Nie dla mnie Tatry...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Odgrzewam stary temat bo natknąłem się na ten sam problem co Mefi, który rozpoczął ten wątek. Dojechać z Torunia do Zakopanego łatwo i tanio się nie da 
Pogodziłem się już co prawda z koniecznością kupienia 2 biletów, ale boję się instytucji o nazwie TLK, z którą nie miałem nigdy do czynienia.
Strona rozklad.pkp.pl podaje przy moim pociągu: obowiązek dopłaty, tylko 2 kl., obowiązek rezerwacji - pociąg z dopłatą, wagon sypialny, wagon z miejscami do leżenia. Cóż to za rezerwacja i gdzie i kiedy można jej dokonać? Czy kupując bilet w Wawie (tam się przesiadam na TLK) 2h przed odjazdem pociągu mogę się nie załapać?
Link "kup bilet" na stronie TLK nie działa
Pogodziłem się już co prawda z koniecznością kupienia 2 biletów, ale boję się instytucji o nazwie TLK, z którą nie miałem nigdy do czynienia.
Strona rozklad.pkp.pl podaje przy moim pociągu: obowiązek dopłaty, tylko 2 kl., obowiązek rezerwacji - pociąg z dopłatą, wagon sypialny, wagon z miejscami do leżenia. Cóż to za rezerwacja i gdzie i kiedy można jej dokonać? Czy kupując bilet w Wawie (tam się przesiadam na TLK) 2h przed odjazdem pociągu mogę się nie załapać?
Scilicet scio qiud hodiernus dies! Modo ei non possum meminisse verbum Polonicum.
Jechałam (raz !) TLK Gdańsk - Zakopane w lipcu ub. roku na odcinku Gdańska (chyba 18.20) - Katowice (około 4.20) (wracałam z delegacji)..Piotrus pisze:Odgrzewam stary temat bo natknąłem się na ten sam problem co Mefi, który rozpoczął ten wątek. Dojechać z Torunia do Zakopanego łatwo i tanio się nie da
Pociąg praktycznie pusty, dopłata za miejsce leżące wynosiła 20 zl, więc można zdzierżyć. Nie dostaje się pościeli. W przedziale jest miejsce dla 4 osób.
Przedział zamykany od środka.
Bardzo wygodna jazda.
Rezerwację kupuje się razem z biletem, kolej ma w końcu przecież sieć komputerową.
Bilet na całą trasę oraz rezerwację możesz kupić w kasie na swoim dworcu PKP.
Pozdrowienia
B.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
kolejne niusy z rynku przewozów pasażerskich.
Teraz jest fajny okres, bo jeżdżą sezonówki. Po ostatniej reformie rozkładu jest kilka fajnych pociągów jadących szybko, ale kosmicznymi trasami:
I Inowrocław - Zakopane
są 3 opcje:
a)
Inowrocław 18:09 - 19:48 Poznań (Posp)
Poznań 20:34 7:55 Zakopane (posp)
659 km, czas podróży: 13:46, cena (normalny, 2kl) 59 PLN
Jedzie trasą omijającą Katowice i Kraków - przez Pszczynę, Bielsko i Wadowice.
b)
Inowrocław 18:51 - 19:28 Toruń (os)
Toruń 19:43 - 21:12 Iława (!) (os)
Iława 21:37 - 8:22 Zakopane (Posp)
805 km, 13:31, cena 62 PLN
W Warszawie 0:50, dalej do Krakowa po CMK. Tym chyba pojadę.
c)
Inowrocław 18:51 - 19:28 Toruń
Toruń 20:34 - 9:12 Zakopane
652km, 14:21, cena 59 PLN
Strasznie się wlecze...
II Zakopane - Inowrocław (Toruń)
Powrót. Tu jest tez wesoło, ale bardzo sensownie. Tym razem bez wyboru.
Zakopane 22:10 - 7:07 Zduńska Wola (posp)
Zduńska Wola 7:18 - 9:33 Inowrocław (Toruń 10:22) (os)
618 km, czas:11:28 (!), cena 56 PLN
Od Krakowa jedzie kawałek po CMK (zatrzymując się na nasłynniejszym peronie w Polsce), potem odbija na Tomaszów i dalej Łódź, Zduńska Wolę i (już beze mnie) na Poznań.
Teraz jest fajny okres, bo jeżdżą sezonówki. Po ostatniej reformie rozkładu jest kilka fajnych pociągów jadących szybko, ale kosmicznymi trasami:
I Inowrocław - Zakopane
są 3 opcje:
a)
Inowrocław 18:09 - 19:48 Poznań (Posp)
Poznań 20:34 7:55 Zakopane (posp)
659 km, czas podróży: 13:46, cena (normalny, 2kl) 59 PLN
Jedzie trasą omijającą Katowice i Kraków - przez Pszczynę, Bielsko i Wadowice.
b)
Inowrocław 18:51 - 19:28 Toruń (os)
Toruń 19:43 - 21:12 Iława (!) (os)
Iława 21:37 - 8:22 Zakopane (Posp)
805 km, 13:31, cena 62 PLN
W Warszawie 0:50, dalej do Krakowa po CMK. Tym chyba pojadę.
c)
Inowrocław 18:51 - 19:28 Toruń
Toruń 20:34 - 9:12 Zakopane
652km, 14:21, cena 59 PLN
Strasznie się wlecze...
II Zakopane - Inowrocław (Toruń)
Powrót. Tu jest tez wesoło, ale bardzo sensownie. Tym razem bez wyboru.
Zakopane 22:10 - 7:07 Zduńska Wola (posp)
Zduńska Wola 7:18 - 9:33 Inowrocław (Toruń 10:22) (os)
618 km, czas:11:28 (!), cena 56 PLN
Od Krakowa jedzie kawałek po CMK (zatrzymując się na nasłynniejszym peronie w Polsce), potem odbija na Tomaszów i dalej Łódź, Zduńska Wolę i (już beze mnie) na Poznań.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
andy - ten przez Iławę jedzie z Gdańska. Jako, ze to zwykły pośpiech, który śmiga po CMK, to okazja niezła. A czas 13:30 to dla mnie norma - przywykłem. Zdziwony jestem, że moge wócić poniżej 12 godzin. Takiego połączenia nie miałem od lat. Mam nadzieje, że nie ma w tym haczyka.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Oj Meffi jak ja Cię doskonale rozumiem
Ja ostatnio robię się wygodna: TLK ok 20.00, w Zakopanem coś 10.30 rano ale kupuję sobie miejsce leżące i wskakuję w śpiwór. Cana spora, bo aż 80zł ale to i tak mniej niż za 1klasę w pośpiechu bez miejscówki. 2 klasa w pośpiechu nocnym odpada- zbyt niebezpiecznie. Jest jeszcze miejscówka w TLK za ok 60zł ale ponieważ na piwie w Tatrach mi nie zależy to wolę dołożyć do miejsca leżącego 
..aaa, jeszcze jedno udogodnienie-moża już znowu kupować bilety na TLK przez net. Trochę śmieszne, że na zwykłych stacjach nie da się kupić miejscówek. W moim przypadku robiła się wyprawa 50km po bilet przed wyprawą właściwą
Śmieszne? W sumie raczej płacz w oczach. Nie zrozumie, kto nie doświadczył 
..aaa, jeszcze jedno udogodnienie-moża już znowu kupować bilety na TLK przez net. Trochę śmieszne, że na zwykłych stacjach nie da się kupić miejscówek. W moim przypadku robiła się wyprawa 50km po bilet przed wyprawą właściwą
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt: