest od rządzenia, Sejm od stanowienia prawa. A tak Sejm jest tylko maszynką do głosowania rządowych ustaw.
No to Mefi teraz pojechałeś po bandzie ;-) Jak sobie wyobrażasz "rządzenie" przez Rząd bez możliwości przygotowywania rządowych projektów ustaw? Ja rozumiem, że taka powiedzmy dr Ogórek to może i sama w pojedynkę faktycznie całe nasze prawo napisałaby od nowa, ale nasze omnibusy z Wiejskiej... naprawdę tak wysoko cenisz naszych parlamentarzystów?!;-)
Awatar użytkownika
Janek

Nesek, Mefi to hunwejbin. Ideolo mu przesłania zdrowy rozsądek. A w dodatku ma zwyczaj ex catedra wypowiadać się o sprawach, o których nie ma zielonego pojęcia.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku, są różne szkoły w różnych krajach, są kraje (teraz ci nie powiem jakie) gdzie podział władzy jest ściśle przestrzegany i próba pisania ustaw przez rząd czy prezydenta może sie skończyć ich odwołaniem.

A u nas takie ni przypiął ni przyłatał i mamy bajzel. Rząd jest władzą zarówno ustawodawczą jak i wykonawczą.
Nesek pisze: ale nasze omnibusy z Wiejskiej... naprawdę tak wysoko cenisz naszych parlamentarzystów?!;-)
Fakt, ale z drugiej strony - mają kasę na ekspertów. Niech wydają ją zgodnie z przeznaczeniem.

No, ale to oczym tu rozmwiamy to de facto duperel.

Natomiast dobry pomysł ustrojowy to rozjazd kadencji Sejmu i Senatu o 2 lata. Przy czym trzeba by jakoś rozwiązać kwestię wyborów przedterminowych w wypadku rozwiązania Sejmu.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: są kraje (teraz ci nie powiem jakie)
Janek pisze:A w dodatku ma zwyczaj ex catedra wypowiadać się o sprawach, o których nie ma zielonego pojęcia.
Anglicy bodajże mawiają - no comments :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Fakt, ale z drugiej strony - mają kasę na ekspertów. Niech wydają ją zgodnie z przeznaczeniem.
Drogi Tomaszu,
ja mam zwyczaj wypowiadać się w sprawach, na których się jako tako znam. Otóż przyjmij do wiadomości, że istnieje "ustawa o drogach publicznych" - 67 stron a wraz z rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie, w tym np. warunkami technicznymi, którym muszą odpowiadać poszczególne warunki kategorie dróg pewnie 1000 stron a może i więcej. Poza tym przyjmij do wiadomości, że polska sięć drogowa nie kończy się na granicy naszego kraju i nasze przepisy muszą być skorelowane z międzynarodowymi ustaleniami.

W Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych i Autostrad jest sporo ludzi co znają perfekcyjnie te sprawy i nie kto inny jak właśnie oni opracowali projekt tej ustawy (z 1985 roku) i późniejsze ustawowe jej zmiany. Zaręczam Ci, że ci panowie i panie, którzy w GDKiA się tym zajmują i za to mają płacone, prawdopodobnie bardzo by się ucieszli, gdyby od panów posłów, otrzymali kasę aby to zrobić po raz wtóry. Tylko po co.
To oczywiście nie znaczy, że panie i panowie posłowie nic nie mają do powiedenia. Są np. w tej ustawie ustalenia o wysokości pewnych opłat drogowych, np. za korzystanie z autostrady albo ile może wynosić maksymalna opłata za przejazd promem przez rzekę (bo i takie są). Tu mogą się zastanawiać czy propozycja rządowa jest godziwa czy niegodziwa i ustalać swoje propozycję. Mogą się też zastanawiać czy koszty utrzymania skrzyżowania drogi z torem kolejowym ponoszą służby kolejowe czy drogowe.Ale wypowiadanie się w kwestiach stricte technicznych przez panów posłów jest doprawdy zbędne i nawet śmieszne a w dodatku kosztowne

Ocknij się kolego, są granice "antysystemowości".

PS.
Tak nawiasem, trzon tej ustawy pochodzi z 1985, premierem był wtedy Messner a I sekretarzem Jaruzelskim. Czyli idąć tropem Twojego myślenia możnaby uznać, że ta ustawa jest komunistyczna, ubecka, lewacka czy co tam jeszcze wymyślisz. Czyli najlepiej ją unieważnić, wrzucić do kosza a potem z tego kosza wyjąć i jeszcze raz wklepać tekst do komputra i posłać do Sejmu. Oczywiście wtedy jak już będzie "dobry" rząd, czyli Kaczyńskiego lub Kukiza. :-P :-P :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Z innej beczki - zabawne jak rządząca jeszcze nami klika szuka winnych wszedzie tylko nie u siebie. Obecnie obowiązująca narracja w rządowych szczekaczkach to ta o tym ,ze hejt był robiony przez (tu cycat z posła Szejnfelda) "opłacanych skurwysynów".

Chyba będę musiał zrobić mu to co Korwin Boniemu jak go kiedyś spotkam.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ