-> po prostu pomysł roku
Staw na Kasprowym
10 na 10 na 10 m , wystrczy silos postawić, ciekawe, czy ta ilość wody będzie w stanie wypełnić choć jedną rurę biegnącą pod Uhrociem (bo jakże by inaczej) do Dol. Gąsienicowej
luknij na moje panoramy i galerie
Ja bym w jakiś sposób była w stanie zrozumieć tego typu "inicjatywę" gdzieś w Alpach, gdzie ośrodki narciarskie są 100 razy większego od rejonu Kasprowego. Ba, nawet na Słowacji prędzej bym może machnęła ręką na fanaberię jakiegoś tamtejszego ministra, który sobie chce staw wydłubać. Ale biorąc pod uwagę jak mamy niewielką część Tatr i jak ogólnie te góry są małe na tle innych pasm, to szczerze mówiąc należy się zastanowić nad ilorazem inteligencji rzeczonego ministra.
Znajoma na fb trafnie to skomentowała, w odniesieniu do tego, skąd ministrowi taki pomysł do głowy wpadł:
"Albo musi błysnąć na nowym stanowisku, ale nie wie czym, więc błyska byle czym. Albo chce być nowym lodowcem i własny staw w rzeźbie tatr wyrzeźbić."
Ja bym obstawiała za tą drugą opcją!
Znajoma na fb trafnie to skomentowała, w odniesieniu do tego, skąd ministrowi taki pomysł do głowy wpadł:
"Albo musi błysnąć na nowym stanowisku, ale nie wie czym, więc błyska byle czym. Albo chce być nowym lodowcem i własny staw w rzeźbie tatr wyrzeźbić."
Ja bym obstawiała za tą drugą opcją!
lepiej by wyciąg w Goryczkowej poprawili, bo stary się robię, refleks tępieje i moze mi kiedyś kości udowe połamać przy wsiadaniu 
luknij na moje panoramy i galerie
- Zakochani w Tatrach
-

- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
kopuła szczytowa Kasprowego zima jest miejscem dośc niebezpiecznym i sliskim, wiec to ma sens. Ruchomy chodnik jak mniemam po to by nie trzeba było odpinac nart.
akt, że budowa mogłaby byc do pewnego stopnia uciązliwa bo trzeba chocby zrobić coś z materiałem to wydaje mi się, że ogólny wpływ na przyrodę w porównaniu z ogólnym oddziaływaniem Kasprowego bedzie minimalny.
No i oczywiscie spro zalezy od samej metody budowy - przykład warszawskiego metra pokazuje, że mozna tunel drżyć absolutnie we wszystkim, nawet w mokrym piachu (choć oczywiscie użycie tarczy TBM, której totalnie wsjo rawno w czym drąży nie wchodzi tu w grę).
akt, że budowa mogłaby byc do pewnego stopnia uciązliwa bo trzeba chocby zrobić coś z materiałem to wydaje mi się, że ogólny wpływ na przyrodę w porównaniu z ogólnym oddziaływaniem Kasprowego bedzie minimalny.
No i oczywiscie spro zalezy od samej metody budowy - przykład warszawskiego metra pokazuje, że mozna tunel drżyć absolutnie we wszystkim, nawet w mokrym piachu (choć oczywiscie użycie tarczy TBM, której totalnie wsjo rawno w czym drąży nie wchodzi tu w grę).
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt: