Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:Tylko czekać a teraz wahadło odwróci się w drugą stronę i teraz (może nie od razu) zacznie obrywać pan Duda.
Niewątpliwie zacznie. I to jest zrozumiałe - władza musi mieć twardą dupę a nie nasyłać o 6 rano brygadę AT do autora antyrządowej strony.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:Tylko czekać a teraz wahadło odwróci się w drugą stronę i teraz (może nie od razu) zacznie obrywać pan Duda.
Niewątpliwie zacznie. I to jest zrozumiałe - władza musi mieć twardą dupę a nie nasyłać o 6 rano brygadę AT do autora antyrządowej strony.
Tyle że wtedy AT wysłała nie "władza" a jakiś nadgorliwy dupek średniego szczebla. Władza zebrała tylko za tą akcję kolejne hejty.
A zresztą - może był to dupek z PiSu? :D

Rozśmieszył mnie dziś Plastelinowy z tym "okresem przejściowym" 8) Wybory mu się popierniczyły chyba :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Tyle że wtedy AT wysłała nie "władza" a jakiś nadgorliwy dupek średniego szczebla. Władza zebrała tylko za tą akcję kolejne hejty.
Żeby to był jedyny taki przypadek. No ale oczywiście, dobry car tylko boajrzy xli :D
andy67 pisze:Wybory mu się popierniczyły chyba
Ustawy podpisuje prezydent, robienie duzych zmian ustrojowych na chybcika gdy przegrało się wybory nie jest OK. A chodzi o nowelę ustawy o Trybubnale Konstytucyjnym, która pozwoliłaby ustepującej władzy nie tylk omianować więcej sędziów niż wynika to z dotychaczaoswego kalendarza i rozbicia kadencji ale też mianowac na te stołki zupełnie przypadkowe osoby.

Wyobraź sobie, że za 5 lat Duda przegrywa wybory i będacy na wylocie rząd PiS (hipotetycznie) chce zachować resztki kontroli montujac takie ustawy.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Rosjanka, pani Sawczuk, ujawniła, że w Petersburgu (podała dokładny adres) działa "fabryka hejtów" zatrudniająca 400 hejterów. Dostają 1000$ na miesiąc i mają narzucony plan - 160 postów na dobę na portalach społecznościowych, forach itd. Oczywiście hejtów na przeciwników Putina.

Ciekawe czy taka fabryka działa w Polsce, złośliwi mówią, że w Warszawie, na ul. Nowogrodzkiej, ale to pewnie tylko plotka.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 46845.html
Ostatnio zmieniony pt 29 maja, 2015 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html?

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... rc01=6a4c8

Od razu informuję, że nie identyfikuję się z wieloma stwierdzeniami pana Szumlewicza, ale uważam, że są to teksty ważne.

P. Szumlewicz identyfikuje się z portalem lewica.pl
Otwarłem go dzisiaj po raz pierwszy. Z pobieżnego przeglądu wynika, że ten portal nie identyfikuje się ani z SLD, ani Palikotem. Chyba również (podkreślam CHYBA) nie z Krytyką Polityczną.

Na forum TG odpowiadając niejakiemu grubemuiłysemu, który napisał, że po przeczytaniu zdania, że Kukizem sterowała spora grupa PR-owców, zaprzestał lektury napisałem tak:

A należy czytać do końca. :mrgreen:

A jeśli chcesz wiedzieć co pomyślałem po przeczytaniu tego zacytowanego przez Ciebie zdania? Zdziwisz się - pomyślałem "totalna bzdura" a zaraz potem "pobożne życzenia autora" a po dalszej chwili - "ale kilku już się zapewne szykuje, kto wie, może nawet Misiek Kamiński".

O politykach Szumlewicz nie pisał, ale problem jest, b. prezydent Poznania (przerżnął wyraźnie ostatnie wybory) już się zgłosił i Kukiz, jeśli wierzyć mediom się sympatycznie o tym wyraził. Nie zdziwiłbym się gdyby kolejnym był Adam Hofman, ale jak podano on aplikuje o mandat senatorski u Korwina.

Kolejną totalną przesadą jest malowniczy obraz "dzikiej tłuszczy" na wiecach Kukiza, takie "chrześcijanie dla lwów" w cyrku Nerona. Aliści nie tyle zabieg marketingowy (w tym celował Duda), nawoływanie do totalnej zmiany, w tym Kukiz był autentyczny, wymaga jednak w kampanii parlamentarnej zmiany. Zapewne znasz powiedzonko o "rybie i wędce". "Rybę" już mu zabrał Duda, cała flotyla supertrawlerów, pozostaje więc "wędka", ale, moim zdaniem, nie w wersji liberalnej lub libertariańskiej, czyli "przypływ podnosi wszystkie łódki", lecz w konkretach, kto wie, może churchilowskie "przynoszę wam krew i łzy".
Zwolennicy Kukiza raczej już nie kupują amerykańskiego mitu "od pucybyta do milionera" bo w ostatnich latach zobaczyli, że praktyka jest taka "od pucybuta do pucybuta, tylko jeszcze biedniejszego i od milionera do miliardera".

Pan Szumlewicz prezentuje grono wokół portalu lewica.pl tylko bliżej nie wiem kto to tacy, z pobieżnego oglądu wynika, że ani nie SLD, ani Palikot i ani Krytyka Polityczna. Jak mi się zdaje to ta lewica.pl tylko oczekuje aby Kukiz zrobił jakiś nierozważny krok (choćby w rodzaju "przytulenia" panów a la Grobelny lub Hofman), który by zaowocował gwałtownym spadkiem poparcia, by "przytulić tych rozczarowanych.

Tyle tak krótko i pobieżnie.
Swoją drogą metoda "nie zgadzam się więc nie czytam" jest dość zabawna. Za komuny w Seminariach Duchownych były wykłady z marksizmu, podobno na bardzo wysokim poziomie, tak mi przynajmniej powiedział jeden ksiądz. Aby kogoś umiejętnie zwalczać wpierw go trzeba poznać.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: Tyle że wtedy AT wysłała nie "władza" a jakiś nadgorliwy dupek średniego szczebla. Władza zebrała tylko za tą akcję kolejne hejty.
Żeby to był jedyny taki przypadek. No ale oczywiście, dobry car tylko boajrzy xli :D
andy67 pisze:Wybory mu się popierniczyły chyba
Ustawy podpisuje prezydent, robienie duzych zmian ustrojowych na chybcika gdy przegrało się wybory nie jest OK. A chodzi o nowelę ustawy o Trybubnale Konstytucyjnym, która pozwoliłaby ustepującej władzy nie tylk omianować więcej sędziów niż wynika to z dotychaczaoswego kalendarza i rozbicia kadencji ale też mianowac na te stołki zupełnie przypadkowe osoby.

Wyobraź sobie, że za 5 lat Duda przegrywa wybory i będacy na wylocie rząd PiS (hipotetycznie) chce zachować resztki kontroli montujac takie ustawy.
Prezydent owszem, podpisuje. Ale uchwala chyba jednak parlament 8)

Spekulacje zostawmy dziennikarzom, z tego żyją. Pojawi się coś w sejmie na ten temat, to wtedy będzie o czym dyskutować. Duda wyrwał się niczym Filip z konopi i tyle.

Co do w/w akcji to nie sądzisz chyba że premier czy prezydent za tym stał. Wyrwał się jakiś durnowaty major lub inny pułkownik z pomysłem i tyle. W "służbach" zawsze się tacy nadgorliwcy znajdą, bez względu na to kto jest akurat u władzy.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:Spekulacje zostawmy dziennikarzom, z tego żyją. Pojawi się coś w sejmie na ten temat, to wtedy będzie o czym dyskutować.
Pojawiło się. I przegłosowano ją. Wczoraj:

http://wyborcza.pl/1,75478,18010690,Pra ... jnym_.html

No to co - dyskutujemy?
andy67 pisze: Co do w/w akcji to nie sądzisz chyba że premier czy prezydent za tym stał.
Oczywiście, że nie stał. Ale ludzie sami wiedzą czego władza od nich oczekuje i za co czeka awans. Za PiSu była sprawa bezdomnego Huberta co mu pogrożono zarzutami a finalnie się rozmyło. Za PO sporo osób skazano za obrazę majestatu władzy, jeszcze więcej przeciągnięto przez przeszukania, przesłuchania i groźby.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

faktycznie, za fajnie to nie było.
Ale cofnijmy się do 2005 roku i przypomnijmy jak w ekspressowym tempie "zdobyto" KRRIT oraz TVP i Polskie Radio.

Wart Pac pałaca a pałać Paca.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Z innej beczki, czyli o "ośmiorniczkach"

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oxNewsLink
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Ale cofnijmy się do 2005 roku i przypomnijmy jak w ekspressowym tempie "zdobyto" KRRIT oraz TVP i Polskie Radio.
Owszem, ale jednak TK to fundament ustroju państwa, robienie z niego przechowalni politycznej (nie wspominając o tym jak niecne rzeczy można w ten sposób zrobić) to wyraz kompletnego braku szacunku dla państwa.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Na uroczystości w Wilanowie zaproszono wszystkich pozostałych kandydatów. Nie zauważono prezydenta Komorowskiego, Kukiza, Korwina...O Kowalskim i Braunie media nie wspominają. Tanajto był.

Był też Richard Czarnecki, jak zawsze zabłysnął...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze:Spekulacje zostawmy dziennikarzom, z tego żyją. Pojawi się coś w sejmie na ten temat, to wtedy będzie o czym dyskutować.
Pojawiło się. I przegłosowano ją. Wczoraj:

http://wyborcza.pl/1,75478,18010690,Pra ... jnym_.html

No to co - dyskutujemy?
Patrz pan, spuścić ich z oka nie można ani na chwilę.
Ciekawe jak poszczególni posłowie głosowali, dyscyplina partyjna była?

Swoją drogą - gdy czytam "prawnicy krytykują" to nie wiem czemu, ale od razu śmiech mnie ogarnia. Chyba nie dlatego że nasze prawo jest proste, przejrzyste i zrozumiałe :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:Za PO sporo osób skazano za obrazę majestatu władzy, jeszcze więcej przeciągnięto przez przeszukania, przesłuchania i groźby.
Mefi, sorry, ale co to za teksty?

Konkrety podaj, a nie takie propagandowe pierdu pierdu.

Sporo czyli ile?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Andy, była dyscyplina, nikt sie nie wylamal.

Janek, Kukiz ztcw zrobil sobie wolne i siedzi z rodziną, Braun był
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Kukiz ztcw zrobil sobie wolne i siedzi z rodziną,
No i wracamy do Nowego Tomyśla, czyli do elegancji w polityce:

- Kukiz mogł sobie ten urlop z rodziną zrobić w innym czasie,
- Sejm się mógł powstrzymać z tą ustawą; mają jeszcze szansę (PO), ustawa nie była jeszcze w Senacie i u prezydenta

Mnie rażą takie numery, choć są zgodne z prawem.

Mefi, jesteś rozczulający w rozgrzeszaniu osób, do których czujesz sympatię i wyszukiwaniu grzeszków u tych, których nie lubisz.

PS.
MMam mieszane uczucia co do samego pomysłu zaproszenia wszystkich kandydatów, przecież dla tych totalnie przegranych to coś w rodzaju tortury, ale skoro się tak stało, to psim obowiązkiem było przyjść (i tu Komorowski zaliczył u mnie minusa).
Kukiz, jako ten trzeci i "autor" największej sensacji powinien przyjechać i nie zasłaniać się rodziną, zwłaszcza, że te córki to dorosłe panny. Nie biorąc udziału wysłał dwie informacje:
- mam pana w dupie, panie Duda.
- mam duże braki w dobrym wychowaniu.

Mój stosunek do Kukiza jest taki:
Ma wciąż promesę na mój głos w wyborach parlamentarnych, ale będę go pilnie obserwował. Jak na razie robi wszystko abym tą promesę anulował.
Ostatnio zmieniony sob 30 maja, 2015 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ja nie usprawiedliwiam Kukiza, stwoerdzam fakt

Co do ustawy - najbardziej mnie bulwersuje, ze o konstytucyjnosci ustaw zakwestionowanych przez prezydenta ma orzekac w niepelnym, 5osobowym skladzie. Bo przepychanie niekonstytucyjnego prawa z pelna tego świadomością to najgorsza rzecz jaką obecny (ale i poprzednie) rzady robiły.
Grzegorz Braun
Nesek

Post autor: Nesek »

W sumie zgadzam się z Mefisto i prezydentem Dudą, że postulat "okresu przejściowego" nie byłby taki zły.
Z tym, że prezydent Duda będzie miał jeszcze szansę się z niego wywiązać (w przeciwieństwie do PO) - zobaczymy czy tuż po oficjalnym objęciu urzędu będzie zgłaszał projekty ustaw z okresu kampanii wyborczej jeszcze w ramach obecnej kadencji Sejmu (i tym samym będzie robił kampanię wyborczą PiS) czy też zgodnie ze swoją tezą i tym że naprawdę chce być prezydentem wszystkich Polaków poczeka na wyniki jesiennych wyborów parlamentarnych i zgłosi swoje propozycje dopiero w nowym Sejmie.
Awatar użytkownika
Janek

Nesek pisze:W sumie zgadzam się z Mefisto i prezydentem Dudą, że postulat "okresu przejściowego" nie byłby taki zły.
Z tym, że prezydent Duda będzie miał jeszcze szansę się z niego wywiązać (w przeciwieństwie do PO) - zobaczymy czy tuż po oficjalnym objęciu urzędu będzie zgłaszał projekty ustaw z okresu kampanii wyborczej jeszcze w ramach obecnej kadencji Sejmu (i tym samym będzie robił kampanię wyborczą PiS) czy też zgodnie ze swoją tezą i tym że naprawdę chce być prezydentem wszystkich Polaków poczeka na wyniki jesiennych wyborów parlamentarnych i zgłosi swoje propozycje dopiero w nowym Sejmie.
Brudziński otwartym tekstem poleciał, że cała paka projektów natychmiast leci do Sejmu po 6 sierpnia.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Na miejscu PO bym chwile te ustawy przetrzymal, na pezedostatnim posiedzeniu przed wyborami skierowal do komisji. Wiadomo, ze z koncem kadencji cale niejuchwalone orawo trafia do kosza, ale nie dalbym pretkestu, ze to olałem
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:Andy, była dyscyplina, nikt sie nie wylamal.
A kto był za, kto przeciw, kto się wstrzymał?

Ta ustawa przynajmniej części posłów PiS też pasuje, któż by nie chciał posiedzieć w TK - ale skoro wiedzieli o dyscyplinie w koalicji to spokojnie mogli zagłosować przeciw. Wilk syty i diabłu ogarek :-P
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ