Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Kilgor, rozmawiasz z osobami od 20 lat urabianymi przez GW.
Nikt mnie nie urabia, Basię pewnie też. Ani Michnik, ani Ziemkiewicz, ja po postu czasami myślę.
kilgor pisze:Ilu Polaków uczestniczyło w zbrodniach na Zydach? Pewnie nigdy się tego nie dowiemy. Może kilkuset, może kilka tysięcy. Tylko naprawdę nie rozumie, czy można za nich obciążać cały blisko 40 milionowy naród.
Nic nie rozumiesz. Wg Waszego trybu myślenia należy natychmiast potępić biskupów, którzy napisali "przebaczamy i prosimy o przebaczenie"
Trudno w tej chwili ustalić ile było za okupacji szmalcowników i kolaborantów. Ale proponuję tak głęboko zajrzeć w siebie i zapytać się czy i ja nie jestem antysemitą, choćby tylko epizodycznie. Ja sobie takie pytanie czasami zadaję i uczciwie informuję - czasami nie mam czystego sumienia.

Ale Wy,, oczywiście jesteście święci, wy nigdy nic, broń Boże, nawet z szmoncesu się nie śmiejeia. Hipokryzja, panowie, hipokryzja.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze:BasiuZ, Janku
czyli uważacie, że polski rząd/prezydent powinni wystąpić do Niemiec i Rosji z żądaniem wypłaty stosownych odszkodowań?
Od Niemiec częściowo je uzyskano. Od Rosjan można się domagać. Prawdopodobnie z równym powodzeniem jak wraku lub czarnych skrzynek.

PS.
Może mi wytłumaczysz dlaczego prawica ostatnio tak często jest proputinowska?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: Ale Wy,, oczywiście jesteście święci, wy nigdy nic, broń Boże, nawet z szmoncesu się nie śmiejeia.
Widzisz, antysemityzm jest OK gdy trzeba dowalic Dudzie, ale z faktu, że Braun zagłosuje na Dudę robi się wielkie halo. To jest Janku hipokryzja.

Ja jestem konsekwentny - nie liczą się geny, liczy się środowisko i kultura. Za to Twoje środowisko jest antysemickie w najgorszym genetycznym wydaniu.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
kilgor pisze: Mogę więc tylko powiedzieć - mam dokładnie tyle samo wspólnego z mordercami z Jedwabnego, szmalcownikami i konfidentami Gestapo co red. Gebert ze swoimi rodakami z UB.
Kilgor, rozmawiasz z osobami od 20 lat urabianymi przez GW.
Jeżeli już to od 26, gdyż GW czytam od pierwszego numeru. ;)

Co nie oznacza, że nie widzę, że od jakichś 8-10 lat ta gazeta się bardzo "popsuła" i często uprawia prymitywną propagandę.

Ale jednocześnie ma bardzo ciekawe reportaże i w porównaniu z innymi gazetami "trzyma poziom" i jest sprawnie redagowana (chociaż wpadki tez zalicza).

Jednak na prawdę potrafię obserwować świat i myśleć samodzielnie.

Wracając do ad remu - nie przeginajmy w drugą stronę.
Ze szmocnonsensów tez się śmieję, gdyż kawały albo są grzeczne i politycznie poprawne albo dobre.

Brak poczucia humoru uważam za najgorsze kalectwo.
Ale jest pewna dość cienka linia, której przekraczać nie należy.
Każdy ma swoją wrażliwość na innym poziomie. Ja uważam że o ile można się śmiać z ludzkich przywar (dotyczy wszystkich narodów) - to nie należy się śmiać z cierpienia i śmierci ludzi. a takie obrzydliwe kawały dotyczące Oświęcimia tez bywają.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
kilgor

Post autor: kilgor »

Janek pisze:Nic nie rozumiesz. Wg Waszego trybu myślenia należy natychmiast potępić biskupów, którzy napisali "przebaczamy i prosimy o przebaczenie"

Trudno w tej chwili ustalić ile było za okupacji szmalcowników i kolaborantów. Ale proponuję tak głęboko zajrzeć w siebie i zapytać się czy i ja nie jestem antysemitą, choćby tylko epizodycznie. Ja sobie takie pytanie czasami zadaję i uczciwie informuję - czasami nie mam czystego sumienia.

Ale Wy,, oczywiście jesteście święci, wy nigdy nic, broń Boże, nawet z szmoncesu się nie śmiejeia. Hipokryzja, panowie, hipokryzja.
Jeśli uważasz, że śmianie się ze szmoncesu to antysemityzm (nawet epizodyczny) to wybacz, ale powinieneś zostawić na chwile komputer i pójść na spacer. Ewidentnie Twój mózg potrzebuje dotlenienia.

Nie znam osobiście żadnego Żyda. Ani mnie ziębią, ani grzeją. Oczywiście rozumie Twoje intencje - jak ktoś mówi, że bliżej mu do prawicy to trzeba mu przypiąć łatkę antysemity.
Jedyne moje związki z Żydami są takie, że moją śp. bacie Jej żydowskie koleżanki nauczyły haftować. Babcia zawsze wspominała je z sentymentem, ba, wręcz ze łzami w oczach.

Sięgnij czasem po prasę prawicową i zobacz co tam się pisze o Izraelu. A potem zobacz co o tymże Izraelu różne Krytyki Polityczne wypisują. Już pora wyjść z zamrażarki.
Janek pisze:Od Rosjan można się domagać. Prawdopodobnie z równym powodzeniem jak wraku lub czarnych skrzynek.
Ano. Tylko każdy polityk który podniesie ten temat z miejsca zostanie uznany za oszołoma.
Janek pisze:Może mi wytłumaczysz

dlaczego prawica ostatnio tak często jest proputinowska?
Nie czuje się na siłach dyskutować z Twoimi obsesjami.
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze:Nie czuje się na siłach dyskutować z Twoimi obsesjami
Czytuje czasaami Korwina Mikke. Wiem co napisałem.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Czytuje czasaami Korwina Mikke
Niezbyt miarodajne źródło.

Obrazek
Grzegorz Braun
kilgor

Janek pisze:Czytuje czasaami Korwina Mikke. Wiem co napisałem.
Korwin-Mikke jest tak reprezentatywny dla prawicy, co Magdalena Ogórek dla lewicy. Mam na myśli oczywiście poparcie w ostatnich wyborach.
Awatar użytkownika
Janek

Do memu:

Jeśli ktoś dokładnie ogłupiony przez osobliwy sojusz Kaczyńskiego z Millerem tak bardzo pragnie mieć niższą emeryturę to proszę bardzo, należy mu to umożliwić. Na głupotę nie ma lekarstwa

Tak nawiasem - młody kolego uwielbiający Dudę (nie mam tu nikogo konkretnie na myśli) - masz trzydzięści lat, praccujesz na śmieciówce. Kiedy wyrobisz te 40 lat składkowych. W wieku 80 lat? I to jak dobrze pójdzie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze:Korwin-Mikke jest tak reprezentatywny dla prawicy,
Niewierni z Was kochankowie, jeszcze niedawno temu wielu z Was dałoby się za Korwina pokrajać. Ale dobrze - cmokacie za Orbanem. Toż to jawny proputinowiec.
Jestem gorszego sortu...
kilgor

Janek pisze:Niewierni z Was kochankowie, jeszcze niedawno temu wielu z Was dałoby się za Korwina pokrajać. Ale dobrze - cmokacie za Orbanem. Toż to jawny proputinowiec.
Powtórzę - Twoje obsesje to Twoja sprawa. Dla mnie JKM zawsze był gościem z kabaretu politycznego (vide: jedzenie pitów ze Skibą pod Ministerstwem Finansów).

A cmokam jedyna za moją Lepszą Połową :D :D :D
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze: Dla mnie JKM zawsze był gościem z kabaretu politycznego
Tu się możemy zgodzić, ale raczej nie kabaretu tylko cyrku. A patrząc szerzej z okresu drapieżnego kapitalizmu, który dawno już minął. Czyli zero empatii dla tych co sobie gorzej radzą. Ale gdy takiego faceta popiera 15% elektoratu w przedziale 18-29 lat to jest to dzwonek alarmowy - czyżby tak znaczna część młodzieży byłs sż tak głupia?

Wracając do kwestii żydowskiej a raczej mojej tezy, że znaczna część społeczeństwa jest podskórnie antysemicka. Dowód jest tutaj, na tym forum - kilka dni temu podałem link do filmu wręcz zoologicznie antysemickiego. Napisałem wtedy, że mnie się wydaje, że lektorem był Grzegorz Braun. No i co? Skupiliście się jedynie na tym, że nie mam racji co ddo Brauna. To jest właśnie ten podskórny antysemityzm.

Co do przedziwnych sojuszów komunistyczno - prawicowych w kwestii antyżydowskiej. W latach osiemdziesiątych pewien francuski reżyser pochodzenia żydowskiego nakręcił film dokumentalny na temat udziału części społeczeństwa polskiego w holocauście, nie tyle w aspekcie materialnym lecz psychicznym. Władze komunistyczne rozpętały nagonkę, która w swoim wydźwięku była toczka w toczkę taka sama jak ta, którą sprokurował kandydat Duda.. A jaki był film? Oczywiście reżyser trochę przesadził ale generalnie był prawdziwy.

Często szermujemy poglądem, że naszych drzewek w Yad Yashem jest najwięcej. Jest, jak dobrze pójdzie to zzobaczę to na własne oczy. Ale przypominam, że % ludności pochodzenia żydowskiego w Polsce przedwojennej był największy w Europie i była to przewaga olbrzymia. Więc nie ma co się dziwić, że tych naszych drzewek jest najwięcej, czysta arytmetyka.

Ja jako 8-latek na własne oczy widziałem likwidację getta w Bochni. Widziałem z okna mego domu jak pędzono Żydów na stację kolejową by wywieść na spalenie. Pędzono jak bydło. A potem resztkę starców i dzieci wpędzono do trzech stodół koło stacji i podpalono. I wiem z relacji osób starszych, że spora część ludności polskiej miasteczka była z tego zadowolona. A jak już byłem trochę starszy, już po 1945 roku wielokrotnie słyszałem jak bez krępacji mówiono - Hitler był zbrodniarzem ale wyzwolił nas od Żydów.

Dlatego ciszej nad tą trumną. A Duda zachował się haniebnie. Przekornie powiem, że bardzo dobrze bo się skompromitował.

I na koniec:

- Istnieje dość znaczne prawdopodobieństwo, że sekta PiS-owska obejmie na jesieni władzę. Gdyby Duda został prezydentem oznacza to, że będzie to jazda autem bez hamulców. I dlatego Komorowski musi wygrać.

- Istnieje jednak też duże prawdopodobieństwo, że na jesieni wygra rozsądna koalicja niepisowska. I wtedy Duda, gdyby wygrał, będzie hamulcowym rozsądnych rządów. I dlatego Komorowski musi wygrać

PS.
Ja też czasami tak podskórnie jetem antysemitą. Tylko ja się umiem do tego przyznać. Wy nie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:- Istnieje dość znaczne prawdopodobieństwo, że sekta PiS-owska obejmie na jesieni władzę. Gdyby Duda został prezydentem oznacza to, że będzie to jazda autem bez hamulców. I dlatego Komorowski musi wygrać.
A teraz co mamy do ku.wy nędzy? Jeśli Minister Spraw Wewnętrznych każe podpalić budkę wartownika przy ambasadzie Rosji to znaczy, że hamulce dawno już zdemontowano i sprzedano na złom.
Janek pisze: - Istnieje jednak też duże prawdopodobieństwo, że na jesieni wygra rozsądna koalicja niepisowska. I wtedy Duda, gdyby wygrał, będzie hamulcowym rozsądnych rządów. I dlatego Komorowski musi wygrać
Jak będzie rozsądna to hamulcowym nie będzie. Jak będzie to koalicja kurew i złodziei to ktoś taki jest potrzebny.
Janek pisze:Dowód jest tutaj, na tym forum - kilka dni temu podałem link do filmu wręcz zoologicznie antysemickiego. Napisałem wtedy, że mnie się wydaje, że lektorem był Grzegorz Braun. No i co? Skupiliście się jedynie na tym, że nie mam racji co ddo Brauna. To jest właśnie ten podskórny antysemityzm.
Że co? Janku - gdyby to był Braun to byłoby to istotne - bo Braun to nie jest nikt i gdyby głosił takie brednie to byłoby to groźne. Jeśli był to jakiś anonimowy szur to temat nie był wart splunięcia. Tyle.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Napisze od siebie. Istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że złodzieje z PO wygrają na jesieni - a jeśli nie wygrają to razem z PSLem będa jedyną stabilną większością. I będa kraść dalej, szczególnie gdy nikt im nie będzie przeszkadzał. Dlatego nie wolno głosować na Komorowskiego

Glos na Bronka to jasny przekaz - kradnijcie dalej, nam to nie przeszkadza.
Grzegorz Braun
kilgor

Janek pisze:Ale gdy takiego faceta popiera 15% elektoratu w przedziale 18-29 lat to jest to dzwonek alarmowy - czyżby tak znaczna część młodzieży byłs sż tak głupia?
osobiście uważam, że większy procent młodzieży jest głupi. Ale ja już chyba jestem starym zgredem :D
Janek pisze: mojej tezy, że znaczna część społeczeństwa jest podskórnie antysemicka. Dowód jest tutaj, na tym forum
jeśli to forum jest dla Ciebie reprezentacją społeczeństwa to.. no cóż.... :D
Janek pisze:Co do przedziwnych sojuszów komunistyczno - prawicowych w kwestii antyżydowskiej
nic nie zrozumiałeś z moich postów. Otóż dla prawicy współczesny Izrael to obrońca wartości nazwijmy to tradycyjnych na Bliskim Wschodzie. A dla współczesnej lewicy - III rzesza w wersji mini.

A wiesz co mnie uderzyło w Twoich wspomnieniach? Ani razu nie napisałeś że to Niemcy (ew. Ukraińcy) pognali Żydów na śmierć. Za to piszesz, że Polacy mieli z tego satysfakcję. Zaczynam wierzyć w to co napisał Mefistofeles o czytaniu GW.
Janek pisze:rozsądna koalicja niepisowska
rozsądna koalicja niepisowska rządzi od 8 lat. Zapisy z ich rozsądnych rozmów w restauracji u Sowy można sobie przeczytać.
Janek pisze:Ja też czasami tak podskórnie jetem antysemitą. Tylko ja się umiem do tego przyznać. Wy nie.
Proponowałbym spowiadać się wyłącznie z własnych grzechów.
Awatar użytkownika
Janek

Przeczzytałem z uwagą. Wszystko nie na temat. No i taki softheit, dobrze, że nie hard.

A teraz posłuchaj:

PZU - odczytywane też jako "przezorny zawsze ubezpieczony", najlepiej z polisą AC (mam od zawsze).

Bo ubezppieczenie (czytaj weto prezydenckie) warto mieć, bo jak się zanosi, oby nie, że na jezdni może się pojawić archaiczny samochód bez hamulców (PiS), z kursantem na pierwszej lekcji za kierownicą (Duda) i nauczycielem jazdy w stanie ostrego delirium (Macierewicz).

albo inaczej:
Wstydzę się tego bardzo, ale cóż, stało się - jako młode pacholę poznałem kiedyś panienkę śliiczną jak Duda, uśmiechniętą jak Duda i obiecującą rozkosze łoża, też jak Duda (z Twittera - wszystkie cuda obieca ci Duda). No i potem musiałem się poddać przykrej i długiej kuracji. Drugi raz nie dam się nabrać

albo inaczej:
Jak dobrze wiadomo, samochód bez paliwa nie pojedzie. Ale Duda obiecuje, że pojedzie. Tylko zapomina powiedzieć, że Ty, Mefisto,, ja i inni będą musieli za to paliwo zapłacić.

Ale bądżmy dobrej myśli, jutro o 19.35 w TVN24 będą dożynki, Dudy rzecz jasna, piwko już w lodówce.

A w niedzielę powiemy panu Dudzie - "panu już dziękujemy, wracaj chłopcze do Brukseli, w własnym interesie, tam znacznie lepiej płacą.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Ale bądżmy dobrej myśli, jutro o 19.35 w TVN24 będą dożynki, Dudy rzecz jasna, piwko już w lodówce.

A w niedzielę powiemy panu Dudzie - "panu już dziękujemy, wracaj chłopcze do Brukseli, w własnym interesie, tam znacznie lepiej płacą.
A cóż On takiego spaprał, co by nie spaprał urzędujący, że tak go nienawidzisz ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
kilgor

O ja pierdzielę, Janek, Ty naprawdę masz obsesję na punkcie Dudy i PiSu...
Nie wiem co jest dla Ciebie gorsze - zwycięstwo Komorowskiego (wtedy możesz ze szczęścia zapić się na śmierć) czy zwycięstwo Dudy (bo wtedy Twoja obsesja może stać się groźna dla życia).

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale w Dębicy było dziś piękne popołudnie. Proponuje rowerek, spacerek albo dobrą książkę. To zdecydowanie lepsze niż nakręcanie się własną nienawiścią. Amen :D
Awatar użytkownika
Janek

A cóż On takiego spaprał, co by nie spaprał urzędujący, że tak go nienawidzisz ?

Janek pisze:Obiecuje gruszki na wierzbie, notorycznie kłamie. I boję się ludzi stojących za nim.
Ale Krzymul pytał o Dudę a nie o Komorowskiego :D :D :D
ODPOWIEDZ