No i stało się - niemożliwe stało się faktem. A. Duda prezydentem RP.
Trzeba przyznać jedno - tak dobrej kampanii nie było jeszcze w historii wyborów na prezydenta. Ocena sztabu Dudy w skali 1-10: 11! (jedyna wpadka to dość słabe przygotowanie Dudy na I debatę z Komorowskim).
Sztab Dudy potrafił umiejętnie czerpać z przeszłości jak np. wykorzystanie sprawdzonego chwytu z wyborów parlamentarnych w 2005 r. - tym razem podwyżka cen, pusta lodówka oraz ogólna nędza i ubóstwo w domach polskich rodzin miała przyjść do Polski wraz z przyjęciem euro. Skąd my to znamy?!
https://www.youtube.com/watch?v=cc72cAFkJH8
Odpowiedź ze strony Komorowskiego, podobnie jak kiedyś ze strony PO, zerowa. Jeżeli nie odpowiada się na takie ciosy, które naprawdę przemawiają do wyobraźni zwykłych ludzi to nie można wygrać wyborów.
Tymczasem sztabowcy Komorowskiego próbowali straszyć Kaczyńskim, którego przecież nie było w trakcie tych wyborów. Ten chwyt nie zadziałał i moim zdaniem już nie zadziała. Zdecydowanie bardziej przemawiały (in minus dla Komorowskiego) do wyborców teksty z nagranych rozmów Bieńkowskiej z Wojtunikiem...
A. Duda to poniekąd człowiek zagadka. Nie skreślam go (tak jak pisałem wcześniej wydaje mi się osobą wyważoną), uważam, że trzeba dać mu szansę, ale zadanie czeka go arcytrudne. W przeciwieństwie do Żabiego Konia:
Żabi Koń pisze:Ja tam niczego od niego nie oczekuję...
myślę, że zdecydowana większość ludzi, która na niego głosowała wiążę z nim (a w zasadzie z jego obietnicami) naprawdę duże nadzieje. Podróżując w ostatnich tygodniach do pracy pociągiem nasłuchałem się, że "Komorowski nic im nie dał przez 8 lat", a Duda i wiek emerytalny obniży i 500 zł/mc na dziecko da itp.
Dlatego też obawiam się, że jeżeli J. Kaczyński nie znajdzie prędko gdzieś tego biliona złotych, o którym kiedyś wspominał, to mogą bardzo szybko nastać ciężkie czasy dla A. Dudy i całego PiS (który moim zdaniem pójdzie za ciosem i wygra na jesieni wybory parlamentarne), a wtedy może niechybnie nastąpić powtórka z 2007 r.
mefistofeles pisze: Nie ma zgody ludzi na dzielenie Polaków.
https://www.youtube.com/watch?v=X8z4HVNYYhE