Rudy blog

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Ruda, to podobnie, jak z gotowaniem... , szukałem w necie technicznej wskazówki dla pewnego kremu, jest pełno opisów - jeden głupszy od drugiego, a każdy uważa, że im więcej komplikacji graniczącej z szamaństwem, tym będzie mądrzej i profesjonalniej to wyglądało. Mówiąc krótko - im mniej potrafi, tym bardziej go wszędzie pełno.
Kogo interesuje Twój opis Albanii ?? , jest zbyt rzetelny i mało sensacyjny dla "przeciętnego turysty", a co do mnie, turysty małoprzeciętnego, dopóki sam nie pojadę, to i tak nie zrozumiem, więc... odpuszczam
ps - przeczytałem, podobało mi się, ale nie dlatego, żebym chciał pogłębić wiedzę, albo mnie to nagle zainteresowało, ale że Cię znam z Forum i moje zainteresowania były bardziej podmiotowe
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: Np., że spotkałaś na plaży miejscowych, którzy dowiedziawszy się, że jesteś z Polski gorąco zapragnęli dowiedzieć się czegoś więcej na temat najnowszych odkryć profesorów Biniędy czy Cieszowskiego, bo tamtejsza reżimowa prasa, manipulowana z dala przez Michnika nic o tym nie pisze.
Ewentualnie opisać spotkanie z pijanymi Polakami i to, że nawet w Albanii śmieją się z Kaczyńskiego - wtedy wydrukują w Newsweeku ;) Jak dodasz, że ci Polacy pili na żydowskim cmentarzu to wydrukują cię nawet w Wyborczej!
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
lukka

Post autor: lukka »

mefistofeles pisze:Janek napisał/a:
Np., że spotkałaś na plaży miejscowych, którzy dowiedziawszy się, że jesteś z Polski gorąco zapragnęli dowiedzieć się czegoś więcej na temat najnowszych odkryć profesorów Biniędy czy Cieszowskiego, bo tamtejsza reżimowa prasa, manipulowana z dala przez Michnika nic o tym nie pisze.

Ewentualnie opisać spotkanie z pijanymi Polakami i to, że nawet w Albanii śmieją się z Kaczyńskiego - wtedy wydrukują w Newsweeku Jak dodasz, że ci Polacy pili na żydowskim cmentarzu to wydrukują cię nawet w Wyborczej!
To jest upolitycznianie wątku. Mefi robisz Rudej to co Macierewicz z katastrofą smoleńską.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

lukka pisze: robisz Rudej to co Macierewicz z katastrofą smoleńską.
A jaki efekt? 32% rodaków święcie mu wierzy. Jeszcze trochę i będzie to 60% i wtedy Macierewicz zostanie prezydentem, posłuszni mu posłowie wprowadzą ustrój prezydencki albo kanclerski (raczej ten drugi) a Kaczyński zostanie "ojcem narodu" o zerowych uprawnieniach. Jednym słowem - faszyzm wiecznie żywy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Ewentualnie opisać spotkanie z pijanymi Polakami i to, że nawet w Albanii śmieją się z Kaczyńskiego - wtedy wydrukują w Newsweeku Jak dodasz, że ci Polacy pili na żydowskim cmentarzu to wydrukują cię nawet w Wyborczej!
Mefi, czasy jedności narodu oraz monopartii, która wyznaczała jednolitą linię wszystkim tytułom prasowym oraz zapewniała monopol telewizji publicznej mamy szczęśliwie poza sobą i mam nadzieję, że tym, którzy do nich tęsknią nie uda się ich restauracja. Jak to powiedział Maotsetung - "niech rozkwitają wszystkie kwiaty", zapominając dopowiedzieć, że jednak tylko te, które przeszły przez cenzurę.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

ruda pisze:Ciężko się z Tobą nie zgodzić Andy!
Co nie znaczy że nie masz dalej próbować. Początki bywają trudne.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

lukka pisze:To jest upolitycznianie wątku. Mefi robisz Rudej to co Macierewicz z katastrofą smoleńską.
O nie, objaśniamy Rudej jak działają dzisiejsze media :) Po porstu do każdego medium trzeba umieć trafić z odpwoiednim contentem, inaczej nie wydrukują.

Postanowiłem opisać na co powinna położyć naciski gdyby chciałą być publikowana w róznych tytułach:

- Gazeta Wyborcza - w Albanii spotkaąłm się z polskim antysemityzmem
- Gazeta Polska - nawet w w albanii nie wierzą, że to byłwypadek
- Gazeta Polska Codziennie - przełom! W Tiranie wiedzą, że to był zamach!
- Newsweek - w Albanii opowiadano nam o poslkim misjonarzu co molestował dzieci
- DoRzeczy - Powstanie Warszawskie - co o tym obłędzie sądzą w Albanii?
- Trybuna - Radio Tirana - odtrutka na Wolną Europę*
- autoświat - Test Kia Picanto na albańskich drogach
- cosmopolitan - jak uprawiać seks w Albanii
- dowolne inne pismo kobiece - jak dzięki nowym produktom z linii [Tu wstawić nazwę] zachowałąm dobrą cerę w Albanii
- dowolne pismo męskie - hmm, to odpada nie, to nie przejdzie z racji samochodu
- Góry - to też odpada, nic o wspinaczce.

*Radio Tirana nadawało audycje po polsku gdzie pewien polski maoista zachwalał ten system LINK
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Tak więc, Ruda, kariera dziennikarska stoi przed Tobą otworem, musisz tylko wybrać konika na którym do niej wjedziesz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Nawiasem - z tym Autoświatem (czy Motorem) to nie żartuję, serio mogliby chcieć o was napisać, podeślij im linka do bloga :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Dziękuje Panowie za te liczne rady.
Co do mojego bloga, ja go chcę uzupełnić do następnego sezonu wyjazdowo-wakacyjnego, tak by ludzie planując wyprawy znaleźli tam wartościowe informacje. To po pierwsze.
Po drugie, cóż sporo też robię pod znajomych, którzy naciskali, żebym spisała wspomnienia.

Meffi z tym Autoświatem to w sumie nie głupi pomysł. Dzięki!
Janek pisze:Tak więc, Ruda, kariera dziennikarska stoi przed Tobą otworem, musisz tylko wybrać konika na którym do niej wjedziesz.
Wiesz, nie wymagam tego, żeby od razu moje artykuły lądowały w National Geographic. Ale oczywiście, gazety nie dają uzasadnienia, dlaczego dany artykuł odrzucają. Nie, bo nie i tyle.
Awatar użytkownika
andy67

Może zacznij od zmiany nazwy bloga. Jedna wręcz sama się narzuca, liczba osłon poszybowałaby ;) pod niebo, niechby i bałkańskie :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Przyjechał kiedyś do Zakopanego pewien skrzypek ,poszedł se na Krupówki ,usadowił się na skwerku,ubrał piękny frak ,przeczesał włosy,z pięknego futerału wyciągnął cudowne Stradivariusy i zaczął grać..... i beznadziejnie zagrał.
Widząc to stary góral zasiadł nieopodal, z fajką w zębach ,potarganych portkach, brudnej kabocie , wyciągnął za pasa stare dłubcoki i zaczął grać.... i zagrał jeszcze gorzej.

Kiedy to co robimy nie z serca potrzeby wypływa ,a ino z własnych kalkulacji to po jakimś czasie dziadostwo z człowieka robi.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Janek

ruda pisze:gazety nie dają uzasadnienia, dlaczego dany artykuł odrzucają. Nie, bo nie i tyle.
Jack London - Martin Eden

Masz tam to opisane, jakieś sto lat temu. Jeśli nie czytałaś to polecam - znakomicie się czyta.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
ruda

Wiesz Smolik pisanie bloga i pisanie dla gazet to najczęściej zajęcie non profit. Mnie bardziej chodzi o wyrobienie sobie pewnej marki ;)
andy67 pisze:Jedna wręcz sama się narzuca, liczba osłon poszybowałaby
:?
Awatar użytkownika
andy67

ruda pisze:Wiesz Smolik pisanie bloga i pisanie dla gazet to najczęściej zajęcie non profit. Mnie bardziej chodzi o wyrobienie sobie pewnej marki ;)
andy67 pisze:Jedna wręcz sama się narzuca, liczba osłon poszybowałaby
:?
Żarcik, taki trochę dla dorosłych, tyle mogę podpowiedzieć ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

andy67 pisze:Żarcik, taki trochę dla dorosłych, tyle mogę podpowiedzieć ;-)
załapałam :)) :)) :))
Awatar użytkownika
ruda

gb pisze:Nie czytałem jeszcze bloga Rudej - ale ciekaw jestem, czy są tam wzmianki o tej osobie?
Jeszcze nie zaczęłam pisać o Albanii, ale od razu mówię, że raczej o tej osobie nic nie będzie.

Z innej beczki. Portal naTatry.pl poprosił mnie parę dni temu o napisanie dla nich jakiegoś artykułu/relacji na temat Bałkanów. I oto i moja radosna twórczość:
http://natatry.pl/artykuly/sinjajevina
O górach tych trochę już kiedyś pisałam na forum, lecz w artykule znajdziecie więcej wspominek i radosnych, rudych przemyśleń ;)
Awatar użytkownika
andy67

ruda pisze:
andy67 pisze:Żarcik, taki trochę dla dorosłych, tyle mogę podpowiedzieć ;-)
załapałam :)) :)) :))
Byłem prawie pewien że się nie obrazisz, więc zaryzykowałem ;)

Już sobie zresztą wyobrażam miny niektórych zaglądających pod taki adres ... a tu wycieczki krajoznawcze ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

andy67 pisze:Już sobie zresztą wyobrażam miny niektórych zaglądających pod taki adres ... a tu wycieczki krajoznawcze
byłby szok ;)
lukka

Post autor: lukka »

andy67 pisze:Żarcik, taki trochę dla dorosłych
Seks turystyka? A może mapa ciała? O ile dwa wzniesienia (z zacięciem górskim) od razu rzucają się w oczy to umiejscowienie wzgórza Wenery czy Clitoris dla panów nie jest już tak oczywiste.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
ODPOWIEDZ