Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
Janek pisze:A może Słowacy mrący z głodu prosili Was o wsparcie?
Nie, ale widziałem w 2006 polskie szyldy na Słowacji a po wejsciu Euro słowackie szyldy w Polsce. Znaczy się - u nich zrobiło się drożej.
Teraz też są polskie na Słowacji. Wszystko zależy co konkretnie kto chce kupić. Słowacy kiedyś przyjeżdżali do nas po kołdry, obecnie po wiklinę. Aby zobaczyć co w danym momencie "idzie" na Słowacji należy przyjechać w sobotę rano na targ w Nowym Targu, tam się zjeżdża pół Słowacji i to mniej więcej od połowy lat 90. Dokładnie pamiętam, że kiedy byłam na Słowacji z dziećmi w roku 2002, to z Zuberca wracaliśmy "targowym" autobusem, który jechał aż z Bańskiej Bystrzycy naokoło, bo przez Brezno, Liptowski Mikulasz, Zuberec. W Nowym Targu był o 8 rano.

Zaś dla nas na Słowacji "od zawsze" tańsze są napoje alkoholowe i słodycze w tym "Studencka".
Kiedyś znacznie tańsze były noclegi, teraz to się mniej więcej wyrównało.

Jeszcze co do Słowacji - bywam tam od 30 lat kilka razy w roku, mam pełno znajomych ( w tym nawet jednego posła opozycji).
Słowakom materialnie powodzi się obecnie lepiej niż jeszcze kilka lat temu !
Średnia pensja rośnie, jest o około 10 % wyższa niż w Polsce. Bezrobocie maleje.
I to jest chyba zasadniczy powód dlaczego ludzie głosują na Fica, który tak po prawdzie jest kawałem h... i włazi w dupę Putinowi.

Ale:
W zeszłym roku w sierpniu na stację Skalite dotarliśmy przemoczeni z całą grupą "pielgrzymów" z Oświęcimia. Taki działacz opozycyjny od roku 1968 - Fedor Gal (który tak w ogóle był inicjatorem tej całej imprezy) rozmawiał z miejscowym, który też czekał na pociąg. Zeszło na politykę i na stosunek Fica do Rosji (to było niedługo po zestrzeleniu samolotu malezyjskiego). I facet powiedział mu "cóż mi po wolności kiedy będę miał pusty brzuch".
Fedor był tak oburzony, że potem jeszcze długo rozmawialiśmy o tym w pociągu a potem napisał o tym na swoim blogu

http://www.fedorgal.cz/blog/index.php?itemid=403 (pierwszy akapit)

Poza tym - bardzo dużo by pisać, ale na Słowacji jest taka korupcja w sferach rządowych, w parlamencie itd. że to się u nas dzieje to jest betka. Ciągle jakieś afery. No i prawie że cała prasa należy do korporacji (do tych samych co banki).

Zawsze chciałam się przeprowadzić na Słowację, ale teraz - nie.
Zobaczymy co będzie po wyborach.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

No to robi się ciekawie - dwie partie, których jeszcze nie ma w sumie mają poparcie takie same jak każda z dotychczasowych potęg.

Zanosi się na pat po parlamentarnych

http://fakty.tvn24.pl/fakty-ekstra,52/s ... 42981.html
Jestem gorszego sortu...
Nesek

Post autor: Nesek »

Janek ale podobne rzeczy to my już przerabialiśmy w 2005 r. Samoobrona + LPR około 20%. Więc w sumie nic nowego. Pytanie raczej na jak długo zdołają się one utrzymać na powierzchni?!

A co do wyborów prezydenckich (co prawda niegłosujący głosu nie mają ale jednak ;-) ) moje refleksje:
1. Duda trafił się PiSowi jak ślepej kurze ziarno. Poza nim w zasadzie nie kojarzę polityka PiS, który mógłby startować i osiągnąć tak dobry rezultat jak Duda. Duda wydaje się, nawet jak na PiS, politykiem wyważonym, unikającym skrajności.
2. Duda miał bardzo dobrą kampanię w przeciwieństwie do Komorowskiego (który miał ją kiepską, a właściwie to w jego przypadku można mówić o braku jakiejkolwiek przemyślanej strategii kampanii). Poza tym Duda obiecuje wszystko wszystkim oraz wykazuje dużo więcej empatii niż Komorowski.
3. PiS schował Macierewicza, od kampanii i od samego kandydata odcina się także Kaczyński (a u Komorowskiego zostawili Niesiołowskiego, a główne skrzypce gra Nałęcz).
4. PO się powoli ludziom "przejadła" (8 lat u władzy), dlatego też traci i Komorowski jako polityk związany z PO.
5. Komorowski popełnia ostatnio bardzo dużo gaf (nawet jak na niego), co ostatnio bardzo skrzętnie pokazują i przekazuję media (nawet te, jak to niektórzy je określają, "reżimowe") - podobnie jak to miało miejsce w przypadku L. Kaczyńskiego.
Awatar użytkownika
Janek

Nesek pisze:Poza tym Duda obiecuje wszystko wszystkim oraz wykazuje dużo więcej empatii niż Komorowski.
No właśnie - kupa kasy bez pokrycia. Koniec może być żałosny Ale kłamie jak z nut.

Na początku lat 90 wiceministrem finansów był taki kudłaty facet - Misiąg się nazywał. Poprzednio działacz solidarnościowy. W ministerstwie odpowiadał za konstrukcję budżetu. I wtedy szczerze wyznał - być w opozycji łatwo, obiecywać jeszcze łatwiej ale jak przychodzi zestawić budżet to zaczynają się schody i o wszystkich obietnicach trzeba zapomnieć.

Pan Duda naobiecywał a jeśli on zostanie prezydentem a PiS utworzy rząd to nie będzie:
- żadnyych przewalutowań kredytów frankowych
- podwyżki kwoty wolnej od podatku
- obniżenia VAT
- powrotu do poprzednih limitów wieku emerytalnego
- odbudowy przemysłu
itd itd
No i PiS skończy jak AWS.

Kukiz będzie miał zasadniczy problem z ustaleniem kandydatów do Sejmu i Senatu. Podobny miał Palikot i brał z łapanki, skutki znane.
Ni i czekam kiedy Adam Hofman wyląduje u Kukiza.

A Duda to drugi Ziobro, chyba jeszcze gorszy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: Ale w majestacie prawa bo po podpisaniu umowy. To, że klient 95% tekstu umowy nie rozumie to inna sprawa.
Jesli na opakowaniu pisze masło a drobnym druczkiem, że w 80% z oleju roślinnego to nadal jest to oszustwo. Sprawa jest w sądach, jedne orzekają tak, inne inaczej, trzeba czekać na czym stanie.
Janek pisze:jak mi się wydaje, sądząc po głosie, lektorem jest Grzegorz Braun
Lektorem jest syntezator głosu (jeden z głosów IVONY), Braun mówi dużo ładniej.
Janek pisze: Wspomina się o opodatkowaniu banków i nałożeniu podatku obrotowego na markety.
Zysk netto całego sektora bankowego wyniósł w 2013 roku trochę ponad 15 mld. zł,
Dlatego obrotowy a nie dochodowy. Dochodowy jest nieściągalny bo wystarczy, że polski oddział podpisze z centralą umowę na korzystanie z marki na jakąś kosmiczną sumę i nie tylko nie ma zysku a nawet może mieć stratę. Zysk ma zagraniczna centrala i kasa z kraju ucieka.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Nesek, trafiłeś w środek sedna ;-)
Dodam jeszcze, że w publikowanych wynikach badaniach opinii publicznej przed wyborami, tzw zaufanie do Komorowskiego deklarowało tylu Polaków, że gdyby to się przełożyło wprost na wynik wyborczy to cała dziesiątka (czy ilu ich tam było) pozostałych kandydatów mogłaby podzielić się zaledwie głosami jakie zabrał Kukiz. Wiem, że od tzw. zaufania do poparcia droga daleka, ale było na czym to poparcie budować. Ale kampania Komorowskiego okazała się klapą, do tego potrzeba społeczna na coś innego niż PO, ale także - niesamowita, często wulgarna nagonka na Prezydenta i ludzi, którzy wyrazili dla niego poparcie. Co warto odnotować - nagonkę tą często prowadzą ci sami, którzy byli oburzeni swego czasu faktem, że Lechowi Kaczyńskiemu wytykano niemal wszystko, naśmiewano się z niego. I wtedy to była obraza urzędu prezydenta, a teraz jak rozumiem już nie jest :-)
Ostatnio zmieniony ndz 17 maja, 2015 przez Alan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Alan pisze: Ale kampania Komorowskiego okazała się klapą
Uważasz, że kampanie mają znaczący wpływ na wynik wyborów ?
Alan pisze:Lechowi Kaczyńskiemu wytykano niemal wszystko, naśmiewano się z niego. I wtedy to była obraza urzędu prezydenta, a teraz jak rozumiem już nie jest
Lechowi wytykano z obłudy, a Komorowski sam sobie na to zapracował.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Uważasz, że kampanie mają znaczący wpływ na wynik wyborów ?
Tak uważam i myślę, że nie tylko ja tak uważam. Gdyby powszechnie sądzono, że kampanie nie ma znaczącego wpływu na wynik, to nie było by wielu chętnych do ich przeprawadzania. To oczywiste.
Czy sądzisz, że Kukiz swoje 20% zawdzięcza dotychczasowej popularności, działalności, czy może jego poparcie uformowało się podczas prowadzonej przez niego kampanii?
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Krzymul - kampania wyborcza jest jak kampania reklamowa. Źle przeprowadzona, potrafi położyć nawet dobrze sprzedający się dotychczas produkt. Uwierz mi, że jest znacząca część społeczeństwa, której polityka nie interesuje i to są głosy, o które w kampanii także się walczy.
Wczoraj usłyszałem pytanie zadanie zupełnie poważnie: Duda? On jest z SLD?
Awatar użytkownika
Janek

Alan pisze:Duda? On jest z SLD?
On jest gorzej niż z SLD. SLD rządziło dwa razy i wie, że są obiektywne ograniczenia w "rozdawnictwie" obietnic.
Jest taki dowcip zachodni:
Kandydat na deputowanego w JOW przybywa na wiec i przemawia:
-Zbudujemy wam szpital - ogólny entuzjazm na sali (kandydat zdejmuje marynarkę i ukazuje niebieską koszulę.
- Zbudujemy wam stadion - ogólny entuzjazm (kandydat zmienia pozycję aby słońce podkreśliło jego piękną opalenizmę z Kwarcówki)
- zbudujemy wam teatr - oggólny entuzjazm (kandydat całuję stojącą obok żonę i robi sobi sellfie z córeczką)
- zbudujemy wam most - kompletna cisza
- no co? dlaczego nie chcecie mostu? - widzowie - bo nie mamy rzeki.
- Nie szkodzi, zbudujemy wam rzekę.

To było, powiedzmy w Franji. A w Polsce? Kandydat Duda od pierwszego dnia po I turze obiecuje zbudowanie rzeki, poprzednio był bardziej powściągliwy - taką rzeką są np. obietnice dawane frankowiczom. Zupełnie jak Zagłoba z Niderlandami - daje co nie jego.

A teraz inaczej:
Lato, Murowaniec/Piątka - dowolnie - wczesny ranek. Turysta budzi się - o k**** ale lampa. Krótkie spodenki, lekka koszulka, w plecaczku co najwyżej cukierki, puszka browarku, po co dźwigać, pogoda utrzyma! A potem, za 5 godzin d***, ulewa,, gradobicie, kompletnie stetrany o ćmoku dociera z trudnem do schroniska.

Już wiecie - to kampania PO i Komorowskiego. Po co się wysilać, awans w I turze na bank, ulewa to Duda a gradobicie to Kukiz.

A teraz obrazek drugi:
Dwóch facetów przybywa do Zakopanego.
Turysta "A" do turysty "B"(pierwszy raz w górach) - Co będziemy siedzieć w Zakopanem, walmy do Murowańca, zdobędziemy Orlą Perć!
Turysta "B" - ale ja nigdyy nie byłem w Tatrach, chyba nie dam rady, słyszałem, że to trudna droga?
Turysta "A" - Uwierz mi, poprowadzę cię, umiem to, zaznasz szczęścia na szczytach, wszystko będzie ok.
Turysta "B" - ale ja nawet nie mam porządnych butów.
Turysta "A" - nie szkodzi, kupisz sobie.
Turysta "B" - nie mam kasy
Turysta "A" - pożyczę ci, oddasz kiedy będziesz mógł
Turysta "B" - ale jak, właśnie mnie pogonili z roboty
Turysta "A" - załatwię ci pracę, wszystko ci załatwię - mieszkanie, fajną laskę, auto z promocji, wygraną w totka a nawet bilet na finał mistrzostw świata, w którym zagra Polska z Niemcami i oczywiście wygra - pośpiewuje - Polska, Polska, białoczerwoni!

Przekonał, poszli na Orlą, już na pierwszych łańcuchach okazuje się, że turysta "A" za bardzo nie wie jak się nimi posługiwać i przygniata turyście "B" paluchy itd itd - oszczędzam wam dalszy opis. Zapada wieczor, doleźli zaledwie do "drabinki, czarna rozpacz, komórka, wołamy TOPR.

Pytanie kim jest turysta "A"? Dla ułatwienia podam, że ma czteroliterowe nazwisko zaczynające się na literę "d".

No to wróćmmy do pierwszej opowiastki. Ten turysta dostał po dupie i będzie ostrożniejszy, do plecaka zapakuje sweter, softszel i latarkę i coś do żarcia. Bo poprzednio zgubił go nadmierny optymizm, ale tak w ogóle wie o co biega w górach. Oczywiście żadny z niego Wielicki ale mimo wszystko jest pewniejszy niż rzekomy rep a tak naprawdę dupa do kwadratu. Tak będzie bezpieczniej.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Wiecie co jest dla mnie najgorsze w tych wszystkich wyborach?

To że jedynie w czerwcu 1989 poszedłem głosować z radością i pełnym przekonaniem.
A potem już tylko wybierałem i wciąż wybieram tzw. mniejsze zło :think:
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:A później okazało się, że wszyscy są "nasi".
Raczej "nasi" i "nasi"
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Debata - krótko - znakomita "reklama" fabryczki plasteliny.

z Twittera po debacie:
Wszystkie cuda obieca ci Duda

streszczając inne wpisy - totalna demolka Dudy
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: streszczając inne wpisy - totalna demolka Dudy
Debaty nie widziałem ,ale chyba oba obozy ogłosiły zwycięstwo. Oczekiwano, że Duda zmiażdży Komorowskiego a to mu się chyba nie udało a ew. remis to punkt dla PBK. Pytanie jak odebrali to ci nieprzekonani.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Obrazek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
Janek pisze: streszczając inne wpisy - totalna demolka Dudy
Debaty nie widziałem ,ale chyba oba obozy ogłosiły zwycięstwo. Oczekiwano, że Duda zmiażdży Komorowskiego a to mu się chyba nie udało a ew. remis to punkt dla PBK. Pytanie jak odebrali to ci nieprzekonani.
Przekonanych nic nie przekona.
A nieprzekonanych - nie znam ani jednego. Wszyscy moi znajomi mają konkretne przekonania.

Debaty nie oglądałam, na forum TG przeczytałam opnie osób obiektywnych, że jednak + dla Komorowskiego.
Chodzi oczywiście o samą debatę. Nie przełoży się to na sposób głosowania tych konkretnych osób.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Przekonanych nic nie przekona.
A różnie bywa. Znajomy pisał np, że jego ojciec zmieniłzdanie jak Balcerowicz poparł Komorowskiego. Zagłosuje na Dudę.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

My tu swoją drogą gadu-gadu a tu nowe taśmy wypłynęły o tym jak ex-minister Sienkiewicz podpalał Polskę i Rosję zarazem...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Moim zdaniem debatę wygrał Komorowski i musi to docenić, bo to jeden z niewielu momentów w kampanii, kiedy wypadł lepiej. Duda był wyraźnie niespokojny, a Komorowski wręcz odwrotnie. Przeważyło doświadczenie.
No i to Komorowski był w ofensywie. Choć niektórzy już mówią, że atakował PiS, a nie Dudę (co nie jest do końca prawdą). No, ale Duda to do tej pory zawodnik z drugiej ławki rezerwowych w PiS więc nic złego w tym, że Komorowski utożsamia go z działalnością całego ugrupowania, niż wyłuskuje jakieś indywidualne niuanse, choć i po takie przecież także sięgał.
Awatar użytkownika
Janek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ