12/WC11

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

12/WC11

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

Od Liliowego

..miejscami stare zielone znaki..
Obrazek

..zaczyna się wyraźna ścieżka przecinająca pd.-zach. zbocza Skrajnej i Pośredniej Turni..
Obrazek

..ścieżką tą z nieznacznym obniżeniem na dno Dol. Walentkowej..
Obrazek

..kilkanaście metrów poniżej ścieżki znajduje się okresowy Walentkowy Stawek..
Obrazek

..w pobliżu-Walentkowa Koleba..
Obrazek

..Z doliny w górę żlebem i zboczem zakosami na grzbiet Konia..
Obrazek

..z Konia trawers przez kilka trawiastych żlebków..
Obrazek

..początkowo poziomo..
Obrazek

..potem z obniżeniem na najwyższy taras..
Obrazek

..Dol. Wierchcichej..
Obrazek

..po przekroczeniu koryta z potoczkiem(to pierwociny Cichej Wody)..
Obrazek

..skośnie w prawo na..
Obrazek

..Zawory..
Obrazek

Zdjęcia powstały w tragiczną sobotę 12 października około 9:00. Pomysł połączenia zdjęć z opisem WC powstał wcześniej. O śmierci Pana Włodka dowiedziałem się w sobotę wieczorem.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Kiedyś żartowano, że ta ścieżka jest w tak dobrym stanie, że nawet z księżyca ją widać. Dawno tam nie byłem, jest tak nadal?
Nijak nie potrafię zrozumieć dlaczego została "papierkowo", bo przecież nie fizycznie, zlikwidowana - toż to ważny fragment najbardziej naturalnego przejścia przez góry z Zakopanego do Szczyrbskiego Plesa, przed 1939 i w austriackich czasach bardzo uczęszczana?
Nijak nie mogę zrozumieć tej "polityki" obu Parków, czyżby chodziło o to aby Tatry Polskie były sobie a Słowackie sobie, takie "Schengen" "na oborotno"? A jeśli tak to dlaczego? Czyżby jak w tej "diagnozie" mądrego rabina - "jak zupełnie nie wiadomo o co chodzi, to na pewno o pieniądze."

PS.
Gratuluje pomysłu opisania zdjęć tekstem Cywińskiego. A tak od tematu - dobrej jakości były kiedyś farby, tyle lat a znaki nadal widoczne, czyżby to widomy sygnał dla TANAP i TPN aby zmienić poglądy i przywrócić tą ściężkę?
Jestem gorszego sortu...
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Janek pisze:Kiedyś żartowano, że ta ścieżka jest w tak dobrym stanie, że nawet z księżyca ją widać. Dawno tam nie byłem, jest tak nadal?...

...A tak od tematu - dobrej jakości były kiedyś farby, tyle lat a znaki nadal widoczne, czyżby to widomy sygnał dla TANAP i TPN aby zmienić poglądy i przywrócić tą ściężkę?
Znaki zobaczyłem w 4 miejscach, czyli jest ich więcej. Ścieżka jest bardzo czytelna, gdyż pewnie jest często "chodzona" Sam byłem świadkiem przejścia 5 osób. I rzecz ciekawa; w dwóch miejscach zauważyłem równo przyciętą kosówkę (ostrym narzędziem), by nie wchodziła "turystom" w drogę. Na piarżyskach, gdzie ścieżka "się gubi" stoją kopczyki. Nic tylko chodzić..

Informacja dla turystów o podobnym do mnie poziomie sprawności: w wejściu na Konia w jednym miejscu niewielka ekspozycja.
Ula

Kontakt:

Post autor: Ula »

Ładne kadry, ale o tej porze wolałabym oglądać je w jesiennych kolorach. To tak na marginesie. Wiem, ze pogoda nie rozpieszczała, też planowałam wyjazd w Tatry, lecz ostatecznie ze względu na prognozy niezbyt optymistyczne odpuściłam.
Ja byłam tam dwa lata temu, piękna trasa i ekonomiczna.

http://www.321gory.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=8940

Ja akurat nie spotkałam żadnego turysty, poza tym wszystko się zgadza z Twoim opisem.

Ps.
Na Kasprowy to z buta, czy tramwajem? :-)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Jeśli istnieje choć cień szansy, że tam na górze będzie choć przez chwilę dobre poranne światło, to dla fotografa nie jest ważne czym, byle jak najszybciej i w odpowiednim momencie się tam dostać
12.10.13 pierwszy tramwaj:
Obrazek
Ula

Kontakt:

Post autor: Ula »

Alan pisze:Jeśli istnieje choć cień szansy, że tam na górze będzie choć przez chwilę dobre poranne światło, to dla fotografa nie jest ważne czym, byle jak najszybciej i w odpowiednim momencie się tam dostać
Przynajmniej masz mocny argument na ten tramwaj, bo mnie to się zwyczajnie się nie chce zasuwać. ;-)

Właśnie, takie lubię Tatry jak na Twojej focie. Wietrznie i mrocznie było chwilami 12-tego co? :-)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Tego dnia chmury w Tatrach zalegały warstwowo na wschodzie od 2400m a na zachodzie jakby nieco niżej. Rzeczywiście panował jakiś dziwny półmrok, ale co jakiś czas światło się przebijało przez jakąś małą dziurę. Wieczorem to zachmurzenie zmalało. Wiatr - mam wrażenie, że następnego dnia był jednak silniejszy.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Bardzo klimatyczna relacja plus te czarno-białe zdjęcie :) rozmarzyłam się...
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Kiedysik tamtędy szedłem ze Szczyrbskiego Plesa do mojej chałupy .
ruda pisze:Bardzo klimatyczna relacja plus te czarno-białe zdjęcie rozmarzyłam się...
no widzisz,a Tobie sie nie wce po górach chodzić ,ino sie kaisik kracys :P
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

No i ładnie, tylko te czarne "ramki" na pionowych kadrach psują ogląd. Nie da się tego wyciąć ?
Każdemu jego Everest...
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

andy67 pisze:No i ładnie, tylko te czarne "ramki" na pionowych kadrach psują ogląd. Nie da się tego wyciąć ?
Pierwotnie miało być na kolorowo i w ogóle radośnie, ale stało się to, co się stało i jest na szaro-czarno.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Mało zdjęć z Tatr pisze:
andy67 pisze:No i ładnie, tylko te czarne "ramki" na pionowych kadrach psują ogląd. Nie da się tego wyciąć ?
Pierwotnie miało być na kolorowo i w ogóle radośnie, ale stało się to, co się stało i jest na szaro-czarno.
Szaro-czarno jest ok, tylko te ramiszcza :D Kojarzy mi się to z klapkami dla konia ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

wedle mnie lepiej się ogląda z ramkami, bo przynajmniej formaty są takie same .... i to chyba było zamiarem autora.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
ODPOWIEDZ