Ochrona parku TANAP w praktyce

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
świster

Post autor: świster »

2 lata temu dagomar pisze:Jeżdżę a Tatry słowackie raz, dwa razy w roku regularnie od 15 lat, zdjęć gospodarki leśnej nie robię, gdyż przedkładam piękno nad reportaż, ale nasilenie prac w ostatnich latach przechodzi wszelkie wyobrażenie.
2 dni temu dagomar pisze:Może w tym rzecz, bywam na Słowacji od 14 lat corocznie i nie chwaląc się, troszkę zdążyłem je poznać, w dodatku staram się być na bieżąco.
To od ilu lat Ty chodzisz po Tatrach Słowackich, bo się gubię :-P

A co do tematu: przejeżdzałem w niedzielę Drogą Wolności i byłem w szoku gdy zobaczyłem drugą przesiekę poniżej Łomnickiejgo Stawu. W lecie gdy szedłem magistralą była tylko jedna.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Lazilam troche po slowackiej stronie w. ub. tygodniu i m in ponioslo mnie na Skalnate Pleso. To co tam zobaczylam wprawilo mnie w niezly szok - az pozalowalam ze tam poszlam, bo tylko sobie humor popsulam. Jak wroce do domu to cos na ten temat napisze, bo z telefonu nie bardzo mi to idzie. Na razie podziwiam jesien w Pieninach :P - a jest co . Pozdrawiam :)
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zakochani w Tatrach pisze:Lazilam troche po slowackiej stronie w. ub. tygodniu i m in ponioslo mnie na Skalnate Pleso. To co tam zobaczylam wprawilo mnie w niezly szok - az pozalowalam ze tam poszlam, bo tylko sobie humor popsulam. Jak wroce do domu to cos na ten temat napisze, bo z telefonu nie bardzo mi to idzie. Na razie podziwiam jesien w Pieninach :P - a jest co . Pozdrawiam :)
A zanim coś napiszesz to można na żywo zobaczyć co się tam porobiło:

http://www.vt.sk/pl/urlop-w-gorach/kame ... oke-tatry/
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

świster pisze:To od ilu lat Ty chodzisz po Tatrach Słowackich,
potrafisz być upierdliwy :think: :D , aż musiałem sprawdzić
pierwszy raz byłem w 1995 i wjechałem na Łomnicę kolejką, potem dłuuuga przerwa i regularnie od 2000 roku. Kiedy piszę post to nie przypominam sobie takich pierdół zbyt dokładnie
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Zakochani w Tatrach pisze: Na razie podziwiam jesien w Pieninach
Czy dobrze czytam, jesień w Pieninach? Może jakaś relacyjka będzie kolorowa? :-)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

dagomar pisze: Podobne prace są toczony również w innych miejscach i nie mają nic wspólnego z walką ze szkodnikami, jako że cięte są zdrowe drzewa, a nie chore.
Tu się nie zgadzam.
Zasady wyrębu lasu przy zaatakowaniu ich przez korniki są takie, że wycina się drzewa już zaatakowane, ale jeszcze "żywe", czego laik nie odróżni. Te zaatakowane drzewa odróżnia się po specyficznych trocinkach jakie pod drzewem zostawiają korniki. Pracownik leśny chodzi po lesie i ogląda drzewa i typuje je do wycinki.
Byłam na wykładzie leśnika na temat lasów w Beskidzie Śląskim.
dagomar pisze: Strażnicy Parku dorabiają sobie czasami oprowadzaniem wycieczek, n.p. po terenach ściśle chronionych. Soptkaliśmy się w takim miejscu. Ja oczywiście nielegalnie, nie próbowałem rżnąć zagubionego idioty bez mapy, ale co robili tam oni ??. Wycieczka naukowców tatrologów ? , nie wyglądali :cwaniak:

Były nawet wytropione na sąsiednim forum ogłoszenia w Internecie o tym procederze. Oprowadzaniem "po tropach niedźwiedzia" po Kopach Liptowskich i okolicy trudnią się pracownicy parku, traktując to jako dodatkowe źródło dochodu.

Z cała resztą się zgadzam, też to widziałam.
Dotyczy również innych gór Słowacji.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

myszoz pisze:
Zakochani w Tatrach pisze: Na razie podziwiam jesien w Pieninach
Czy dobrze czytam, jesień w Pieninach? Może jakaś relacyjka będzie kolorowa? :-)
:think: No...byłoby o czym pisać - wyjechałam na 4-5 dni na Słowację dwa tygodnie temu i jeszcze do domu nie dojechałam :)) .
Zupełnie nieplanowanie znalazłam się w Pieninach, a od wczoraj jeszcze bardziej niespodziewanie w Zakopanem :-).

Jak są chętni do czytania i oglądania, to może po powrocie coś napiszę ;-) :-) .

Pozdrawiam słonecznie :-) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zakochani w Tatrach pisze:
Jak są chętni do czytania i oglądania, to może po powrocie coś napiszę ;-) :-) .
Już się tak nie kryguj niczym jakaś panna na wydaniu :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

andy67 pisze:Już się tak nie kryguj niczym jakaś panna na wydaniu
Dobre, dobre. :-)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:? :x ....A komentować mi się tego nie chce........zwłaszcza, że inaczej (czytaj: dużo gorzej) wygląda ta masakra widziana na własne oczy ......
Zdjęcia pokazują tylko mały wycinek krajobrazu.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

zaczerpnięte z fejsa

Obrazek
lukka

Post autor: lukka »

Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Będą chronić.......

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... a-turystow

Reklamują, zapraszają, zachęcają na wszelkie sposoby – a jak się ludzi najedzie, to potem kombinują jak ograniczyć te tłumy.

Ciekawe, co też te mądre głowy wymyślą :? ......
Zakochani w Tatrach
ODPOWIEDZ