Zakopianka

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze: Jeśli już inwestować w dojazdy do Zakopanego to dużo pilniejsze jest usprawnienie dojazdu koleją - sam wariant budżetowy czyli łącznice w Suchej Beskidzkiej i Chabówce dadzą bardzo dużo, na wariant z tunelem pod Turbaczem nie ma co liczyć w dającej się przewidzieć przyszłości.
Nie żaden tunel pod Turbaczem.
Od dawna rozważany jest wariant Kraków - Wieliczka (linia istnieje) - Skrzydlna (dobudowa ok 30 km wzdłuż doliny Stradomki) - Chabówka (zamkniętą obecnie linią transwersalną Nowy Sącz- Chabówka, w Skrzydlnej jest stacja kolejowa) - i dalej jak obecnie.
Wymagałoby całkowitej dobudowy około 30 km linii i gruntownej modernizacji reszty.
Cała trasa Kraków - Zakopane byłaby o jakieś 30 km krótsza niż obecnie.

Ale co z tego kiedy u nas od wielu lat nie można wybudować linii Katowice - Pyrzowice, gdzie dobudować trzeba około 15 km i zmodernizować około 25 km, a ta linia raczej miałaby gwarantowane obłożenie, bo to dojazd na lotnisko.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:a ta linia raczej miałaby gwarantowane obłożenie, bo to dojazd na lotnisk
a z tym jest różnie - w Warszawie nowa linia na lotnisko Chopina frekwencją nie zachwyca.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:w Warszawie nowa linia na lotnisko Chopina frekwencją nie zachwyca.
A jak to wygląda, bo to dla mnie pierwsza informacja o niej?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:
A jak to wygląda, bo to dla mnie pierwsza informacja o niej?
ciekawie. Pod terminalem wybudowano kilka lat temu stację kolejową, w ubiegłym roku dociągnięto do niej tunelem tory. Pociągi jeżdżą dosyć często ale.. puste.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

I można w taki pociąg wsiąść na Warszawa Centralna?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Na Centralnym zero informacji o częstotliwości kursowania tych pociągów, perony z których odjeżdżają - zmieniają się jak w kalejdoskopie...
Czas podróży - około 25-30 minut (czyli mniej więcej tyle ile autobusem 175...)
I tak nieźle, że jeżdżą z Centralnego a nie ze Śródmieścia. Ale czas przejazdu jest absurdalny.
Grzegorz Braun
sponsor

Post autor: sponsor »

Przetarg na budowę S7 Lubień - Rabka ma zostać ogłoszony w tym roku.

http://www.tvp.pl/krakow/kronika/wideo/ ... 5/10879166
od 4:25
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... 1&id=18865

czyli budujemy nowy most.

"Choćby ludzie się tu mieli spalić, to się spalimy, a nie oddamy naszej ziemi! Jak będzie trzeba, to dzieci będziemy palić!!! - nie ukrywa zdenerwowania Józefa Chromik."

Lekko nie będzie.
Każdemu jego Everest...
sponsor

Post autor: sponsor »

Informacja z 17.12

www.dziennikpolski24.pl
W ciągu kilku dni powinniśmy ogłosić przetarg na budowę drogi ekspresowej na odcinku
Lubień-Rabka
- mówi Jacek Gryga, dyrektor krakowskiego oddziału GDDKiA. Jak przewiduje harmonogram, podpisanie umowy z wykonawcą i rozpoczęcie robót budowlanych nastąpi pod koniec przyszłego roku.

Wciąż czekamy na ogłoszenie.
Awatar użytkownika
stachu982

Post autor: stachu982 »

W przyszły piątek zaczynam najlepszy tydzień w roku :D
Kwaterę mamy na Pardałówce.

Jak straszne jest wahadło w Białym Dunajcu? Warto kombinowac objazdy (jeśli tak, to gdzie?) czy lepiej odczekac swoje? Będziemy w tej okolicy ok 9 rano.

Myślałem, żeby w Nowym Targu odbić na Bukowinę ale TDP pokrzyżowało plany.

Dzięki z góry
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

stachu982 pisze:W przyszły piątek zaczynam najlepszy tydzień w roku :D
Kwaterę mamy na Pardałówce.

Jak straszne jest wahadło w Białym Dunajcu? Warto kombinowac objazdy (jeśli tak, to gdzie?) czy lepiej odczekac swoje? Będziemy w tej okolicy ok 9 rano.

Myślałem, żeby w Nowym Targu odbić na Bukowinę ale TDP pokrzyżowało plany.

Dzięki z góry
Kiedy tam jadę staram się na bieżąco śledzić sytuację na smartfonie i w czasie drogi czasem zmieniam plan dojazdu.
Korzystam z google maps z zaznaczoną warstwą natężenia ruchu, ale są też inne aplikacje.
Czytam również internetową wersję Tygodnika Podhalańskiego (też na smartfonie) tam na bieżąco pojawiają się informację o ewentualnych przeszkodach w podróży.

Ja nie prowadzę, ale pilotuję, więc mogę w czasie jazdy patrzeć w mapę na smartfonie i informacje na bieżąco przekazuję kierowcy.

Ewentualny korek objechać można trasą - Nowy Targ - Białka - Bukowina (Klin), następnie w dół w kierunku Poronina i potem przez Murzasichle do drogi Oswalda Balcera i od tej strony na Pardołówkę.
Awatar użytkownika
stachu982

Basia Z pisze:Ewentualny korek objechać można trasą - Nowy Targ - Białka - Bukowina (Klin), następnie w dół w kierunku Poronina i potem przez Murzasichle do drogi Oswalda Balcera i od tej strony na Pardołówkę.
Dzięki Basiu. Tak właśnie chciałem zrobić, ale:
UWAGA: Rondo Klin będzie całkowicie nieprzejezdne od 4;30 do 22;00 w dniu 08.08.20104.
:-(
http://podhale24.pl/aktualnosci/artykul ... logne.html

Można jechać pewnie przez Jurgów i Brzegi albo w Szaflarach odbić na Ząb i wrócić na zakopiankę za wahadłem w okolicach Cipek, tylko czy to ma sens? Mam swoje doścwiadczenia ze śląskich dróg. Wielokrotnie "omijanie" korków kończyło się gorzej niż cierpliwe odczekanie swojego :-)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

stachu982 pisze: Można jechać pewnie przez Jurgów i Brzegi albo w Szaflarach odbić na Ząb i wrócić na zakopiankę za wahadłem w okolicach Cipek, tylko czy to ma sens? Mam swoje doścwiadczenia ze śląskich dróg. Wielokrotnie "omijanie" korków kończyło się gorzej niż cierpliwe odczekanie swojego :-)
Można wręcz jechać przez Słowację - to jest przez Jurgów i Łysą Polanę do Wierch Porońca a potem Oswalda Balcera, ale to dość znacznie wydłuża trasę.
Niemniej widziałam, że w czasie wielkich korków przed Łysą Polaną, od strony Zakopanego górale wozili tamtędy konie.
A na Słowację to w ogóle nie jeżdżę inaczej.

Oswalda Balcera była przez jakiś czas zamknięta, ale podobno już skończyli.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Balzera już otwarta, rondo skończone. Swoją drogą nie rozumiem po cholerkę tam akurat rondo, no ale pewnie decydenci są mądrzejsi ;) Ciekawe że w czasie gdy droga była zamknięta to i tak niektórym udawało się tamtędy przejechać. Bo nie zawsze policja czy straż miejska była "na posterunku", a wtedy cb radio w ruch i busiarze (i nie tylko oni) gremialnie śmigali przez "zamknięte" skrzyżowanie.

Co do wahadła w Białym Dunajcu - uwaga na radary. Wiadomo że spora część kierowców wk...na tym czekaniem depnie mocniej, a tam już dzielni chłopcy-radarowcy czuwają :

A sama kolejka w tym miejscu bywa różna, zdarzało mi się przejechać bez zatrzymania, ale raz np. odstałem swoje - ponad pół godziny.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
stachu982

andy67 pisze: (...)
Co do wahadła w Białym Dunajcu - uwaga na radary. Wiadomo że spora część kierowców wk...na tym czekaniem depnie mocniej, a tam już dzielni chłopcy-radarowcy czuwają
Cenna informacja, dzięki :-)
Awatar użytkownika
stachu982

To powiem, jak było.
Wyjazd z Czeladzi o 6:15, a o 8:50 już CH Szymonek, także całkiem nieźle. Bez korków przy bramkach na A4, bez korków na zakopiance. Odczekaliśmy może 5 min przed mostem w Białym Dunajcu. Patrolu policji nie było ;-)

Powrót w samym środku długiego weekendu (16.08) - też dobrze. Wyjazd ok 8:15 rano, przejazd 15 min dłużej, ale po drodze było tankowanie LPG i takie tam...
MiG

Post autor: MiG »

A propos dojazdu w góry (nie tylko do Zakopanego), to taka inwestycja się szykuje:
http://next.gazeta.pl/next/7,151003,243 ... #s=BoxOpMT

Nawet byłbym nią zainteresowany (niezły dojazd w Beskid Wyspowy i Gorce). Tyle że sama linia ma być gotowa w 2027 r. (+ trzeba doliczyć jakąś "obsuwę", pewno ze 2-3 lata w optymistycznym wariancie). Na razie mowa o opracowaniu dokumentacji.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Tu też coś na ten temat

http://24tp.pl/n/54067
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Lekko licząc za jakieś 15 lat najwcześniej. :D Czyli nie ma co się entuzjazmować na razie.
ODPOWIEDZ