Tatry inspiration, ale będzie Beskidzki Szczebel;)

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
kefir

Kontakt:

Tatry inspiration, ale będzie Beskidzki Szczebel;)

Post autor: kefir »

Pogoda nie zachęca do wycieczek w góry, ba! Nie zachęca nawet do ruszenia się z łóżka. Zwlekamy się dopiero przed południem i na lekko postanawiamy się wybrać w nasze bliskie brukselki. Szczebel, a może Strzebel, bo zdania naukowców na temat nazwy są podzielone, był w naszych górskich planach. Przy lekkich opadach i braku widoków wydał się idealnym celem, postanawiamy wchodzić najbardziej stromym szlakiem w Beskidzie Wyspowym i przyznam, że zostałem pozytywnie zaskoczony. Podejście faktycznie potrafi dać w kość, zwłaszcza po opadach deszczu (w zimie jest pewnie jeszcze ciekawiej). Po drodze potok, wychodnie skalne, przez drzewa przebija się Lubogoszcz, całkiem przyjemnie.

Na szlaku oczywiście łapie nas śnieg, przynajmniej panoramy nie szkoda. Ze szczytu schodzimy trasą rowerową dla downhilowych kaskaderów i po niecałych trzech godzinach siedzimy z powrotem w samochodzie. Wyjście na totalnym luzie, a szlak ze względu na długość podejścia i nastromienie dla mnie plasuje się wyżej niż na Lackową.

Obrazek
Zimna Dupa :lol:

Obrazek
Lina by się przydała

Obrazek
Popruszyło

Obrazek
Pik

Obrazek
Widok na Lubogoszcz... pogoda czasem nam nie dopisuje :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Którędy dokładnie przebiega ta trasa, którą schodziliście ?
Czy jest ona na standardowej mapie "Compassu" ?
I gdzie zostało zrobione zdjęcie nr 1 ?
Na Szczebel wybieram się od dawna jak sójka za morze, a ciągle mi coś przeszkadza.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
kilgor

Post autor: kilgor »

Skoro Kefir nie kwapi się z odpowiedzią to ja pomogę ;)
Zejście ze Szczebla to czarny szlak Szczebel - Mszana Dolna, rzeczywiście skojarzenia z Lackową nasuwają się same ;)
Zdjęcie nr 1 zostało zrobione na wierzchołku Szczebla, dokładnie na skrzyżowaniu szlaków zielonego (z przełęczy Glisne) i wspomnianego Czarnego.
Nie wiem jak na wcześniejszych mapach Compassu, ale na nabytej niedawno przeze mnie mapie Beskidu Wyspowego (wydanie VII) czarny szlak jest oczywiście zaznaczony.
kefir

Kontakt:

Post autor: kefir »

Dawno nie zaglądałem na forum więc sprostuję info.

Zdjęcie numer 1 tak jak w opisie jest na szczycie.

Natomiast trasa powrotna wiodła tylko 2 km czarnym szlakiem, przed ostrym obniżeniem odbiliśmy na ścieżke do downhillu na dół (w lewo) i trawersowaliśmy zbocze, dalej wzdłuż pól rozjeżdżoną drogą do gospodarstw i prosto do asfaltu:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3b ... c9ec6.html
Tutaj jest zrzut z endzioszka jeśli pomoże.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Dziękuję za info. Wydawało mi się, że na szczycie to jest zdjęcie przedostatnie. I nie wiem czemu wydawało mi się, ze szliście od Lubnia obok Zimnej Dziury.

Beskid Wyspowy, chociaż niezbyt wysoki swoimi podejściami może dać w kość. Ostatnio byłam na Mogielicy to sobie przypomniałam :)
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
ODPOWIEDZ