Lenistwo

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Lenistwo

Post autor: krzymul »

Witam wszystkich w relacjach, po długiej przerwie.
Jeśli myślicie, że będzie górska, to się częściowo mylicie ...., ale tylko częściowo.
Jako człek typowo wyżynny z odchyleniami górskimi, postanowiłem wbrew naturze objawić się jako masochista i zmienić kierunek wakacyjnych wypadów - co czynię od paru ładnych lat - na stricte północny.
Wakacyjna pogoda na południu Polski nie zachęcała do udania się w te rejony, więc północ, a konkretnie najbardziej wysunięty w tym kierunku kawałek naszego przepięknego kraju wydawał się trafnym wyborem.
Także będąc nastawiony na klasyczne lenistwo i wypoczynek przemierzałem nocą, szosy szybkiego ruchu i autostrady ( dzięki Tuskowi ) zbliżając się powoli do celu.
Będąc w pobliżu miasta Heweliusza popadłem w lekką depresję. Nie wiem czy spowodowaną odległością od miejsc które chętnie odwiedzam, czy może tym, że w pewnym momencie znalazłem się na "szczycie" położonym poniżej poziomu morza.
Poranek nad morzem przywitał mnie piękną pogodą i dosyć dużą dawką jodu, co spowodowało, że musiałem zneutralizować ją substancjami nikotynowo-smolistymi.
No cóż, pogoda była nieporównywalna do tej na południu Polski. Słońce, słońce i jeszcze raz słońce, chociaż wytchnienie od palących promieni przychodziło sukcesywnie, aczkolwiek rzadko.
Na wybrzeżu opanowałem dwa szlaki, ten w lewo i ten w prawo. Szlakiem na wprost odważyłem się, ale tylko kilkadziesiąt metrów - trudny.
Dodam jeszcze, że nie było tak płasko jak by się wydawało w nadmorskiej krainie. Codziennie musiałem pokonywać kilkakrotnie próg piaskowy o wysokości około 30 m, zwany klifem - piękna sprawa.
Napotkałem też krajobrazy porównywalne do bieszczadzkich, czy beskidzkich ( to właśnie ten górski akcent ), a było to w pewnym jarze zwanym Lisim. Odkryłem to miejsce dzięki temu, że wcześniej na plaży miałem potyczkę z dwoma żubrami, pokonując je jedną ręką.
Jednego z bardziej pochmurnych dni, zapragnąłem zobaczyć foczki, ale nie te co codziennie spotykałem na plaży, .... takie prawdziwe. W tym celu udałem się w miejsce gdzie wszelakie ptactwo na czele z wronami, robi tzw. "w tył zwrot".
Odwiedziłem też pewne portowe miasto do którego nie docierają autobusy na szelkach, ale za to jeżdżą takie podobne do naszej regionalnej, czy intercity.
Miasto jak miasto, dużo ludzi ( jakiś jarmark był, czy cóś ) dużo straganów i bilbordów, zasłaniających co ładniejsze do focenia miejsca.
Zdegustowany wielkomiejskim gwarem powróciłem w turystyczne piaszczyste rejony, delektując się pięknym zachodem słońca paskudzonym tzw. lampionami szczęścia, wypuszczanymi stadami w powietrze. Później rano, te wątpliwej urody gadgety rodem z Chin, morskie fale wyrzucały na brzeg, co wyglądało jakoby w nocy grasowało stado "kopulantów" używających kolorowych prezerwatyw.
Pety, puszki, butelki i inne gadgety to nieodzowny obrazek porannej plaży. Naprawdę trzeba bardzo uważać, żeby nie wdepnąć w wyżej wymienione akcesoria.
Ogólnie jestem zadowolony z pobytu, wypoczęty, wyleniuchowany i strzaskany na machoń..
Dziękuję za uwagę i polecam kilka zdjęć.
1
Obrazek

2
Obrazek

3
Obrazek

4
Obrazek

5
Obrazek

6
Obrazek

7
Obrazek

8
Obrazek

9
Obrazek

10
Obrazek

11
Obrazek

12
Obrazek

13
Obrazek

14
Obrazek

15
Obrazek

16
Obrazek

17
Obrazek

18
Obrazek

19
Obrazek

20
Obrazek

21
Obrazek

22
Obrazek

23
Obrazek

24
Obrazek

25
Obrazek

26
Obrazek

27
Obrazek

28
Obrazek

28
Obrazek

30
Obrazek

31
Obrazek

32 Ruiny Gdańska :D
Obrazek

33
Obrazek

34
Obrazek

35 zorza ? ;-)
Obrazek

36
Obrazek

37
Obrazek

38
Obrazek

39
Obrazek

40 Potwór z Loch Ness
Obrazek

:D Do zobaczenia w górach, jesień już blisko.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

Ładne klimatyczne zdjęcia
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Łolaboga, moiściewy, samiuśki imć pan Krzymul w mojej nędznej mieścinie gościł był ?

Ech, żebym to był wiedział ... dywany czerwone, chleb i sól, orkiestra cygańska et cetera :D

A tak to ino podziwiać po fakcie można, a zaprawdę powiadam wam, jest co :)

Bardzo mi się widzi ta relacyja, mnóstwo bardzo ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Nasze aktualne klimaty :D .....

Mam też trochę fotek, ale tak nam czas szybko i przyjemnie leci ...
Często ktoś do nas wpadnie, a to wycieczka rowerowa po rybkę lub gdzieś dalej, wieczorem spacery nad morzem ..... Odkładam na później pisaninę, a koniec wakacji zbliża się szybkimi krokami...
Może zdążę :? ....

12 i 40 zdjęcie intrygujące :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:Ech, żebym to był wiedział ... dywany czerwone, chleb i sól, orkiestra cygańska et cetera
Piwo by wystarczyło. ;-) , czyli ta et cetera.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Łuł Krzymulu padłam .

Nie wrzucasz za często relacji, ale jak już dodasz to jest powalająca, cudne zdjęcia nr 1,7,11,28. Ptaki z 8 jak u Hitchcocka :-)

No ale zdjęcie 37 to na co ta ostrość miała pójść... statek / kobieta?? ;-)

Super , częściej proszę takie wpisy :)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
krzymul

Angie84 pisze:No ale zdjęcie 37 to na co ta ostrość miała pójść
Oczywiście, że na statek... autofocus zwariował. ;-)
Angie84 pisze: Ptaki z 8 jak u Hitchcocka
Tak wyglądają mewy wystawione do wiatru ... yyy, tzn. same się wystawiły - aerodynamika. :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Cudne zdjęcia.
Morze też jest piękne. Zaraz po górach :)
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

Krzymul Twoje zdjęcia wymiatają , po prostu doskonałe na jakąś wystawę
wschód/ zachód imponujący 10 i 24 palce lizać ;)
pozdr

łaaadne lenistwo no no ...
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
krzymul

Dziękuję. Cieszy mnie, że się podobało. :D

Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ